maanantai 31. heinäkuuta 2017

6 ASIAA JOTKA TEEN TOISIN ENSI VUONNA


Satoa valmistuu puutarhassa ja kasvihuoneessa ja nyt on aika miettiä mitä tuli tehtyä väärin tänä vuonna, jotta ensi keväänä ei toistaisi samoja virheitä.


1.MULTA

Tänä vuonna täytimme kasvilavat tavallisella puutarhamullalla mikä osoittautui huonoksi ratkaisuksi. Mullan pinta kovettui lyhyessä ajassa eikä se tuntunut tarpeeksi ilmavalta. Haraamalla ahkerasti pystyi pintaa pehmentämään jonkin verran, mutta oikein hyvältä se ei koskaan tuntunut.

Ensi vuonna sekoitamme ainakin kompostia ja turvetta multaan saadaksemme sen kuohkeammaksi.
2.TILAVAT RUUKUT

Osa kasvihuoneessa kasvattamistamme tomaateista ja kurkuista on liian pienissä ruukuissa. Esim. ämpäri tuntuu liian pieneltä tomaatille ja on tässä vaiheessa kesää täynnä juuria. Tulkitsen tämän siten että kyseessä on liian pieni tila juurille, vai olenko ihan hakoteillä kun näin luulen?

Pari jo täysikokoiseksi kasvanutta kurkuntainta jouduin siirtämään isompiin astioihin kun tuntui että ne kertakaikkiaan tukehtuvat liian pieneen multatilaan.

Kuvassa näkyvät altakasteluruukut ovat osoittautuneet kooltaan aika riittäviksi tomaateille.
Ensi vuonna hankitaan kuitenkin vielä isompia astioita  niille ja kurkuille. Sopivia   onkin ostettavissa Emmauksen kierrätyspisteessä ruhtinaalliseen 2 € hintaan.
3.VILJELYLAATIKOT

Meillä on neljä viljelylaatikkoa. Kahdessa niistä on kaksi lavakaulusta päällekkäin ja kahdessa vain yksi laatikko.
Kahden päällekkäisen lavakauluksen laatikoissa multa tietysti pysyy kauemmin kosteana ja olemmekin päättäneet että hankimme ensi vuodeksi kaksi kaulusta lisää jotta saamme kaikista laatikoista korkeammat.

Korkeammasta laatikosta on helpompi nyppiä pois rikkaruohot ja kuihtuneet kasvinosat ja suurempi multatila saa kasvit viihtymään paremmin.
4.KYLVÖ

Tänä vuonna tuli kylvettyä salaatit ja herneet liian tiheään
  , eikä harvennusta tehty. Niinpä olemmekin saaneet ahmia salaattia joka välissä ettei mitään menisi hukkaan. 

Opimme myös sen, että salaattia ja retiisiä voi kylvää pitkin kesää, niin ettei kaikki ryöpsähdä kasvuun yhtä aikaa ja syötävää riittää koko kesäksi.


5.KASVITUET


Alkukesästä, kun herneen varret olivat parikymmensenttisiä, laitoin niille kepeistä ja naruista tekemäni tuet. Silloin ne näyttivät hyvinkin korkeilta ja riittävän tukevilta, mutta herneenvarsien kasvettua ne osoittautuivat liian heiveröisiksi.

Ensi vuodeksi pitääkin suunnitella vahvemmat ja korkeammat tuet  niin herneet pysyvät kurissa eivätkä kaatuile toistensa päälle.
 6.KASVITAUDIT JA MUUT KIUSAT

Jo keväällä havaitsin parissa paprikantaimessa lehtien epämuodostumista ja jonkin aikaa niitä seurattuani heitin ne pois.

Kesän kuluessa on milloin missäkin kasvissa näkynyt pilkkuja tai reikiä. Pari olen siirtänyt kasvihuoneen ulkopuolelle etteivät tartuttaisi muita kasveja. Vedellä olen suihkutellut, mutta mitään myrkkyjä en ole käyttänyt.
J väittää että kaikissa kasveissa on joskus jotain pilkkuja tai muita "virheitä" ja että minä stressaan liikaa tuollaisista pikku jutuista.

Niin tai näin, niin ensi vuonna yritän stressata vähemmän ja nauttia enemmän kaikesta mitä pihassa ja kasvihuoneella kasvaa.

 Tässähän ei onneksi ole kyse toimeentulostamme, vaan mukavasta harrastuksesta, eikä rahallinen tappio ole kovinkaan suuri jos joku menee pieleen, mutta harmitus kyllä sitäkin suurempi.


OIKEIN KIVAA PÄIVÄÄ SINULLE!
 

20 kommenttia:

 1. Tosi fiksua tehdä tällaiset ota opiksesi muistiinpanot tulevia kesiä varten :) Meillä oli aikanaan kasvihuoneessa reunojen mittaiset kasvulaatikot, siellä oli tomaateilla ja kurkuilla tilaa kasvaa. Mieleni tekisi kokeilla kasvusäkkejä, koska niissä on kaikki tarvittavat ravinteet mukana. Ja niihin saa vielä sen kastelulaatikon. Ainakin ex-naapurit ovat noissa kasvusäkeissä menestyksekkäästi kasvatelleet tomaatteja ja kurkkuja ainakin.

  Ja mullan kanssa saa todellakin tehdä omia cocktaileja, että saa kasvit viihtymään :)

  Iloista puutarhaviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kirjoitan vielä muistiin puutarhapäiväkirjaanikin, vaikka uskon kyllä muistavani ne muutenkin.
   Tuollaisetpaikalle rakennetut kasvulaatikot ovatkin ihan parhaat ja niihin mahtuu kivasti multaa.
   Kasvusäkeistä olen kanssa kuullut paljon hyvää, mutta silloin kai valuu ylimääräinen kasteluvesi kasvihuoneen lattialle ja se ei ole meidän tapauksessamme hyvä asia.

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä ja taidan kopioida listan itselleni, tosin sanoin, että ensi vuonna (tai jo syksyllä) teenkasvihuoneesta kesähuoneen...ei minun viherpeukaloni ole kovin vihreä, vaikka satoa näyttääkin lopulta tulevan ihan kivasti..
  Kasvulavan jo purin pois ja ktsotaan mitä kekesin ensi keväänä...

  Nautinnollista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lista on vapasti kopioitavissa ja kaipaa ehkä vielä täydennystäkin. Meillä kasvihuone on sekä kasvihuone että kesähuone. Siellä on kiva istuskella kahvia juoden ja kasveja katsellen.

   Poista
 3. On hyvä kun miettii ensi kesää tuolta kannalta ja ihan kirjaa ne asiat mitä kannattaa tehdä toisella tavalla. Hyviä ohjeita monelle puutarhurille. - Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mukaa kun kesä menee syksyä kohti alkaa miettimään miten tekee kaiken ensi vuonna. Onpahan koko talvi aikaa tuumailla!
   Hienoa viikon alkua sinullekin!

   Poista
 4. Minulla on ollut tomaateilla ja kurkuilla muurarin laastipaljut, sellaiset isot ja suorakaiteenmuotoiset. Yhteen paljuun mahtuu kaksi kasvia. Minulla on myös yksi kasvusäkki ja siihen kuuluva kasteluallas. Toimii, mutta hintaa tulee enemmän kuin paljuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaiset laastipaljut olisi kiva saada, mutta mistähän voisi kysellä, rakennuksiltako? Tai myydäänhän niitä tietysti rakennustarvikeliikkeissä!

   Poista
  2. Itse tilasin vastaavat laastipaljut muistaakseni Biltemasta muutama vuosi sitten. Vastaavia (ainakin pyöreitä) löytyy myös rautakaupoista.

   Poista
  3. Kiitos tiedosta Satu. Pitääpä katsella Bilteman sivuja.

   Poista
 5. Tällaiset muistiinpanot ovat äärimmäisen hyvät seuraavaa vuotta ajatellen. Meillä lista olisi huomattavasti pidempi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hyvä kirjata muistiin tällaisia niin kauan kuin ne on vielä tuoreena mielessä.

   Poista
 6. No tässähän on meikäläiselle tumpelolle jo monta asiaa valmiiksi pureskeltuna.

  Toisaalta varmaan ihan hyvä, kun salaattia lykkää mahdottomasti, tulee ainakin syötyä riittävästi vihreää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tumpelo auttaa tumpeloa. Aloittelija tässä olen minäkin, vasta toinen "viljelyvuosi" menossa.
   No joo ei haittaa että salaattia tulee massoittain. Siemenet ei ole paljoa maksaneet, joten syödään se mikä ehditään/jaksetaan.

   Poista
 7. Oma kasvimaa on kyllä ihnna:) MInulla ei ole ,eikä edes parveketta,mutta olen salavihkaa sirotellut siemeniä tämän asuintaloni alimman kerroksen erään asunnon alapuolelle, koska ilmastointilaitteesta tippuu koko ajan vettä siihen kohtaan,eli on automaattikastelu niin kauan kun täällä on kuumaa;D Saapa nähdä kasvaako sinne mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaa ja kasvihuone ovat molemmat ihania. Minä olen innostunut kasvatushommista vasta vanhana.
   Toivottavasti "salakylvösi" tuottavat tulosta!

   Poista
 8. Mielenkiintoista analyysiä ja hyödyllistä pohdintaa - kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos auttaa jotain toistakin. Varmaan unohdinkin vielä jotain, mutta onhan tässä koko talvi aikaa miettiä 😊

   Poista
 9. Hyvä on miettiä valmiiksi seuraavaa kevättä ja kesää, kun huomaa, mitä on parempi tehdä toisin. Minullakin on muutamia juttuja, jotka tiedän tekeväni toisin ensi vuonna pihalla ja puutarhassa.
  Iloista loppuviikkoa! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin ja kirjoitan muistiin. Keväällä kaiken touhun keskellä muuten unohtuu joku toisin tehtävä asia.
   Oikein hienoa alkavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista