sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

2 VIRHETTÄ JOITA EN ENÄÄ KOSKAAN TEE!

Vietettiin viikonloppu mökillä. Tehtiin keväisiä hommia. Kasvihuone tuli siivottua ja viimeisetkin lehdet haravoitua.

Nurmikko alkaa jo kivasti vihertämään, mutta muuten on luonto vielä aika harmaata.

Kasvihuoneen edessä olevalle terassille oli syksyn aikana kerääntynyt paljon koivunlehtiä ja kun niitä ei syksyllä huomattu lakaista pois, oli siihen nyt tullut rumat tummat jäljet koko talven siinä maanneista koivunlehdistä. Tämä oli virhe n:o 1.

Kuvittelin että jäljet lähtisivät pois painepesurin terassipesimellä, mutta eivätpä lähteneetkään. Pirskottelin mäntysuopaa pinnalle ja yritin uudestaan, mutta sitkeässä ovat nuo tahrat.

Hiukan ne vaalenivat, mutta eivät kokonaan lähteneet. Pitää vielä katsoa kaupoista jos olisi jotain erityisesti terassin lattian pesuun tarkoitettua pesuainetta että saataisiin nuo laudat puhtaiksi.


Tämä oli hyvä opetus siitä, että vaikka syksyllä kuinka laiskottaisi lehtien haravoiminen, niin ainakin terassilta kannattaa ne lakaista pois tuollaisten ikävien jälkien estämiseksi.

Onko sinulla jotain vihjettä siitä, millä voisi noita tahroja yrittää poistaa?

Jos ei jälkiä saada pois, taitaa ainoaksi toimenpiteeksi jäädä pintojen käsittely jonkinlaisella värillä.


Kasvihuoneessa ei ole vielä mitään kasvamassa. Viime vuonna innostuin kylvämään ja istuttamaan niin paljon kaikenlaista, että tänä vuonna olen toiminut ihan päin vastoin, enkä ole vielä edes aloittanut.

Ei nimittäin ollut ihan pikku homma kantaa kasveja päiväksi kasvariin ja yöksi sisälle lämpimään, kun kasvihuoneessa ei mitään lämmitintä ole. Se että innostuin kylvämään ja istuttamaan aivan liikaa kaikenlaista oli viime vuonna virhe n:o 2.

Tänä vuonna olen aikeissa ostaa tomaatin ja kurkun taimet valmiina ja vasta sitten kun yöt ovat niin lämpimiä ettei pakkasista enää ole pelkoa.

Meillä oli vanhat bambukaihtimet, jotka ripustimme kasvihuoneen kattoon liian kuumaa auringonpaistetta estämään. Ne peittävät vain etelän puoleisen osan katosta, joten valoa riittää silti ihan tarpeeksi kasveille. Näillä kaihtimilla saadaan toivottavasti lämpötila kasvarissa kesäkuumalla pysymään siedettävissä lukemissa. Lisäksi meillä on automaattisesti avautuvat kattoikkunat.


Kasvihuoneen ulkopuolella oleviin laatikoihin kylvetään hernettä, salaattia ja tilliä, niin kuin viime vuonnakin. Yhdessä laatikossa kasvaa lisäksi raparperi. Retiisejä en laita tänä vuonna, kun ne eivät saaneet mitään suurempaa suosiota. 


Kukkapenkissä kukkivat nämä pikkuiset narsissit. En edes muistanut että syksyllä kaivoin niiden sipulit maahan kun olivat kukintansa lopettaneet. Ne olivat ruukussa viime keväänä. Nyt oli iloinen yllätys kun ne ilmestyivät mullan seasta harmaaseen penkkiin väriä antamaan.

Yhtä ja toista muutakin sieltä jo pilkistää ja aina on yhtä kiva seurata kasvun edistymistä keväällä.


OIKEIN KEVÄISIÄ PÄIVIÄ TEILLE KAIKILLE!

13 kommenttia:

 1. En ole nyt ihan varma nimestä, mutta jos en ihan väärin muista, niin ollaan pesty oma terassi Biocomp-nimisellä terassinpesuaineella. Laimennetaan vedellä, levitetään laudoilla ja annetaan vaikuttaa ja sitten harjataan ja huuhdellaan pois. On toiminut ihan hyvin. Meillä tosin on tummanruskeiksi terassiöljyllä käsitellyt laudat, mutta kyllä niihinkin talven aikana tarttuu kaikenlaista ja keväisin aina "vihertävät".
  Värillä ei väliä, mutta tärkeää, että terassi on kuitenkin jollain suojakäsitelty. Siis jos haluaa, että siihen ei vaikkapa justiin ne mädäntyvät lehdet jätä jälkiä. Veikkaan kyllä, että väri siitä kesän aikana tasaantuu, vaikkette tekisi mitään.

  Mukavaa vapun aikaa <3. Itse ajattelin käyttää ylimääräisen vapaapäivän kaivamalla istutusmonttuja sitkeään savimaahan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkistin. On Biocomb. Ja siis levitetään laudoille, ei laudoilla....

   Poista
  2. Pitääpä katsoa jos tuota löytyisi täältä meiltä päinkin. Kiitos neuvosta!
   Mukavaa vappua sinullekin ja otahan kuitenkin rauhallisesti niiden monttujen kaivuun kanssa!

   Poista
 2. Voi auts - olen tehnyt ihan samat virheet! Pilasimme ruokailutilan pöydän pinnan, kun se ekana vuonna jäi ulos eikä niitä jälkiä ole saanut pois millään. Olen ajatellut, etten anna sen häiritä ;). Hiomalla saisin ne pois, mutta tuo sinun pinta-alasi taitaa olla vähän liian iso sellaiseen hommaan...

  Ja, viime vuonna esikasvatin taimia ihan liikaa. Lopulta ne menivät myös peurojen suihin. Niinpä tästä suivaantuneena aion kasvattaa tänä vuonna vähemmän ja laittaa energiani taimien suojaamiseen, en liiallisen määrän kasvattamiseen.

  Onneksi virheistä oppii :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi kun pöytäsi turmeltui. Joo ei sitä terassia hiomaan kyllä ruveta. Katsotaan jos tuolla Annukan aineella saataisiin putsattua.
   Meillä kanssa tuli aivan liikaa varsinkin salaattia ja niitä retiisejä, eivätkä peuratkaan päässeet niitä syömään kun laatikot on niin hyvin suojattu ympäröivällä aidalla :)
   Vähempi parempi, vai miten se meni!
   Nämä virheet tulen varmaan aina muistamaan.

   Poista
 3. Minäkin olen käynyt kantapääkoulua taimien kanssa. Niitä on tänäkin vuonna keittiön ikkunalla, mutta maltillisesti. Hyvää vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan meistä jokaisella on ollut opettelua taimien kasvatuksen kanssa ja sen tajuamisen kanssa, että vaikka istuttaessa/kylväessä tuntuu että ovat olemattomia ja liian harvassa, niin kasvaessaan muuttuvat viidakoksi.
   Oikein kivaa vappua sinulle myös!

   Poista
 4. En muistanutkaan, että sinulla on mökki myös. JOs olisin fiksu, olisin päätellyt sen jo blogin nimestä! Meillä mökillä piha jo osittain haravoitu. Se on nin terapeuttista hommaa! Sinulle vastasinkin jo blogissani, ettei Kivisen Vilma ole oikea nimeni. Sille on historiansa ja nimi sopii kiviseen pihaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven aikana tuo mökkipuoli jää väkisinkin vähemmälle huomiolle täällä blogissa, mutta nyt taas alkaa mökkipostauksia tulla.
   Kävin lukemassa blogistasi "Vilman" tarinan ja nyt olen viisaampi!

   Poista
 5. Teillä on NIIN ihana mökki ja ihanalla paikalla siellä <3
  Maalla asuessa innostuin välillä ostamaan kesän ruukkukukkia paljon ja niitä kantelin hallaöinä edestakaisin sisälle ja ulos:)
  Mukavaa vappua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökki on kyllä meille tärkeä ja rakas paikka ja siellä ollaan paljon.
   Sormet jo syhyävät kesäkukkien ostoon, mutta vielä on maltettava.

   Oikein kivaa vappua teille myös!

   Poista
 6. Ihanat kuvat keväisestä Tukholmasta edellisessä postauksessasi!
  Juuri luin Tokmannin esitteestä Terassipesu -nimisestä aineesta, jossa kerrottiin aineen saavan aikaan terassille alkuperäisen värin. Tehoaisikohan tuo noihin jälkiin? Kokemusta minulla ei ole.
  Oikein ihanaa toukokuuta Sinulle 💕
  T Maija myrskyluodolle@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija. Jotain ainetta pitää kyllä kokeilla että saataisiin puhdasta jälkeä.
   Sinulle myös oikein lämmintä ja keväistä toukokuuta!

   Poista