perjantai 19. toukokuuta 2017

AITA KEITTIÖPUUTARHAN YMPÄRILLE
Nyt ovat kasvatuslaatikot suojassa kauriilta ja jäniksiltä. Tai niin ainakin uskon ja toivon. Eikä niissä sitä paitsi vielä kovin paljoa kasva. Hiukan salaatin-ja herneenalkuja on tullut näkyviin.

Samettiruusut suojelevat pienen pieniä salaatinalkuja tuholaisilta.
Aitaan käytimme tavallista kanaverkkoa, joka pingoitettiin puukehyksiin. Kiinnitimme sen nitojalla sekä ylä-että alareunastaan.


Kanaverkko on päistään terävää ja muutamakin laastari tarvittiin sormien paikkaamiseen ennenkuin verkko oli paikoillaan.
Verkon korkeus oli valittu sitä silmällä pitäen, että verkon haluttiin ulottuvan maahan asti ja se jätettiin niin pitkäksi, että alareunasta muodostui ikäänkuin kouru maata vasten ja se peitettiin soralla.

Tällä toimenpiteella on tarkoitus estää jänisten pääsy aidan alta aitauksen sisälle. Saa nähdä tepsiikö.

Jäniksiä meillä näkyy onneksi vain harvakseen, mutta kauriita useammin. Mutta nyt eivät nekään pysty aitauksen sisäpuolelle tulemaan.
 
Olen suojanut laatikot vielä yöksi harsolla, mutta nyt päätin ottaa riskin ja jättää harsot pois, kun viime yönäkin oli kahdeksan astetta lämmintä. 
Tämä keittiöpuutarha on ihan kasvihuoneen vieressä.

Aitauksen portti suljetaan  silloin kun siellä ei olla, niin etteivät kutsumattomat vieraat pääse sinne.


Tuohon portin pieleen laitan amppelikukan kunhan ehdin.


Jos oikein tarkkaan katsoo, niin laatikossa voi nähdä pienen pieniä herneen alkuja.

Kukkamaassa, taaempana kasvaa jo vauhdilla viimevuotinen ruohosipuli, jonka istutin maahan kun se oli jo syöty, niin että jäljellä oli enää muutama varsi. Hyvin on talven jäljiltä ruvennut kasvamaan.
 
Siemenestä kasvattamani taimet olivat jo viime yön kasvihuoneessa, enkä niitä enää sisälle kanna jos ei ihan pakkasöitä ennusteta.


Vaihdoin tänään paprikat isompiin ruukkuihin ja uskon että niissä ne pärjäävätkin koko kesän.

Keittiöpuutarhassa täytyy tietysti olla mahdollisuus istuskelemiseen ja yksi tuoli mahtui hyvin tähän nurkkaukseen.

 Tuntuu siltä, että tämä kasvihuone ympäristöineen on kuin yksi huone lisää pihallemme ja kummasti askeleet aina vievät tänne kun ulos mökistä astuu.TOIVOTAAN LÄMPIMIEN SÄIDEN JATKUVAN!

23 kommenttia:

 1. Näyttää kyllä niin ammattimaiselta, olette miettineet kaiken tarkoin. Peukut on ristissä, että yöpakkaset pysyvät poissa.

  Me laitettiin miehen kanssa myös kanaverkkoa takapihan aitaan noin puoleenväliin. Nimittäin Felix -koira muuten karkaisi aidan väleistä. Aita oli kanaverkoitettu, mutta edellinen asukas oli sitten ymmärtänyt tarvitsevansa verkkoa uudessa kodissaan ja irroittanut muutaman kymmenen metrin pätkän.

  Mukavaa viikonloppua Kristiina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkin aikaa mietittiin ja mittoja otettiin. Olen facebookissa yhdessä puutarharyhmässä ja siellä oltiin hiukan sitä mieltä että aita ei ole tarpeeksi korkea kauriiden pois pitämiseksi. Se on 120 cm korkea. Voi tietysti olla että kauris hyppää tuollaisen yli, mutta aitauksesta pois pääseminen voi olla hankalampaa, kun nuo laatikot varmasti haittaavat ponnistamista.
   Olipa edellinen asukas pihi kun vei kanaverkon mennessään.

   Poista
 2. Onpa toimivan näköinen kokonaisuus, upea oivallus! Harmooninen kokonaisuus, talot, piha-alue ja hyötypuutarha. Laitoitko herneet kylmään maahan, eikö niin, että avomaalle? Täytyypä huomenissa kiireellä tehdä herneen kasvatuslaarit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lapastaivas! Liotin herneitä ensin vuorokauden ja sitten kylvin noihin laatikoihin. Nyt jätin yöksi ilman harsoja, saa nähdä kuinka pärjäävät.

   Poista
 3. Hyvältä näyttää. Toivottavasti kasvimaa saa kukoistaa rauhassa. Pihapiiri näyttää kauniilta. - Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Eiköhän se saa rauhassa olla, kunhan vaan lämpöä riittäisi.
   Aurinkoa sinnekin päin!

   Poista
 4. Kylläpä on siisti keittiöpuutarha. Toivon sinulle onnistumista viljelyissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtään en tiedä miten viljely onnistuu, kun tällaisesta ei ole aiempaa kokemusta. Viime vuonna kasvatin jonkin verran salaattie kasvihuoneessa, mutta nyt kun saatiin nuo laatikot aikaiseksi, niin halusin kokeilla ulkoilmassa viljelyä.

   Poista
 5. Pakko kommentoida samaa kuin muutkin, onpa kaunis ja harmoninen kokonaisuus! Ja hieno aita kanaverkosta, joka niin helposti ryppyyntyy! 😊👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!"Ryppyjä"oli tässäkin, mutta saatiin ne aika hyvin vetämällä suoristettua, mitä nyt muutama pistos sormenpäihin tuli!

   Poista
 6. Ha haa! Tämä postaus tuli meille kuin tilauksesta! Olemme viime päivät kovasti pohtineet, että kannattaako lainkaan enää istuttaa salaatteja ja mansikoita lavakaulusaltaisiin, kun peurat pistelevät kaiken parempiin suihin. Tuollainen verkkoaita pelastaisi satomme varmasti. Täytyykin näyttää J:lle näitä kuvia, josko saisin hänet rakentamaan samanmoisen aitauksen. Tänään ohjelmassa kuitenkin ensin kuorikkeiden levittäminen havujen juurelle. Kuoriketta tuli rekka-auton lavallinen, joten levittämisessä kuluu tovi jos toinenkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin viime vuodesta että salaattinne päättyivät peuroille. Yhdessä puutarharyhmässä joku sanoi että aitamme olisi liian matala peurojen ylitettäväksi. Se on maasta tuohon yläpuuhun 120 cm. Joten jos rakennatte, kannattaisikohan tehdä vielä korkeampi.
   Saatte mukavasti puuhailua kuorikkeiden levittämisessä ja hienoa jälkeä syntyy.
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 7. Tulipa siisti ja näppärä aita. Teillä on kaunis kasvimaa. Aurinkoista viikonloppua, Kristiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen aika huomaamaton aita, joka toivottavasti pitää epätoivotut vierailijat loitolla.
   Hienoa ja toimeliasta viikonloppua sinullekin!

   Poista
 8. Ihana on ollut puuhailla puutarhassa. Tosin jänöt ovat harmillinen riesa. Toivottavasti lämpimät säät jatkuu että saadaan satoa pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä ajasta nautitaan ja toivotaan lämpimien säiden jatkumista.

   Poista
 9. Näyttääpä mukavalta ja niin siitiltä. Ja parasta tuo tuumailu-tuoli <3

  Eilen kannoin lämppärin pois kasvihuoneesta ja siirsin kukat terassille. Päätin ettei pakkasia enään tule :)

  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 10. Kovin kauniilta ja siistiltä näyttää koko pihapiirinne ❤
  Suotuisaa satokautta teille toivotan :)

  VastaaPoista
 11. Nyt kun on mfnnyt vähän aikaa ja satoakin kasvanut... onko 120cm aita pitänyt kauriit poissa? Kesän aikana olemme saaneet saman ongelman ja mietin juuri sidan korkeutta lavankaulusten ympärille. 🙂

  VastaaPoista