tiistai 20. kesäkuuta 2017

MITEN RÖTISKÖSTÄ TULI PIHAN KAUNISTUS?
Parin viime päivän ajan meillä on maalattu, maalattu ja maalattu.

Maalauksen kohteena oli ulkorakennus, jossa on ulkohuussin lisäksi varastotilaa.
Tämä vajamme on alunperin rakennettu jätelaudoista ja aikomuksena ehkä olikin silloin parikymmentä vuotta sitten, että rakennus olisi vain väliaikainen, kunnes "kunnollinen" saataisiin.
Seinien väri on sama kuin itse mökin, mutta niitä ei ole valmistumisen yhteydessä tehdyn maalaamisen jälkeen maalattu muuta kuin huonommista paikoista ja väri olikin paikoin haalistunut melkeinpä kokonaan pois.
Etuseinää on maalattu ja nuo siniset laudat ovien ja ikkunan ympärillä on myös maalattu uudestaan muutaman kerran.

Tästä rannan puoleisesta seinästä ei enää paljon maalia erota, joten maalaus oli enemmän kuin tarpeen.

Tässä vaiheessa rakennus näytti siltä, kuin sen voisi melkeinpä potkaista kumoon.

Ei kuitenkaan ruvettu potkimaan vaan marssittiin maalikauppaan, sitten kun ensin oltiin päätetty vajan tuleva väri.

Mietittiin punaista, joka täällä Ahvenanmaalla on tosi yleisesti käytetty väri, mutta sitten ajateltiin, että voi tulla liian kirjava pihapiiri jos punaiseksi laitetaan.

Ihan samaa harmaatakaan ei enää haluttu, vaan hiukan enemmän muutosta kaivattiin.

Silloin keksittiin MUSTA väri ja se oli menoa se!

Ikkunoiden ja ovien ympäryslaudat päätettiin maalata valkoisiksi kuten mökissä ja saunarakennuksessakin on.
Tämän verran tummemmaksi tuli uusi seinäväri. Mustaa voidaan pitää tosi synkkänä, mutta meidän silmiimme muutos ei entiseen ollut kovin suuri, tummahko kun väri oli ollut jo ennenkin.


Maalasimme ovetkin mustalla, mutta jo tässä vaiheessa alkoi tuntua siltä että talon ulkonäöstä tulisi vähän yksitoikkoinen.

Niinpä piti ruveta tuumimaan mikä väri oviin sopisi.

Olen aina ihaillut vanhojen talojen ovissa usein nähtyä okrankeltaista,  vanhanaikaista, hienoa väriä.

Selailin muutamista sisustuslehdistä kuvia joissa tuota väriä oli käytetty ja kohta oli päätetty että ovista tulisi juuri sen väriset.

Leikkasin lehdestä kuvan jossa talon ovi oli juuri sen värinen kuin mitä halusimme ja J lähti maalikauppaan kuva mukanaan.


Keltaista väriä sieltä tulikin, mutta kun ovesta oli vasta pari lautaa maalattu, huomasimme ettei väri ollut ihan sitä mitä oli tarkoitus.

Maalasin kuitenkin molemmat ovet kahteen kertaan sillä värillä siinä toivossa että se tummenisi kuivuttuaan.

Ei se mihinkään tummentunut. Sitten sekoitimme tuohon keltaiseen hieman mustaa jotta se tummenisi.

Ei vieläkään ollut toivomamme väri, mutta kun sitä nyt oli ostettu, niin rupesin maalaamaan  sillä värillä, kahteen kertaan jotta vanha väri peittyisi.

Katseltuamme noita ovia uudestaan aamulla  totesimme ettemme halua sen värisiä ovia.

Ei kun uudestaan maalikaupoille ja tällä kertaa saimme juuri sellaisen väristä maalia mitä olimme ajatelleetkin.Nyt on vajarakennus kokonaan maalattu ja muutos on kyllä melkoinen. Vanhasta röttelöstä taisikin tulla pihamme kaunistus.

Ovien värikin on niin sama kuin mitä alunperin haluttiin. Ja näiden ovien maali ei ihan kohta kulu pois. Ne nimittäin tuli maalattua kokonaista viisi kertaa ennenkuin oltiin tyytyväisiä!

Ennen maalausta vajan seinässä oli levy johon tikkataulu kiinnitetään , mutta meillä heitetään tikkaa ehkä kaksi kertaa vuodessa, joten jätettiin tuo levy vastamaalatusta seinästä pois. Sille pitää keksiä joku uusi paikka, jos tikkaa ruvetaan heittämään.Vesisäiliö meillä olikin jo ennestään käsien pesua varten ja nyt koristeeksi laitettiin vielä seinälle amppelikukka.

Ikkunan ristikko on myös laitettu tämän maalauksen yhteydessä. Sitä ei ennen ollut.

Itse huussi remontoitiin muutama vuosi sitten ja sille ei tarvinnut tehdä mitään. Remontista voit lukea TÄÄLTÄ.Kyllä maalilla saa ihmeitä aikaan. Koko rakennus näyttää nyt melkeinpä uudelta ja ihmetyttää miksei ruvettu tähän aikaisemmin. Ehkä mielessä oli hiukan sellainen ajatus, että kohtahan tuo kuitenkin pitää purkaa, eikä ole mitään mieltä enää sitä kunnostaa.
Saa nähdä jos tämä vaja kestää toisetkin parikymmentä vuotta ja vaikka ei kestaisikään, niin nyt se on ainakin paljon kauniimpaa katseltavaa kuin ennen maalausta.


Nyt pidetään vähän taukoa maalaushommista, mutta kyllä niitä vielä tälle kesälle riittää.MUKAVAA JUHANNUSVIIKKOA! 

14 kommenttia:

 1. Tulipa nätti! Hyvät värit valitsitte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkän harkinnan jälkeen näihin päädyttiin.

   Poista
 2. Mahtava muutos! Vajasta tuli ihan täydellinen! Sinulla on hyvä värisilmä,
  kun keksit valita okrankeltaisen sävyn oveen. Kaunis ovi kruunaa koko
  rakennuksen! Ihanaa juhannuksen aikaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutos on kyllä huomattavan suuri. Mielestäni näyttää kivammalta kun ovet ovat eri väriset kuin seinät.
   Oikein mukavaa viikkoa sinullekin <3

   Poista
 3. Minustakin tuo okrankeltainen on onnistunut valinta. Punainen olisi ollut liian perinteinen. Ihan kuin uusi rakennus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon keltaiseen päädyin selailtuani lehtiä ja blogeja. Olen aina tykännyt siitä yhdistelmästä kun punamulta ja tämä keltainen esiintyvät samassa rakennuksessa ja mietin että kai se mustaankin sopisi.

   Poista
 4. Ihan tosi, tosi onnistunut värivalinta! Ihan kuin olis aina ollut tuon värinen. Niin hyvin sopii. Ainut haittapuoli mustassa on se, että aurinko haalistaa sen nopeammin kuin vaaleammat värit, mutta jos tätä tahtia paistaa kuin tähän mennessä tänä kesänä (eli ei juuri koskaan), ei tule uudelleenmaalaus vuosikausiin vastaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka. Varmaan haalistuukin nopeammin kuin vaaleampi, mutta jospa puolitettaisiin tuota maalausväliä ja maalataan seuraavan kerran kymmenen vuoden päästä :)

   Poista
 5. Todella upea muutos rötiskästä pihan kaunottareksi. Maalilla saa ihmeitä aikaiseksi. Sopii oven värit loistavasti kokonaisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon muuttui ulkonäkö. Nyt sitten mietityttää saunarakennuksen maalaus ja väri....

   Poista
 6. Kaunis! Keltainen ovi on kuin piste iin päällä.
  Kaunista vuoden pisimmän päivän iltaa Ahvenanmaalle! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija. Oikein hyvää yötä sinne!

   Poista
 7. Moikka. On muuten hieno vaja! Katselin myös muita juttujasi ja lisäsin sinut vilkuilemiini blogeihin. Sulla on kivoja vanhoja tavaroita. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi moi. Tykkään kyllä itsekin siitä nyt kun se on maalattu uuteen kuosiin. Kiva kuulla että tykästyit blogiini. Tervetuloa uudelleenkin!

   Poista