maanantai 27. maaliskuuta 2017

TAAS OLLAAN SORMI SUUSSA!
Taas ollaan siinä kohtaa kevättä että ensimmäiset orvokit on ostettu. Mitenkähän pärjäävät hyisessä ja navakassa kevättuulessa?  Niiden sanotaan kestävän pikku pakkastakin, joten eivätköhän selviä.
Kasvihuoneen antamassa tuulensuojassa oli mukava istuttaa keväiset kukat. Kasvihuone on vielä ihan talven jäljiltä. Sisällä mökissä on kuitenkin jo kovaa vauhtia kasvamassa paprikaa ja kääpiösamettiruusuja. Toin ne tänään kotoa mökille, kun täällä kuitenkin rupeamme taas olemaan suurimman osan ajasta. 
Ostin syksyllä tällaisia puulaatikkoja, enkä ihan vielä tiedä mihin niitä tulen käyttämään. Voi olla, että teen niistä hyllykköjä joiden päälle kasveja ja kukkia voi sitten asetella.

  Vai olisiko teillä, hyvät lukijat, ehdotuksia näiden käyttöön? 

Niin kesäiseltä kuin pihalla jo näyttääkin, niin rannassa jääkasat ovat vielä paikoillaan. Saa nähdä kuinka kauan kestää ennenkuin sulavat kokonaan. Lapsenlapsilla riitti ihmettelemistä kun nämä muodostelmat näkivät. 
Meri on jo  avoin ja yksi venekin näkyi tänään siellä menevän. 
Käväisimme viikko sitten Ruotsissa ja ainoa ostoksemme oli kuusi kappaletta näitä viljelylaatikoita. Niitä on nyt soviteltu kasvarin vierelle ja J kärräsi rannasta soraa niiden ympärille.

Hiukan suoristamista ne vielä tarvitsevat. Taaempana näkyy vielä kaksi laatikkoa ja pohditaan nyt, että laittaisiko ne näiden päälle, niin että saataisiin kaksi korkeampaa laatikkoa ja kaksi matalaa. Tosi vaikeaa tietää miten kannattaisi tehdä, kun ei aikaisempaa kokemusta näistä laatikoista ole.

Korkeus tietysti riippuu siitäkin mitä niissä on tarkoitus viljellä.

J haluaa ainakin kasvattaa herneitä ja minä yrttejä.
Mahtaisiko raparperi viihtyä tällaisessa laatikossa? 

Huomaatko että kasvihuoneen kattoluukku on jo auki? Siellä onkin aika lämmintä näin aurinkoisena päivänä.
Maaliskuun viimeinen viikko on saatu käyntiin ja kesäaikaan siirrytty.OIKEIN LÄMMINTÄ JA KEVÄISTÄ VIIKKOA! 

16 kommenttia:

 1. Minä olen kaivanut matalahkot puulaatikot maahan ja niissä kasvaa erilaisia monivuotisia maustekasveja. Suvun nuorimmatkin osaavat hakea oikeat yrtit kun kertoo kuinka mones laatikko on kyseessä. Näin kasvitietous kasvaa kun alkaa erottaa mikä yrtti on kyseessä.
  Uskoisin, että raparperikin viihtyy laatikossa kun kaivat sen maahan.
  Kasvien levinnäisyyskin pysyy kurissa kun ne on laatikossa vertaa minttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että opetat lapsille kasvituntemusta. Mulla oli viime vuonna minttua kasvamassa ruukussa, kun tiesin ennestään, että se on kova leviämään. Hyvin se kasvoikin ruukussa.
   Ajattelin kokeilla raparperin kasvatusta tuollaisessa laatikossa.

   Poista
 2. Rapsu on ollut ainoa joka meilläkin on jaksanut kasvaa, mutta viime keväänä nekin oli kadonneet.

  Ihanaa iltaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on yksi ihan pienen pieni alku kukkamaan reunassa. Jos se on vielä hengissä niin voin siirtää sen tällaiseen laatikkoon ja ostan ehkä toisen sen kaveriksi.
   Samoin sinulle, oikein hienoa illan jatkoa!

   Poista
 3. Meillä raparperi viihtyy hyvin ja on levinnyt. Kahtena keväänä olen antanut sitä pois ja saanut hevosenlantaa tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon saavani raparperin kasvamaan laatikossa. Nyt naurattaa tuo hevosenlanta, kun löysin pihaltamme kaksi läjää, jotka luultavasti ovat hirven jättämiä. Muistuttavat hevosen kakkaroita, mutta hevosethan eivät vapaana juoksentele, joten uskon niiden olevan hirven aikaansaannoksia. Heitin ne kuitenkin metsään. Ehkä niitä olisi voinut käyttää lannoitukseen, mutta eikö niitä pidä jossain säilyttää vuosi, pari ennenkuin voi käyttää?

   Poista
  2. Hevosenlanta pitää kompostoida vuosi, mieluummin kaksi ollakseen tarpeeksi palanutta. Tuore lanta tuhoaa kasvit.
   Hirven ja peuran lantaa voi käyttää onhan luomulantaa mutta sekin pitäisi kompostoida ennen käyttöä.
   Jos sitä löytää on se ilmaista lannoitetta, kannattaa hyödyntää.

   Poista
  3. Niin muistelinkin että parisen vuotta pitää kompostoida ennen kuin käyttää.

   Poista
 4. Oi... siellä ollaan jo hyvää vauhtia valmistautumassa kasvukauteen!

  VastaaPoista
 5. Ihana kasvihuone ja merinäkymät on todella upeat teillä siellä! Kiva seurata mitä kaikkea kasvatat sekä kasvihuoneessa että viljelylaatikoissa. Raparperista en osaa sanoa kun meillä sitä ei ole kasvamassa täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkymissä ei ole vikaa, ainoastaan iänikuinen tuuli harmittaa. En vielä ole ihan selvillä mitä laatikkoihin tulee, mutta aika näyttää.

   Poista
 6. Huikeat jääkasat :D Jos on ollut lapsilla ihmettelemistä, niin on kyllä tällaisella sisämaan kasvatillakin.

  Täällä ei vielä uskalla ajatella edes orvokkeja. Joriini on alkanut varastossa lykkäämään jo uutta alkua, jotain täytyisi keksiä hidastamaan kasvua. Meillä on pian kesällä pitkä, mutta hontelo joriini´.

  Ihanan puuhakkaita päiviä sulle kasvarissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jääkasat ovat kyllä tänä keväänä erityisen mahtavat. Mulla on siemenistä kylvetyt samettiruusut kasvaneet aika tavalla pituutta. Saa nähdä jos ovatkin jotain köynnöstävää lajiketta!

   Poista
 7. Wow mikä jääkasa. En tiedä oonko koskaan nähnyt edes noin isoa! Aika vaikuttava.
  Mun pitäs käydä katsomassa onko jossain kaupassa pientä istutuslaatikkoa! Mini haluaisi sellaisen itselleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei noita ihan joka vuosi täälläkään näy, mutta aika usein kuitenkin. Noiden takia laituria tai muuta vastaavaa ei voikaan rakentaa.
   Toivottavasti löydät minille pienen laatikon. Se olisi varmaan aika söpön näköinen!

   Poista