keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

SUUNNITELMIA ON, MUTTA MITEN ONNISTUU?

kuva: pexels.com
Päivien pidentyessä alkaa mieli väkisinkin hakeutua kevääseen ja puutarhablogeja tulee silmäiltyä yhä useammin. Siemeniä kävin jo ostamassa, mutta vielä on odotettava ennenkuin niitä pääsee maahan kylvämään. Ostin kolmea lajia yksivuotisia kukan siemeniä: silkkiunikkoa, pioniunikkoa ja kääpiösamettikukkaa. Näistä kolmesta erityisesti pioniunikon suhteen minulla on suuret odotukset. Kääpiösamettikukkaa voi esikasvattaa, mutta nuo kaksi muuta kylvetään suoraan maahan. Helpolta vaikuttaa näin kun ohjetta pussin kyljestä lukee, mutta todellisuus voikin sitten olla jotain ihan muuta!

kuva: pexels.com
Tätä kukkaa minulla onkin jo ennestään ja se on monivuotinen, olikohan nimi hopeahärkki? Kova leviämään ja kukat ovat vaatimattomuudessaan aika suloisia.

kuva: pexels.com
Pionit ovat kyllä melkein kaikista kauneimpia kukkia ja niistä haaveilen vuosi vuoden jälkeen, mutta vielä en ole saanut niitä hankituksi mökkipihalle.

Sanotaan, etteivät ne pidä siirtelystä ja en ole vielä keksinyt täydellistä paikkaa pihaltamme, siis sellaista etten jo vuoden, parin päästä haluaisi siirtää siihen istuttamaani pionia johonkin "parempaan" paikkaan.

Monivuotisen pionin puutteessa päädyin ostamaan näitä pioniunikon siemeniä. Ainakin kuvassa ne näyttävät hyvinkin samanlaisilta kuin oikeat pionit. 

Vinkin näihin pioniunikkoihin sain 100% OUTDOOR-blogin Katin postauksesta, jossa hän kertoo suorakylvämisestä. Homma vaikutti niin helpolta, että päätin kokeilla. Rahallisestihan tässä ei suurta tappiota tule, jos ei onnistu.

kuva: pexels.com
Hän suositteli  yksivuotisten kukkien istuttamista esim. perennapenkin aukkopaikkoihin ja niin aionkin tehdä mm. TÄÄLLÄTuossa viime vuonna perustamassani kukkapenkissä on kasvamassa laventelia, kaunokaista ja heiniä ja vielä vähän muutakin, mutta suuria tyhjiä paikkoja on vielä muutama, joten niihin uskoisin näiden unikonsiementen olevan juuri sopiva täyte.

kuva: pexels.com


Kääpiösamettikukkaa varten pitää hankkia jonkinlainen laatikko, johon siemenet kylvää. Olen kyllä säästänyt jugurtti ym. purkkeja varmuuden vuoksi, mutta ehkä hyvän tuloksen varmistamiseksi olisi syytä ostaa joku tähän tarkoitukseen varta vasten kehitetty systeemi.Minulla tahtoo kärsivällisyys loppua aina siinä vaiheessa, kun ne pienen pienet  taimet pitää siirtää yksitellen isompaan purkkiin. On niin turhauttavaa yrittää pinsettien avulla saada otetta noista hentoakin hennommista varsista ja usein siinä käykiin niin että varsi katkeaa.

Olen nähnyt sellaisia pieniä, maatuvia kylvöpurkkeja, joissa se pieni taimi siirretään purkkeineen maahan kasvamaan eli siinä jäisi tuo hankala kasvin mullasta nostamisen vaihe pois. Ehkä se olisi hätähousulle sopiva juttu.

 Onko sinulla kokemusta niistä?

kuva: pexels.com
Jonkinlaista uutta näkösuojaakin pihalle olisi tarkoitus tänä vuonna laittaa.Rakensimme pari vuotta sitten mökille saunan edustalle näkösuojaksi KLAPISEINÄN ja nyt tuo seinämä on jo sen verran tummunut, ettei näytä oikein hyvältä. Niinpä mielessä on uuden seinämän rakentaminen, ei kuitenkaan klapeista. Ideoita etsimme netistä ja kuljemme silmät auki pihojen ohi ideaa löytääksemme.

kuva: pexels.com.Kukkakuvien joukossa netissä oli tällainenkin kuva. Vanha lastenpyörä löytyy meidänkin mökkipihasta ja se näyttää TÄLLAISELTA.

Siihen on mukava sommitelma joka vuosi jokin kesäkukkaistutus. Aikaisin kesällä pyörä näkyy hyvin keskeltä kukkamaata, mutta loppukesästä reheviksi kasvaneet perennat melkeinpä peittävät tuon pienen pyörän allensa.


Tällaisia keväisiä ajatuksia mielessä tänään pyörii.


(Postauksen kuvat kahta lukuunottamatta pixels.com)


Joko sinulla on mielessä kevätpuuhat?
20 kommenttia:

 1. Upeita kuvia, suorastaan mykistäviä. Kukista en muuta ymmärrä, kuin että ovat kauniita, mutta ihmisten puutarhainto on ihailtavaa. <3 Ihanaa päivää Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat valitsin kuvapankista, niin kuin kuvien alla lukeekin. Kannattaa käydä siellä katsomassa jos joskus tarvitsee postaukseen kuvia, joita ei itsellä ole. Samaa mieltä olen että kauniita ovat sekä kukat että kuvat.
   Ihanaa päivää sinulle myös Tiia!

   Poista
 2. Nyt iski kesän kaipuu lujasti kuviasi katsellessa. Suunnitelmia ja haaveita on, mutta monenkirjavat puuhat on pakko laittaa tärkeysjärjestykseen. Jotakin siemeniä taidan huiskaista kukkapenkkitapaiseen ja toivon, että viime kesän viritelmät tuottavat iloa. Maaliskuussa sulaa jää! Terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ollaan kovaa vauhtia menossa noita ihania aikoja kohti! Nythän päivät ovatkin jo pidentyneet roimasti ja aurinko lämmittää mukavasti, joten tuota pikaa pääsemme kylvöpuuhiin.

   Poista
 3. Mulla on ikuishaaveena sellainen luonnonniitty takapihan peräkulmaukseen, ja olen sille 10 vuotta sitten jo tehnyt reunat, mutta muuten on vielä kylvämistä vaille valmis :). Eikähän sinne enää mitään pysty kylvämäänkään, kun on niin tiukkaa savea kuin olla voi. Mutta se ei voikukkia näytä häiritsevän, koska niitä siellä kasvaa enemmän kuin olis tarvis.. Vaan aina voi haaveilla.
  Siellä mun unelmaniityllä kasvaa ainakin kissankelloja, päivänkakkaroita, ruiskukkia, niittyleinikkejä, puna-apiloita ja kaikkea, mitä "ennenvanhaan" kasvoi peltojen reunoilla.

  Sulla on aikomukset selvästi realistisemmalla pohjalla, kun olet jo tehnyt asioita onnistumisen eteen, etkä vaan haahuile niinkuin meikäläinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonniitty olisi ihana, mutta en arvaisi sellaista täällä pitää, kun noita punkkeja on niin turkasen paljon ja ne tunnetusti viihtyvät pirkässä heinikossa.
   Aikomukset on kyllä, mutta toteutus on vielä noissa pienissä paperipusseissa :)

   Poista
 4. Ihania keväisiä ajatuksia ja suunnitelmia sinulla!
  Minulla on neljä pionipuskaa pihassa. Muutaman kukan ne tekee, mutta toivottavasti tänä kesänä jo kukkivat runsaammin. Kauniita ovat kukkiessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväässä ajatukset tosiaan jo ovat. Pioneja ihailen aina toisten puutarhoissa. Toivottavasti vielä joskus meilläkin niitä on. Tykkään erityisesti tuosta roosan värisestä lajikkeesta.

   Poista
 5. Voihan kesä ja kukkaset! Upeita kuvia! Itselläni ei ole vielä mitään suunnitelmia kesän eikä puutarhan varalle. Tähän rivarikodin pihalle varmaan jotain helppohoitoisia perennoja ja Sauvon farmilla pitäisi marjapensaat uusia - kaikki muu saa rehottaa entisellään;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat lainattu kuvapankista. Täällä alkaa aina näin aikaisin kevättalvella sormet syyhytä tulevan kevään ja kesän puutarhatöiden suunnittelun merkeissä. Marjapensaita meillä ei olekaan, mutta ehkä muutaman mansikantaimen voisi hankkia laatikossa viljeltäväksi.

   Poista
 6. Keväässä parasta on kun pääsee suunnittelemaan istutuksia ja kesää. Meillä siemenostokset vielä tekemättä, mutta suunnitelmia on kyllä tullut tehtyä. Joskin takapiha on sen verran pieni, että mitään ihmeitä siellä ei saa aikaiseksi. Jotain pientä kuitenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta, että kevään parhaita puolia on se kun kaikki on vielä edesä. Ensimmäistä kertaa kokeilen nyt kukkien kasvatusta siemenistä. Saa nähdä kuinka onnistuu.

   Poista
 7. Ei ihan kauheasti ole vielä tehty suunnitelmia. Meillä on kotipihalla yksi oikein vanhanaikainen pioni, jonka siirsin nyt jo edesmenneen anoppini kauniista puutarhasta, kun hän ei enää omassa kodissaan asunut. Ajattelin, että se on mukava muisto hänestä. Ihmeellistä, mutta se kukkikin vielä samana vuonna, kun se keväällä siirrettiin. Lisää uudenlaisia pioneja haluaisin ja se nyt varmaan on tämän kevään juttu. Jotenkin haluaisin myös uudistaa pihaa. Mutta noita pioniunikkoja haluan. Se on varmaa.
  Mökkipihaakin pitäisi jotenkin jäsenellä tai siistiä, mutta pääsääntöisesti haluamme pitää sen luonnonmukaisena ulkosaariston pihana, sillä kahdessa paikassa ei jaksa tehdä puutarhatöitä, vaikka ne mukavia ovatkin.
  Ihanaa alkavaa maaliskuista viikonloppua! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit on vaan niin ihania. Ehkä ne eivät sittenkään siirtelystä välttämättä ota nokkiinsa.
   Luonnonmukainen piha olisi paras mökillä, mutta meillä se ei ole mahdollista. Pitäisi olla kallioita ym. saaristoon kuuluvia juttuja,mutta niitä meillä ei ole.
   Oikein hyvää viikonloppua sinulle <3

   Poista
 8. Voi että kun minäkin saisin kukkapenkin aikaiseksi! Olen tyytynyt toistaiseksi ruukkupuutarhaan. Jotenkin kukkien istutus ulos ruukkuihin muuten villinä rehottavan maan keskelle tuntuu helpommalta. Eli vähän samanlaisia ajatuksia kukkien vaikeuden kanssa poden kuin sinä. Melkein tekisi kuitenkin mieli luvata itselleni, että sitten kun päätalo on valmis, istutan minäkin pioneja ;). Toivottavasti kasvatuksesi onnistuvat, olet ollut selvästi hirmu ahkerana asian suhteen! Kateeksi käy :).

  VastaaPoista
 9. Ruukkupuutarhahan onkin aivan ihana. Siinä tietysti on kastelemisen kanssa enemmän puuhaa, kun ruukussa multa kuivuu nopeammin kuin kukkapenkissä. Tänään kylvin ekat siemenet eli paprikaa ja kurkkua yritän ainakin saada kesäksi kasvihuoneeseen kasvamaan. Kukkien siemenet kylvän myöhemmin suoraan kukkamaahan.

  VastaaPoista
 10. Kiitos hyvistä vinkeistä. Minulla perennapenkki rönsyilee, siellä on kunnon kukkia, mutta myös rikkaruohoja. Hopeahärkki, sitä laitan tänä vuonna. Kiva kun se leviää hyvin. Meillä kuitenkin jää tuo kotipuutarha vähän huonolle hoidolle, kun mökillä vietetään paljon aikaa kesällä. Joten helpot perennakukat ovat juuri sopivia!
  Mukavaa keväistä maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hopeahärkki on tosiaan kiitollinen laji ja viime vuonnakin jaoin sitä useampaan penkkiin kun oli kasvanut niin suureksi. Jostain luin, että se viihtyy ruukussakin, joten vois olla kivan näköinen kesäkukkaruukussakin.
   Oikein hienoja maaliskuun päiviä sinulle!

   Poista
 11. Kun sun kuvia katsoo alkaa todellakin kaihoamaan jo kohti kesää. Kyllä se sieltä tulee <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tosiaan tekee ja varsinkin tänään, kun eilisillan ja yön aikana on tullut lunta joku 10-15 senttiä. Ei tykkää!

   Poista