torstai 29. maaliskuuta 2018

KUUHULLU OLEN, MUTTA ETTÄ VIELÄ ERITYISHERKKÄKIN!Että täysikuu vaikuttaa nukkumiseeni, sen olen tietänyt jo vuosia. Heräsin taas aamuyöllä ja hiippailin keittiöön juodakseni lasillisen vettä.

Eipä tarvinnut valoja sytytellä kun kuu valaisi niin iloisesti olohuoneen ja keittiön. Joku voisi ihastella täyden kuun valaisemaa maisemaa, mutta tällaiselle kuin minä, täysikuu on kauhistus. Täydenkuun aikaan ei paljoa nukuta. Pari tuntia sängyssä pyöriskeltyäni annoin periksi ja nousin ylös.No, tuo kuuhulluus oli vanha asia, mutta viime aikoina olen saanut tietää että olen myöskin erityisherkkä. 

Sitä ei ehkä ihan heti minusta huomaisi. En ole esim. mitenkään herkkä itkemään ja sitähän luulisi erityisherkän erityisesti olevan.

Mutta muita erityisherkän piirteitä löytyykin sitten vaikka kuinka.

Erityisherkkää ärsyttävät kovat äänet,
hajut, valot.....Nyt saatiin selitys sille, miksi voin melkeinpä pahoin jos aamulla herättyäni keittiöstä leijuu paistetun pekonin haju. Jonkun toisen mielestä se voisi olla kodikas tuoksu, mutta minun nenälleni ei, ainakaan näin aamusta. Yleensäkin tuntuu että ruokailun jälkeen on ruoantuoksut tuuletettava ikkunasta ulos.

Kirkkaat valot ovat myös kauhistus ja sammuttelenkin niitä aina jos joku on meillä niitä sytytellyt. Nyt kun hankittiin sohvan viereen lukulamppu, joka ei valaise koko huonetta, säilyy sopu meillä paremmin. J ei vaan voinut ymmärtää miksi aiempi kirkkaampi valo niin minua häiritsi. Mutta silloin ei vielä tiedettykään että olen erityisherkkä.

Entä nuo kovat äänet sitten. Kaikenlainen kova taustamelu häiritsee suunnattomasti. En voi ymmärtää että jotkut pitävät TV:tä auki vaikka ei kukaan sitä juuri silloin katsoisikaan. Se on minulle kauhistus. Ääntä tulee ja kuvat vilisevät!

Ja entäs se toisen ihmisen nukkumisen ääni! Vaikka se ei olisi edes varsinaista kuorsausta, niin jo pelkkä pieni hengityksen ääni voi saada valtavia mittasuhteita kun sitä rupeaa kuuntelemaan ja laskemaan kuinka monen sekunnin päästä se pihinä taas tulee ja tuleeko samanlaisena kuin edellinen, vai, voi kauhea, loppuiko kokonaan.

Autossa en kuuntele koskaan radiota, mieluimmin laulan itse. Tuota laulamista olenkin sitten tehnyt koko ikäni ja koko ajan, niin että se jo itseänikin häiritsee, mutta sitä en voi napista painamalla lopettaa, harmi. 

Erityisherkkää häiritsee erityisen paljon kaikenlainen maiskuttelu ja muu ruokailusta syntyvä ääni. Kellon raksutuskin häiritsee.Erityisherkkä aistii helposti kanssaihmisen mielentilan ja huomaa helposti erilaisia yksityiskohtia, esim. huoneessa huonekalujen erilaisen järjestyksen, uuden vaatteen tai esim. uudet silmälasit ystävällä.

Sotkuiset, kaoottiset ja rumat ympäristöt saattavat ahdistaa. Sitä vastoin luonto, kauniit maisemat ja yksinkertaiset siistit asuintilat rauhoittivat.
Erityisherkkä ei pysty työskentelemään liian äänekkäässä ympäristössä, eikä tunne oloaan mukavaksi jos pitää tehdä monta asiaa samaan aikaan.

Erityisherkälle on myös tärkeää että velvollisuudet ja työt suoritetaan parhaalla mahdollisella tavalla.Seuraavalla testillä voit testata oletko sinä mahdollisesti erityisherkkä.

(Testin on laatinut psykologi, tutkija ja erityisherkkyyden tutkija Elaine Aron.)

 1. Huomaan helposti yksityiskohdat ja vivahteet ympäristöstäni
 2. Muiden ihmisten mieliala vaikuttaa minuun
 3. Olen herkkä kivulle
 4. Kiireisenä päivänä tunnen tarvetta vetäytyä lepäämään paikkaan jossa saan rauhassa olla yksin ja ilman ärsykkeitä
 5. Olen herkkä kofeiinin vaikutuksille
 6. Rasitun helposti kirkkaista valoista, voimakkaista tuoksuista, karheista kankaista iholla tai läheltä kuuluvasta sireenin äänestä
 7. Minulla on rikas ja monimuotoinen mielikuvitus ja taipumus pohdiskella paljon
 8. Kovat äänet tuntuvat epämukavilta
 9. Musiikki tai muut taiteet koskettavat syvästi
 10. Olen tunnollinen
 11. Säikähdän helposti
 12. Hermostun kun joudun tekemään paljon lyhyessä ajassa
 13. Kun ihmisillä on epämukavaa fyysisessä ympäristössä, tiedän yleensä miten siitä voisi tehdä mukavamman (kuten valaistusta tai istuimia muuttamalla)
 14. Ärsyynnyn kun ihmiset yrittävät saada minut tekemään useita asioita yhtä aikaa
 15. Yritän kovasti välttää virheitä ja asioiden unohtamista
 16. Välttelen väkivaltaisia elokuvia ja TV-ohjelmia
 17. Tunnen oloni epämiellyttävän virittyneeksi kum ympärilläni tapahtuu paljon asioita
 18. Kova nälkä aiheuttaa minussa vahvan reaktion, haittaa keskittymistä ja mielialaa
 19. Elämänmuutokset järkyttävät minua
 20. Huomaan hienovaraiset ja vaikeasti havaittavat tuoksut, maut, äänet ja taideteokset ja nautin niistä
 21. Pidän tärkeänä järjestää elämäni niin, että vältän mullistavia ja kuormittavia tilanteita
 22. Kun minun pitää kilpailla tai kun minua tarkkaillaan tehtävän suorittamisen aikana, hermostun niin että suoriudun selvästi tavanomaista heikommin.
 23. Lapsena opettajani tai vanhempani pitivät minua herkkänä ja ujona

Jos vastaat myöntävästi ainakin 14 väittämään, olet todennäköisesti erityisherkkä. Vaikka pistemääräsi olisi tätä alempi, mutta osa testin väitteistä pitää kohdallasi paikkansa erityisen vahvasti, saatat olla erityisherkkä.

Minulle pisteitä eli kyllä-vastauksia kertyi 19.

Kun lukee noita tuntemuksia mitä erityisherkällä ihmisellä voi olla, niin uskon ettei tällaisten ihmisten kanssa ole helppo elää.
Onneksi J on kestänyt minua jo 49 vuotta!(kaikki postauksen kuvat TÄÄLTÄ)


26 kommenttia:

 1. Täällä toinen herkkä... ja juuri takana erittäin herkkä viikko! Saan kanssa nostaa hattua tuolle mahtavalle kumppanille. Kyllä noille tunneryöpyille aina syy löytyy ja sen kun saan ääneen sanottua, niin toinen ymmärtää paremmin. - Äänet ja niiden sekamelska on todella hirveää, vielä kun on kuulossa pientä vikaa... niin huhhuh :)

  Moni kohta "osu ja uppos"!

  Oikein ihanaa pääsiäisen aikaa! Täällä eka lomapäivä, on tää vaan ihanaa olla yksin kotosalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun noi jaksavat kanssamme, vaikka kuulemme, haistamme ja vaistoamme kaikkea ihan turhankin tarkasti :)
   Hyvää pääsiäistä sinnekin ja nauti rauhasta <3

   Poista
 2. Tuttuja piirteitä. Erityisherkkyys on toisaalta hirveä riesa, mutta toisaalta myös hieno voimavara. Meillä on opittu jo nauramaan usein minun herkkyyksilleni. Enkä pistä sitä pahakseni. Järkeni kyllä ymmärtää, kuinka kahelille välillä vaikutan. Myös päivät ovat hyvin erilaisia. Yhtenä päivänä esimerkiksi kestää ääniä, toisena taas ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en niin paljoa huomaa päivissä eroa tuon herkkyyden suhteen. Mutta jos vaikka radiosta tulee joku kappale josta oikein tykkään, niin saatan silloin minäkin vääntää äänen täysille :)

   Poista
 3. Yksi erityisherkkä täältä ilmottautuu myös! Se on sekä riesa että rikkaus. Tajusin tämän vasta jokunen vuosi sitten, kun luin luetteloa erityisherkän piirteistä. Ja melkein kaikki täsmäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa joukkoon Vilma! Enhän minäkään ennen tajunnut tällaista piirrettä itsessäni, mutta sitten kun aloin kiinnittää huomiota siihen, tajusin että oireitahan mulla riittää vaikka kuinka. Sai mieskin kuulla etten ole mikään ihme luonnonoikku, vaan tälle on olemassa oikein nimikin!

   Poista
 4. Täälläkin erityisherkkä ..:)

  VastaaPoista
 5. Ihan täysi erityisherkkä ilmoittautuu, maiskutus, kilkatus, kellon tikitys saa hermot niin kireälle, puhumattakaan noista mitä omassa tektissäsi kirjoitit. Meteli vie kaikki ajatukset pois, ei pysty keskittymään. Tarkkailen myös alati ympäristöäni liikaakin, joskus olisi hyvä pystyä rentoutumaan. Mutta hei hyvä, että tietää mikä on ja erityisherkkyydessä on vahvuuksia eli kolikon kääntöpuolia, joita en vaihtaisi pois. ;)

  Sydämellistä pääsiäistä Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi maiskutukset ja puhuminen suu täynnä ruokaa ovatkin siitä pahimmasta päästä. Kelloja olen joskus joutunut yöllä viemään toiseen huoneeseen kun en tikitykseltä ole nukkumaan pystynyt.
   On tosiaan yviäkin puolia, kuten se että näkee ympärillään kaikkea pientä kaunista, mitä välttämättä joku toinen ei edes huomaa.
   Oikein hienoa pääsiäistä Porvooseenkin!

   Poista
 6. Täällä myös yksi erityisherkkä:)
  Ihanaa pääsiäisen aikaa Krisse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisinhan tuon voinut arvatakin :)
   Samoin sinulle mukavaa pääsiäistä!

   Poista
 7. Minä en ole erityisherkkä, mutta ihmiset saavat olla juuri sellaisia kuin ovat. Se on rikkautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho. Näitä kommentteja kun lukee niin luulisi että melkein jokainen on erityisherkkä. Tai ehkä ne jotka ei sitä ole eivät ole vielä tätä postausta huomanneet :)
   Tosi on että hyvä on kun meitä on monenlaisia.
   Mukavaa pääsiäistä sinulle <3

   Poista
 8. En tehnyt testiä, koska tiesin vastauksen jo etukäteen, eli erityisherkkä olen minäkin, joten tutulta kuulostaa kaikki. Itselleni pahinta on kaikki äkkinäiset äänet, astioiden kilinä, jatkuva taustahäly (kun taas mies ei voi olla, ellei ole telkkari ja/tai radio jatkuvasti päällä ja minä niitä sitten heti ensitöikseni sammuttelen, kun tulen kotiin), kovaääninen puhe (kailotus) ja ylipäätään oikeastaan ihan kaikki ylimääräiset tai turhan kovat äänet. Etenkin öisin herkkä kuulo on melkoinen riesa, kun kuulen kaikki patterin kohinat ja ylimääräiset rapinat niin selvästi. ja hotellihuoneissa ilmastointilaitteiden äänet häiritsee yleensä aina (olen muuten alkanut erikseen pyytää, että saataisiin huone kaukana kaikista mahdollisista koneista tai etenkin niiden keskusyksiköistä).
  Mutta ollaanpahan mun "ylikuulon" ansiosta vältetty muutamia kalliita remontteja tai jopa onnettomuuksia, kun olen äänten perusteella huomannut puutteita mm. lämmitysjärjestelmässä ja auton laakereissa ym. Eikä mieskään enää mulle raivostu, kun kerron, mitä milloinkin kuulen. Ennen jotenkin syyllisti ja piti vissiin vainoharhaisena, mutta nyt tietää, että on ihan oikeasti ominaisuus, jolle en vaan voi mitään, vaikka haluaisin itsekin nukkua kuin tukki välittämättä mistään, mitä ympärillä tapahtuu.

  Hyvä ja huono asia vissiin yhtäaikaa.

  Hyvää pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Astioiden kilinä tosiaankin joskus kuulostaa siltä kuin yritettäisiin niitä lyödä rikki. Öisin kuulee kaikenlaisia ääniä. Jääkaappikin hurisee monella eri tavalla. Ja kun oltiin just muutettu tähän uuteen kotiin, niin heräsin yhtenä yönä ääneen joka tuli ilmanpoistolaitteesta (tai miksi sitä kutsutaan). Ensin kuului tasaista hurinaa hetken ja sitten joku lonks ja tämä toistui toistumistaan. Vaivoin pystyin olemaan herättämättä vieressä tyytyväisenä kuorsaavaa ihmistä! Aamulla kysyin onko hän tehnyt jotain muutosta ko. laitteeseen ja olihan hän. Sanoin etten pysty lonksunalta nukkumaan, joten taas piti hänen muuttaa asetuksia. Mutta häntä itseään ei moiset äänet ollenkaan haitannee. Jos totta puhun, niin on meilläkin joskus tullut sanomista siitä kun olen niin herkkäkuuloinen ym. ja häiriinnyn kaikesta mitä toinen ei edes huomaa.
   Hyvää pääsiäistä sinullekin!

   Poista
 9. En tiedä olenko erityisherkkä, mutta voin tunnistaa itsessäni monia piirteitä. Erityisesti korkeat äänet ottavat korvaan siksi kai en ole koskaan pitänyt oopperasta. Samoin voimakkaat tuoksut joista varsinkin käristetyn lihan haju ärsyttää. Nautin hiljaisuudesta, turhasta hälystä ja melusta haluan nopeasti pakoon. Luulen aistivani myös ihmisten tunnetiloja ja yritän toimia niiden mukaisesti. Ainakin tällaisia asioita tuli aiheesta mieleen. -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meistä useimmilla on varmaan montakin noista erityisherkkyyden piirteitä, siksi tavallisilta ne tuntuvat.

   Poista
 10. Toinen kuun vahtaaja täällä ja omaan erityisherkän piirteitä ja ne tulevat parhaiden esiin juuri kuutamon aikoihin...muutenkin, mutta olen oppinut niitä jollain tavalla hallitsemaan...joskus epäonnistuen.

  Ihanaa pääsiäisenaikaa sinulle kuutamosta huolimatta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samperin täysikuu. Siellä se nytkin möllöttää!
   Sinulle myös oikein mukavia pyhiä <3

   Poista
 11. Monia piirteitä noista tunnistan itsessänikin, vaikka erityisherkkä en taidakaan olla. Kiitos erittäin mielenkiintoisesta postauksesta! Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun tuntuu mukavalta kun olen onnistunut tekemään postauksesta mielenkiintoisen. Ovat nuo ideat ja kirjoitushalutkin viime aikoina olleet kovasti vähissä. Tämä pälkähti päähäni yön pitkinä tunteina valvoessani.
   Hyvää pääsiäistä sinullekin!

   Poista
 12. Samma här. Minäkään en ole varsinaisesti itkeväinen, mutta erityisherkkä kyllä. Isolla skaalalla :D Joskus oikein ottaa koteloon, kun tämäkin asia on aika usein tasapäistetty, jopa erityisherkkien omasta toimesta. Jokainen meistä on kuitenkin yksilö ja persoona, niin ei voi esim tuota itkemisasiaa jokaiseen hsp:hen liittää.

  Meillä on sellanen jännä juttu, että ollaan miehen kanssa molemmat. On aika siistiä, kun toinen tietää tasan tarkkaan jokaisen nyanssin, usein ihan vain ajatuksen tai vaiston voimalla :)

  VastaaPoista
 13. Yksi kuuhullu täällä myös! :) Se kulkee meillä ainakin äitini puolen suvussa, nimenomaan naisilla.

  Olipas mukava lukea erityisherkkyydestä pitkästä aikaa! Olen lukenut yhden Elaine Aronin (kirjoitettiinkohan se noin?) kirjan joskus ja se kyllä avasi ihan uuden maailman. Tuosta luettelosta sain 18 pistettä, ja koen olevani erityisherkkä, mutta pärjään noiden piirteiden kanssa hyvin silloin jos saan etukäteen tietää että esim. töissä on kiireinen päivä tai tiedossa on muuten jotain erikoista tai kuormittavaa. Yllättäen tulevat muutokset ja kuormittavat asiat saavat minut kyllä hetkeksi tolaltani ja siinä menee sitten hetki kun kokoaa palapeliä kasaan... En myöskään ole varsinainen itkeskelijä kuin ihan tosi väsyneenä. Muiden ihmisten tunnetilojen vaikutus on kyllä yksi piirre josta olen kärsinyt ehkä kaikkein eniten, mutta senkin kanssa olen opetellut pärjäämään, kun hoen mielessäni itselleni jotain tähän tyyliin: "Eivät toisen ihmisen tunteet ole minun tunteitani ja hänellä on niihin varmasti omat syynsä, eivätkä nämä tunteet todennäköisesti edes johdu minusta. Minun on turha ohjautua niistä käsin."

  Onneksi kun tiedostaa nuo asiat, niin on helpompi olla ja ymmärtää itseäänkin paremmin. :)

  VastaaPoista