torstai 4. tammikuuta 2018

VANHAA JA UUTTATämän näyn olen nähnyt muutamia kertoja ja aina se vaan hämmästyttää yhtä paljon.

Ihmettelen sitä ettei tuollaista luhistunuttta rakennusta jo ole purettu kokonaan, sillä vaarallinenhan tuo on jos vaikka lapset innostuvat menemään sinne sisälle. Ja mikseivät innostuisi jos vaan lähistöllä liikuskelevat.

Tällä kertaa syy, miksi liikuimme täällä oli se, että olen innostunut uuteen harrastukseen, geocachingiin eli geokätköilyyn.

Yksi kätköistä oli alueella jossa tämäkin rötiskö on.


Rakennuksessa on sisällä vielä kaikenlaista tavaraa, mutta sisälle emme uskaltautuneet, vaikka ehkä sieltä olisi saanut hyviä kuvia. Minä nimittäin tykkään kuvata rumia, vanhoja ja vaikka luhistuneitakin rakennuksia  (ja rakennuksia yleensäkin.).

Joltain oli jäänyt kahvimukikin ikkunalle. Ehkä läheisen kansanopiston oppilas oli poikennut tuonne kahvikupposelle.


 

Niin, siitä geokätköilystä vielä sen verran että olen sen aloittanut ihan vasta muutama päivä sitten. Tytär on näitä kätköjä etsinyt jo jonkin aikaa ja hän latasi minulle tuon ohjelman kännykkään. Itse en varmaan olisi sitä osannutkaan tehdä. Minun tehtäväkseni jäi vain keksiä sopiva nimimerkki jolla kirjaan käyntini kätkössä olevaan paperiin/vihkoon.

Täällä Ahvenanmaallakin on paljon noita kätköjä ja ihan kotini lähelläkin muutamia. Tuossa kuvassa olevassa puhelimen näytössä näkyy vihreinä palloina ahvenanmaan kätköjen paikkoja.

Sitten kun on onnistunut löytämään kätkön se kirjataan, minun tapauksessani puhelinta klikkaamalla ja sen jälkeen puhelimen vihreä pallo muuttuu keltaiseksi. Eli keltaiset pallot näyttävät mitkä kätköt olet jo löytänyt. Jos kätköä ei etsimisestä huolimatta ole löytänyt, niin pallo muttuu siniseksi. Tuossa kuvassa näkyy että olen löytänyt kotini läheltä kaksi kohdetta ja yksi on jäänyt löytämättä.

Kun luin geokätköilijä-sivustoa, niin huomasin että intohimoisesti kätköjen etsintään osallistuvat hankkivat vaikka mitä hienoja laitteita ja kiipeilevät vaikka vuoren huipulle, tai sukeltavat meren syvyyksiin kätkön löytääkseen, mutta minä aion pysyä ihan vaan maan pinnalla, enkä ole valmis edes ryömimään kätkön löytääkseni, sillä ei ole katastrofi jos ei kätköä löydykään.

Kiva on taas oppia uutta ja tässä saa samalla hyvää liikuntaa jos etsii, ainakin nuo lähikohteet, ihan kävellen. 

Mukavaa päivää!


- Krisse -


26 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Olenkin joskus miettinyt, että mitenköhän se homma oikeasti toimii.

  Eli idea on se, että kuka vaan voi kätkeä mitä vaan minne vaan ja sitten merkitä paikan karttaan muiden etsittäväksi/löydettäväksi?

  Hmmm. Tästä voisin vaikka innostua. Paitsi että tarvisin ensin sen uuden puhelimen :D. Vanha kumminkin päättäisi sammua kesken kaiken.
  Joskin kaikkein mieluiten tykkäisin ihan paperikartasta, mutta sepä ei tässä tietenkään toimi.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule Annukka, minä en ole kyllä oikea henkilö selittämään miten tuo toimii, kun itsekin olen vasta harjoittelemassa sitä, enkä tekniikan kanssa muutenkaan ole sinut :)
   Uskoisin että noita uusia kätköjä voi laittaa kuka vaan, mutta se että miten ne saa sitten netin kautta kaikkien nähtäväksi on minulle ihan vieras alue.
   Paperikartan ja kompanssin käytöstä tässä harrastuksessa en myöskään osaa sanoa mitään.
   Mutta ihan mielenkiintoiselta tämä tuntuu, joten kannattaa ainakin kokeilla.

   Poista
 2. Geokätköily on kiva harrastus. Yhteen aikaan etsittiin innokkaasti miehen kanssa kätköjä, mutta sitten harrastus vaan jotenkin jäi. Lähimmät kätköt tuli silloin etsittyä eikä kovin kauas tullut lähdettyä kätköjä etsimään. Nyt olisi kiva elvyttää tuo harrastus uudelleen eloon. Kaikenlaisia pikku esineitä on vieläkin tallella mitä voisi kätköihin jättää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siltä vaikuttaa ainakin näin alkuinnostuksen huumassa. Minä en ole tuota esineiden jättämistä vielä ollenkaan edes ajatellut. Kunhan nyt opin tätä vähän enemmän niin ehkä sitten.

   Poista
 3. Mukava uusi harrastus sinulla :) Jospa luhistuneen rakennuksen omistaja ei voi tehdä asialle mitään.. Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavalta tuntuu. Ja tätä voi tehdä milloin tahansa ja missä tahansa.
   Rakennuksen omistajan aikeita tuon raunion suhteen voi vain arvailla.
   Oikein hyvää uuden vuoden alkua sinullekin ja kiva kun kommentoit!

   Poista
 4. Taas yksi rakennus katoamassa suomalaisesta maaseutukulttuutimaisemasta! Tuo on todella surullista, sillä maaseudun maisema tulee muuttumaan ladottomaksi, navetattomaksi, riihettömäksi ja äkkiä historia unohtuu. Tuollaisia vinossa olevia maatilarakennuksia näkee joka puolella, kun maaseudulla kulkee. Itse purkaminen on kallista, joten siihen ei varmaan helpolla kukaan ryhdy, jos rakennus voi itsestäänkin luhistua.
  Tuo uusi harrastuksesi onkin mielenkiintoinen. Hyvää ulkoilua ja liikuntaa tulee siinä sivussa.
  Iloista loppuviikkoa 💝 T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surullinen näky on tosiaankin rakennusten tuhoutuminen. Joskus niin tarpeeseen rakennetut rakennukset ovat aikansa palvelleet ja tarpeettomiksi tultuaan menevät käytön puutteessa huonoon kuntoon.
   Uskon että ilmojen muuttuessa paremmiksi tämä harrastus tulee yhä mielenkiintoisemmaksi.
   Mukavaa alkavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 5. Moi, hieno kuvauskohde tuo rötiskö! Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi. Olisin halunnut ottaa enemmänkin kuvia tuosta, mutta sen ympäristö oli niin märkää ja vaikeakulkuista ettei haluttanut enempää rakennusta kierrellä.

   Poista
 6. Hienoja kuvia. Kiva kun olet löytänyt uuden harrastuksen. Geokätköily on varmasti kiva harrastus. Mukavaa tulevaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan, eikä maksa mitään, puhelin kun jo kuitenkin on olemassa.
   Hyvää perjantaita ja viikonloppua sinullekin!

   Poista
 7. Kuullostaa mielenkiintoiselta harrastukselta :) Pitäisi joskus itsekin kokeilla! Ihanaa alkavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla ja mantereella noita kätköjä uskoisin olevan vaikka kuinka paljon.
   Kaunista viikonloppua sinulle!

   Poista
 8. Me ollaan tyttären kanssa käyty etsimässä muutama geokätkö tästä meidän läheltä. Se on kivaa hommaa. Ja sinne rasiaan sitten jätetään jokin aarrre seuraavalle kävijälle.

  Kyllähän rosoinen ja nuhjuinen, rikkinäinenkin, on mielenkiintoista kuvattavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinkahan paljon noita harrastajia tässä touhussa on? Varmaan aikamoinen määrä. En ole vielä jättänyt mitään noihin rasioihin, muuta kuin oman puumerkkini.
   Varsinkin rosoinen ja ruma kohde on mielenkiintoinen kuvattava!

   Poista
 9. Itse en ole geokätköjä etsinyt, mutta joskus luonnossa (vanhojen rakennusten lähellä) pyöriessä niitä on vastaan sattumalta tullut :)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ollut ennen nähnyt enkä paljoa kuullutkaan ennenkuin tyttäreni vei meidät mukaansa kätköä etsimään.

   Poista
 10. En ole koskaan kuullutkaan geo kätköilystä, meillä päin ei sellaista ole harrastettu koskaan. Muuten paljon näkee tuon tyyppisiä rakennuksia, kun ajelee pitkin suomea, kukaan ei viitsi senvertaa antaa vaikka purkupalkalla viedä laudat tai hirret pois, niitähän käytetään nyk. sisustuksissa, tai pihan koristelussa, taulun ja peilien raameissa jne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla että siellä teilläkin päin näitä harrastelijoita on, mutta kätköjen etsimisessä on tarkoitus pitää matalaa profiilia, eli ei näytettäisi ulospäin että jotain ollaan etsimässä. Eikä löytöpaikkaa tietenkään pidä sivullisille paljastaa.
   Rakennuksen kohtalosta voi vain arvailla miten siinä käy.

   Poista
 11. Olen kuullut miten moni on hurahtanut geokätköilyyn ihan tosissaan. Harrastus kuulostaa mielenkiintoiselta, se tuo normaaliin reippailuun vähän lisää jännitystä. Rakastan niin vanhoja
  rakennuksia. Voin sieluni silmin nähdä miten tuokin nyt jo romahtamaisillaan oleva rakennus
  on ollut muinoin kaunis punertavine kivirunkoineen ja upeine kattoineen.
  Tunnelmallista tammikuun jatkoa, Krisse ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se koukuttavaa voi olla. Talvi ei vaan ehkä ole kaikkein ihanteellisinta aikaa noiden kätköjen etsimiseen, kun kädet on kohmeessa. Pitäisi hankkia sellaiset hansikkaat joissa ei ole sormenpäitä ja sitten niissä olisi vielä erikseen lapasosa jonka voi vetää päällimmäiseksi silloin kun ei tarvitse näpytellä puhelinta.
   Komea se varmaan on ollutkin. Ajattele jos olisi rahaa vaikka kuina, niin miten hienon kodin tuosta voisi kunnostaa!
   Ihanaa tammikuuta sinullekin siskoseni <3

   Poista
 12. Voi rötisköparkaa, surkealta näyttää. Purkaminenkin on kallista touhua, joten siitä varmaan kiikastaa...
  En ole minäkään koskaan kokeillut geokätköilyä, mutta kerran pojat lähtivät pitkäksi aikaa kauemmas veneellä ja ehdin huolestuakin, mutta etsiskelivät noita kätköjä harvinaisista saarista ilmeisen onnistuneesti. TAitaa olla hauskaa hommaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei varmaan ihan halpaa touhua tuo purkaminen ole.
   On se hauskaa ja nuorille pojille voin kuvitella sen vielä aikuisiakin hauskemmaksi.

   Poista
 13. Wow onnea uudesta harrastuksesta ja olen kuullut, että tuohon jää koukkuun. Mikä parasta tulee ulkoiltua. Mukavaa uutta viikkoa Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin näin alkuinnostuksessa haluaisi löytää mahdollisimman monta kätköä.Kymmenen olen nyt löytänyt. Tänään kävin pitkän lenkin kahteen kätköön.
   Sinulle myös oikein ihanaa viikkoa <3

   Poista