lauantai 10. kesäkuuta 2017

VOITKO USKOA ETTÄ......
Tähän aikaan vuodesta hedelmäpuiden kukinta on parhaimmillaan ja täällä Ahvenanmaalla, voitko uskoa, viljellään omenaa enemmän kuin missään muualla Suomessa.

Koko Suomessa korjataan n. 5 miljoonaa kiloa omenoita joka vuosi ja tästä määrästä Ahvenanmaalta tulee yli 60% eli n. 3 miljoonaa kiloa.
Omenan viljely keskittyy kolmeen kuntaan eli Finströmiin, Getaan ja Vårdöhön.

Ahvenanmaan ilmasto on erityisen suotuisa omenan viljelyyn ja valtaosa täällä viljellyistä omenoista myydään Suomen markkina-alueella.


Sadonkorjuu alkaa elokuun loppupuolella ja jatkuu pari kuukautta.

Paitsi omenoita sellaisenaan, täällä ainakin kaksi tuottajaa valmistaa näistä omenoista tuoremehua ja sitä saa ostaa paitsi täältä Ahvenanmaalta, niin myös monista liikkeistä manner-Suomessa.

Kannattaa maistaa tuota mainiota mehua. Se on ihan kotitekoisen makuista ja sitä myydään pikku pulloissa sekä isommissa 3 litran tetroissa. Suosittelen!

Jos olisin omenapuu, niin en voisi toivoa kauniimpaa kasvupaikkaa kuin tämä Finströmin Tjudön tien varrella oleva viljelmä.


Tämänpäiväisellä valokuvausretkellämme näimme muutakin kaunista kuin nämä omenapuut, mutta siitä enemmän seuraavassa postauksessa. 

Siinä annan taas pitkästä aikaa vinkin kivasta kahvittelupaikasta, joten olepa kuulolla. 

OIKEIN IHANAA VIIKONLOPUN JATKOA SINULLE!19 kommenttia:

 1. Upean näköistä! Omenapuu kukassaan on niin kaunis ja kun niitä on tuollainen määrä, niin onpahn kaunista!
  Ahvenanmaallahan on muutama viinitilakin, joissa omenoista (ja kirsikoista) tehdään viiniä ja sellaisella olen kerran vieraillutkin. Mielenkiintoinen paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat ne kauniita. Tulee mieleen ihan eteläisemmät seudut ja viinitilat. Noilla täkäläisillä viinitiloilla en ole vielä vieraillut. Olisi kiva joskus käydä, vaikkapa syksyllä kun täällä järjestetään jokavuotiset sadonkorjuujuhlat - Skördefest.

   Poista
 2. En kyllä tiennyt tuota, vau! Siellä täytyy olla ihan julmetusti omenapuita, mikä on mahtavaa. Niin kaunis puu, kauniit kukat ja hedelmät ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noita omenapuita täällä aika paljon, pitkät rivistöt monessa paikassa. Suurimmilla tiloilla voi olla 10.000 puuta, eli aika suurista määristä puhutaan. Onneksi myös ohikulkijat pääsevät nauttimaan kauniista näkymästä.

   Poista
 3. Kauniilta näyttää omenapuut sekä kasvupaikka.

  VastaaPoista
 4. Kyllä kelpaa noissa maisemissa omenoiden kukoistaa ja kasvaa! Olemme saaneet tuota mehua Ahvenanmaan tuttaviltamme. Hyvää oli!
  Tuli mieleen, että kerran ajoimme Puolassa keskellä omena- ja päärynätarhoja, jotka jatkuivat katkeamatta lähes kymmenen km molemmin puolin tietä. Olisi ollut kiva nähdä tuo paikka kukinta-aikaan.
  Hyvää sunnuntaipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä niiden kelpaa. Varmaan aivan tavattoman kaunis paikka oli tuo jossa ajelitte, harmi ettei ollut kukinta-aika. Olisi varmaan ollut mahtava näkymä!

   Poista
 5. Olipa kiva postaus! Ahvenanmaa on omenapuitten saari - todella. En ole asiaa koskaan ajatellut, mutta tuntuu loogiselta, Ahvenanmaa on eteläisin paikka Suomessa. Siellä on kaunista omenapuitten kukkiessa... jos ja kun muutenkin.
  Ihanaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula. Ainahan täällä on kaunista, mutta kevät on mielestäni joka kerta erityisen kaunista aikaa.
   Samoin sinulle, hienoa sunnuntaita!

   Poista
 6. No enpä tiennyt, mutta kiitos sivistämisestä! Omenat ja omenamehu ovat ihan parhaita ja niin kivat kuvat sinulle tässä päivityksessä, että pakko todeta, että omenatarhat ne vasta kauniita ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina oppii uutta! Kauniita ovat totta tosiaan.

   Poista
 7. Tuo omenamehu on vissin tuttua, koska monesti olen ostanut uuri tuollaisen 3l tuoremehun kotiin ja se on niiiiiin hyvää <3
  Ihanat kukkivat ompputarhat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan se on täältä peräisin, koska en minä ainakaan ole nähnyt tuollaisia kolmen litran pakkauksia muilta tuottajilta.
   Omenankukat <3

   Poista
 8. Mielenkiintoista uutta tietoa. Olen keitellyt nyt raparperimehua, kun raparperit ovat parhaimmillaan. Kotimainen onenamehu on kyllä todellista herkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä uskoisi etä pienellä Ahvenanmaalla tuotetaan noin suuri osa koko maan omenoista.
   Raparperimehu tuo aina mieleeni isoäitini, joka sitä joka kesä keitti mehumaijallaan. Me lapset nautimme sitä sitten jääpalojen kera. Jääpalat olivatkin silloin aika uusi juttu ja niitä imeskeltiin kuin karkkeja mehun loputtua lasista!

   Poista
 9. No enpä kyllä tiennyt tätä(kään) entuudestaan, mutta kiitos sinun, nyt tiedän :)
  Ihan mielettömän kaunista! Ja millä paikoilla nuo puut saavatkaan kasvaa.....
  ei ihme että mehukin maistuu niin hyvälle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on kyllä mitä kaunein ja siksi pitikin pysäyttää auto ja mennä kuvaamaan.

   Poista
 10. Onko ne jotain kääpiö lajikkeita kuin noin tiuhaan ovat? On käyty siellä pällistelemässä sekä kiipeilyn parissa. Mitä mainioin paikka

  VastaaPoista