sunnuntai 25. helmikuuta 2018

MILLAINEN BLOGGAAJA OLEN?Vaihtelevaa säätä on tänään tarjoiltu. Keskipäivällä aurinko paistoi täydeltä terältä ja nyt tulee lunta ja tuuli on navakkaa ja pyörteistä.


Ajattelin tarttua haasteeseen josta idean sain Tuulalta, Tuula`s Life-blogista.

Haasteessa vastataan bloggausta koskeviin kysymyksiin ja sitä kautta valotetaan hiukan enemmän bloggaajan arkea ja postausten syntyä.

  1. MIKÄ SAI SINUT ALOITTAMAAN BLOGIN KIRJOITTAMISEN?

Olen aina tykännyt kirjoittamisesta, mutta tiedän että kirjailijaksi minusta ei ole, joten tämä tuntui sellaiselta vaihtoehdolta jossa saisi tyydyttää kirjoittamisen tarpeensa, mutta vaatimukset eivät olisi liian suuria, etenkin kun tätä saa tehdä omaan tahtiinsa.

Ja kun vielä kirjoittamisen ja valokuvaamisen voi yhdistää, niin tuntui että tämä sopii minulle täydellisesti.


2. KUINKA KAUAN OLET KIRJOITTANUT BLOGIA?

Huhtikuussa tulee kuusi vuotta täyteen. Kun aloitin, niin en  kuvitellutkaan että tästä tulisi näin pitkäaikainen harrastus.

3. KUVAILE BLOGIASI. MIKÄ ON PÄÄASIALLINEN AIHE TMS?

Pääteemana minulla on, niin kuin blogin nimestäkin voi päätellä, elämä Ahvenanmaalla. Yritän antaa vinkkejä tänne matkustaville ja kertoa millaista arki ja juhlakin täällä monen mielestä eksoottisessa paikassa on. Arki on arkea täälläkin, eikä täälläkään aina ole kesä ja aurinkoista.


4. KUINKA USEIN PÄIVITÄT BLOGIASI?

Keskimäärin pari kertaa viikossa. Kesällä ehkä jonkin verran useammin, kun kirjoitettavaa ja kuvattavaa löytyy enemmän.

5. KUMMAN VALITSET, KUVAN VAI TEKSTIN?

Mielestäni kivaan postaukseen kuuluu sekä kuvia että tekstiä. Enpä ole tainnut yhtäkään postausta laittaa ilman kuvia, mutta joskus tekstinä on ollut vain hyvän päivän toivotus ja sellainen postaus ehkä olisi yhtä hyvin voinut jäädä tekemättä.


6. MISTÄ SAAT INSPIRAATION POSTAUKSIISI? 

Siinäpä se. Välillä tuntuu etten oikein mistään, mutta toisinaan taas tuntuu kuin postausaiheita tulisi ihan kuin tyhjästä.

Luonnossa kulkeminen on usein inspiroivaa. Toisten bloggaajien blogeja lukemalla keksii itsekin postausaiheita ja oikeastaan kun hiljentyy miettimään, niin aiheita voi keksiä melkeinpä mistä vaan. Pikku tapahtumat arkipäivässä voivat antaa aiheen blogikirjoitukselle, kuten TÄMÄ.


7. BLOGGAATKO MIELUITEN AAMULLA, PÄIVÄLLÄ TAI ILLALLA?

Luulen että enimmät postaukseni olen tehnyt aamupäivällä, mutta joitakin olen tehnyt aamuyölläkin kun uni ei ole silmään tullut.

8. KUINKA USEIN TEET JOTAIN BLOGIN ETEEN, KUTEN OTAT KUVIA, LUONNOSTELET UUSIA POSTAUKSIA, VASTAAT KOMMENTTEIHIN TMS?

Päivittäinhän jotain noista tulee tehtyä. Paljon aikaa kuluu joko oman blogin kirjoittamisessa, tai muiden blogien lukemisissa ja kommentoinneissa. Onneksi minulla aikaa riittää, enkä tunne että täällä viettämäni aika olisi jostain muusta pois.

Tämänkin postauksen tekoon on mennyt tunti jos toinenkin, kun laskee kuvaamiseen ja kuvien muokkaukseen käytetyn ajan, tekstin suunnittelun ja kirjoittamisen, oikeinkirjoituksen tarkastamisen ja lauseiden uudelleen muokkaukset.

Yksikään postaus ei synny ihan tuosta vaan, vaikka siltä lukijasta saattaisi vaikuttaakin.
9. LUETKO MUIDEN BLOGEJA? MINKÄ TYYLISIÄ?

Luen tosi monia blogeja. Useimpiin olen liittynyt seuraajaksi ja facebookin kautta luen sellaisia blogeja joihin en ole kirjautunut seuraajaksi.

Kaikkein mieluisimpia luettavia minulle ovat lifestyle-blogit. Jonkin verran seuraan myös sisustus-blogeja. Muotiblogit eivät kiinnosta yhtään eivätkä ruokablogit, vaikka itsekin joskus julkaisen jonkin reseptin postauksessani.


10. MITKÄ ASIAT  TOISTEN BLOGEISSA KIINNITTÄVÄT HUOMIOSI JA SAAVAT SINUT LIITTYMÄÄN EHKÄ LUKIJAKSI?

KAUNIIT KUVAT! Ne kiinnittävät ensimmäiseksi huomioni. Mutta myös tekstin täytyy olla kiinnostava, ei ihan puuta heinää. Jos teksti on tarpeeksi nasevaa, hauskaa, ajatuksia herättävää ja sellaista että voin siihen samaistua, silloin kuvilla ei ole ihan niin suurta merkitystä.

Jos teksti vilisee kirjoitusvirheitä , niin en yleensä jaksa kauan seurata sellaista blogia. Tämä saattaa kuulostaa ankaralta valintakriteeriltä, mutta jos kirjoitusvirheitä on paljon, niin se vaan häiritsee.

Liityn aika usein lukijaksi myös sellaisiin blogeihin, joiden kirjoittajat ovat liittyneet lukijaksi minun blogiini. Ne jotka lukevat minun blogiani ovat usein aika saman henkisiä kanssani ja heidän bloginsakin kiinnostavat.

11. KOLME PARASTA ASIAA BLOGGAAMISESSA?

Blogi on hyvä kanava omien kuvien julkaisuun. Koska valokuvaaminen kiinnostaa minua ja haluan näyttää kuviani muillekin, niin bloggaaminen antaa siihen mitä parhaimmat mahdollisuudet. Olen ihan amatööri kuvien otossa, mutta omassa blogissa kuvien esittely ei ole liian korkean kynnyksen takana.

Saan kirjoittaa ajatuksiani ylös ja sitä kautta saan palautetta lukijoiltani. Monista blogini lukijoista on tullut ihania blogiystäviä ja uskonpa että jos en asuisi näin "kaukana kaikesta" olisin jo monia heistä tavannut ihan henkilökohtaisestikin.

Bloggaus on minulle rakas harrastus ja sen kautta tulee lähdettyä liikkeelle. Haluan mieluiten käyttää postauksissani itse ottamiani kuvia ja niinpä on lähdettävä ulos ihmisten pariin tai luontoon. Miten palkitsevaa onkaan kun kuvausretken päätyttyä tulee kotiin ja tallentaa ottamansa kuvat koneelle ja voi ruveta suunnittelemaan millaisen tarinan niiden ympärille rakentaa!


12. ENTÄ KOLME HUONOINTA ASIAA BLOGGAAMISESSA?

Tähän onkin jo vaikeampi vastata.

Joskus stressaavaa. Stressin tunne syntyy siitä, kun tuntuu että "pitäisi" tehdä postaus, mutta sopivaa aihetta ei tule mieleen.

Ajoittainen tunne siitä että joka tapahtumasta pitäisi tehdä postaus. Toisinaan tulee mietittyä jos ei kameraa ole mukana, että tästä olisi pitänyt ottaa kuvia ja tehdä postaus. Ei ikäänkuin osaa elää tässä ja nyt ja nauttia hetkestä.

Kolmatta huonoa asiaa ei tule mieleen.13. OLETKO MIELELLÄSI VUOROVAIKUTUKSESSA LUKIJOIDESI KANSSA ELI VASTAATKO MIELELLÄSI KAIKKIIN SAAMIISI KOMMENTTEIHIN?


EHDOTTOMASTI. Vuorovaikutus on hienoimpia asioita bloggaamisessa. Kohdalleni ei ole ikäviä kommentteja sattunut ja luen aina kaikki kommentit.

 Joskus on käynyt niin että joku on kommentoinut johonkin vanhempaan postaukseeni ja silloin on jäänyt huomioimatta kommentti, mutta muuten vastaan ihan jokaiselle kommentoijalle. 14. ONKO BLOGILLASI MUITA SOMEKANAVIA, KUTEN INSTAGRAM TAI FACEBOOK-SIVUT?

Blogillani on omat facebook-sivut TÄÄLLÄ.
Instagramissa olen omalla nimelläni @kristiinakortelahti ja blogini löytyy myös Blogit.fi-sivustosta.

15. ONKO SINULLA LUONNOKSISSA USEAMPIA VALMIITA TAI LÄHES VALMIITA POSTAUKSIA, VAI KIRJOITATKO MIELUIMMIN YHDEN POSTAUKSEN KERRALLAAN JA JULKAISET SEN HETI?

Yleensä julkaisen postauksen heti sen valmistuttua.

16. BLOGGAATKO AVOIMESTI JA TIETÄÄKÖ TUTTAVAPIIRISI BLOGISTASI?

Kirjoitan omalla nimelläni ja aika moni tietää että kirjoitan blogia.

17. HYÖDYTKÖ BLOGISTASI TALOUDELLISESTI TAI SAATKO ESIM. TUOTTEITA TESTATTAVAKSI?

Olen saanut jonkin verran tuotepalkkioita postauksistani. Mutta jos minun bloggauksella pitäisi elää, niin huonosti kävisi!18. MIKÄ ON TARINA BLOGISI NIMEN TAKANA?

Alkujaan blogini nimi oli Meidän mökki ja kaupunkikoti. Rupesin kuitenkin tuumailemaan uutta nimeä blogille, varsinkin kun mitään kaupunkikotia meillä ei enää ole maalle muuton jälkeen ja lukijoiltani sainkin muutamia ehdotuksia blogin uudeksi nimeksi.

Valtaosassa ehdotuksia haluttiin että blogin uudessa nimessä tulisi näkyä Ahvenanmaa jossain muodossa ja uudeksi nimeksi tuli näin Mökki ja koti Ahvenanmaalla. 

 19. HALUAISITKO KEHITTÄÄ TAI MUUTTAA BLOGIASI JOTENKIN? Jos, niin miten?

Kovin suuria muutoksia en halua, mutta jos olisin taitava, niin tekisin blogipohjasta ammattimaisemman. Tämä ei ole minulle kuitenkaan niin tärkeä asia että olisin siitä valmis jollekin maksamaan, joten näillä mennään.


20. KOLME VINKKIÄ ALOITTELEVALLE BLOGGAAJALLE.

* Mieti huolella minkä nimen laitat blogillesi, koska sen muuttaminen myöhemmin onnistuu kyllä, mutta ei ehkä tunnu lukijasta kovin mukavalta. Itse olin liian hätäinen antaessani blogilleni nimen ja päädyin muuttamaan sen. Mielestäni hyvä blogin nimi on lyhyt.

* Jos ja kun haluat ihmisten löytävän blogisi, ole mukana sosiaalisessa mediassa.

*Mieti tarkkaan miten laajasta aihepiiristä haluat postata: keskitytkö yhteen, kahteen aiheeseen, vai kirjoitatko useammasta. Hyvä olisi ennen blogin aloittamista tehdä itselleen vaikka paperille muutama postausluonnos, jotta näkee riittääkö innostusta ja inspiraatiota kirjoittamiseen, ettei homma tyrehdy heti alkuunsa. Lue muiden blogeja, mutta älä matki, vaan löydä niistä inspiraatiota. 

18 kommenttia:

 1. Tää oli niin kiva ja ollaan samanlaisia, aamulla ja joskus kun ei tule uni silmään. Ihan totta, tuota nimeäni olen katunut ja olisihan se nyt paljon iskevämpi, heh jos se olisi pelkkä Keskari. ;) No mutta leikki leikkinä, en tänä päivänäkään ole keksinyt blogilleni parempaa tai uutta nimeä, ei vaan synny ja 2-vuotta meni, jotta blogin sain aloitettua, jotta keksin sen nimen.

  Ihanaa uuden viikon alkua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskari olisikin aika hyvä ;)
   Oikein hienoa ja tapahtumarikasta viikkoa sullekin Tiia <3

   Poista
 2. Olen näitä vastauksia muutamassakin blogissa lueskellut ja tullut siihen tulokseen, että mulla ei olis mihinkään kysymykseen yhtään järkevää vastausta, joten olin jo päättänyt tämän aiheen skipata kokonaan, mutta nyt kun luin nämä sun vastaukset, aloin miettiä, että mitä jos sittenkin :). Olisi tavallaan "helppo" aihe valmiina, mutta vastaukset olisi kyllä aika tylsiä, koska teen kaikkea (silloin kun ylipäätään teen..) täysin suunnittelemattomasti. Mutta katsotaan, jos vaikka inspis joskus iskee.

  Tuosta nimen huolellisesta miettimisestä olen täysin samaa mieltä. Itsehän suljin aiemman blogini pitkälti ihan sen takia, että nimi alkoi niin paljon kaduttaa. Joskin totaaliseksi sillisalaatiksi levinnyt sisältökin, joka ei vastannut ollenkaan sitä tarkoitusta, jota varten sen blogin aikanaan aloitin.
  Tuntui vaan, että ihan kaikki vähänkään järkevät nimet, jotka tuli itselle mieleen, oli jo joku muu keksinyt ensin. Ja koska oli kova into aloittaa kirjoittaminen, sitä vaan sitten lätkäisi sen hetken mielijohteesta tulleen nimen blogille. Jo siitä tiesi, että se oli huono idea, kun itseäkin hävetti sanoa oman bloginsa nimi ääneen :). Vähän sama asia mun mielestä kuin että perustaisi yrityksen, jolle tulee antaneeksi jonkun ihan pöljän nimen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos ei sulla vastauksia löydy, niin ei sitten kellään! Tavallaan ei ole välttämättä ihan kiva idea noi valmiit kysymykset, mutta helpottavat kyllä postauksen tekoa. Mietin vaan sitä, että kun niitä on näinkin paljon, niin mitenkähän työlästä tällaista on lukea puhelimella! No voihan sitä hiukan hypellä yli.
   Mulla oli kanssa muutamia mielestäni hyviä nimiä mielessä, mutta nekin olivat kaikki jo käytössä. No oman nimensä kun laittaisi, niin sitä ei voi olla kenenkään käytössä, en ainakaan usko.
   Sinun blogisi nimeä olen joskus miettinyt, että miksi se on Kotonasi. eikä Kotonani. ?
   Mukavaa päivän jatkoa sinulle <3

   Poista
  2. Voin sen tässä paljastaa, että siitä piti alunperin tulla mun sivutoimisen toiminimeni (Sisustuspalvelu KOTONASI.) kotisivu, mutta sittemmin olen kuopannut koko toiminimen ja nimi vaan jäi, vaikka tästäkin tuli silkkaa sillisilaattia. Mutta enää en ole siitä niin piitannut, koska olen todennut, että en vaan pysty pysymään yhdessä aihepiirissä, enkä oikeastaan edes halua. Fiilispohjalta on parempi :)

   Poista
  3. OK. Nyt ymmärrän. Aika vaikeaa on yrittää pysyä yhdessä aihepiirissä, koska silloin uskoisin että tuntuu kuin aina olisi vaikka mitä postausaiheita kaikesta muusta kuin siitä nimenomaisesta aihepiiristä :)))))

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus! Tällaisia juttuja on aina kiva lukea ja peilata siinä samalla omia ajatuksia bloggaamisen suhteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että tykkäsit postauksesta.

   Poista
 4. Kiva lukea ajatuksiasi bloggaamisesta.
  Minä tykkään blogistasi, kuvista ja teksteistä. Ahvenanmaa kiehtoo minua, jospa ensi kesänä sinne pääsisi itsekin kuvaamaan :)
  Kauniita unia täältä Hakkenpäästä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa tänne kesällä. Kuvattavaa kyllä löytyy.
   Sinulle myös kauniita unia, oman kullan kuvia!

   Poista
 5. Tämä oli kiva postaus. Tässä on paljon samoja asioita kuin itselläni. Mähän olin puolitoista vuotta tauolla, ei ennättänyt ja tuntui jotenkin niin turhalta. Olen tosi onnellinen, että kirjoitat blogiasia. Rakastan punaisia taloja, kauniita kuvia, hyvää tekstiä. Sinne Ahvenanmaalle pitäisi päästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna. Välillä tuntuukin aika turhauttavalta tämä bloggaaminen, mutta sitten taas innostuu.
   Minä niin toivon että pääset joskus vielä tänne "punaisia mökkejä" katsomaan. Vaikka on täällä kyllä paljon muutakin. Itse asiassa nyt tuli juuri sellainen idea että kuvaisin noita uudempia, moderneja rakennuksia täältä, ettei joku luule että täällä on vain vanhoja mökkejä :)
   Mukavaa päivää sinulle!

   Poista
 6. Huomasin että olit kommentoinut vanhempaan postaukseeni ja kysellyt ahvenanmaalaisia herkkuja joita voisit siellä teilläkin valmistaa. Käy katsomassa siellä ehdotustani.

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos. Tee perässä, olisi kiva lukea sinun ajatuksiasi!

   Poista
 8. Olipa kiva kun tämän nappasit! Hyviä vastauksia ja tunnistan sinut hyvin niiden takana.
  Tuossa sanot niin mainiosti, että tykkäät kirjoittamisesta, mutta kirjailijaksi sinusta ei ole. Tuo lause sopisi omaankin suuhuni. Ja jos et asuisi siellä ison meren takana, niin varmasti olisimme jo useasti nähneet.
  Kiitos kivasta postauksestasi. Oli kiva lukea pohdintojasi.
  Huomenna on maaliskuu! Aurinkoa ja iloa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaaminen on kivaa. Koulussa ainekirjoitus oli lempiaineitani.
   Oltaisiin kyllä tavattu jos lähempänä toisiamme asuttaisiin!
   Mukavaa maaliskuuta❤

   Poista