tiistai 3. huhtikuuta 2018

PERINTEINEN KIRJA VS. E-KIRJA. KUMPI ON PAREMPI?Elämä on jatkuvaa oppimista!
Niinhän se on. Uuden oppiminen ja opetteleminen vaatii vaan aina ennakkoluulottomuutta ja uteliaisuutta, sitkeyttä ja halua kehittyä.

Minulla on aina kirja tai kaksi yöpöydällä, enkä osaa nukahtaakaan jos en ensin ole lukenut edes paria sivua.

Kirjastossa käyn ainakin viikottain. Vaikka molemmissa kirjastoissa joissa minulla on tapana käydä, on valtaosa kirjoista tietenkin ruotsinkielisiä, niin itse lainaan melkein poikkeuksetta suomenkielisiä kirjoja. En siksi etten pystyisi yhtä hyvin lukemaan ruotsinkielisiä, mutta en osaa lainata niitä kun kirjailijat eivät ole minulle tuttuja, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Suomenkielisten kirjojen valikoiman suppeuden vuoksi rupesin kiinnostumaan e-kirjoista.
Sopivasti putkahtikin jostain Elisa Kirjan mainos ja rupesin siihen tutustumaan.Olin luullut että tuollaisia sähköisiä kirjoja voi "lukea" vain kuuntelemalla. Koska en ole ollenkaan sinut korvakuulokkeiden kanssa, en ollut kiinnostunut moisista kirjoista.

Mutta kun tajusin etä niitä voi jollain laitteella ihan oikeasti lukea silmilläänkin, niin kiinnostuin.

Miten kätevää olisi esim. matkalle lähtiessä ottaa mukaan vain yksi lukulaite sensijaan että raahaisi kokonaisia kirjoja mukanaan, etenkin kun usein matkustaa vain käsimatkatavaroiden kanssa ja silloin pitää miettiä tarkkaan mitä  laukkuunsa pakkaa.

Mutta millä laitteella sitä sitten lukisi?

Meillä on kyllä tabletti jolla voisi lukea, mutta kokeiltuani sitä se oli kuitenkin mielestäni hiukan kömpelö tähän tarkoitukseen kun aina luen makuuasennossa.

Mietin sellaisen lukulaitteen hankkimista, joka olisi pienempi kuin tabletti, mutta isompi kuin kännykkä.
Kovin kalliitakaan nuo eivät olisi, mutta päätin kuitenkin kokeilla miten lukeminen sujuisi älypuhelimella.

Olin etukäteen pelännyt että lukeminen olisi yhtä tihrustamista ja että silmät kipeytyisivät kun pientä tekstiä yrittäisi lukea pidemmän aikaa.

Mutta hämmästyin miten hienosti teksti näkyy näytöllä ja puhelimen pitäminen kädessä on paljon kevyempää ja kätevämpää kuin vaikkapa tabletin.

Tutkittuani edellä mainitun Elisa Kirjan kirjavalikoimia tilasin sieltä pari kirjaa luettavaksi.

Lataaminen omaan puhelimeen kävi helposti ja lukemisen voi aloittaa välittömästi.

Luettuani nuo kaksi kirjaa olin niin mieltynyt puhelimlla lukemiseen, että olisin halunnut tilata useampiakin kirjoja. Tilausintoa rajoitti vain se, että jokainen tilattu kirja tietysti maksaa ja kun kirjastosta saa kirjoja luettavakseen ilmaiseksi, niin pisti mietityttämään miten monta kirjaa voisi tilata ennen kuin oltaisiin konkurssissa!

No, muna oli jälleen viisaampi kanaa!
Viisas tyttäreni kertoi että kirjastostahan voi tilata e-kirjoja ihan ilmaiseksi. En ollut uskoa korviani. Olin aina kuvitellut että jos kirjastosta lainaa jotain muuta kuin paperisia kirjoja, niin ne ovat ainoastaan äänikirjoja, enkä sellaisista ole kiinnostunut.

Sitten olikin vaan ihan pakko heti mennä kirjaston sivuille tutkimaan heidän e-kirjavalikoimiaan. Hiukan jouduin taistelemaan ennen kuin homma onnistui minulta kömpelykseltä, mutta löytyihän sieltä vaikka mitä.
Löytyi jopa paljon suomenkielisiä e-kirjoja, jippii!


Tutkailin tarjontaa ja klikkasin sieltä mieleiseni.  E-kirjan saa luettavakseen n. kuukauden ajaksi ja jos ei sitten vielä ole ehtinyt lukea, niin sen voi käsittääkseni lainata uudelleen.

Näin äkkiseltään, kun tämä palvelu on niin uutta minulle, tuntuu että muuten hyvä, mutta se tuntuu hiukan rajoittavalta kun saa lainata ainoastaan yhden kirjan viikossa. Nimittäin jos kirja on tarpeeksi kiinnostava, niin sen lukee parissa päivässä.

Ehkä silloin voi sitten lukea ihan perinteisesti paperista versiota, kunnes pystyy taas tilaamaan e-kirjan.

Olen monesti täällä blogissakin ylistänyt kirjastoa ja yhä enemmän tyytyväisyyden aiheita tuntuu löytyvän tämän hienon laitoksen puitteissa.

Voin suositella kenelle vaan lukemista puhelimella. Teksti on erittäin helppolukuista ja kun keskeyttää lukemisen, niin seuraavan kerran kun haluaa lukea samaa kirjaa, niin se avautuu automaattisesti siltä sivulta mihin jäit viime kerralla.

Tuohon otsikon kysymykseen palatakseni, kumpi on parempi, perinteinen kirja vai e-kirja?

Perinteinen paperikirja on tietysti tavallaan se "ainoa oikea kirja"ja jo sen tuoksukin houkuttaa lukemaan. Sitä on helppo selata jos haluaa palata aiemmin lukemaansa.

Mutta: e-kirja on helppo saada luettavakseen minä vuorokauden aikana tahansa ja missä tahansa, helppo ottaa mukaan minne vaan ja kun kirjahylly pursuaa jo ennestään kirjoista, niin nämä eivät vie paljon tilaa.

Tällä hetkellä luen Nina Georgen kirjaa "Pieni bistro Bretagnessa" joka on aivan hurmaava.


IHANAA UUTTA VIIKKOA KAIKILLE!

24 kommenttia:

 1. Olen ehdottomasti tavallisen kirjan kannattaja...pitää päästä hipelöimään sivuja..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on se tietty nautinto tuossa hipelöinnissä :)

   Poista
 2. Täällä perinteinen ja tästä perinteestä en halua luopua ja sitä vilkkuvaa valoa saa muutenkin annostella. :) Mutta e-kirja on mitä kätevin ja kepein tapa kantaa kirjoja mukana ja reissuissa varmasti aivan mahtava.

  Mukavaa tiistaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liikaa taitaa tulla itsekunkin ruutua tuijoteltua, mutta tosiaan ainakin matkalukemiset mahtuvat kätevästi puhelimeen.
   Oikein ihanaa tiistaita sinullekin <3

   Poista
 3. Jos mulla olisi toisenlainen työ, saattaisin kokeilla e-kirjoja, mutta koska työ tapahtuu liki kokonaan näytön ääressä, silmät kuivuu ja rasittuu pelkästään "pakon" edessä siinä määrin, että vapaalla ei tee mieli enää näyttöää tuijotella. Etenkään puhelinta, joka on mulle vielä vaikeampi pienen kokonsa vuoksi. Siksi luen lehdet ja kirjat kaikkein mieluiten ihan perinteisinä versioina. Mutta hyvät perustelut sulla oli ja plussaa tosiaan kirjastolle e-kirjapalvelusta. On kyllä niin mahtava keksintö koko kirjasto, että toivottavasti ihmiset käyttäisi palveluita edelleen niin paljon, ettei ole pelkoa siitä, että katoaa maailmankartalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liika ruudun tuijottaminen ei ole terveellistä ja jos niinkuin sinäkin käytät sitä työssäsi tosi paljon, niin ymmärrettävästä syystä ei enää vapaa-ajalla houkuta tuijotteleminen. Luulin itsekin että puhelimesta olisi hankala lukea kirjan tekstiä, mutta yllätyin iloisesti.
   Kirjasto on kertakaikkiaan ihana laitos !

   Poista
 4. Voisikohan täältä meiltäkin tilata kirjaston kirjoja iPadille? Ostan jonkin verran suomalaisia kirjoja, olen kokeillut Elisaa ja Suuren suomalaisen kirjakerhon palveluja. Olen kyllä sitä ikäpolvea, että kirja kädessä tuntuu oikeammalta. Mulla on nytkin sängyn vieressä vino pino, joita selailen iltapalaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä osaa sanoa, mutta kannattaa kokeilla.
   No minä vasta "sitä ikäpolvea" olenkin, mutta halusin kokeilla tätäkin, eikä hullumpi vaihtoehto olekaan. Toki mullakin vielä paperikirjat yöpöydältä löytyy.

   Poista
 5. Tahdon ihan oikean kirjan, sellaisen joka painaa ja voi käännellä sivuja ja taittaa kulman kirjanmerkiksi ;) Mieheni on nyt innostunut myös e-kirjoista, mutta luettuna versiona ja tietenkin englanniksi. Monesti hän istuukin verstaalla napit korvilla ja polttelee piippuaan ;) Aika hauska näky..täytyy varmaan hommata vanha kulunut nahkatuoli sinne :D
  Mukavia lukuhetkiä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en tykkää pitää minkäänlaisia kuulokkeita korvillani joten nuo äänikirjat ovat poissuljettu juttu minun kohdallani. Tai no voihan niitä ilman kuulokkeitakin kai kuunnella, mutta ympäristö ei kai tykkäisi.
   Oikein näen silmissäni miehesi istuvan piippua tuprutellen, silmät kiinni kuuntelemassa kirjaa.

   Poista
 6. Minä hurahdin ihan kunnolla e- ja äänikirjoihin vuosi sitten. Liityin Bonniersin BookBeat-palveluun, joka maksaa vain Elisan yhden kirjan hinnan kuukaudessa, eli se oli tosi halpa ja kirjojen latausta ei ole mitenkään rajoitettu. Suurkulutin vuoden verran kirjoja, luin tai kuuntelin varmaan monta kirjaa viikossa. Sitten BookBeatista loppuivat hyvät kirjat! Laitoin vastikään jäsenyyden tauolle ja siirryin lukemaan taas paperiversioita. Käyn ostamassa kirjoja kierrätyskeskuksesta eurolla. Otsikon kysymykseen vastaan: både och, molempi parempi vuorotellen :D. Varmaan taas tulee ostettua e-kirjoja kohtapuoliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molempi parempi näin uskon itsekin. Tuossa Book Beat-palvelussa on vaan äänikirjoja vai kuinka? Pitääpä käydä vielä katsomassa.

   Poista
  2. Ei, sekä ääni- että e-kirjoja. Itse luin enemmän e-kirjoja.

   Poista
 7. Kipparini lukee lähestulkoon pelkkiä e-kirjoja. Hän innostui niistä jo pari, kolme vuotta sitten. Minä sen sijaan raahaan reissuissakin aina aitoja kirjoja mukanani. Veneessäkin minulla on ihan oma hylly varattuna kirjoille ja lehdille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle ei ole aikaisemmin edes tullut mieleen lukea mitään e-kirjoja. Olen luullut että ne ovat hankalia ja vaikka mitä. Mutta nyt innostuin kokeilemaan ja hyvä niin. Mulla myös tähän asti ollut "oikeita kirjoja" matkoilla mukana, mutta eipä ole enää.

   Poista
 8. Ehdoton ykkönen on kyllä perinteiset kirjat :) Aikaisemmin olen kovin dissannut äänikirjoja, mutta sitten hiffasin että voin kuunnella ja kutoa yhtäaikaa, joten näytin Bookbeatille vihreää valoa :) Minäkin huomasin vasta yksi päivä, että niitäkin voi sieltä kuuntelemisen sijaan lukea. Oppia ikä kaikki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinteinen kirja on varmaan ainakin vielä se ykkönen monelle. Tuo onkin juuri äänikirjojen plussaa että voi tehdä jotain muutakin samalla kun kuuntelee. Pitkillä automatkoilla äänikirja on hieno juttu, ainakin pimeässä ajellessa kun ei maisemiakaan voi ihailla.

   Poista
 9. Ehdottomasti vastaan, että oikein kunnon kirja! Olen oikein vannonut, että kirjoista en luovu ja niitä meillä on kotona jokapuolella, kun kirjahyllykin on umpitäynnä. Kirjat ovat erottamaton osa minua. Mutta matkoilla tietysti tuo e-kirja olisi kätevä, kun ei vie ylimääräistä tilaa.
  Kiitos kirjavinkistä!
  Mukavaa päivää 💕T. Maija myrskyluodolle@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en osannut kaivata tällaista e-kirjaa aikaisemmin, mutta nyt kun siihen olen tutustunut, niin tuntuukin aika käyttökelpoiselta. Samaa tunnelmaa sillä ei toki saavuta kuin paperisella kirjalla, mutta ihan hyvä kuitenkin on ja ehdoton matkoilla.
   Nyt kun olen lukenut tuota mainitsemaani kirjaa pidemmälle, niin hiukan tuntuukin junnaavan paikoillaan. Toivottavasti loppua kohden paranee.

   Poista
 10. Minä rakastan kirjastoja ♡ ja kirjoja! Vastaan kysymykseen ehdottomasti oikea kirja :) MUTTA reissaan paljon, ja ihan mielelläni kantaisin mukana kevyempää luettavaa (usein mukana on lyhyilläkin reissuilla parikin kirjaa plus muutama lehti vielä lisäksi...), joten voisin hyvin antaa mahdollisuuden myös e-kirjalle. Olen itse asiassa kerran lainannutkin sellaisen kirjastosta, kun oli kiire lukemaan Jääkaksoset-kirjaa, mutta vaihdoin tavalliseen versioon heti, kun sain sen käsiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin. Kirjastot ovat aivan ihania paikkoja ja annan kymmenen pistettä hänelle joka keksi kirjastot. Hienoa että kirjastosta saa tavallisten kirjojen lisäksi lainata kaikenlaista muutakin, puhumattakaan siitä miten viihtyisiä paikkoja ne ovat muutenkin.
   Tervetuloa seuraamaan blogiani!

   Poista
 11. Kaikenlaiset kirjat sopii! Mukavaa viikkoa💛💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, niin minullekin. Hienoa viikkoa sinullekin!

   Poista