torstai 8. joulukuuta 2016

MITEN BLOGATA OIKEIN?Miten blogata oikein?
Siinäpä miettimistä aiheuttava kysymys. Osallistuin jokin aika sitten nettikurssiin, joka käsitteli bloggausta.

Ensimmäinen ohje meille bloggaajille oli, että pitäisi valita blogiin 1 pääaihe ja 2-3 sivuaihetta. Tässä kohtaa minulle tuli jo ongelmia; miten ihmeessä voisin valita jonkun pääaiheen? No ehkä Ahvenanmaa voisi olla minun blogini pääaihe, koska siitä olen kirjoittanut paljon. Mutta noiden 2-3 sivuaiheen kohdalla nostin jo kädet ylös. Olenhan kirjoittanut suunnilleen kaikesta maan ja taivaan välillä tapahtuvasta ja niihin ei noin suppea aihemäärä riittäisi.

Sitten neuvottiin tekemään julkaisusuunnitelma, eli päättämään minä viikonpäivinä julkaistaisiin postaukset. Tämäkin tuntui mahdottomalta itseni kohdalla, koska jos etukäteen pitää päättää päivä jolloin tekee postauksen, niin minusta siitä tulisi niin pakonomaista toimintaa, etten keksisi mitään kirjoitettavaa.

Sitten annettiin aiheita josta kirjoittaa ja se olikin hyödyllistä ja niitä aionkin tulevaisuudessa käyttää.

Kuvista ja kuvapankeista tuli myös tietoa ja hyvää sellaista.
Seuraavaksi  kerrottiin  bloggausstrategiasta.


Jokaisen postauksen tulisi antaa lukijalle jotain hyötyä.
Jokaisella postauksella tulisi olla tavoite.
Jokaisen postauksen tulisi herättää jokin tunne lukijassa.

Kun rupesin miettimään postauksiani näiltä näkökulmilta,niin tulin epätoivoiseksi; voisin poistaa lähes tulkoon kaikki tekemäni blogikirjoitukset, jos käytän tätä strategiaa.

Paljon muutakin kurssilla opetettiin, mutta moni asia tyssäsi kohdallani siihen, että pitäisi hallita tietokone ja englanninkieli paremmin, jotta voisin niitä hyödyntää.

Minulle taisi olla eniten hyötyä siitä jaksosta, jossa kerrottiin otsikoinnin tärkeydestä ja annettiin kolmisenkymmentä otsikkoehdotusta blogipostaukseen. Joitakin niistä olenkin jo käyttänyt.


Mitä apua minulle oli tästä kurssista?

Otsikoiden miettimiseen olen alkanut käyttää enemmän aikaa ja yritän saada ne mahdollisimman houkuttaviksi.

Kurssin ansiosta tutustuin kuvapankkeihin ja tulen vastaisuudessa käyttämään niiden kuvia, jos ei omia aiheeseen liittyviä ole.

Postausaiheista joitakin voisin ehkä käyttää.

Mutta:  Muuten kurssi taisi tehdä enemmänkin hallaa bloggaamiselleni, koska nyt ei tahdo löytyä mitään kirjoitettavaa. Viime aikaiset postaukseni eivät ole ollenkaan mieleisiäni ja tuntuu kuin koko touhusta olisi jotenkin tullut vähemmän kivaa. Aina kun mietin uutta postausta, niin mielessäni pyörivät kurssin ohjeet ja korkealentoiset tavoitteet ja useimmiten käykin niin, että laitettuani pari kuvaa ja hiukan tekstiä postaukseen, pyyhin sen pois ja suljen koneen.

Tieto lisää tuskaa, vai miten se taas menikään?

Ps. Tämän postauksen kuvilla osallistun KUKKAILOTTELUA-haasteeseen. Käy katsomassa muitakin kukkakuvia siellä.

26 kommenttia:

 1. Hyviä juttuja, mutta tieto tosiaan lisää tuskaa =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä se tuntuu. Rupeaa ehkäpä liikaakin miettimään mitä ja miten kirjoittaisi, vaikka eihän tässä mitään kirjallisuuden mestariteoksia olla kirjoittamassa. Pitäisi vaan antaa mennä.

   Poista
 2. Olen paininut lähes samanlaisten kysymysten äärellä oikeastaan koko tämän syksyn vaikken ole mitään kurssiakaan käynyt ;)
  Bloggaamisen lopettaminenkin on käynyt mielestä jo useampaan kertaan....
  Hidas elämä, hidas postaustahti ja varmasti aivan väärällä tyylillä tehdyt postaukset, otsikot, aiheetkin jne.
  No, vielä toistaiseksi olen kuitenkin aina painanut sitä julkaise-painiketta ja toivottavasti niin teet myös sinäkin ♥
  Väärin tai oikein, mutta omalla tyylillä ja tahdilla, rehellisesti ja aidosti. Se riittää ainakin minulle, niin lukijana kuin bloggaajanakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopettamista en sentään, ainakaan vakavasti, ole ajatellut, koska tästä on tullut niin suuri osa elämääni ja tykkään tästä ihan mahdottomasti. Tuntuu vaan siltä että blogi polkee paikallaan, eikä lukijamääräkään kasva mihinkään. Toisaalta, silläkään ei ehkä niin suurta merkitystä ole, mutta kivaltahan se joka kerta tuntuu kun uusi lukija ilmestyy tuohon sivupalkkiin.

   Poista
 3. No huh hei, noiden ohjeiden mukaan meikäläisen ei pitäisi blogata ollenkaan, ei ole pääaihetta, ei sivuaiheita, ei julkaisusuunnitelmaa, ei siis mitään mikä olisi onnistuneen bloggaamisen edellytys... Toisaalta teen sitä, omaksi iloksi ja olen onnellinen jokaisesta vierailijasta ja lukijasta ja kommentoijasta ja taidan kyllä jatkaa ihan omalla tyylillä. Tee sinäkin niin, jatkat ihan vain tähän omaan tahtiin ja malliin, maailmaan mahtuu monia erilaisia tapoja tehdä asioita, myös bloggaamista, aitous ja omana itsenään tekeminen on ainakin minusta ne tärkeimmät!

  Kivaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on aihealueita yhtä monta kuin on postauksia, melkein :) Totta, että jokainen kommentti piristää päivää uskomattoman paljon, niin sinunkin!

   Oikein ihanaa joulun odotusta sinullekin!

   Poista
 4. Aloittaessani bloggauksen en oikeastaan tiennyt mitään siitä mitä se toisi tullessaan, vaikka luulin tietäväni. Heittäydyin mukaan vaan täysillä omana itsenäni kantaen oman korteni kekoon. Nyt kun olen kohta vuoden mukana keikkunut ja muutaman ihanan lukijan saanutkin tuntuu, että siitä on tullut jonkinlainen ystävä jonka kanssa jakaa kivoja asioita elämässä.
  Se että pitäisi alkaa miettimään kurssilta oppimiasi asioita kuten bloggaustiheyttä, otsikoita, aiheita noin ammattimaisesti veisi fiiliksen nopeasti koko hommasta. Minulle blogini ilmentää luovuutta ja en ehkä siksi pysty kangistumaan mihinkään kaavoihin ja sääntöihin vaan se on yhtä yllätyksellinen tai sanoisinko luovasti hullu kuin tekijänsä. Tärkeintä on, että bloggari itse pitää siitä mistä kirjoittaa ja uskaltaa olla rohkeasti rehellinen oma itsensä.
  On ollut ilo lueskella blogiasi ja toivoisin, että antaisit piutpaut turhalle nipottamiselle ja kirjoitat just niinkuin tähänkin asti. Relax baby :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bloggaaminen on kyllä niin ihanaa, ettei siitä halua luopua, vaikka tässä nyt valittelinkin bloggaamisen vaikeutta. Ehkä pitäisi pyrkiä unohtamaan suurin osa kurssin opetuksista ja nauttia vaan oman blogin kirjoittamisesta sellaisella tyylillä mikä milloinkin hyvältä tuntuu.
   Kiva kuulla että luet ilolla blogiani. Tuollaista kannustusta bloggaaja tarvitsee.

   Poista
 5. Törmäsin samaan ajatukseen kurssien mennessä eteenpäin. Tieto lisää tuskaa ja kyllä tuli nyt selväksi. Jatkossa kuitenkin kirjoitan mitä haluan. Ei ole tarkoitus leipää tällä tienata pitää vain hauskaa! Tsemppiä kirjoittamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoissa mietteissä tuntuu useampikin täällä olevan. En sitten taida ollakaan niin omituinen mielipiteineni!
   Sinulle myös mukavia bloggaushetkiä. Tykästyin blogiisi ja liityin lukijaksi.

   Poista
 6. No huhhuh. Ymmärrän kaiken tuon, jos bloggaajan tavoitteena on olla tunnettu ja saada paljon lukijoita.

  Itse kirjoittelen ihan vaan fiilispohjalta silloin kun siltä tuntuu ja ihan just niistä aiheista, jotka sillä hetkellä itseä kiinnostaa tai ovat omassa elämässä ajankohtaisia. Ja sillä linjalla aion jatkaakin, koska jotenkin surettaa se, että blogimaailmasta tuntuu katoavan kaikki sellainen "ihan tavallinen", josta itse tykkään ja jäljelle jää enää kaikki viimeisen päälle harkittu tai vaihtoehtoisesti kaupallinen.

  Toivoisin, ettet miettisi moisi, vaan jatkaisit ihan vaan siltä pohjalta, mikä itsestä hyvältä tuntuu. Ja jos mietit, onko siitä lukijoillesi hyöytä, niin minä sanon, että kyllä on. No entä onko iloa? Todellakin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Annukka, kiitos tsemppailusta. Ehkä tosiaan ei ole mitään mieltä kamppailla "veren maku suussa" saadakseen blogin toisenlaiseksi, vaan kuten tuolla jo aiemminkin totesin, niin parasta kai on vaan kirjoittaa niin kuin itse haluaa.

   Poista
 7. Oh no! Eihän siinä noin pitänyt käydä! Itse kävin saman kurssin ja koin sen tosi inspiroivaksi :). Toi aiheen valitseminen kyllä tuottee tuskaa, sillä oma blogini on sellainen sillisalaatti, ettei mitään rajaa!Huoh! Sen etsimistä vielä täytyy jatkaa ja uskon sen kirkastuvan joku päivä!

  Tee juuri sitä mikä tuntuu parhaimmalta itsellesi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei pitänyt, mutta kävi kuitenkin. Inspiroivaksi koin sen itsekin ja olin innoissani joka päivä kun uusi kirje oli tullut sähköpostiin. Mutta sitten kun noita neuvoja yritti soveltaa käytäntöön, niin tuntui aina että blogini vajosi yhä syvemmälle pohjamutiin, eikä päinvastoin muuttunut paremmaksi niin kuin olisi pitänyt.
   Sillisalaattia on tämäkin blogi, mutta en voi kuvitellakaan valitsevani yhtä, kahta aihepiiriä ja sitten kirjoittaa blogissa vain niistä asioista jotka noihin piireihin mahtuvat.
   Sinun blogisi on hieno sellaisena kuin se nyt on, sillisalaattia tai ei!

   Poista
 8. Huh, olipa siinä neuvoja ja vinkkejä kerrakseen!
  Aloin ihan miettimään itsekin kattaako blogini edes puolia noista...
  Erittäin hyvä postaus, kiitos siitä!

  Lempeitä joulukuun päivä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuvoja tuli, sekä hyviä että vähemmän hyviä. Aina noista kursseista jotain oppii ja kun kyseessä oli ilmainen kurssi, niin ei harmita samalla tavalla kuin jos olisi maksanut tuosta kurssista.
   Ihanaa joulukuuta sinullekin Susanna!

   Poista
 9. Ehkä nuo ohjeet ovat hyviä sellaiselle tavoitteelliselle bloggaajalle, joka esim. hyödyntää blogia ammatillisesti, osana nettikauppaa ym. yritystä. Harrastajalle tuo vaan lisästressiä ja vie ilon, jos pitää alkaa oikein miettimään kaikkea tarkkaan.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta ovat hyödyllisiä tuollaiselle bloggaajalle ja yleensäkin sellaiselle jolle tietokonemaailma on hiukan enemmän hallussa kuin minulle. Stressitaso nousi kyllä tälle harrastajalle aika paljon :) Mutta onneksi on jo laskemaan päin kun olen saanut näin ihania kommentteja ja neuvoja.
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 10. Välillä tulee kriiseiltyä blogin kanssa ilman kurssejakin, ja sama juttu valokuvaamisen kanssa! Toisinaan tulee olo, etten osaa yhtään mitään ja turhauttaa niin vietävästi. Ehkä silloin kannattaa palata blogin alkuun, niin näkee selvemmin oman kehityksen. Ensimmäisenä vuonna bloggasin varmaan viisi kertaa viikossa, nykyään harvoin noin tiheään, enemminkin 3-4 kertaa viikossa. Jos ei huvita jostain syystä, niin voin pitää välipäiviä, aina se into on sitten palannut. Oppia ikä kaikki joka tapauksessa, varmaan noista opeista kannattaa käyttää niitä, jotka tuntuvat itselle sopivilta, ja unohtaa loput!<3

  Kiva, kun tulit pitkästä aikaan mukaan ilottelemaan!<3 Mukavaa viikonloppua!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, että aina ei ole niin helppoa tuottaa itseä, saati sitten muita, tyydyttävää postausta, vaikka kuinka on intoa ja halua. Itsekin olen harventanut postaustahtia.

   Oikein hienoa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 11. Minäkin olen sillä linjalla, että tuollainen lukujärjestysmäinen bloggaaminen hyödyttää tavoitteellista bloggaajaa, sellaista joka bloggaa ammattimaisesti. Mutta onneksi meitä sillisalattibloggaajia on paljon... täälläkin yksi.
  Minäkin jokin aika sitten pähkäilin blogissani bloggaamista. Kerroinkin Ruotsin suosituimmasta bloggaajasta, joka kirjoittaa kolme postausta päivässä. Se vasta on tosi suunnitelmallista, aamulla asupostaus, päivällä bisnespostaus ja illalla perhepostaus. Mutta hänellä on tiimi tuossa kaikessa tekemisessä.
  Pidetään me sellaista suunnitelmallisuutta yllä, että bloggaamme! Ja iloitkaamme siitä! Kiva kun bloggaat!
  Ihanaa viikonloppua Maarianhaminaan, Krisse!
  Ja kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä on parasta pysytellä tässä tutussa tyylissä.
   Kiitos itsellesi kivasta kommentista Tuula ja mukavaa viikonlopun jatkoa!

   Poista
 12. Kristiina kuulostaa niin tutulta. Nyt on päästävä taas siihen omaan pisteeseen eli teet vaan omaa juttua, liikaa miettimättä. Sehän on juuri se miksi me lukijat tykkäämme olla täällä.

  Tuo otsikointi oli tosi hyvä vinkki ja yritän taas sen muistaa, vaikka usein pukkaa unohtumaan. Mutta muutoin aion myös jatkaa omaa linjaani, laskelmoimatta tai vertailematta, sillä jos alan miettimään blogini koukkuja ja liikaa muita, niin siihen tyssää kirjoittamisen palo. Teen omaa juttua ja ensisijaisesti kuitenkin itseni iloksi ja sitten kaikki muu on mahtavaa bonusta.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosiaan taas ruvennut jättämään nuo turhat pohdinnat sikseen ja kirjoitan siitä mistä tykkään. Toki yritän miettiä otsikointia hiukan enemmän, koska uskon houkuttelevan otsikon olevan tärkeä. Aina ei kuitenkaan keksi mitään välkkyä, vaan pitää tyytyä arkipäiväiseen :)

   Poista
 13. Kriiseily blogin kirjoittamisen kanssa on niiin tuttua; usein on postausaiheet kateissa, välillä iskee järjetön itsekriittisyys, välillä taas ihan toisinpäin, kuvaamisen opetteluun pitäisi panostaa, tekniikkaa olisi hyvä hallita paremmin, tekstejäkin voisi tovin makustella ennen julkaisu-nappulan painamista.... Kiva lukea, etten tuskaile näiden asioiden äärellä yksin.
  Toisaalta; tykkään lukea ja seurata blogeja, jotka ovat `sillisalaattia`, yllättäviä, tekijänsä näköisiä, ei-niin-kamalan-tuotteistettuja.

  Tänne on aina mukava tulla, so no worries!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä te lukijat olette ihania kun kannustatte bloggaajaa <3.
   Kiitos sinulle Vintagentti!

   Poista