keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

MIHIN HÄVISI PERSILJA?Tänä vuonna olen ollut paljon maltillisempi viljelyssäni kuin viime vuonna. Viime vuonna kylvin sekä kukkia että vihanneksia ja esikasvatin ne ennen kasvihuoneeseen/maahan istuttamista.

Koska minun kasvihuoneessani ei ole lämmitystä, niin keväällä kun yöt voivat vielä olla hyvinkin kylmiä, ei taimia voi jättää kasvariin yöksi ja viime vuonna kannoin niitä mökistä kasvihuoneeseen ja päinvastoin ihan väsyksiin asti.Tänä vuonna muutimme mökille paljon myöhemmin kuin aikaisempina vuosina, joten jätin suosiolla kaikenlaisen esikasvatuksen väliin. Tomaatin-ja kurkuntaimet ostin valmiina, kuten viime vuonnakin ja nyt ne ovat jo venähtäneet aika pitkiksi ja suuriksi.

Kurkku joka meillä kasvaa on nimeltään "Sakura" ja sen hedelmät ovat n. 15-17 cm pitkiä, tumman vihreitä. Sen luvataan antavan enemmän satoa kuin tavallisen kasvihuonekurkun. Kaksi pikku kurkkua poiminkin jo tänään ja paljon näyttää olevan tulossa.

Kurkun kanssa samassa ruukussa kasvaa basilikaa.

Nuo valkoiset astiat joissa kurkut kasvavat ovat ehkä 40 litran vetoisia, muovisia. Mietin ensin pitäisikö niihin tehdä reiät, mutta päätin kokeilla miten onnistuu ilman reikiä. Pohjalle laitoin ensin lecakuulia, sen päälle suodatinkankaan ja sitten multaa ja taimet.

Hyvin on reijättömyys toiminut ainakin tähän saakka eikä multa kuivu ihan hetkessä. Kokeilen aina mullan kosteutta ennen kuin kastelen etteivät vaan pääse mätänemään. Toisen kurkun juurella kasvaa viinilehtisalaatti ja siitäkin on jo saatu ainekset useampaan salaattiin.

Myös oregano viihtyy samassa astiassa.
Yllätyin suuresti kun alkukesästä kukkamaasta rupesi nousemaan tällaisia vihreitä kukkasen alkuja.

 Mitä ihmettä?

Viime vuonna minulla oli kasvamassa kääpiösamettikukkaa joka kasvoi tuuheina mättäinä ja ihastuin siihen ikihyviksi.Tänä vuonna en sitä kuitenkaan kylvänyt, mutta niin vaan saan tänäkin vuonna noita ihania kukkia, sillä niitä putkahteli useammastakin paikasta.

Siirtelin ne yhteen paikkaan, eivätkä ne siirtelystäkään pahaa tykänneet. Nyt jo muutamassa taimessa on nuppu. Saa nähdä saadaanko yhtä runsas ja kaunis kukinta kuin viime vuonna.
Viiruhelpi josta tykkään aina vaan on nyt ruukussa ja voi tosi hyvin. Sehän tykkää auringosta ja onkin nyt auringonpaisteessa koko päivän. Syksyn tullen istutan sen maahan ja otan taas keväällä ylös ruukkuun kasvamaan. Syy miksi siirtelen sitä tuolla tavalla on se, että se on niin kova leviämään etten halua sitä kukkapenkkiin.

Mietin kuitenkin että voisiko sen leviämisen estää jos kuopan pohjalle ja reunoille laittaa suodatinkankaan ja vaikka lisäksi vielä sanomalehtiä? 

Jos sinulla on kokemusta viiruhelpin leviämisen estämisestä niin haluaisin mielelläni kuulla miten olet toiminut.
Nurmikkomme on huonossa kunnossa ja yritämme sitä paikkailla aina sieltä täältä, mutta huonoin tuloksin.

Tähän kohtaan laitoimme uutta multaa ja kylvimme siemeniä mielestämme riittävän paljon ja tasaisesti, mutta lopputulos on kaikkea muuta kuin hyvä. Niissä kohdin joihin ruohoa on kasvanut, se on vahvaa ja vihreää, mutta väleissä on ihan paljaita paikkoja. Ei kai auta muu kuin syksymmällä kylvää taas noihin paljaisiin paikkoihin. Kasteltu tätä paikkaa ainakin on riittävästi, joten kuivuudesta ei voi olla kyse.

Muuten nurmikkomme on enimmäkseen ruskea, niinkuin vähän kaikkialla tänä vuonna kun vettä ei ole saatu muutama ropsausta enempää. Viimevuotiset nurmikon "paikkaukset" näyttävät ihan elottomilta. Saa nähdä muuttavatko mahdolliset sateet pihaa edes hiukan vihreämmäksi.
Hyötypuutarhassa ainakin vihertää. Salaattia ollaan jo saatu omasta maasta ja tilliä. Mutta mihin hävisi viime vuonna kasvatettu persilja? Olen ymmärtänyt että persilja on monivuotinen, mutta ei ainakaan meidän laatikossa persiljaa ole tänä vuonna näkynyt. Mystistä! Viime vuonna laatikkoon istutettu raparperi  on tänä vuonna antanut satoa jo oikein hyvin ja lisää on tulossa.

Sademittari meni rikki viime vuonna, mutta eipä ole sateitakaan tullut. Mittarin "pidike" on kuitenkin jäljellä.

J tykkää herneistä yli kaiken ja niitä onkin kolmessa laatikossa. Tukia niille on rakennettu kanaverkosta ja kepeistä. Herneet kukkivat jo!
  On aika luksusta kun voi itse viljelemiään vihanneksia käydä hakemassa ruokapöytään. Toki viljelemisessä on  työtä ja se sitoo jonkin verran, kun kasveja on kasteltava ja hoidettava säännöllisesti, joten pidemmille matkoille ei kesällä ole asiaa ellei kastelijaa löydy lähipiiristä.

Mutta on niin palkitsevaa kun onnistuu kasvatuksessa. 


NÄISSÄ TUNNELMISSA TOIVOTAN KAIKILLE HYVÄÄ JUHANNUSTA JO TÄNÄÄN!
17 kommenttia:

 1. Omat vihannekset ovat tosiaan ihan luksusta. Minä olen herkutellut aamuisin omalla salaatilla ja kurkulla voileivän päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat aina tuoreita ja helposti saatavilla. Paljon muuta ei leivälle tarvitsekaan jos tuoreita vihanneksia on saatavilla!

   Poista
 2. Hienolta näyttää kasvatuksesi!
  Itse pelkäsin jo muutaman kasvin kuolleen kun taisin vähän liian innokkaasti lannoittaa, mutta siellähän osa niistä näyttää vironneen.
  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tahtoo olla pelkona että lannoitan liian vähän. Tulee nimittäin helposti kasteltua suoraan letkulla, vaikka tiedän etteivät kasvit oikein tykkää niin kylmästä vedestä ja silloin lannoitetta ei tule annettua. No, jos saadaan sadetta niin tynnyreihinkin kerääntyy vettä ja silloin otetaan kastelukannut käyttöön.
   Oikein hienoa ja kaunista (toiveajattelua) juhannusta teille!

   Poista
 3. Minulla viiruhelpi ämpärissä juuri kertomastasi syystä. Annan olla sen siellä talvenkin ja hyvin on pärjännyt. Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli myös yksi viiruhelpi ämpärissä koko talven ja hengissä on sekin, mutta aika kitukasvuinen. Olisi ehkä pitänyt sillekin vaihtaa uudet mullat keväällä.
   Hyvää juhannusta sinullekin!

   Poista
 4. Aivan mahtavasti siellä jo saadaan satoa! Itse olen (vielä ainakin) todella laiska puutarhan hoitaja, joten kaupasta pitää ostaa salaatit ja kurkut :)

  Oikein ihanaa juhannusta Kristiina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa on kun voi omasta maasta hakea salaattia. Minäkin olen näihin viljelytouhuihin tykästynyt vasta parisen vuotta sitten, joten vielä sinä ehdit :)
   Hienoa juhannusta Raumalle!

   Poista
 5. Kuivuus on koetellut lähes koko maata, mutta näkee että olette ahkerasti kastelleet kun teillä viljelyslaatikoissa vihertää noin komeasti :)
  Ihanaa kun ahkeruutenne palkitaan ja saatte nauttia oman mökkimaan sadosta.
  Oikein mukavaa ja maukasta juhannuksen aikaa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkeinpä päivittäin on kasteltu, kun paisteisten viikkojen jälkeen alkoivat tosi tuuliset säät jotka myös kuivattavat maita.
   Hienoa juhannusviikonloppua sinullekin!

   Poista
 6. Sydämellistä juhannusta Kristiina. <3 Persilja ja selleri ovat sellaisia, etteivät ne oikein täällä maistu, mutta kurjaa on, jos persilja katoaa kuivuuden takia, kun persiljaa niin moni rakastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia <3 Persilja ei ole meidänkään ihan suosikkeja, joten ei haittaa vaikkei sitä tänä vuonna tullutkaan. On vielä viime vuotisiakin pakkasessa :)

   Poista
 7. Herkullisen näköisiä viljelyksiä. Itse kasvatettu maistuu niin hyvälle.
  Mukavaa juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
 8. Hienosti kasvavat kasvisi! Ei tullut meidänkään persilja tänä vuonna. Olisikohan talvi ollut sille turmiollinen?
  Hyvää Juhannusta sinne teillekin 🔥🌿

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumma juttu tuo persilja. Kiitos samoin teille!

   Poista
 9. Olen laittanut viiruhelpiä tuonne kukkapenkkiin ruukussa,ei leviä niin helposti.

  VastaaPoista