tiistai 8. marraskuuta 2016

MITEN SAA RAHAT RIITTÄMÄÄN KUN TULOT PIENENEVÄT?


Sitä olen viime aikoina miettinyt, kun eläköitymisen myötä jäin pois työelämästä ja tulot pienenivät aika lailla.

Nämä vinkkini menojen pienentämiseen eivät ole uusia, mutta ei liene haitaksi aina silloin tällöin käydä läpi omia rahankäyttötapojaan.RUOKA: Jos valmistaa ruoan itse kotona,säästää pitkän pennin. Eikä kannata heittää yli jäänyttä ruokaa pois, sillä vaikka se olisi pienikin annos, niin siitä ehkä riittää seuraavaksi päiväksi yhdelle, tai "jatkettuna" useammallekin.

Kahvilaan on toki mukava silloin tällöin poiketa, mutta kahvista ja kakkupalasta saa maksaa moninkertaisesti sen mitä sama kotona nautittuna maksaisi. Toki ystävän tapaaminen kahvilassa kivassa ympäristössä tuo hyvän mielen, joten aina ei voi ajatella pelkästään nuukailumielelläkään.


LEHDET JA KIRJAT: Lehdet tilattuna tulevat yleensä halvemmiksi kuin irtonumerot. Mutta ainakin omalla kohdallani olen huomannut sen, että kun tilaa lehden, niin siihen jollain lailla turtuu, eikä sitä aina tule luettua kovinkaan tarkkaan. Irtonumeroissa on useinkin tarjouksia, joten kannattaa miettiä tilaako  lehden vai ostaako silloin tällöin tarjoushintaisen lehden.

- Digilehdet ovat paperilehtiä halvempia
- Entä voisitko lukea lehtiä kirjastossa?
- Tai löytyisikö lähipiiristäsi sellaista henkilöä jonka kanssa 
  voisit vaihtaa lehtiä?
- Kannattaisiko lainata kirja sen sijaan että ostaa sen jo 
   ennestäänkin täpötäyteen kirjahyllyyn?VAATTEET: Osta mahdollisimman (oman budjettisi puitteissa) laadukkaita ja sinulla jo olevien vaatteiden kanssa yhteensopivia vaatteita.  Silloin pärjäät pienemmällä 
vaatemäärällä.

-Kirpputoreilta voit tehdä löytöjä
-Järjestä vaatteiden vaihtopäiviä ystäviesi kanssa
- Huolehdi vaatteistasi hyvin ja hoida niitä ohjeiden mukaan
  niin niistä on sinulle iloa kauemmin.
- Jos olet ompelutaitoinen, niin ehkäpä voisit uudistaa 
   vanhan vaatteesi, vaikka yhdistämällä kaksi vanhaa, 
   kuten blogiystäväni tekee. Täältä saat vinkkejä.
   

AUTO: Onko oma auto sinulle/teille välttämätön, vai pärjäisittekö julkisilla kulkuneuvoilla? Kausikorteilla matkustaa edullisesti, jos julkisilla muuten pääsee sujuvasti kotoasi liikkumaan. Polkupyörä on lähes ilmainen kulkuneuvo ja nykyisin pyörätieverkosto on jo aika hyvä.

Itse olen huono säästämään tässä kohdassa, koska meidän kaksihenkisessä perheessä on tällä hetkellä kaksi autoa. Mutta nyt olen aikeissa myydä oman autoni, koska sen tarpeellisuus on tullut erittäin kyseenalaiseksi kun en enää käy töissä ja enimmän ajan se seisookin pihassa tai tallissa.
Laitoin myynti-ilmoituksen paikallislehden nettiin ja huomenna se näkyy lehdessäkin, joten pidetään peukkuja että saan sen myytyä.

ENERGIA:  Vanhat tutut neuvot, kuten valojen sammuttaminen niistä tiloista joissa ei oleskella, ikkunoiden ja ovien tiivistäminen, lämpötilan lasku parilla asteella, säästeliäs vedenkäyttö, sähköyhtiöiden kilpailuttaminen ym. ovat tänäkin päivänä ajankohtaisia.

VAKUUTUKSET: ovat myös asia, joita kannattaa aina silloin tällöin tutkailla. Vaikka ei katsoisikaan aiheelliseksi vaihtaa vakuutusyhtiötä, niin eri vakuutusten tarkoituksenmukaisuutta

Omalla kohdalla huomasimme, että auton vakuutuksessa oli meille tarpeettomia kohtia, joista maksoimme turhaan ja ne poistamalla saimme vakuutuslaskuun huomattavan vähennyksen. Näitä ei kukaan vakuutusvirkailija sinulle kerro, jos et itse ole tarkkana.

Eikä säästötoimenpiteenä huono ole kirjanpitokaan. Kun tiedät mihin rahasi käytät, on sinun helpompi yrittää karsia tarpeettomia menoja.


Nämä olivat sellaisia säästötoimenpiteitä, jotka itselle tuli äkkiä mieleen.

Onko sinulla lisättävää tähän luetteloon? Kuulisin mielelläni lisää vinkkejä!

MUKAVAA TIISTAITA SINULLE!


26 kommenttia:

 1. Hyvä lista! Tuli vähän mieleen ne minun ekopaastolupaukseni - vaikka niillä ei tarkoitus olekaan pääsääntöisesti rahaa säästää, niin aika jännä juttu on se tosiasia, että kun kulutustottumuksiaan ja käyttäytymistään säätää ekologisempaan asentoon, säästää samalla pitkän pennin rahaakin:)
  Aurinkoisia päiviä ja toivottavasti auto menee kaupaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan säästyy luonnon lisäksi rahaakin, kun turha kulutus jää vähemmälle. Itselläni on tuo kirjanpito nyt sellainen, että se pistää hiukan miettimään onko ostos turha vai tarpeellinen.
   Sinulle myös hienoja talvipäiviä, pidä peukkuja!

   Poista
 2. Hyvä lista todellakin! Paljon asioita joihin kannattaisi jokaisen kiinnittää huomiota vaikka olisikin säännöllisessä työelämässä.
  Peukut pystyyn auton myyntiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopii kyllä jokaiselle, sillä eihän meillä tavallisilla ihmisillä varmaankaan koskaan liikaa tuota rahaa ole. Ja jos säätämisellämme pystymme säästämään luontoakin, kuten Lady tuossa aikaisemmin, niin hyvä!

   Poista
 3. Hyviä säästövinkkiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä on helppo aloittaa nuukaileminen.

   Poista
 4. Näitä itsekin pohdin jatkuvasti ja tuntuu, että moni "viihdyke" on jo karsittu kokonaan pois. Omalla kohdallani yritän nykyisin säästää etenkin vaatteissa: korjaan vanhoja ja pidän olemassa olevista hyvää huolta, kuten sinäkin sanoit. En ylipäänsä lähde enää nykyisin kauppoihin haahuilemaan, koska silloin mukaan tarttuu kuitenkin jotain. Halpisvaateliikkeissä laatu on lisäksi heikkoa, joten ostan vaatteita harvoin, mutta sitten vähän laadukkaampaa ja tarkoituksella etsittyä. Kirppareilla pitäisi etsiä laatuvaatteita enemmän…

  Yksi säästökeino on hankkia tarpeelliset asiat käytettynä. Jos vaikka tarvitsee silityslautaa (tai mitä tahansa arkista), sen nykyisin löytää helposti kierrätyskeskuksista tai kirppareilta murto-osalla uuden hinnasta.

  Ruuanlaitossa yritän suosia kausivihanneksia. Tällä metodilla säästää oikeasti pitkän pennin. Tämmöisiä ajatuksia täällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä vinkkejä annoit. Kausivihanneksien käyttö on huomionarvoinen asia. Omalla kohdallani olen toteuttanut sitä jo vuosia näin: tomaattien ollessa edullisia laitan niitä aamuvoileipien päälle, mutta nyt kun ne ovat jo kallistuneet, laitan niiden sijasta omenaviipaleita.

   Poista
 5. Melko minimiin on täälläkin kaikki "viihdykkeet" jo karsittu. Yksi lehti tulee vielä kestotilauksena ja päätin etten jatka sitä yhtäkään enää ensi vuonna =D
  Jokaista hankintaa harkitsen huolella ja olen huomannut myös tuon saman kuin Pilvikin, että kauppoihin ei kannata lähteä turhanpäiten haahuilemaan, koska heräteostoksiin on niin helppo sortua.
  Hyviä säästövinkkejä olit listannut ja aika pitkälti niitä jo meidänkin pienituloisten taloudessa noudatetaan. Toiselle autolle olisi meillä kyllä monesti tarvetta, mutta kun ne kulut saavat miettimään asiaa aina uudelleen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kauppoihin meno on omalla kohdallani aika vähäistä, sillä olen delegoinut sen homman miehelleni, joka ostaa vain ja ainoastaan sen mitä kauppalistassa lukee.
   Kaksi autoa on toki kiva asia, eikä silloin ole riippuvainen toisen menoista, mutta se on valitettavan kallista. Polttoainekulut ehkä eivät ole niin suuret, mutta vakuutukset ym. tekevät siitä kallista.

   Poista
 6. Tuttuja vinekkejä ovat, mutta hyvä on jokun nistä aina välillä muistuttaa..:)
  Meilläkin on nykyisin vain yksi auto ja hyvin ollaan pärjätty vaikka molemmilla on omia menoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistinkin sinut heti kun kirjoitin tästä autoasiasta. Mekin jo kerran päätimme pärjätä yhdellä autolla, mutta sitten se kuume taas iski :)

   Poista
 7. Minä haahuilen usein kirppareilla ja sieltä löytyy todella edullisia vaatteita, sisustustekstiilejä ja viimeksi löysin vitosella hyvän puisen kukkalaudan. Varaan myös silloin tällöin kirpparilta pöydän ja myyn liikoja romppeita pois. Laihdutin viime talvena -20 kg ja vaatevarastoni meni uusiksi. Jopa niin paljon eroa, etten viitsinyt alkaa mitään vaatteita pienennellä. Onneksi sain tosi hyvin myytyä vaatteeni ja ostin itselleni uusia, mutta harkiten. Joululahjat teen melkein kaikki itse, samoin julukortit ja koristeet. Lehdissä ja netissä on huippuihania malleja kaikkeen askarteluun. Lehtiä vien sairaaloiden ja kampaamoiden vastaanottotiloihin muiden iloksi. Ruokailussa käytän paljon kasviksia ja kanaa, kalaa tai lihaa 3-4 kertaa viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonekluja olen minäkin kirppikseltä ostanut ja jonkun astian, mutta vaatteita en ainakaan vielä. Lehtien kierrätys on myös hienoa, nehän eivät yhdestä lukukerrasta mene miksikään.

   Poista
 8. Hyviä säästövinkkejä. <3 Säästövinkit ovat hyvästä myös työssäkäyville ja lapsiperheille. Mukavaa päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä on itsekunkin välillä miettiä mihin rahansa käyttää.
   Sinulle myös oikein ihanaa päivää!

   Poista
 9. Hyviä asioita tulikin jo...täälläkin mennään vähän samalla kaavalla, vaikka ei eläkeläisiä vielä moneen vuoteen ollakaan =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiken ikäisissä on heitä, jotka joko joutuvat, tai vaan muuten haluavat pitää menot kurissa, ei ainoastaan eläkeläisissä. Minussa on nykyisin herännyt jonkinlainen "nuukailija" ja melkeinpä nautin siitä kun onnistun säästämään jossain asiassa. Tämä on aikaisemmin ollut aika vieras piirre minussa.

   Poista
 10. Mainioita säästövinkkejä! Itse olen nyt opetellut säästämään ruokakuluissa käymällä ostoksilla Lidlissä. Sieltä saa monta juttua murto-osalla siitä hinnasta, jota joutuu kilpailijakaupassa maksamaan. Käyn säännöllisesti myös kirpparilla ostoksilla ja pyrin myymään omia, tarpeettomaksi jääneitä vaatteita ja tavaroita joko tori.fi:ssä tai perinteisellä kivijalkakirpputorilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija! Tuota Lidliä kaipaan täällä ja toivon että se joskus tännekin tulee. Omien, itselle tarpeettomiksi tulleiden vaatteiden tai tavaroiden myynti kirpputorilla onkin sitä parasta kierrätystä.

   Poista
 11. Aika kattava tuo listaus, joten eipä siihen ole paljon lisättävää. Hyvä postaus, sillä varmasti tuo on monelle ajankohtainen ihan juuri rahojen riittävyyden kannalta, mutta pitäisi tosiaan olla ajankohtainen myös ihan jokaiselle ympäristönäkökohtia ajatellen.
  Mukavaa loppuviikkoa! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahdenlaista hyvää (ainakin) saavutetaan näillä säästöillä.

   Kivaa viikonloppua sinullekin Maija!

   Poista
 12. Mainio listaus! Kiitos! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiios Tuija, niin ja mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 13. Hyviä vinkkejä. Olin viisi vuotta sitten vuorotteluvapaalla ja mietin, että selvitäänkö niin ison aukon kanssa. Hyvin selvittiin ja opin, että kun tulot on pienemmät, niin menot on kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo menojen karsiminen on kai ainoa keino silloin kun tulot pienenevät.

   Poista