tiistai 6. maaliskuuta 2018

TOISENLAISTA AHVENANMAATAJos kysyy ulkopaikkakuntalaisilta millainen mielikuva heille tulee sanasta Ahvenanmaa, niin varmaan suurin osa vastaa että meri, punaiset talot ja punaiset kalliot, kalastusalukset ja tietty eksoottisuus. Niitähän täältä edelleenkin löytyy.

Mutta nykyaika tuo tännekin uutta. Ja nyt puhun rakennuksista.

Aikaisemmin tänne ei saanut rakentaa nelikerroksisia korkeampia taloja, mutta nyt tuo sääntö ei taida enää olla voimassa koska uusimmat kerrostalot ovat useimmiten korkeampia. 

Täällä ei ole ollenkaan sellaisia paksuseinäisiä, koristeellisia kerrostaloja joita vanhemmissa kaupungeissa näkee, vaan vanhimmat kerrostalot taitavat olla n. 40-luvulta, eikä niitäkään kovin montaa ole.

Nyt tuntuu uusia kerrostalo-alueita putkahtavan tänne toinen toisensa perään. 

Arvokkaimmat asunnot sijaitsevat kaupungin keskustassa tai sitten keskustan läheisyydessä meren rannalla.

Kävin kuvaamassa muutamia uudehkoja rakennuksia ja kyllähän nuo hienoja ovat. Ei tuntuisi ollenkaan pahalta istua omalla lasitetulla terassilla ilta-auringossa katselemassa laivojen saapumista tai lähtemistä.Jos on puolensa merinäköalalla, niin eipä ole huono vaihtoehto ihan ydinkeskustassa asuminenkaan. Melkein kaikki palvelut kävelymatkan päässä, eikä pikkukaupungissa edes keskustassa ole häiritsevän meluisaa.


Että löytyy täältä muutakin kuin noita perinteisiä asioita.

Ja kyllä, on täällä autoteitäkin! Tämä oli pakko laittaa siksi, että entinen työkaverini, ihana Mariana,
oli tulossa meille tänne käymään ja hän kysyi (vitsinä?) että onko siellä autoteitä. No kyllä täällä autoteitä on.

Itse olin myös aikoinani tietämätön.  Silloin kun asuimme vielä Turussa, mutta mieheni oli täällä jo töissä, olimme tulossa tänne lomailemaan ja kysyin häneltä että onko täällä käytössä markat vai kruunut. Silloin käytettiin markkoja, nyt euroja.

Niin ne ajat muuttuvat ja aina oppii jotain uutta.TOIVOTTAVASTI SINÄKIN NÄIT TÄSSÄ HIUKAN TOISENLAISTA AHVENANMAATA!
28 kommenttia:

 1. Mieluuminkatselisin juuri noita punaisia tupia, mutta kieltämättä ilta-aurinko merinäköalalla kiehtoo myös.
  Ihanat kysymykset, mutta kyllähän te olette hieman kuin omissa maailmoissa siellä 'saarella'. Taidankin tulevana viikonloppuna poiketa paikalla ihan ohimennen..mennessä ja palatessa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä molempi parempi. Virtuaalivilkutukset sinulle kun tästä ohi kuljet!

   Poista
 2. Onhan uudet talot nykyään kauniita, mutta kyllä nuo vanhat punaiset mökit ovat vaan kiehtovampia :)
  Viimeksi kun laivan mukana siinä satamassa käväisin, niin katselinkin, että noita rakennusnostureita näkyi olevan. Uutta rakennetaan kokoajan lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään niin uusista kuin vanhoistakin. Siis kyllähän noita vanhoja punaisia tykkää katsella, mutta jos omaa asumista miettii, niin minä valitsen mieluummin uuden.
   Kovasti on tulossa uutta tännekin.

   Poista
 3. No, ei kyllä nuo kerrostalot tosiaan ensimmäisinä tulleet mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida tulla Ahvenanmaasta modernit kerrostalot mieleen.

   Poista
 4. Punaiset tuvat ovat kauniita. Minä en henk.koht tykkää uudesta modernista tyylistä, on liian kylmää ja kanttista :) Hyvän kontrastin toit esille postauksessa.
  Leppoisaa iltaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniita ja idyllisiä ovat pikku tuvat. Halusinkin hiukan näyttää ettei täällä missään takapajulassa eletä, vaan ihan nykyaikaisissa meiningeissä.

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus! Nuo punaiset mökit ovat mieleeni. Ahvenanmaalla olisi kiva käydä joskus vaikka viikon verran kiertelemässä saaristoa. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäaikaan täällä kyllä riittää katselemista ja kokemista viikoksikin. Talvella voisi turistina tulla aika hiukan pitkäksi, uskoisin.
   Oikein kivaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 6. Kiva, että teit tämän postauksen :) Hassuja mielikuvia välillä ihmisillä asioista, joita eivät tunne ja tiedä :) Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halusin näyttää hiukan muutakin kuin sitä tavanomaista saaristolaisidylliä.
   Oikein kivaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 7. Punaiset rakennukset ovat kauneimpia, mutta kyllä minulle maistuisi kahvi lasitetulla terassilla auringonpaisteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, molemmista tykkään minäkin.

   Poista
 8. Kiitos, näitä kuvia oli kiva katsoa. Minä en osaa ollenkaan ajatella Ahvenanmaata modernina, mutta kauniita ovat nykyaikaisetkin rakennukset. Mitä sanot, paljonko pitäisi pulittaa tuollaisesta keskustassa olevasta kerrostalosta, sanotaan nyt vaikka n. 50 neliön kaksiosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hinnat vaihtelevat tosi paljon. Juuri nyt ei ollut kiinteistönvälittäjillä kovin montaa kaksiota myynnissä. Tuolla alueella jota kuvassa näytin, eli uudessa talossa meren rannalla, kaksion hinnat vaihtelivat 190.000-267.900€ välillä. Mitä korkeammalla asunto sijaitsee, sitä kalliimpi ja merinäköala lisää myös hintaa. Samalta alueelta, hiukan kauempana merestä uuden kaksion sai n. 130.000€:lla. Kaupungin keskustasta uuden kaksion sai n. 190.000€:lla ja vanhemman kaksion, keskustan ulkopuolelta alle 120.000:lla. Hinnat vaihtelevat tosi paljon. Kerrostaloasuntojen hinnat tuntuvat korkeilta omakotitalohintoihin verrattuna.

   Poista
  2. Kiitos. Suhteuttelelin mitä täältä saisi suunnilleen samalla hinnalla ja ovathan nuo aika turkasen kalliita. Mutta keskusta-asuminen on aina kalliimpaa. Rakennukset ovat kyllä kauniita, näyttävät siltä että niitä on joku ihan oikeasti suunnitellut. Kyllä tämä blogimatkailu avartaa 😀

   Poista
  3. Meren läheisyys kohottaa hintaa. Samoin ovat kaikki uudisrakennuksien asunnot arvokkaita. Moni vanhempi ihminen joka on asunut omakotitalossa, haluaisi muuttaa kerrostaloon, mutta sanovat ettei heidän talosta saatava hinta riitä mitenkään uuden kerrostaloasunnon hankintaan.
   Aina oppii jotain uutta, vaikka ei ehkä aina niin tähdellistä :)

   Poista
 9. Kiva nähdä kuvia sieltä Ahvenanmaalta. En ole käynyt siellä ja mielikuvassa on tosiaan nuo punaiset talot sieltä. Kauniita ne on, mutta kauniita nuo uudemmat rakennuksetkin ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sinun mielikuvasi Ahvenanmaasta on se perinteinen. Paljon uutta kuitenkin rakennetaan ja kesäaikaan Maarianhaminassa tapahtumia on niin paljon ettei kaikissa parhaalla tahdollakaan ehtisi käydä vaikka haluaisikin, joten talvella hiljaiselossa uinuva pikkukaupunki herää kesällä eloon ja monet paikalliset jotka asuvat keskustassa "pakenevatkin" keskikesällä kaupungin hulinaa mökille.

   Poista
 10. Olipahan mielenkiintoinen katselmus ja nuo keltaiset puiset rivarin tyyppiset oli tosi kivoja. <3 Ihanaa naisenpäivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja noilta rivitaloterasseiltakin on se merinäköala. Ei paha!
   Toivottavasti sinulla on myös ollut hyvä päivä!

   Poista
 11. Kyllä Ahvenanmaasta tietysti tulee ensimmäisenä mieleen nuo postauksen alussa mainitsemasi jutut ja ihan kuin en oikein tykkäisi niistä keskustan perinteisistä kivitaloista. Eivät vain kuulu siihen saaristoromantiinkaan.
  Hyvää viikonloppua 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on se tyypillisin mielikuva Ahvenanmaasta. Kaikki kuitenkin muuttuu, saaristolaismaisematkin. Ja kyllähän ainakin itse mieluimmin asun nykyajan talossa.
   Oikein kivaa viikonloppua sinnekin!

   Poista
 12. Tämä oli taas niin mielenkiintoinen postaus! Katselin helmikuisella laivareissullani rivi- / kivitaloja Ahvenanmaan rannoilla. Ja ajattelin silloin, että saaristolaismaisematkin muuttuvat. Eikä näyttänyt ollenkaan pahalta. Ahvenanmaa kun on iso saari.
  Leppoisaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen kuin sinä, että vaikka saaristolaismaisemat muuttuvatkin nykyaikaisten rakennusten myötä, niin kaikkea tänne mahtuu. Täällä saarellakin halutaan asua nykyajan vaatimukset täyttävissä asunnoissa ja siihen ei se perinteinen punainen mökki riitä.
   Mukavaa alkavaa uutta viikkoa sinulle <3

   Poista
 13. Mulla on monet vuodet ollut haaveissa lähteä kesälomaksi Ahvenanmaalle,vuokrata siis mökki sieltä.Niinpä jäin mielenkiinnolla seuraamaan blogiasi.
  Jotenkin nuo kivitalot saaristossa ei istu minun mielikuvaani mutta se onkin nimenomaan mielikuva...kaikki muuttuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tule ihmeessä paikan päälle katsomaan millaista elämää täällä vietetään. Blogistani löytyy vinkkejä tänne matkaaville sivupalkin Ahvenanmaan vinkit- osiota klikkaamalla. Vuokrattavia mökkejä voit katsella ainakin VISIT ÅLANDIN ja VIKING LINEN sivuilta.
   Kiva kun löysit blogiini!

   Poista