perjantai 15. kesäkuuta 2018

MIELENKIINTOINEN KÄYNTIKOHDE AHVENANMAALLAHiukan epätodelliselta tuntuu kun Ahvenanmaan läntisimmästä kunnasta Eckeröstä löytyy mammuttimaisen hulppea kivitalo ihan meren rannasta. Rakennus ei tunnu istuvan siihen kuvaan minkä moni on tottunut muodostamaan ahvenanmaalaisista taloista, niistä punaisista mökeistä.Rakennus on entinen Posti-ja tullitalo ja se on valmistunut v. 1828. Sen suunnittelivat Carl Ludvig Engel ja Charles Bassi alunperin postin ja tullin virkamiesten asunnoiksi ja työtiloiksi.

Nykyisin talo toimii kulttuurikeskuksena  ja siellä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.

Eckerön posti-ja tullitalo on avoinna kesäaikaan 2.5-2.9 joka päivä klo 10-17 ja sinne on ilmainen sisäänpääsy.

Tänä kesänä talossa on Ålands Slöjd & Konsthantverk-yhdistyksen 90-vuotisjuhlanäyttely joka on saanut nimekseen "NITTI"

"Nitti" on yhdeksänkymmentä ruotsiksi ja tuossa näyttelyssä esitellään  ahvenanmaalaisten käsityöläisten töitä.

Esillä on myös muita käsitöitä kuin juuri nimenomaan tuohon juhlanäyttelyyn kuuluvia.Ellen Mattsson on valmistanut teoksen valkoisesta kankaasta, johon sakarat on tehty farkkujen saumoista. Kirjaillut sanat ovat ahvenanmaalaista sanastoa. Ann Granlundin tekstiilitöitä voi ihailla paitsi täällä postitalossa, niin Maarianhaminan merikorttelin SALT-myymälässä.
Ritva Saloranta on valmistanut tämän upean lasimaalauksen. Tämä hieno "verho" oli yksi suosikkejani tuossa näyttelyssä. Sen on valmistanut Maria Karlström  joka on perustanut niinikään merikorttelissa toimivan GULDVIVAn, jossa valmistetaan ja myydään ahvenanmaalla tehtyjä koruja.Anna-Lena Beckman on valmistanut kauniita neuleita näyttelyyn. 

Paul Bradleyn keramiikkalinnut olivat saaneet sinisen värin ja niiden munimat munatkin olivat sinisiä.
Tämä villisika on Johan Karlssonin valmistama, samoin pari kuvaa aikaisemmin näyttämäni puusta valmistettu peilin kehys.
 
 Tämä hattu oli aivan ihastuttava. Sen on valmistanut Titti Sundblom. Tämä voisi sopia vaikka kesämorsiamen päähineeksi. Tyylikkäät tunikat ovat Erica Törnrothin käsialaa.
Synnöve Nordströmin valmistamia lintuja voi ostaa mm. Maarianhaminan ja Eckerön museoista.

Paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää tuolla Posti-ja tullitalossa oli ja lapsillekin on kiinnostavaa katseltavaa. Piirustusnurkkauksessa vierähti myös hetki, samoin ulkona keinumassa.

Samassa pihapiirissä sijaitsee  viehättävä
TSAREVNA cafe & bistro, jossa nautimmekin kahvit ja kakkua. Sieltä voi ostaa myös voileipiä, salaatteja ja viikonloppuisin heillä voi nauttia brunssia.

Myös käsinvalmistettuja suklaatuotteita myyvä MERCEDES CHOCOLATERIE on samassa piharakennuksessa, mutta se oli vierailumme aikaan eli maanantaina suljettu.

Kaiken kaikkiaan kiintoisa paikka on tämä Eckerössä sijaitseva Posti-ja tullitalo. Kannattaa käydä katsomassa ja samalla voi ihailla aavaa merta joka avautuu aivan rakennuksen edessä. Eckeröstä on useamman kerran päivässä laivayhteys Ruotsin puolelle ja edestakainen risteily kestää vain neljä tuntia, joten jos merelle mielii, niin täältä sinne pääsee.


AURINKOISTA KESÄPÄIVÄÄ KAIKILLE!


  
 

6 kommenttia:

 1. Hei, kiitos taas paljon tästäkin vinkistä. Olen keräillyt niitä täältä blogistasi ja kahden viikon päästä tulemme sinne lomalle. Tuskin maltan odottaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tii! Toivotan sinulle oikein kivaa lomailua täällä Ahvenanmaalla.

   Poista
 2. On siellä mukavia paikkoja! Kyllä ihmiset ovat taitavia. Yritin miettiä, mukä käsityö olisi ihan ykkönen, mutta ei näitä voi laittaa mihinkään järjestykseen, niin monta taitavaa juttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin toivon että olisi tuollaista kädentaitoa kuin mitä tuossa näyttelyssä näki. Ihania ovat kaikki.

   Poista
 3. Eckerö on kyllä tosi kaunis! Viime vuonna käytiin ihastelemassa posti- ja tullitaloa tyrnien aikaan, ja pakkohan niitäkin oli jäädä siihen edustalle hetkeksi poimimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eckerössä on ihan omanlaisensa tunnelma, aina niin kesäinen!

   Poista