tiistai 10. lokakuuta 2017

MUUTTOSTRESSIÄ, VAIKO VAIHDEVUODET?UNIVELKAA, sitä on kertynyt, ja paljon.


Mutta sen kertyminen ei johdu siitä, etteikö mulla olisi aikaa nukkua, tai ettenkö saisi nukkua ja siinä se ongelma juuri onkin.

Nukkuminen tulee vaikeaksi, kun päässä pyörii karuselli, joka antaa aina uusia ajattelemisen aiheita.

Ymmärrän toki että tuleva muutto ja kaikki siihen liittyvä vaikeuttaa nukkumista ja varsinkin kun univaikeuksia on jo muutenkin, niin  helppoa ei nukahtaminen ole.
Tai oikeastaan itse nukahtaminen illalla ei ole koskaan tuottanut mainittavampia vaikeuksia, mutta kun aamuyöllä herää pirteänä kuin peipponen ja katsoo kelloa, joka on vasta noin kolme, niin ei voi kuin huokaista, kun ei vielä moneen tuntiin "saa" nousta ylös.

Ennätys yöllisissä heräämisissä oli se kun yhtenä iltana olin niin väsynyt, että menin nukkumaan jo yhdeksän maissa. Heräsin sitten tuttuun tapaan ja katsoin kelloa. Kello oli YKSITOISTA!! ja minusta tuntui että olin nukkunut jo pitkät unet.


Silloin tulee mieleen pikkulapsiajat jolloin nuorena äitinä olisi antanut mitä vaan, jos olisi saanut nukkua niin paljon kuin halusi. Nyt kun siihen olisi kaikki mahdollisuudet, niin ei pysty.

Aamuyön tunteina tulee sitten pohdittua sekä omat että läheisten asiat, vaikka kaikki onkin ihan hyvin.

Viime aikoina olen öisin suunnitellut huonekalujen sijoittamista uuteen kotiin, mitkä sopivat sinne ja mitä ei tilanpuutteen tai muun syyn vuoksi voida ottaa mukaan.

Mitä istutan tulevan kotimme etupihalle ja mitä hankitaan suurelle terassille talon toiselle puolelle? Ja tuliko valittua oikeanlainen ja -värinen sohva ja sänky uuteen paikkaan?

Olisiko muuttopäivä parempi valita viikonlopuksi vai keskellä viikkoa?

Miten paljon sitä ehtiikään pohtia yöllä kun ei uni tule.Vaan ehkäpä nämä univaikeudet edes hieman hellittävät muutaman viikon päästä. 

Nyt on nimittäin vanha asunto myyty, vain kauppakirja on vielä allekirjoittamatta. 

Myynti kävi tosi vaivattomasti, kun samassa talossa asuva mies tarvitsi isomman kodin ja ostaa nyt tämän meidän asunnon. Hänelle tulee helppo muutto kun pitää vaan kantaa tavarat kerrosta alemmas.

Säästettiin monta tuhatlappusta kun ei tarvinnut käyttää välittäjää kaupan teossa.

Ollaan joka päivä ajettu tavaraa omalla autolla uuteen kotiin, jotta muuttopäivänä kaikki sujuisi helpommin. Rutiinia muuttamisessa meille onkin kertynyt, joten eiköhän tästäkin selvitä.

Muuttaminen on yksi ihmisen suurimpia stressitilanteita. Hyviä neuvoja muuton helpottamiseen löytyy mm. TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ.Ehkäpä univaikeudet edes hiukan vähenevät kunhan ollaan asetuttu uuteen kotiin. Sitten lämmitetään sauna ja ehkä sytytetään takkaan tulet. Ihanaa!

Oletko kokenut samanlaisia stressin tunteita omissa muutoissasi? Onko jokin asia mennyt pahastikin pieleen?
MUKAVAA JA STRESSITÖNTÄ PÄIVÄÄ KAIKILLE!


22 kommenttia:

 1. Itse aloin käymään muuttovaiheessa ylikierroksilla. Huomasin sen rytmihäiriöistä ja nukkumisvaikeuksista. Ja taisinpa olla muutenkin vähän herkillä, itku oli herkässä. Itselläni tämä "muuttostressi" alkoi vasta uudessa kodissa. Halusin niin kovasti tavarat nopeasti paikoilleen, kun oli joulukin tulossa. Jouduin ihan lääkärillä käymään, ja lepoahan tuo suositteli. Se tepsi: sohvalle vaan Netflixiä tuijottamaan muutamaksi tunniksi hyvällä omalla tunnolla, sitten vähän muuttohommia ja takaisin sohvalle. Johan alkoi tämän rouvan elämä hymyillä.

  En ole koskaan osannut stressata asioista, joten tämän kaltaiset häiriöt kyllä pelästyttivät. Nyt osaan jo aavistella, jos alan käymään ylikierroksilla ja osaan myös relata.

  Mukavaa päivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän muutto voi koville ottaa, jos aikataulu on kireä. Meillä sitä ongelmaakaan ole, kun eläkeläisinä pystytään käyttämään muuttotouhuun aikaa vaikka kuinka ja voimme pikku hiljaa, omaan tahtiin, viedä tavaraa uuteen kotiin. Mutta kyllä silti tunnistan tuon ylikierroksilla käymisen itsessäni. Hienoa että osaat nyt tunnistaa nuo oireet ja vähentää tahtia tarvittaessa.

   Poista
 2. Toivotaan, että tilanne helpottuu kunhan saat muuton hoidetuksi. Hienoa että saitte asunnon myytyä. Kyllä kaikilla varmaankin on univaikeuksia silloin tällöin, minulla varmaan vaikeimmat univaikeudet olivat keväällä tyttäremme kuoltua. Tarvitsin lääkitystä unettomuuteen. Tilanne on onneksi jo helpottunut. - Hyviä unia loppuviikolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että helpottuu. Nuo unihäiriöt liittynevät suurelta osalta ikään ja muutto lisää niitä. Voin vain kuvitella sitä kun oma lapsi menehtyy ja mitä sellainen kokemus saa ihmisessä aikaan. Viisaasti teit kun hait apua ja tilanne on nyt helpottunut.
   Hyviä unia toivotan sinullekin!

   Poista
 3. Meidän muutosta on kohta jo 25 vuotta aikaa, eikä olla näillä näkymin muuttamassakaan, joten sen sortin stressiä ei ole. Sensijaan ihan kaikkea muuta maan ja taivaan välillä pystyn öisin murehtimaan tai ainakin miettimään ja mun unet on pääsääntöisesti todellakin surkeita ja katkonaisia. Melkein voisi kellon niistä mun yöheräämisistä tarkistaa. Ja kurjinta on ehkä se, että valvominen ajoittuu aamuyön tunteihin niinkuin sullakin, ja se on justiin se kaikkein tärkein aika, jolloin ihmisen varsinkin pitäisi nukkua, että aivot saisi lepoa, mutta minkäs teet, jos ei vaan onnistu.

  Joskus aina sovellan sellaista vinkkiä, jonka jostain luin ja joka ajoittain jopa toimii. Siinä neuvottiin mielessään kirjoittamaan (ei siis oikeasti) mielessä pyörivä asia paperille, laittamaan paperi isoon puiseen arkkuun ja kääntämään arkun lukko kiinni. Tai siis kuvitella mielessään tekevänsä niin. Ja sitten piti ajatella, että kaikki on nyt siellä arkussa hyvässä tallessa niin, että voi nukkua rauhassa aamuun ja avata sitten vasta lukon.

  Myös syvään hengittäminen auttaa mua. Tähänkin on olemassa sellainen rytmi, jolla ihminen pystyy rauhoittamaan itsensä. Ensin hengitetään syvään sisään ja lasketaan samalla seitsemään, sitten pidätetään hengitystä niin kauan, että lasketaan neljään, ja sen jälkeen puhalletaan rauhallisesti suun kautta ulos kahdeksaan laskien. Voi kuulostaa hölmöltä, mutta yllättävää kyllä, toimii. Mulla on tapana ottaa toi käyttöön, jos meinaan panikoida jostain ja hengittäminen unohtuu.

  Ihanaa, että teiltä jäi ainakin se asunnon myyntistressi väliin. Ja uskon, että kyllä se muukin helpottaa, kunhan pääsette asettumaan uuteen kotiin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ikäni puolesta se onni, etten ole enää työelämässä ja voin vaikka aamulla ottaa torkut jos en yöllä ole saanut nukuttua.
   Tuo häiritsevien asioiden lukitseminen arkkuun kuulostaa jännältä, pitääpä kokeilla.
   Tuosta hengitysharjoituksesta olen kuullut ennenkin. Kerran kokeilin, mutta kait liian lyhyesti, koska ei auttanut. Kun tota kärsivällisyyttä ei riitä, vaan kaiken pitäisi tapahtua heti.
   Satumainen onni on tosiaan käynyt sekä uuden ostossa että vanhan myynnissä.
   Minäkin uskon että kun tilanne rauhoittuu ja rupean enemmän ulkoilemaan, niin eiköhän se unikin parane.

   Poista
 4. Tsemppiä muuttoruljanssin keskelle! Muuttaminen on yksi stressaavimmista asioista jonka tiedän. Koita ajatella, että kohta asutte jo uudessa ihanassa kodissa ja saatte olla vaan ja nautiskella. Onnittelut pikaisista talokaupoista, harvoin asunto menee kaupaksi muutamassa viikossa. Aurinkoista viikon jatkoa ja parempia yöunia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija! Luin juuri jostain että muuttamisen aiheuttamaa stressiä voi verrata jopa siihen stressiin jota kokee läheisen kuolemasta. En kyllä itse koe sitä läheskään niin suurena stressinä.
   Kaupat syntyivät tosiaan odotettua nopsemmin. Ehdin tietysti jo etukäteen pelätä kahden asunnon loukkuun joutumista ja vaikka mitä. Onneksi pelkoni oli turha.
   Aurinkoa sinnekin! Täällä on satanut jo monta päivää. Ilmeisesti kesän kuivuus kostautuu nyt sateisella syksyllä.

   Poista
 5. Tsemppiä sinne! Mä niin tiedän mitä on herätä aamuyöllä ja ei saa unta! Huoh! Itse olen viime aikoina nukkunut tosi huonosti ja juuri heräillyt aamuyöllä eikä sen jälkeen ole uni tullut! Unenpuute vaikuttaa kyllä kaikkeen jaksamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sitä tarvitaan. Huonosti nukutun yön jälkeen olo on kuin krapulaisella.

   Poista
 6. Pöh...juuri kun aloin tätä lukea sanoin miehelle, että ostetaako Ahvenanmaalta kerrostaloasunto...ja sitten olet mennyt jo myymään sen..:) Onnea pikaisesta myynnistä...säästyi, kuten sanoit, tuhatlappusia, mutta myös stressiltä, siitä, että meneekö kaupaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä asuntoja täällä vielä riittää ostettavaksi. Ja on tässä meidänkin uudessa rivitalossa vielä kolme asuntoa myynnissä, joten tervetuloa vaan tänne. Saisitte ainakin hyvät naapjrit😉

   Poista
 7. Muutto on sen verran iso stressi, että väkisinkin vaikuttaa uniin. Mutta kurjaahan se on univelkaisena muutella ja asioita hoidella. Aina mietin, kun nykyään ei enää niin unet maistu, että voi pojat kun alle kymmenen vuotta sitten olisin antanut mitä tahansa, että olisin saanut nukkua. Ei ole reilua tämä.

  Zemppiä Kristiina ja vaikeuksien kautta voittoon ja ihan mahtavaa, että vanha asunto myyt. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, että kun nukuttaisi., niin silloin ei saa nukkua ja nyt kun saisi nukkua, niin eipä uni tulekaan.
   Kyllä ollaan onnellisia siitä että vanha koti meni ihan vaivatta!

   Poista
 8. En usko että stressaan muuttoa, tiedän että sellainen tulossa, mutta ajankohta vielä auki. Yöheräämiset ovat inhottavia, varsinkin os ei heti saa uudestaan unta. TUlee todellakin mietittyä yhtä sun toista juttua ja helposti saa kärpäsestä härkäsen.
  Voinet huokaista helpotuksesta kun viimeinen tavara on vanhasta kannettu ulos ja avaimet luovutettu uudelle omistajalle. Jaksamista muuttohommiin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tunne että stressaisin, koska meillä on hyvää aikaa tehdä kaikki, mutta jossain alitajunnassa sitä kuitenkin miettii yhtä ja toista.
   Parin viikon kuluttua ollaan jo uudessa kodissa ja saadaan rauhassa järjestellä huonekaluja ja muita tavaroita paikoilleen. Se yleensä sujuukin meiltä parissa päivässä.

   Poista
 9. Tämä oli kuin omasta suustani univaikeuksien osalta. Mitään suurempia huolia ei tarvita, kun meikäläinen herää aamuyöstä. Iltapäivällä töissä alkaa olla vaikeuksia, kun nukuttaa niin mahdottomasti. On tämä niin hassua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällainen unettomuus tuntuu olevan hyvinkin yleistä. Eikä ainakaan mulla tarvitse edes olla mitään erityisiä huolia, vaan unettomuus vaivaa muutenkin.

   Poista
 10. Ihan mahtavaa että saitte vanhan asunnon näin nopeasti ja helposti myytyä! Tuo uusi kotinne näyttää tosi ihanalta ♥ Takka ja tosi iso terassi ovat itselläkin haaveissa.
  Yövalvominen on valitettavan tuttua meikäläisellekin. Mikähän siinä on että yöllä ongelmat saavat suhteettoman suuret mittasuhteet? Aamulla niille voisi hymyillä, tai jopa naurahtaa, mutta kun olo on kuin zombiella, niin eipä paljoa naurata ;)
  Hullua on joskus tämä ihmisen elämä =D
  Tsemppiä muuttopuuhiin ja paremmin nukuttuja öitä sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helposti kävi vanhan asunnon myynti ja se tuntuu ihan lottovoitolta.
   Takka ja oma sauna olivat kaksi ensimmäiseksi huomiotamme kiinnittäneitä asioita. Plus ettei rappusia ole, asunto on ihan uusi ja terassi mahtava.
   Aamuinen päänsärky on tuttu oire unettoman yön jälkeen.
   Parempia unia toivon sinullekin, varsinkin kun olet vielä työelämässäkin mukana!

   Poista
 11. Uniongelmia täälläkin on niin kuin monella muullakin yllä kommentoinneilla. Tuntuu olevan kovin yleinen ja ikävä vaiva.
  Olemme asuneet yli 25 vuotta tässä samassa kodissa, mutta sitä ennen kyllä muutettiin useammin ja jopa toiselle puolelle Suomea ja kyllä ne muuttopuuhat vähintäänkin stressaavia ovat. Tsemppiä niihin! Uudessa kodissa sitten kelpaa istuskella takan lämpimässä.
  Hyvää syysiltaa! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutettu on paljon täälläkin. Nyt odotetaan vielä puolitoista viikkoa ja sitten nukutaan ekaa kertaa uudessa kodissa.
   Sinulle myös oikein hienoa syksyistä viikonloppua!

   Poista