maanantai 24. huhtikuuta 2017

VARJOSTUSTA KASVIHUONEESEEN
Ostin muutamia orvokkeja kasvihuoneeseen, kun siemenestä kasvattamiani paprikantaimia en vielä uskalla ympäri vuorokauden kasvihuoneessa pitää.

Nuo paprikat ja kääpiösamettikukkien taimet ovatkin jatkuvassa liikkeessä mökin ja kasvihuoneen välillä, aamupäivällä kasvariin ja illansuussa mökkiin.

Nämä orvokit uskaltaa jättää yöksikin kasvihuoneeseen, vaikka miinuksen puolelle lämpötila sielläkin välillä yöllä menee. 
Muutaman muunkin kukan ostin. Tarkoituksena on istuttaa ne kukkamaalle sitten kun ilmat lämpeävät.

Tässä ikkunan ääressä auringonpaisteessa alkoi vaan tuntua jo liiankin lämpimältä, eivätkä ainakaan pienet taimet viihdy paahtavassa auringonpaisteessa, joten varjostusta oli järjestettävä. Hyväksi varjostuskankaaksi jo viime vuonna todettu Ikean ohut verho oli aika kaivaa laatikosta.

Verhon kiinnitys on ratkaistu seuraavalla tavalla: kasvihuoneen korkeimpaan kohtaan kiinnitettiin tavallinen verhovaijeri ja verho pujotettiin siihen. Toinen vaijeri kiinnitettiin katon ja seinän yhtymäkohtaan. Sitten vaan yksinkertaisesti laitettiin verho tuon viimeksimainitun vaijerin taakse. Sitä ei siis pujotettu mitenkään vaan verho on vaijerin ja seinän välissä.
Ohut verhokangas varjostaa juuri sopivasti, mutta ei peitä näkymää ulos ja valoa siivilöityy mukavasti verhon läpi. Tämä verho peittää vain toisen puolen katosta ja etelän puoleisen seinän.

Päivällä auringonpaisteessa, kun verhoa ei vielä ollut, kasvihuoneen lämpö nousi kahteenkymmeneenviiteen asteeseen, vaikka kattoluukutkin olivat auki, mutta auringon laskettua lämpötila laskee sitten nopeasti.


Unelma olisi jos olisi sellainen kasvihuone, jossa olisi kamiina tai takka jota voisi tarvittaessa lämmittää.

Meidän kasvihuone on kuitenkin vaan sellainen kevyt malli, eikä kovin tiiviskään ja ulkoilmaa pääsee rakosista sisään, joten mistään lämmittävistä laitteista on turha edes haaveilla. 
Mutta itseään voi kuitenkin hiukan huijata ja kuvitella että muutama kynttilä tuo lämpöä tähän tilaan.

Toin kasvihuoneeseen myös pari lyhtyä ja ihan tuntui kuin lämpötila olisikin hiukan noussut!


Onhan meillä täällä takkakin! Siinä tosin ei ole savupiippua, eikä siinä voi poltaa puuta.Luukussa ei ole lasia ja sisäosan tiilet ovat rikki. Mutta kynttilöitä siinä voi turvallisesti polttaa. 

Suunnittelen laittavani sen päälle ehkä jonkin köynnöskasvin, jonka varret roikkuvat takan päältä alas, mutta saa nähdä sitten kesällä mitä siihen tulee. Takan sisälläkin voisi olla ehkä jotain vihreää, mutta se taitaa olla liian pimeä paikka kasville.Kolme pientä hyasinttiakin löytyi kukkakaupasta ja niiden aukeamista ja ihanaa tuoksua nyt odottelen. Kukkimisen jälkeen pääsevät nekin kukkamaahan.


Ensi viikonloppuna on Vappu. Saa nähdä tuleeko lämpimämpää, vai saadaanko Vappua juhlia toppatakissa. Onko sinulla jo suunnitelmia ensi viikonlopun varalle?

Jos et ole vielä osallistunut blogini arvontaan, niin sinulla on vielä pari päivää aikaa tehdä se. Klikkaamalla TÄSTÄ pääset osallistumaan arvontaan.


OIKEIN HIENOA ALKANUTTA UUTTA VIIKKOA!

20 kommenttia:

 1. Hyvä konsti liialliseen paahteeseen! Orvokit nyt kestävät kylmää, mutta hommaa riittää noiden toisten kiikuttamisessa sisään ja kasvihuoneeseen.
  Tuo takka tuo mukavan tunnelman, vaikkei siinä puita voi polttaakaan.
  Katsotaan, jos hiukan lämpenee, saatamme lähteä mökille.
  Iloista viikonalkua! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoo, hyvin vähentää auringon kuumia säteitä. Vielä pitää jonkin aikaa jaksaa kuljetella niitä kun yölämpötilat ovat mitä ovat.
   Toivotaan lämpenevää ja että pääsette mökille nauttimaan!

   Poista
 2. Hyvä idea tuo verho juttu. Itsellä omenapuu varjostaa ainakin kesällä aika hyvin pahimman paahteen, mutta työtyykin ryhtyä suunnittelemaan tuollaista viritystä.
  Minulla on jo kaikki taimet kasvihuoneessa ja öiksi laitan lämmittimen päälle. Lämmitin on suunniteltu kasvihuoneisiin ja toimii valopetroolilla. Toistaiseksi kasvit näyttävät tosi terhakoilta ja parempi vointisilta kuin sisällä ollessa olivat.
  Ihanaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verho sopii hienosti tähän tarkoitukseen. Meillä ei ole mitään puita juuri siinä kohtaa, paitsi pari katajaa, mutta niistä ei varjostajiksi ole.
   Tuollainen lämmitin olisikin hyvä. Mistä hankitte sen? Oliko kallis?

   Poista
 3. Verho on hyvä idea. Minulla on kuusikulmainen kasvihuone, joten siihen ei saa noin näppärää verhoviritystä. Takka on kerrassaan mainio ja tuo tunnelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusikulmaiseen ei varmaankaan näin yksinkertaisilla toimenpiteillä verhoa saa. Jotain hyvää hiukan vaatimattomammassakin kasvarissa :)
   Takka oli seisonut meillä muutaman vuoden saunan vieressä ja siitä oli tarkoitus kunnostaa oikein sisätiloihin sopiva, mutta se homma jäi sitten, kun mietittiin takan tarpeellisuutta siihen nähden mitä se kaikki olisi tullut maksamaan. Olisi vaatinut tosi pitkän savupiipun kun tupamme on niin korkea. Ilmalämpöpumpulla pärjätään aika hyvin ja niinpä raahattiin takka kasvariin.

   Poista
 4. Nuo samat Ikean verhot (muistaakseni maksoivatkin jotain kolmen euron tietämillä) on meilläkin toimineet monenlaisina harsoina viime vuosina. Niin liiallista valoa vastaan terassilla kuin pakkasharsoina perunoille. Halpa ja hyvä konsti :)

  Orvokit ja hyasintit tuo ihanasti eloa kaiken keskelle. Ja kynttilät tunnelmaa. Toivotaan kumminkin, ettei tarvi koko kesää pelkässä kynttilän lämmössä värjötellä :). Aurinko sais mieluusti jo pikkuhiljaa alkaa osallistumaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmen euron verhot tosiaan ovat ja ne ovat yhtenä jouluna olleet meillä olohuoneen ikkunassa, mutta en ole oikein "valoverhoihminen" ja niinpä ne tuotiinkin kasvihuoneeseen.
   Hyasintti tuntui minusta aika oudolta näin keväällä, kun minulle se on joulukukka, mutta olivat niin söpön pieniä että lankesin ostamaan.
   Toivotaan että Vapuksi lämpenisi!

   Poista
 5. Ei paista meillä aurinko. Tai paistoi ehkä tunnin aamulla. Nyt on märkää ja hyistä. Toivotaan aurinkoa ja lämpöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei paista meilläkään enää ja illaksi onkin luvattu sadetta. Toivottavasti tulee ainakin vetenä!

   Poista
 6. Nerokas ratkaisu! Kyllä Ikean verhoista on moneen menoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat monikäyttöiset ja toimivat hyvin tässäkin tarkoituksessa.

   Poista
 7. Ihanalle näyttää kasvihuoneessa. Hyvä idea laittaa verho. Maisema kasvihuoneestanne on huikaisevan kaunis.
  Vappua vietämme maalla. Herkutellaan ja tavataan perhettä. Mitenkään isosti ei vappua juhlita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain varjostusta on pakko saada, vaikka kasvihuoneemme katto onkin sellainen, ei ihan kirkas, joten sekin jo hiukan vaimentaa auringon paistetta, mutta ei riittävästi. Tämä verho "laimentaa" hiukan auringon kuumia säteitä, mutta päästää valon hyvin läpi.
   Hienolta kuulostaa Vapunviettonne!

   Poista
 8. OOh ihanan kukkaisaa, mutta missä on kevät?! Taidetaan kaikki olla jo hieman epätoivoisia näiden merkillisten säiden vuoksi

  Mukavaa päivää Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa sitä voi kysyä, että missä se kevään lämpö luuraa. Tänään tuli jopa räntää!

   Poista
 9. Ihana kasvihuone. Ja tuo verho tekee siitä niin viihtyisän. Ja siellä on jo paljon kukkia. Olet aikamoinen viherpeukalo. Ja takkakin :)
  Kivaa viikkoa, Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula. Viihdyn/viihdymme kyllä siellä muutenkin kuin kasvien kanssa puuhailemassa.

   Oikein hyvää (talvi-)viikkoa sinullekin ja hauskaa Vappua!

   Poista
 10. Mukava kasvihuone, kaunis.
  rituha@hotmail.com

  VastaaPoista