torstai 14. joulukuuta 2017

MILLAINEN ON OIKEA JOULUKUUSI?Puolitoista viikkoa jouluun. Nyt alkavat olla ne ajat käsillä, jolloin ruvetaan miettimään joulukuusen hankkimista.

Ja mistä se kuusi sitten hankitaan ja millainen?

Ostetaanko se torilta tai marketin edustalta, saadaanko metsää omistavalta tuttavalta tai omasta metsästä?

Vai käydäänkö illan hämärissä sahan tai kirveen kanssa vaan jossain metsässä nappaamassa omin lupinensa?

Ei kai tuo niin suuri rikos ole vaikka sen hakisi mistä metsästä tahansa, riittäähän noita puita Suomessa, vai?

Koskaan emme ole kuitenkaan niin tehneet, mutta tänä vuonna kutkuttaisi se mahdollisuus.

Tuntuu nimittäin siltä ettei meille sovi ihan normaalin kokoinen kuusi, jollei se sitten ole toiselta puolelta ihan oksaton. Mutta miltähän sellainen sitten näyttäisi? Onhan meillä se tekokuusi, jota viime vuosina olemme käyttäneet ja joka on kyllä ihan kaunis, vain tuoksu puuttuu, mutta nyt tuntuu että aito olisi pitkästä aikaa kiva. Ja viehän tuo muovinen kuusi saman tilan kuin aitokin, joten sekään ei oikein mahtuisi kotiimme, jos ei siirrellä joitakin huonekaluja toiseen huoneeseen.

Kuusen voisi tietenkin laittaa terassille, josta se näkyisi sisälle, tai sitten kuusi voisi olla kooltaan hiukan pienempi.

Pienestä kuusesta tulevat mieleen isoäitini kuuset, jotka aina olivat pieniä ja ne pystytettiinkin pöydälle.

Jotenkin aina tuntui siltä ettei sellainen pieni kuusi ollut oikea kuusi ja hiukan säälittävältäkin sellainen tuntui.

Ja nyt olen itse tullut siihen vaiheeseen että mietin pienen kuusen hankkimista!

Onpa toisaalta mielessä käynyt sellainenkin ajatus, ettei hankittaisi kuusta ollenkaan.

Mutta kyllähän kuusi jouluun kuuluu, joten pian on päätettävä millainen meille laitetaan.

Tekokuusi on kyllä vaivaton eikä varista neulasia, mutta jotain siitä puuttuu aitoon verrattuna ja aidossa on taas hävittämisessä omat ongelmansa.

Entä minkä värinen kuusen pitäisi olla? Nykyään näkee jonkin verran valkoisia, tai jopa värikkäitä kuusia, mutta itse tykkään kyllä enemmän perinteisestä vihreästä.Olkoon kuusemme sitten iso tai pieni, aito tai tekosellainen, niin kuukauden päästä siitä on jäljellä vain muisto.

Meillä ei yleensä malteta odottaa edes loppiaiseen asti, vaan kuusi korjataan pois aika pian uudenvuoden jälkeen (joskus ennenkin)

Joko teille on kuusi hankittu, vai onko sellaista ollenkaan aikomus hankkia ja onko se aito vai muovinen?

Koska kuusi sitten on sopivaa tuoda sisään ja koristella ja koska se korjataan pois?

Nyt rupean mittailemaan kuinka iso kuusi meille mahtuisi. Vai yrittäisikö muotoilla tuosta tekokuusestamme pienemmän leikkaamalla oksia kunnolla lyhyemmiksi?


MUKAVAA JOULUN ODOTUSTA SINULLE!

(Kuvat Pexels)26 kommenttia:

 1. Onhan se kuusi sitten ihana, kun se paikalla on. Kisujen takia meillä on muovikuuset, muuten ei ole aidon tuoksun voittanutta. <3 Mutta on muovikuusikin kätevä.

  Ihanaa kuusen hankintaa, jos sellaisen päätätte hankkia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tuoksu olisi kyllä ihana. Muovikuusi onkin kätevä jos on kissoja tai koiria. Ei ainakaan neulaset varise jos ne innostuvat leikkimään hiukan rajummin.

   Poista
 2. Aito kuusi toisi ihanan tuoksun, mutta kyllä meillä tekokuusi kuitenkin on:) Meidän joulukuusi on parvekkeella jo nyt, tosin nyt siinä on ainoastaan pieniä led-valoja. Muut koristeet laitetaan vasta jouluksi.
  Mukavaa viikon jatkoa sinne tuumailujen keskelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksu taitaa olla aika tärkeä asia joulukuusessa. Ostimme yhtenä vuonna ulkolaisen kuusen ja sen tuoksu tuli niin voimakkaaksi että pakko oli se viedä parvekkeelle.
   Ihanaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Pieni tai iso, mutta aito se on! Meillä on pienet tilat ja hiukan itseäni pidemmän ja mahdollisimman kapean aina etsin/ostan - Nykyään se kuusi on tainnut tulla kaksi päivää ennen aattoa sisälle, "ennen vanhaan" aattoaamuna :)

  Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään tahto vaan olla niin että monessa paikassa kuuset ovat jo valmiiksi pakattuina verkkoon joten on vaikeaa nähdä minkälainen kuusi sisällä on. Meillä tuotiin ennen kuusi sisälle aatonaattona, mutta nykyään aikaisemmin. Saa nähdä miten tänä vuonna käy.
   Rauhallista joulun alusaikaa sinnekin!

   Poista
 4. Aidossa kuusessa on se tuoksu mutta myös se neulasten tippuminen. Mulla on tekokuuset..tykkään tosi paljon! Ihanaa ja rentoa joulunodotusta🎅🎄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekä hyvää että huonoa noissa aidoissa kyllä on. Meillä vielä hiukan harkitaan kumpi meille tulee. Ehkä haetaan se tekokuusi varastosta ja yritetään muotoilla sitä hiukan pienemmäksi. Voi olla että muotoilun jälkeen meillä onkin sitten oikein erikoinen ilmestys kuusena :)

   Poista
 5. Mun mummilla oli myös pieni kuusi pöydällä! Mietin sitä tässä yksi päivä.

  Meillä on tänä vuonna tekokuusi ylätasanteella ja oikea kuusi alakerrassa. Sikäli täällä on kiva, että aina sattuu käsiin täydellinen joulukuusi. Kun muunlaisia ei jouluksi kasvateta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienissä tiloissa tuollainen "pöytäkuusi" ajaa varmaankin asiansa, mutta isompi on jotenkin juhlavampi.
   Vartavasten joulukuusiksi kasvatetut ovatkin yleensä tosi kauniita.

   Poista
 6. Olen aina ollut perinteisen kuusen kannattaja kunnes yllätin itseni pari vuotta sitten hankkimassa valkoisen muovikuusen. Tykkään siitä edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Pitäisköhän maalata toi meidän vihreä muovinen?

   Poista
 7. Pieni tupa, pieni kuusi, mutta ehdottomasti aito sen olla pitää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet tilat, pieni kuusi, mutta aito vai ei, siinä pulma!

   Poista
 8. Oikea kuusi tuo joulun tunnelman ihan aidosti!
  Meilläkin valitettavasti tekokuusi kun ne oikeat varisevat niin paljon ja vaikeaa saadakin niitä täällä. Yleensä puutarhat myyvät kuusen juuripaakun kanssa! =D
  Kuusi kuin kuusi, joulu tulee silti.
  Lempeää joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan olisikin kätevää jos myydään juuripaakun kanssa. Joulun jälkeen vaan istuttaa sopivaan paikkaan ja seuraavana jouluna kaivaa ylös ja taas on kuusi valmiina!
   Oikein mukavaa joulun aikaa sinullekin mantelilaaksoon!

   Poista
 9. Aito kuusi sen olla pitää! Meillä kuusi on kutistunut vuosien varrella ja koristeet vähentyneet latvatähteen ja valosarjaan. Sopivan kokosia kuusia löytyy onneksi anoppilan mailta, sieltä mies lähtee huomenna hakemaan meille puun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aidon puolesta liputtaa kyllä moni. Meillä on kuusenkoristeita paljon ja aina on yhtä vaikeaa päättää mitkä milloinkin ripustetaan kuuseen.
   Toivottavasti miehesi löytää oikein kauniin kuusen!

   Poista
 10. Luenkin tätä sopivasti matkalla kuusimetsään. Omasta metsästä haetaan, vaikka metsä sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä. Meillä on aina aito kuusi. Välillä ostettu, välillä omasta metsästä haettu. Kuusi tuodaan sisälle, kun lattiat on pyyhitty pari päivää ennen aattoa. Ennen tuotiin aattona.
  Olen joskus miettinyt tekokuustakin. Meillä on aina tosi suuri kuusi, kun ruokasalimme katto on normaalia huonekorkeutta korkeampi, sopii sinne tuollainen kansakoulun joulujuhlan kuusi. Haluaisin leveän ja tuuhean, mutta luonnonkuusista sellaista ei tahdo löytyä. En suosittele kuusimetsälle menoa ilman metsänomistajan lupaa.
  Toivottavasti löydätte sopivan kuusen 😊
  Tunnelmallista joulunodotusta Sinulle 💝 T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kun voi laittaa ison kuusen kotiinsa. Siinä on varmaan aika raahaaminen sisälle tuotaessa ja pois vietäessä, kun painaa jonkin verran.
   Ei tietenkään ole viisasta mennä kaatamaan kuusta vieraasta metsästä ilman lupaa, emmekä mekään niin tehneet tälläkään kertaa, vaan haimme tekokuusemme varastosta ja nyt se on jo koristeltu ja mahtui hienosti olohuoneemme nurkkaan.
   Oikein ihanaa viikkoa sinulle myös. Viikon päästähän ollaan jo ihan lähellä aattoa!

   Poista
 11. Vielä piti lisätä hiukan. Vanhempani asuivat neljän lapsensa kanssa pienessä huoneen ja keittiön mökissä. Silloin kuusikin ripustettiin kattoon, kun muutenkin oli ahdasta, mutta kuusi tietysti piti olla. Siihen aikaan kai tapa oli yleinen. T.Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin joskus kuvissa nähnyt noita kattoon ripustettuja kuusia ja ihmetellyt miksi ne on sinne ripustettu. Oliko kuusenne sitten sen verran lyhyt että sen alla mahtui olemaan? Muutenhan ei varmaan tilaa olisi paljoa säästynyt.

   Poista
 12. Hee, juuri postasin kuusiasiasta ja sitten huomasinkin tämän kirjoituksesi. Ihan samoja pohdintoja on vuosien varrella ollut minulla! Tekokuusi sopii varmasti hienosti terassillekin. Ja neulasten tippumisen vuoksi myös aito kuusi voi olla terassilla. Antaa se sieltä kauniisti valoa myös! Jos kuusi on ulkona tai on tekokuusi, voi laittaa maljakkoon muutaman kuusenoksan tuoksua tuomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiukan mietimme kuusen laittoa terassillekin, mutta sisälle se kuitenkin päätyi. Oksia voidaan vielä hakea mökiltä.

   Poista
 13. Vielä pitää, Kristiina, kommentoida lisää 😊 Minua, viidettä lasta ja kuopasta, ei silloin vielä ollut. Minun syntyessä rakennettiin isompi tupa. Mutta äitini ja isäni kertomana olen kuullut näitä juttuja. Kuusi oli pöydän yläpuolella, eikä tietenkään voinut olla kovin suuri, tuollainen hiukan pikkujoulukuusta suurempi. T.Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä olet nähnyt jonkun valokuvankin tuollaisesta kuusesta. Aika jännä juttu!

   Poista