torstai 20. huhtikuuta 2017

KASVIHUONEESSA TAPAHTUU
Aurinkoinen päivä sai minut toimeliaaksi. Kasvihuoneen kevätsiivous oli vielä tekemättä ja nyt oli sopiva aika tehdä se.

Tyhjensin kaikki huonekalut, laatikot, purkit, puutarhahuonekalut ym. tykötarpeet pihalle.

Ja sitten vesiletkulla suihkutin kaikki pinnat sekä sisällä että ulkona. Suihkutin hiukan itseänikin, kun letkun päähän kiinnitettävä suihkusuutin oli hiukan kärsinyt luultavasti pakkasessa ja sen sivussa oli rako, josta tuli vettä yhtä paljon kuin varsinaisesta suihkuosasta.

Suihkuttamisen jälkeen kuivatin vielä ikkunapinnat=kaikki seinät, että ei jää harmittavia pisarajälkiä. Hämmästyin siitä, että kasvihuoneen sisäpinnat olivat likaisempia kuin ulkopinnat. Se taitaa ollakin hyvä asia, koska eikö se todista että täällä on melko puhdas ilmanlaatu. Sisäseinien likaisuus selittyy ehkä mm. tomaattien siitepölystä ja multaisten astioiden käsittelystä.

Kasvihuone on kestänyt hyvin talven ankarat tuuliset olosuhteet eikä luntakaan ole katolle talven aikana katolle kerääntynyt.
Ei luulisi ainakaan purkkien ja purnukoitten loppuvan, niin paljon niitä on. Viime vuonna, kun oli ensimmäinen "kasvihuone-kesä" meinasivat ruukut loppua kesken, joten tänä vuonna ymmärrän jo hiukan paremmin miten paljon kaikenlaisia purkkeja ja muita käyttökelpoisia astioita tarvitaan jos jotain viljelee.  Maito-, viili-ym. purkeista saa oivia taimien kasvatusastioita.

Nyt kasvihuoneen hyllyt ja lattia ovat vielä tyhjääkin tyhjemmät, kun kylmien öiden takia ei mitään kasvatettavaa lämmittämättömään kasvihuoneeneeseen uskalla tuoda, mutta ehkä jo piankin pääsen tuomaan ne tänne pysyvästi.

Nyt kuljettelen niitä päiväksi kasvariin ja taas illalla sisälle mökkiin.
Nyt voi vihreyden sijasta nauttia sinisyydestä. Meri ja sininen taivas ovat pettämätön yhdiste. 
VILJELYLAATIKOIHIN ollaan jo tuotu multaa ja yllättävä määrä sitä menikin. Kaksikymmentä 45 litran säkkiä ei riittänyt näihin kolmeen laatikkoon, vaan lisää pitää vielä ostaa. Meillä on kyllä kompostori, mutta sen multa ei ollut vielä ihan valmista, joten ostomullalla mennään.

Syksyllä ostamani omenalaatikot ovat nyt hyllyinä kasvihuoneessa ja tykkään oikein kovasti!
Vielä ei ole luvattu kovinkaan lämpimiä säitä, joten ahtaus mökin ruokapöydällä jatkuu.
 
Kääpiösamettiruusut ovat kasvaneet pituutta, mutta ovat kyllä aika koukeroisia varreltaan. Johtuneeko liian vähästä valosta, vai mistä ja suoristuvatko vielä, sitä en tiedä. Jos ei niistä nyt tulekaan istutuskelpoisia, niin kyllä masennun. Niin kuin olen niitä kuskannut kodin ja mökin väliä, käännellyt valoon ja siitä pois, antanut sopivasti vettä  ja etsinyt tietoa netistä ja puutarhalehdistä, toivon todella että palkitsevat vaivani!

Nyt lähdenkin niitä taas viemään kasvihuoneen valoon.

Joko olet osallistunut blogini arvontaan? Jos et, niin sinne pääset TÄSTÄ. Ja äkkinäinen ihminen kun olen niin allaoleva pyyntö on edelleen ajankohtainen:

Huom.

Sinä joka kommentoit ensimmäisten joukossa, ja kommenttisi tuli vahingossa kolme kertaa: olit itse poistanut kaksi noista kommenteista ja minä tohelo poistin vahingossa sen viimeisenkin! Ole kiltti ja laita uusi kommentti, kun en ottanut ylös yhteystietojasi niin en voi kirjata sinua osallistujien luetteloon.


MUKAVAA TORSTAITA SINULLE LUKIJANI!

                              t.  Krisse
                          


20 kommenttia:

 1. Itsekin pesin kasvihuoneen tiistaina, kun oli aurinkoinen sää. Ja samlla lailla pesin kuten sinäkin, mutta itse säilyin suht kuivana ;)
  Tänään ajattelin virittää kasvihuoneeseen lämppärin öitä varten, jotta saisin hieman tilaa tänne sisälle.
  Mukavia kasvatuksia kauniiseen ympäristöösi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla oli paremmat vehkeet sitten :) Jonkinlainen lämmitin olisi kyllä ihana ja tarpeellinenkin, mutta mulla ei mitään sellaista ole. Unelma olisi tietysti, jos kasvarissa olisi kamiina, mutta meidänlaiseen "muovihuoneeseen" sellaisen asentaminen ei varmaan olisi edes mahdollista.
   Oikein hienoja viherpuuhailuja sinullekin!

   Poista
 2. Voi että miten valmiilta siellä näyttää kaikki. Ei tarvittais kuin sitä lämpöä nyt. Mieluiten paljon ja heti :). Alkaa niin tympiä tää kylmyys, kun oikein mitään ei pysty tekemään vielä. Vanhaa kompostia (joka siis ei oikeasti ole komposti vaan se perinteinen kasa tontin peränurkassa) koitin pääsiäisenä alkaa lapiolla tyhjentämään, mutta kolahti kuokka jäähän, joten se siitä.
  Kekkilän viljelylaatikon sentään tyhjensin talven käppyröistä ja nyt vaan odottelen, että pääsisin lisäämään uutta multaa ja taimia, mutta ei mahda olla niitten aika vielä ainakaan kuukauteen.

  PS. Paljon Onnea 5-vuotiaalle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri nyt on aika siistiä ja viihtyisyyttäkin tulee lisää,kun ostin eilen orvokkeja ja muutamia muita kevätkukkia jotka vien sinne. Ei kyllä olisi pahitteeksi jos ilma edes hiukan alkaisi lämmetä. Ollaan viikon päästä menossa Turkuun Vappua viettämään. Saa nähdä jos talvitakissa saadaan Vappua vastaanottaa!
   Sulla on tuo ihana Kekkilän viljelylaatikko. Se on aivan ihana, sopis vaikka parvekkeelle tai terassille!

   Poista
 3. Kasvihuone on kyllä joka puutarhurin unelma ja sinulla on kyllä ihana sellainen! Toivottavasti saisin joskus paikan jonne voisin itsellenikin sen rakentaa, toistaiseksi kun on voinut vain haaveilla ja ihailla blogien satoisia "kasvitaloja". Sielläpäin näytäisi kevät olevan ihanan pitkällä, perässä täällä itäisessä suomessa tullaan kuitenkin jo kovaa vauhtia :-) Kiva kun visiteeraat blogissani ja on aina niin mukava lukea kommenttejasi siellä <3 Terkuin Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone on kyllä ihana omistaa. Meillä se on yhdistetty kasvihuone-huvimaja ja se oli kyllä yksi parhaimpia hankintojamme. Vaikka joskus kävisi niin ettei varsinaisesti mitään viljelisikään, niin jo pelkästään muutama kukkanen ja kuppi kahvia; siitä nauttii täysillä.
   Kevät on muuten pitkällä, mutta tosi koleita päivät ovat edelleen.
   Mukavaa viikonloppua sinulle Katja<3

   Poista
 4. Kaunis kasvihuone sinulla!
  Eikä maisemissakaan ole mitään vikaa :-)

  VastaaPoista
 5. Kiitos arvontamuistutuksesta!
  Siellä on kevätvalmistelut hyvällä mallilla, kyllä sun nyt kelpaa ootella lämpimiä päiviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että huomasit tulla mukaan. Valmistelut ovat aika hyvällä mallilla, vain lämpö puuttuu!

   Poista
 6. Minulla on kasvihuoneen siivous edessä viikonloppuna. Kivat nuo omenalaatikot ja huh, miten upea näkymä kasvihuoneesi puhtaista ikkunoista 😀.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa siivouksessa on kyllä oma hommansa, mutta se on kuitenkin niin mukavaa ja palkitsevaa sitten kun kaikki on valmista. Ja sitten voikin nauttia siitä kun suunnittelee mitä kaikkea kasvattaa puhtaassa kasvarissaan. Omenalaatikot mahduttavat sisäänsä paljon tarpeellista ja ovat kauniit katsellakin.

   Poista
 7. Ah, tulee niin ihana ispiraatio pelkästä touhusi lukemisesta! Olemme myös huomanneet, että miten paljon sitä multaa tarvitaankaan, kun laatikoita täyttelee. No, siksipä keksimmekin sen savella esitäyttämisen, mikä sitten osoittautuikin hyväksi keksinnöksi. Ehkä jotain ei-niin-laadukasta maata voisit sinäkin laittaa ensin pohjalle täytteeksi, vaikkei savea olisikaan. Uusi multa toki on niin hyvälaatuista, että toisaalta se jos mikä antaa voimaa viljelmille ja takaa onnistumisen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi vuonna en aiokaan uusia kaikkea multaa, vaan lisään van kompostia ja hiukan uutta multaa laatikoihin. Saa nähdä nyt miten laatikkoviljely onnistuu kun ensi kertaa sitä kokeillaan.

   Poista
 8. Ai että miten viihtyisää ja kaunista! Tykkään tosi paljon noista omenalaatikoista, ja sanomattakin lienee selvää että tuosta upeasta merimaisemasta vasta tykkäänkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenalaatikot olivat minullekin iloinen yllätys, kun mietin ensin että mihin niitä käytän. Nyt näyttää kivalta kun tein niistä hyllykön jolle oikeasti on käyttöäkin ja se on helppo purkaa jos tarvitsee laatikot johonkin muuhun käyttöön. Merimaisemakin on niin OK!

   Poista
 9. Kasvarin siivous on melkoinen urakka. Kaunista tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä hommaa oli, mutta mielellään sitä teki, kun kaikkea kivaa kasvihuoneeseen liittyvää on edessä.

   Poista
 10. Kasvihuoneesi on niin valoisa ja kaunis, ymmärrän hyvin miksi
  sinun tekee mieli siellä puuhastella. Omenalaatikot ovat hienoja
  tunnelmantuojia ja erinomaisia säilytyskalusteita myös.
  Toivotaan, ettö ilman nyt lämpenevät niin pääset kotiuttamaan
  taimesi kasvariin. Siellä ne kasvavat ja komistuvat yhdessä hetkessä.

  Kivaa viikendiä sinulle, Krisse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valoa riittää ja varjostustakin tarvitaan kun aurinko oikein porottaa. Nyt vaan toivon lämpimämpää että voisi jättää kasvit yöksikin kasvariin.
   Sinulle myös Teija, oikein ihanaa viikonloppua!

   Poista