keskiviikko 30. elokuuta 2017

MITEN VILJELYT ONNISTUIVAT, VAI ONNISTUIVATKO?Niin, miten onnistuivat viljelyt tänä kesänä?

Ne onnistuivat aika hyvin. Meillä kasvatettiin kasvihuoneessa tomaatteja, kurkkuja, paprikoita ja basilikaa.

Tomaatteja oli kolmea eri lajia. Näistä kirsikkatomaatit tuottivat satoa runsaasti ja ovat kaikista makeimpia.

"Tavallisista" eli sellaisista hiukan isommista tomaateista sato ei ollut yhtä runsasta. Niiden kypsyminen tuntuu kestävän ja paljon vihreitä yksilöitä näkyy. Muutamia poimin kokeeksi sisälle kypsytettäviksi ja nyt ne ovat pikku hiljaa punertumassa lautasella. Yhtä makeita ne eivät ole kuin nuo pienemmät, kirsikkatomaatit.
Sitten meillä oli vielä yksi tomaattilaji, jonka hedelmät ovat soikean mallisia.  Niiden kanssa oli epäonnea, sillä niiden kasvaessa hedelmän pää alkoi tummua. Koska kaikissa ei kuitenkaan näkynyt tuota tummumista, niin poimin pois vain ne joissa sitä näkyi ja loput jätin paikoilleen kypsymistä odottamaan.

Kypsymisen edistyttyä kävi kuitenkin näillekin samoin eli tummuminen alkoi ja koska tuollaisten tomaattien syöminen ei houkuttanut heitin pois koko kasvin.

 Kurkkuja meillä oli kahta eri lajia. Toinen on ihan normaalin väristä tumman vihreää ja toinen aika vaaleaa.
Maku molemmissa on aika sama, mutta nuo vaaleat eivät ulkonäöltään ole oikein houkuttelevia.
Olisi kiva tietää montako valmista kurkkua olemme saaneet ja ensin ajattelinkin laskevani kuinka monta niitä valmistuu, mutta se jäi kuitenkin.  Kymmeniä niitä kuitenkin on jo syöty ja lisää on tulossa.

Pölytystä olen auttanut tökkimällä pumpulipuikolla kurkkujen kukkia. En tiedä onko se auttanut vai ei.Lavakauluksissa olemme viljelleet hernettä, salaattia, tilliä, retiisiä ja persiljaa.
Niistä kaikista tuli mahtava sato, salaatista jopa ylituotantoa. Salaatit kasvoivat valtaviksi emmekä millään ehtineet syödä kaikkia. Kasvaessaan ylipitkäksi lehdet tulivat niin paksuiksi ettei niitä haluttanut enää syödä.
Kylvin vielä uutta salaattia ja sitä olemme nyt päässeet maistelemaan.

Tilliä ja persiljaa tuli paljon kumpaakin ja niitä olen säilönyt pakkaseen. Persiljaa on tosin vielä jäljellä laatikossakin.

Alkukesällä lavakauluksien ympärille pystytetty aita (TÄÄLLÄ) on pitänyt kauriit ja jänikset poissa.


Ihan onnistunut kesä on viljelyksien kannalta ollut.


Oletko sinä viljellyt jotain, joko parvekkeella tai kasvimaalla? Olisi mielenkiintoista kuulla muiden onnistumisista tai epäonnistumisista.


MYRSKYISEN TUULEN KESKELTÄ, HYVÄÄ PÄIVÄÄ!10 kommenttia:

 1. Teillä on tullut hieno sato! Onnea! Meillä oli joskus salaattimaa, ja oli kiva ottaa salaatit omasta maasta. Mutta nykyään kun aika kuluu kodin, mökin ja veneilyn "kolmiodraamassa", niin viljelyt ovat jääneet.
  Oih, nuo kirsikkatomaatit kuulostavat niin herkullisilta! 🍅 Rakastan tomaatteja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika tavalla on tosiaan satoa saatu. Kovasti paikalleen sitovaa tämä viljely on ja ymmärrän kun teillä on mökin lisäksi vielä tuo veneily, ettei aika riitä muuhun. Hyviä veneilysäitä vielä kai riittää, ainakin toivon niin!

   Poista
 2. No todellakin hyvä sato! Ja kyllä ne tomaatitkin vielä kypsyy. Jos ei enää kasvarissa, niin sisällä ainakin. Ja jos ei valossa, niin pimeässä, joka oli mulle ihan uusi tieto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat nuo tuossa pöydälläkin punertuneet mukavasti. Minulle oli myös uuutta tuo pimeässä kypsyttäminen.

   Poista
 3. Onnea mainiosta sadosta! Mua jotenkin hymyilyttää ajatus, että yritätte popsia salaattia ja se aina vain kasvaa ja kasvaa 😀

  Täällä olen kaivannut aika ajoin suomalaisia tomaatteja ja kurkkuja. Niissä on oikeaa makua. Tomaatit ovat usein mauttomia, vetisiä. Ja sama pätee kurkkuihin. Napakan kurkun löytäminen on toisinaan suoritus. Nyt suunnilleen tiedän mistä kannattaa mitäkin ostaa. Mutta monta yritystä ja erehdystä on tullut tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. No juu, posket pullollaan olemme rouskuttaneet salaattia :)
   Kyllä nämä itse kasvatetut, varsinkin tomaatit ovat kyllä maukkaampia kuin kaupasta ostetut.

   Poista
 4. Hienosti olet saanut satoa! Minä maanviljelijän tyttärenä olen tyytyväinen, ettei elantoni ole viljelyksistä kiinni. Kesäkurpitsa on tuottanut mukavasti satoa. Mutta sitten tomaatit eivät meinaa millään kypsyä, perunoista tuli pieniä ja herneitä kovin vähän, vaikkakin senkin makoisampia. Yrtit, salaatit, tillit ja persiljat kyllä onnistuivat. Omppuja kypsyy nyt runsaasti.
  Leppoisaa iltaa! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä stressiä pukkaisi jos elanto olisi omista viljelyksistä kiinni! Näin kun viljelee harrastelupohjalta ei ole katastrofi jos joku ei onnistukaan. Tomaattien kypsymisen kanssa on monella tänä vuonna ongelmia.
   Omena-tai muitakaan hedelmäpuita meillä ei ole. Sinä saat kohta nauttia ihanista omenoista!

   Poista
 5. Pavut menivät tänä vuonna ihan pieleen ja kesäkurpitsoista on ylituotantoa. Aina ei voi tietää miten menee, mutta ensi kesänä taas uudet yritykset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Papuja oli mullakin viime vuonna, mutta niihin iski joku tauti eikä niitä päästy nauttimaan.
   Ensi vuonna yritetään uudella innolla. Sinullekin valmistuu tuo ihana kasvihuone.

   Poista