maanantai 4. joulukuuta 2017

JOULUN MAUKKAIN LEIPÄ








Nyt kun joulun leipomuksia on aika suunnitella, niin haluan antaa teille lukijoille ohjeen joulun parhaaseen leipään, Maalahden limppuun.

Maultaan se on melkein kuin saaristolaisleipä.

Tästä taikinamäärästä tulee pellillinen makoisaa limppua. Jaan valmiin leivän yleensä kuuteen neliömäiseen osaan ja pakastan. Tästä riittää sitten syötävää koko jouluksi ja maistuu erittäin hyvältä.

Näitä aineksia tarvitset:

1,5 l    haaleaa vettä
50g     hiivaa
3dl      siirappia
1/2kg  fariinisokeria
1 kkp  sokeria
2 kkp  maltaita
2 tl     ruokasoodaa
4 rkl   suolaa
1,5kg  ruisjauhoja
1kg     vehnäjauhoja 

Sekoita kaikki ainekset ja alusta taikina. Taputtele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Anna taikinan kohota 6 tuntia.
Paista 3 tuntia 150 asteessa.
Voitele valmiin leivän pinta siirappi-vesi-seoksella.

Nauti vaikka ihan pelkästään voilla siveltynä, jouluruokien lisukkeena.

Sopii myös erittäin hyvin juustotarjottimelle.


HERKULLISTA JOULUN ODOTUSTA!

 

20 kommenttia:

  1. Omatekoinen leipä on ihan parasta <3 Ihan mahottoman komia limppu! Täytyypä laitaa ohje talteen. ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Pitäisi vaan innostua leipomaan hiukan useammin.

      Poista
  2. Voi kiitos ohjeesta! Tätä pitää tehdä :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Kristiina ohjeesta. Rakastan saaristolaisleipää, mutta vehnäallergiani rajoittaa sen syömistä...Tätä täytyy kokeilla, tosin vaihdan tuon vehnäjauhon kaurajauhoihin.
    Ihanaa itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa jos voit tehdä tämän kaurajauhoista niin pääset allergiastasi huolimatta nauttimaan.
      Oikein hienoa itsenäisyyspäivää sinnekin!

      Poista
  4. Vastaukset
    1. On hyvää ja riittoisaa kun on niin iso taikina.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. On hyvää. Pystytkö sinäkin jauhoja vaihtamalla syömään tätä jos innostut kokeilemaan?

      Poista
  6. Tätä voisi vaikka kokeillakin. Mulla on jatkuva ruisleivän kaipuu. Vaaleaan leipään en juuri koske ja yleensä lähin ruisleivän korvike ovat hapankorput, joita sentään saa kaupasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, mutta tämä ei varsinaisesti ole sellaista ruisleipää, joka minun mielestäni on sitä "oikeaa". Tämä on nimittäin makeahkoa.

      Poista
  7. Kristiina kiitos niin paljon tästä ohjeesta. Rakastan aaton jälkeen syödä tälläistä leipää, kinkkua ja sinappia päälle tai lohta. Kaupasta ei oikein löydy monesti mieluista tai aina ne on loppu, joten josko leipoisin tällä kertaa, leivän leivonta sentään on täällä sujunut, vaikka en muutoin mikään kokki olekaan.

    Sydämellistä itsenäisyyspäivää Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä tulee kyllä hyvää ja onnistuu aina. Mutta taikinamäärä on kyllä iso, älä pelästy. Brie tai sinihomejuusto sopivat myös hyvin tämän kanssa.

      Poista
  8. Tätä kokeilen ihan varmasti. Mukava yllätys tällainen ohje. Kiitos tästä, oikein innostun, kun makeat leivät ovat minun suosikkeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun pystyin antamaan tämän reseptin. Tykkäät varmasti tämän leivän mausta.

      Poista
    2. Leivoin leivän, tosi hyvää. Laitoin kuvan Instagramiin ja ohjeesta linkin blogiisi. Toivottavasti muutkin kokeilevat.

      Poista
    3. Kiitos linkityksestä. Mukava kuulla että tykkäsit leivästä!

      Poista
  9. Ai että, varmasti hyvää! Kiitos ohjeesta! Tätä täytyy kokeilla.
    Hyvää Itsenäisyyspäivää! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykätään tästä kovasti.
      Oikein hyvää Itsenäisyyspäivää sinulle myös!

      Poista