maanantai 5. maaliskuuta 2018

AJATUKSET JO KEVÄÄSSÄIhanien talvipäivien  myötä alkaa mieli jo liukua kevääseen. Mökillä ei olla vielä yövytty, mutta ei varmaan mene kauan kun jo sinne tekee mieli.

Nyt rupeaa olemaan aika suunnitella mitä tänä vuonna kylväisi. Viime vuonna minulla oli aika paljon siemenistä kasvatettavia kukkia ja yrttejä.

Tomaatit ja kurkut ostin taimina, mutta siemenistä kasvatin mm. paprikaa, chiliä, hernettä, tilliä, persiljaa ja erilaisia salaatteja. Retiisejäkin kasvatin, mutta ne eivät saavuttaneet sen kummempaa suosiota ja osa on vieläkin maassa, joten niitä en aio enää laittaa.Mikä ihana tunne kun saa kevätauringon lämmössä istuttaa taimia ruukkuihin! 

J rakensi viime keväänä minulle kasvihuoneen kupeeseen ruukutuspöydän ja siinä onkin hyvä täyttää ruukkuja kun ei tarvitse olla niin tarkkana siitä mihin multaa tipahtelee.

Aikainen kevät lupaili mukavia kasvuolosuhteita juuri kylvetyille siemenille, mutta toukokuun 9. päivän aamuna näky ei ollut kovin toiveikas.
Maa oli yöllä peittynyt lumeen. Kasvilavoissa, harsojen alla olivat juuri kylvetyt siemenet, jotka onneksi eivät olleet milläänsäkään tästä sään muutoksesta.

Lumi suli nopeasti ja aurinko lämmitti.Tässä vaiheessa kasvu on jo täydessä vauhdissa ja kasvimaan ympärille on rakennettu aita, joka suojelikin kasveja hyvin pupujen ja kauriiden hyökkäyksiltä.Olin mielestäni kylvänyt herneitä maltillisesti, mutta niin ne vain ryöpsähtelivät sellaiseen kasvuun ettei paremmasta väliä. Tänä vuonna olen viisaampi kylvötiheyden suhteen.

Myös salaatit kasvoivat niin reheviksi, että meillä oli täysi työ ehtiä syömään niitä ennenkuin menivät huonoiksi. Olimmekin koko kesän omavaraisia salaatin suhteen.Pioniunikot, joita ensimmäisen kerran kylvin, kukkivat kauniina, joskaan kukka ei ole kovin pitkäikäinen. Silkkiunikot sitä vastoin jaksoivat kukkia viikosta toiseen ja niiden toivonkin tänä vuonna kylväytyvän itsekseen ja leviävän kukkamaassa.

Kuvassa keltaisena kukkiva kääpiösamettikukka kukki tuuheina mättäinä ja pääsi suosikkikukkieni joukkoon. Sitä aion laittaa tänäkin vuonna sekä isoihin ruukkuihin että kukkamaahan.  


Tällaisia keväisiä haaveita on mielessä nyt, vaikka ulkona pyryttääkin hienokseltaan lunta.MUKAVAA UUTTA VIIKKOA !

14 kommenttia:

 1. Teillä on tosi kaunis kasvimaa ja tosi siististi tehty verkotus! Muistan niin tuon toukokuun lumisateen. Olin suorastaan järkyttynyt! Toivotaan, että tänä vuonna saadaan normaali kevät <3 Mukavaa viikkoa Siulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietittiin kyllä jonkin aikaa millainen aidasta pitäisi tulla ja sitten päädyttiin tähän yhdistelmään kanaverkko/puurimat ja hyvin on toiminut.
   Ei tosiaankaan tarvitse enää toukokuussa tulla lunta!

   Poista
 2. Kevättä ilmassa vaikka lunta vielä tuleekin!
  Onneksi saa jo suunnitella kesää ja kasveja!

  Kaunista viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäähän sitä jo hiukan olla ajatus keväässä, vaikka täällä päin on koko päivän tullut hiljalleen lunta. No, mieluummin nyt kuin sitten myöhemmin keväällä.

   Poista
 3. Melkoinen säikähdys tuo äkillinen lumi. Sinulla on kaunis ja siisti kasvimaa. Minä olen myös tykästynyt kääpiösamettikukkaan. Siemenpussi on jo hankittuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oli kyllä aika pettymyskin kun aamulla ulos ikkunasta katsoi. Oltiin sentään jo hyvän matkaa eletty toukokuuta!
   Vielä en ole siemeniä ostanut, mutta kohta varmaan pitää ostoksille lähteä ja nuo kääpiösamettikukan siemenet ainakin pitää ehdottomasti ostaa.

   Poista
 4. Voi mahoton... tässä alkaa jo tosissaan odottamaan kevään lämpimiä päiviä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väistämättä näin päivien pidennyttyä ja valon lisääntyessä rupeaa kevättä tosissaan odottamaan.

   Poista
 5. Tuo teidän kasvimaan aitaus on niin hieno! Olen vähän yrittänyt vilautella sitä Jaakolle, että hän ymmärtäisi ottaa onkeensa. Vielä olemme viime vuonna pystyttämieni erittäin vaappuvien peurasuojien varassa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on toiminut ja pitänyt kaikki eläimet ulkopuolella, paitsi leppäkertut :)
   Nyt kun on ollut tuo aita kasvimaan ympärillä niin on tullut kiva "huoneen tuntu" kun siellä sisäpuolella touhuilee.

   Poista
 6. Kevättä rinnassa! Juu retiisit ovat nopeita, mutta en ole löytänyt mitään hyvänmakuista lajiketta, joten kylvämättä on minultakin jäänyt.
  Upea tuo kasvimaan aita, minäkin olen suunnitellut tilaavani kaksimetriä korkeaa verkkoa mökin kasvimaan suojaksi. 120 cm ei riitä, niin vain oli hypätty yli ja popsittu kaikki viime kesänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Hiukan alkaa keväisiä mietteitä tulla. Meillä sai kaikki kasvaa rauhassa. Olisko ollut vain hyvää tuuria? Toivottavasti löydät tehokkaan suojan kasvimaallesi!

   Poista
 7. Mun pitää kokeilla myös persiljaa! Tykkään siitä ihan valtavasti ja se on kyllä kaupasta ostettuna aika kallista. Basilika olisi myös paikallaan. Tomaatteja en taida uskaltaa siihen kyytipojaksi vielä edes yrittää.

  Mä muistan, kun tuskailit salaatin kanssa viime kesänä kun sitä vaan pukkasi ja pukkasi lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Persilja on helppo kasvatettava joten kokeilemaan vaan. Ei tomaattikaan vaikea ole. Ulkona en ole sitä kasvattanut, mutta kasvihuoneessa antavat hyvän sadon. Tänä vuonna teen salaatin kanssa niin että kylvän sitä erissä niin että uutta satoa tulee koko kesän mittaan eikä kaikkea kerralla.

   Poista