lauantai 13. tammikuuta 2018

TARVITAANKO ASTIANKUIVAUSKAAPPIA?Pärjääkö, vai eikö pärjää?

Nimittäin ilman astiankuivauskaappia.Tuo mainio keksintöhän on suomalainen, eikä moisia kaappeja paljon muualla tunnetakaan kuin täällä meillä.

Muuton myötä tuo pohdinta tuli ajankohtaiseksi meille. Asunto johon muutimme oli vastavalmistunut, mutta olimme ostamassa asuntoa vasta siinä vaiheessa kun kaikki oli jo valmista, eikä meillä näin ollen ollut mahdollisuutta päättää itse millainen tulevasta kodistamme tulisi.
Tullessamme ensikäynnille myytävänä olevaan asuntoon melkein ensimmäinen asia joka kiinnitti huomioni oli se, että astiankuivauskaappi puuttui.

Tiskipöytä oli sijoitettu niin, että tiskatessa voi halutessaan samalla ihailla ikkunasta avautuvaa maisemaa, ja se miellytti kyllä silmää. Onhan paljon mukavampaa nähdä tiskialtaan ääressä puuhaillessaan ulkoilmaa kuin kaapin ovi.

Mutta mihin laittaa kuivumaan kaikki ne astiat joita ei koneessa pestä?

Mielikuvissani tiskipöytä ja itse asiassa osa keittiön tasoistakin täyttyi pyyheliinojen päällä kuivuvista padoista ja pannuista.

Ei tuntunut hyvältä.

Mutta kaikki muu asunnossa tuntui heti omalta ja hyvältä ja tiskikaapin puuttuminen jäi taka-alalle.
Kun asunnon ostopäätös oli tehty, niin melkeinpä ensimmäisiä sisustukseen ja kodin toimivuuteen liittyviä asioita oli pähkäileminen sen asian kanssa miten tuo astioiden kuivatus järjestettäisiin.

Mietittiin erilaisia kuivatustelineitä, niitähän on puisia, metallisia muovipäällysteisiä, muovisia ja vaikka millaisia, mutta mikään ei tuntunut sellaiselta että sen olisi halunnut tiskipöydälle laittaa tilaa viemään kaikelta muulta tarpeelliselta.

Lähdettiin sitten Ikeaan inspiraatioita saamaan, eikä turhaan mentykään. Ruotsalaisillakaan ei monessakaan kodissa noita kuivauskaappeja ole ja niinpä Ikeasta löytyikin useampia malleja kuivatustelineitä.

Pari kivan näköistä löydettiin heti keittiöosastolta, mutta ne vaikuttivat kovin suurilta.

Kun melkein jo olimme  valinneet yhden noista suurista, löytyi kulman takaa vielä tämä malli jonka sitten valitsimme. Se oli sopivan siro ja siinä oli alla irrotettava levy siltä varalta että se laitettaisiin esim. puiselle työtasolle johon ei haluta veden valuvan.

Teline on nimeltään FINTORP. Hintakin oli tosi edullinen ja se tuntuu vankalta ja kestävältä. Sen voi halutessaan kiinnittää vaikka seinälle, mutta meillä se on tiskipöydällä.Huomasin että teline on kooltaan juuri sellainen, että sen voi asettaa reunojensa varaan toiseen tiskialtaaseen. Poistin irrotettavan levyn ritilän alta ja nyt saa kuivuvista astioista valuva vesi mennä suoraan alla olevaan tiskialtaaseen. Ja jos joskus tarvitsemme molemmat tiskialtaat tiskaamiseen, niin nostamme kuivatustelineen altaan viereen. Siistiä!
Aamupalatiskit mahtuvat hyvin kuivumaan, eivätkä näy häiritsevästi avokeittiössä.


Melko tyhjänä tuo teline meillä suurimman osan ajasta on kun kahden hengen taloudessa eletään. 
Toinen hiukan päänvaivaa aiheuttanut asia keittiössämme oli mausteiden säilytyspaikka.

Mitään hyllykköä maustepurkeille ei ollut ja laitoinkin mausteet ensin kulmakaappiin. Mutta se paikka osoittautui huonoksi, kun hylly oli sen verran ylhäällä, että oli vaikea nähdä mikä purkki milloinkin oli kyseessä.

Mietittiin yhden keittiökaapistolaatikon varaamista mausteille, mutta se tuntui hiukan tuhlaukselta, kun laatikoille oli muutenkin käyttöä ja tarvetta.

 Sitten keksin että hylly joka meillä vanhassa kodissa oli keittiön seinällä, ei vielä ollut löytänyt sopivaa paikkaa täällä uudessa paikassa.

Ehdotin J:lle sen laittamista ylä-ja alakaappien välitilaan, mutta hän suhtautui tapansa mukaan hiukan epäilevästi ehdotukseeni. Tiesin kuitenkin kokemuksesta, että kun tarpeeksi hyvin osaan vakuutella idean toimivuutta, niin se toteutetaan.

Ja niinhän siinä kävi. Nyt ovat maustepurkit sopivasti näköetäisyydellä keittiön seinällä. Hyvä ettei viety tuota hyllyä kierrätykseen niin kuin ensin meinattiin.

Kohta ollaan kolme kuukautta asuttu uudessa kodissamme ja arvaa mitä: kertaakaan en ole kuivauskaappia kaivannut. Ja tässä on eletty jo joulunkin aika, jolloin tuppaa tiskiä kertymään rutkasti normaaliin verrattuna.


Onko sinulla kokemusta kuivauskaapittomasta keittiöstä?OIKEIN IHANAA NUUTINPÄIVÄÄ KAIKILLE! 

16 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Mulla on ihan kapea pieni kuivauskaappi..taloni on valmistunut 2005 joten jo silloin on ajateltu että kuivauskaappi on turha..en itse juurikaan käytä. Mukavaa viikonloppua💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on jossain aikaisemmassa asunnossamme ollut kapea kuivauskaappi ja se riitti tosiaan ihan hyvin kun oli kone lisäksi.
   Kivaa viikonlopun jatkoa sinullekin!

   Poista
 2. Minulla ei edellisessä asunnossa ollut tiskikaappia,vaan oli tuollainen teline upotettuna altaaseen myös. Siellä ei kylläkään ollut tiskikonettakaan mutta hyvin pärjäsin sillä telineellä. Kiva asunto teillä. Nykyisessä asunnossa on tiskikaappi ja sinne vaan tuppaa kerääntymään kaikenlaista. Nyt tiskone niin oikeastaan pärjäisin ilman sitä tiskikaappia nytkin. Pistetään mietintään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo teline on kyllä osoittautunut ihan riittäväksi, vaikka muuta pelkäsin. Asunnosta tykätään ihan mahdottomasti, eikä olla petytty missään asiassa.
   Kuivatuskaapissa (tai missä muussa tahansa "ylimääräisessä" kaapissa) tahtoo olla se vika että niihin kerääntyy ylimääräistä tavaraa.

   Poista
 3. Näppärä ratkaisu. Varmasti nykyään pärjäisikin ilman kuivatuskaappia, kun tiskikone hoitaa hommat ja sieltä astiat menevät paikoilleen kaappeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kätevä ja vielä jos haluaa niin voihan ne muutamat astiat joita ei koneeseen laiteta kuivata käsin jos ei halua tällaista telinettä käyttää.

   Poista
 4. Meillä on kyllä kuivauskaappi, mutta ei sinne ole toivoakaan saada mitään kuivumaan, kun on täynnä kaikenmaailman pakesterasioita ja mitälie. Ei paljon uskalla sieltä mitään ottaa, kun liukuu koko pino samantien syliin :). Eli tavallaan on ihan turha kapistus, kun kumminkin kaikki se, mikä käsin pestään (paistinpannut ym.), kuivataan kumminkin tiskipöydällä.

  Teillä on hirmu kiva keittiö. Peukut täältä hälle, joka on tiskialtaan asettanut ikkunan eteen siitäkin huolimatta, että aina sanotaan, että on mahdotonta, kun meillä ikkunat aukeaa sisäänpäin ja hana on tiellä. En usko, että kukaan kumminkaan alvariinsa noita isoja ikkunoita aukoo. Hyvä jos pari kertaa vuodessa pesua varten.

  Myös maustehylly on kiva. Onneksi miehet on aika taipuisaa porukkaa kumminkin , vaikka muuta näyttelevät ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin jo ehtinyt miettiä sitä miten tehdään kun ikkunat pitää pestä. Joka kertahan ei välttämättä tarvitse ikkunoiden välistä pestä ja silloin voi ulommaisen lasin pestä ulkoa päin, alhaalla kun asutaan. Mutta sitten kun ikkunoiden välistäkin pestään, niin voi olla että aikamoista voimistelua pitää yrittää harrastaa että se onnistuu. Meillä on vielä tuo hana aika korkeakin.
   Tiedän aina jo etukäteen, että vaikka ensin voi ulla vastustusta ideoideni toteutukseen, niin sitten kun ne on toteutettu, niin saan kuulla että "kyllä sinä taas keksit hyvän idean".

   Poista
 5. Ihan loistoratkaisu! Kiva katsella keittiön ikkunasta, kun touhuaa tiskien kanssa. Upotettava teline on kerrassaan mainio ja maustehylly myös. Kun unohtaa perinteiset ratkaisut, voi keksiä mitä vain, niin kuin sinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin tuntuu toimivan. Toisinaan kekseliäisyydellä saa aikaan ihan toimivia ratkaisuja.

   Poista
 6. Meiltäkin uupuu tuo kaappi ja aika pitkään se otti kupoliinkin. Meillä on myös vain yksi lavuaari, niin siihen ei oikein saa istumaan mitään ritilää, koska olisi tiellä. ELi kuivatahan se kaikki pitää mikä käy käsitiskin kautta.

  Eli vastaus on kyllä kiitos tarvitaan. :)

  Ihanaa uutta viikkoa Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuossa tapauksessa minäkin haluaisin kuivauskaapin. Telineen käyttö olisi jos ei mahdotonta, niin ainakin hankalaa.
   Oikein hienoa viikkoa sinullekin<3

   Poista
 7. On kokemusta. Olen joskus kauan sitten asunut Irlannissa ja siellä myös keittiön tiskialtaat oli sijoitettu ikkunan alle ja ikkunasta näkyi pihalle. Tykkäsin pihanäköalasta. Astianpesukonetta siellä ei ollut, mutta ihmeen hyvin hoitui tuo astioitten kuivatus. Ja vaikka vieraitakin kävi jonkun verran, niin en myöskään kokenut tuota kuivauskaapittomuutta ongelmana. Eli kaikkeen tottuu ja loppujen lopuksi se on vain järjestelykysymys, miten kaikki toimii. Ja ehkä kaikki hoituukin juuri siksi hyvin, kun ikkunasta on kiva katsella ulos tiskausaskareita tehdessä.
  Kivaa arjen pohtimista! Mukavaa viikkoa Kristiina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä kuvitella että tiskaushommat sujuvat rattoisammin jos samalla voi katsella ulos ikkunasta.
   Oikein kivaa viikon jatkoa sinullekin Tuula!

   Poista
 8. On ollut pakko pärjätä ilman astiankuivauskaappia, kun ei niitä meillä ole. Jonkin ritilän voisi täälläkin ostaa tiskipöydälle, mutta mieluummin annan sitten tiskarin kuivata ja sen mitä ei kuivaa, kuivaan pyyhkeellä. Mutta hieno keksintö. Soisi sen yleistyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla että nuo kuivauskaapit ovat vähenemässä täällä kotimaassakin astianpesukoneitten tullessa vähitellen joka kotiin.

   Poista