sunnuntai 26. helmikuuta 2017

TARVITAANKO NÄITÄ TOSIAAN 28 KAPPALETTA?

Valon määrän lisääntyminen ja päivien pidentyminen on näin kevättalvella yksi hienoimmista luonnonilmiöistä. Iltaisin on valoisaa aina kauemmin ja kauemmin ja valojen sytyttämistä voi lykätä päivä päivältä myöhäisemmäksi. "Hämärän hyssyä" on kiva viettää, eikä kynttilöitä tai tuikkujakaan tule enää kovin usein sytytettyä.

Tuikuista puheenollen tuli aiheelliseksi järjestää tuota tuikku/kynttilä-kaappia, kun tavaraa sinne on kerääntynyt ja järjestys ei ole paras mahdollinen.

Kaapista löytyi tuikkualusia eri materiaaleista, on lasisia, keramiikkaisia ja jopa betonista tehtyjä. Betonituikkualuset sain eläkkeelle jäädessäni ihanalta työkaverilta, joka on itse ne tehnyt. Tein postauksenkin niistä ja sen löydät TÄÄLTÄ.
Tämä sininen on yksi vanhimmista, mutta tykkään siitä kun tuikku sisällä palaessaan heittää hienoja varjoja ympäristöön. Vieressä on lasinen, kukkakuvioinen, jonka ostin kynttiläkutsuilta vuosia sitten. Oli muuten ainoa kutsuilla esitetyistä tuotteista jonka voin edes ajatella ostavani. Kaikki muut tuotteet olivat niin koristeellisia, etteivät miellyttäneet silmääni. Sen koommin en ole tuollaisille kutsuille osallistunut, koska sieltä on melkein pakko ostaa jotain, siltä ainakin tuntuu.
Meillä on erilaisia tuikkuastioita kolmisenkymmentä, mikä kyllä vaikuttaa hyvinkin riittävältä määrältä. Vaan kun niitä on niin helppo ostella lisää, kun eivät ole kovin hintavia ja välillä kaipaa vaihtelua. Tuliaisiksikin niitä on helppo viedä ja niille löytyy luultavasti aina jokin paikka kodissa kuin kodissa, eivätkä ne kaapissakaan vie kohtuutonta tilaa. 

Tuikkukippojen lisäksi kaapistamme löytyy erinäisiä määriä kynttilänjalkoja ja kellarin säilytyskomerossa joulukoristelaatikossa on vielä ne kaikkein jouluisimmat.
Näistä itse tuikuista, tai oikeammin kai sanotaan lämpökynttilöistä, minulla on kahdenlaista mielipidettä.

Jätettähän niistä syntyy ihan turhan paljon ja minulle ei ole oikein vieläkään selvinnyt mihin jäteastiaan nuo pitäisi lajitella, alumiiniin vai metalliin. Nyt olen laittanut ne alumiiniin. Luin jostain vihjeen, että jos haluaa laijitella viimeisen päälle oikein, niin se pieni metallilevy, joka paljastuu kun itse tuikku on poltettu loppuun,  pitäisi ottaa irti tuosta alumiinipohjasta ja niin laitettaisiin tuo levy metallikeräykseen ja pohjakuppi alumiinikeräykseen.

Muutamia kertoja olen sen irroittanutkin ja aika helposti se lähtee, mutta hiukan turhanaikaiselta näpertelyltä se tuntuu ja niinpä olen koko kupin levyineen laittanut alumiinikeräysastiaan.

Tiedä sitten meneekö keräyksen idea metsään, kun tällaista tekee. Jos jollain on antaa tähän selkeä vastaus niin otan mielelläni sen vastaan!
Kivi-tuikkukippoja keräilin joitakin vuosia sitten ja ne ovatkin kiva väriläikkä sisustuksessa, mutta taidan kuitenkin tykätä eniten värittömistä tuikkukipoista, kun kynttilänvalo näkyy kauneimmin niistä läpi. 
Nyt pitäisi vielä pyyhkiä kaapin hyllyt ja järjestää kaikki kipot ja kupit sinne takaisin  vähän parempaan järjestykseen.


VIELÄKÖ TEILLÄ POLTELLAAN KYNTTILÖITÄ/TUIKKUJA, VAI KUULUVATKO NE MIELESTÄSI VAAN IHAN PIMEIMPÄÄN VUODENAIKAAN?


                            sunnuntaita

                              t. Krisse

17 kommenttia:

 1. Hei. Täällä Keski-Suomessa on noita tuikkukynttilän kuoria keränneet koululaiset kilpailumielessä eri koulujen välillä. En muista määrää, mitä voittaja koulu oli kerännyt, mutta se oli valtava määrä. Meillä poltetaan yksinomaan tuikkukynttilöitä, koska ne palaa puhtaammin, kuin paksu sydämiset kynttilät. Taas odottaa iso pussi kierrätykseen meneviä kynttilän kuoria. Ps. Kirjoitin tän puhelimella, joten virheitä saattaa olla. 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisessa keräilykampanjassa niitä kertyneekin valtavat määrät, kun yksittäisessäkin taloudessa kertyy kiitettävät määrät.

   Poista
  2. Pentti, teillä Keski-Suomessa ei ehkä vielä erotella alumiinijätettä metallijätteestä? Se tässä aiheuttaa päänvaivaa, kun sanovat että jos alumiinijätteen joukkoon menee metallia, niin alumiiniakaan ei voi jatkokäyttää. Pitääköhän paikkansa?

   Poista
 2. Hahsh. Mä jossain vaiheessa myin tosi monta tuikkukippoa pois. Tänään kävin kirppailla hakemassa muutamia kynttilänjalkoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin välillä vienyt joitain kirpparille. Mutta en ostanut tilalle kynttilänjalkoja :)))

   Poista
 3. Noita kippoja kyllä kertyy huusholliin ihan kiitettävästi. Meillä poltetaan tuikkuja ja kynttilöitä lähes ympärivuotisesti. Kun mökkikausi käynnistyy, tuntuu taas sielläkin mukavalta polttaa tuikkuja ja sytytellä lyhtyjä. Olkoonkin valoisaa, liekki luo tunnelmaa ja kodikkuutta.
  Meillä päin ei ole ollenkaan alumiinin keräystä erikseen, joten metallijätteisiin olen nuo tuikkujen kupit laittanut. Mene ja tiedä ollaanko menty metsään.
  Ihanaa laskiaissunnuntaita! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä kertyy. Mökillä meilläkin näin alkukeväästä ja sitten taas syksymmällä poltetaan ahkerasti sekä sisällä että ulkona noita eläviä tulia. Aika hölmöltä tuntuu, että meillä täällä erotellaan metalli ja alumiini, mutta ainakaan kaikkialla mantereen puolella niin ei tehdä. Samoin täällä kerätään eri keräilyastiaan maitopurkit ja muut tetrat, kuin muu kartonki.
   Hienoa laskiaissunnuntaita sinnekin!

   Poista
 4. Meillähän palaa tuikut ja kynttilät läpi vuoden..:) Itse olen yrittänyt tuputtaa noita kippoja tyttärelle ja nuorille...niitä on myös ihan älytön määrä. Itselle olen säästänyt noita Kivi-tuikkuja ja sitten yhden kristallisen Äidiltä saamani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan aika yleinen tapa tuo elävästä tulesta nauttiminen melkeinpä ympäri vuoden. Taitaa noita kaikenlaisia tuikkukippoja olla vähän jokaisella jo ihan riittävästi :)

   Poista
 5. Kyllä täälläkin vielä tuikut palaa ja taidanpa laittaa nytkin muutaman tuomaan tunnelmaa :)

  VastaaPoista
 6. Olen myös tuikkukuppeja hamstrannu huusholliin useamman ja silloin kun vielä ostelin halpoja niin vanhat vein nopeasti kierrätykseen. Nyt kun olen rakastunut iittalan kastehelmeen niin en tiedä sitten mitä teen niille jos joskus kyllästyn. Mutta sitä ei varmaan koskaan tapahdu kun kastehelmet ovat vaan niin tyylikkäitä ja kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastehelmet ovat yksi ihanimmista. Mullakin on niitä kolme.

   Poista
 7. Tuikkukuppeja on meillekkin kertynyt aikamoinen määrä vuosien varrella. Tuikkuja tulee polteltuakin enemmän kuin kynttilöitä. Tosin päivän valoisan ajan lisääntyessä tuikkujen polttelu vähenee.
  Meillä ei ole alumiinin keräystä ja ollaan metallijätteeseen viety tuikkujen kuoret.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä kertyy😊 Ei tule meilläkään enää usein sytytettyä kun illat ovat pidemmälle valoisia.

   Poista
 8. Tuikkukippoja ei koskaan voi olla liikaa =). Yleensä viikonloppuisin tulee poltettua tuikkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi jos kaappiin ei enää mahdu😊

   Poista