lauantai 26. marraskuuta 2016

JOULUKORTTI, AIKANSA ELÄNYT
Taas on pian se aika kun joulukortit pitää lähettää.

Sanon PITÄÄ, koska vuosi vuodelta kiinnostus niiden lähettämiseen on vähentynyt ja siitä on tullut enemmänkin velvollisuus ja pakkopullaa.

Viime vuonna olin jo aikeissa jättää korttien lähettämisen, mutta lähetin sitten kuitenkin.
Noin kolmisenkymmentä joulukorttia vuosittain olen lähettänyt ja saman verran meille tulee ystäviltä ja sukulaisilta.


Kyllähän tuo joulutervehdysten lähettäminen on hieno ja vanha tapa, mutta yhä enemmän ainakin itseni kohdalla käy niin, että kun kortti tulee, niin lukaisen sen läpi ja sitten laitan sen muiden korttien kanssa tiettyyn paikkaan jossa säilytän kortteja yli joulun ja sen jälkeen ne menevät roskiin.

Olen aina tykännyt kirjoittaa noita kortteja ja jonain vuonna itse tehnytkin kortit, mutta nyt homma ei enää tunnu mielekkäältä ja siksi olenkin päättänyt jättää korttien lähettämisen.

Joten, hyvät ystävämme, jotka olette ennen saaneet meiltä joulukortin; emme ole teille suuttuneet tai teitä unohtaneet, vaan päätimme lopettaa korttien lähettämisen.

Kännyköiden, sähköpostin ja facebookin ym. aikakautena joulutervehdys tulee perille muutakin kautta ja nyt jää postillekin enemmän aikaa vanhusten ulkoiluttamiseen!


Olisi kiva kuulla mitä mieltä sinä olet noista joulukorteista. Lähetätkö kasapäin, vai etkö ollenkaan?

24 kommenttia:

 1. Jätin viime vuonna kortit tekemättä ja lähettämättä, koska posti uhkaili lakkoilla. Välivuoden ansioista yritän nyt lähettää kortit vain sellaisille henkilöille, joihin en ole muuta kautta joulun aikaa yhteyksissä ja joille oikeasti haluan lähettää joulutoivotuksen. :) Murtuneen säären vuoksi on nyt kyllä ollut aikaa kortteja näpertää. :P Joulupostimerkit voisivat olla kyllä vähän vielä halvempia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen uskollisesti lähettänyt joka vuosi, vaikka hiukan sellainen olo onkin ollut, että voisi lopettaa koko korttien lähettämisen.
   Aikaa minullakin olisi vaikka muille jakaa, mutta näin olemme nyt päättäneet.

   Poista
 2. Kyllä ne nyt parin viime vuoden aikana lopulta jäivät, vaikka kaiholla niitäkin ajattelen. Tiettyä surullisuutta on aina, kun perinteet unohtuu. Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan aika monella on korttien lähettäminen jäänyt tai ainakin vähentynyt nykyään.
   Ihan samanlaista surumielistä epäröintiä tuon korttien lähettämättömyyden tiimoilta koen, mutta voipa olla, että moni meille kortteja lähettänyt haluaisi myös lopettaa tämän perinteen ja voi nyt "hyvällä omallatunnolla" luopua kortin lähettämisestä ainakin meille :)

   Poista
 3. Samoilla linjoilla minäkin. Itseasiassa en ole lähettänyt joulukortteja enää moneen vuoteen.
  Aika on ajanut tämän perinteen ohi. Sanon sukulaisille ja ystäville, että jouluterveiset voi käydä lukemassa blogista ja niin useimmat tekevätkin. Aika aikaansa kutakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiukan niinkuin tavan vuoksi niitä itsekin viime vuosina olen lähetellyt.

   Poista
 4. Mä olen välillä pitänyt joulukorttivapaita vuosia. Viimeksi taisi olla toissa vuonna. Päätin vain, että nyt en tänä vuonna lähetä, kun oli muutenkin kiirettä ja huisketta ja se olisi vain aiheuttanut lisää kiirettä, muistamista, stressiä ja muuta... viime jouluna taas lähetin ja nyt en ole vielä päätynyt mihinkään ratkaisuun tämän vuoden korttitilanteen kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on muutaman kerran käynyt nin, että on mennyt pari vuotta niin että joku ei ole lähettänyt minulle korttia ja minäkin sitten päätän etten lähetä enää hänelle, niin kappas vain, silloin tuo ihminen lähettääkin ja minä en ole lähettänyt :(

   Vielä ehdit hyvin miettiä miten tänä vuonna korttien kanssa teet.

   Poista
 5. Minä ilahdun jokaisesta saamastamme joulukortista, erityisesti itse tehdyistä ja omista valokuvista. Tykkään tehdä kortteja ja niitä tulee lähetettyä reilu parikymmentä nykyään. Korttien lähettäminen on kyllä vähentynyt. Itse hävitän kortit joulun jälkeen, enkä toivo kenenkään säilyttelevän minunkaan lähettämiä joulukortteja vuosikausia laatikossa.Itselle joulukortit ovat osa jouluvalmisteluita, joiden kautta pääsen joulutunnelmaan. :)
  Tosin voisin miettiä, jos jonkin sähköisen version keksisin lähetettävän kortin tilalle. Se voisi korvata kortit. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tehdyt ovatkin niitä mieluisimpia. Sähköinen olisi muuten hyvä, mutta jotkut niistä joille lähetämme kortteja, eivät käytä sähköpostia, joten heille pitäisi sitten kuitenkin lähettää kortti.

   Poista
 6. Olemme jo päättäneet tänä vuonna ensimmäistä kertaa olla lähettämättä kortteja. Pitkään sitä pohdimme, mutta kun aina tuo lähetyspäivä tuntuu stressaavan ja kun niitä yli 60 olemme lähettäneet, päätimme nyt näin. Hiukan kaihertaa ja mieli on kaksijakoinen, mutta kokeillaan. Kortteihin menevät rahat, joka ei ole ihan pikkusumma, lahjoitammee hyväntekeväisyyteen. Näin kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä luontokin kiittää, kun ylimääräistä roskaa ei synny. Tekstarilla kyllä toivottelemme hyvää joulua ja kerromme miksi näin toimimme.
  Hyvää adventtisunnuntaita! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla mietteillä ollaan täälläkin. Tuntuu että onko päätöksemme oikea ja ehkä turhakin.

   Oikein rauhallista ja mukavaa ensimmäistä adventtia sinnekin <3

   Poista
 7. Pidän joulukorteista, niitä on ihana lähettää ja olen onnellinen ja iloinen myös jokaisesta saamastani. Haluan joulukortilla välittää saajalle viestin, että hän on minulle tärkeä ja ajatuksissani, vaikken perusarjen keskellä usein ehdikään olla yhteydessä. Kaikki vuosien saatossa saamani kortit olen säästänyt ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tuntemukset korttien saamisesta ja lähettämisestä ovat niin lämpimät kuin sinulla, niin en näe mitään syytä olla lähettämättä jokavuotisia kortteja.
   Itselleni tuosta kaikesta on vain tuntunut tulleen sellainen pakollinen tapa ja siksi olen valmis siitä luopumaan.
   Oikein ihanaa pikkujouluviikonloppua sinulle Anonyymi-lukijani!

   Poista
 8. Vanhat kirjeet ja kortit ovat todella ihania, mutta kyllä niiden lähettämin on vähentynyt ihan hurjasti täälläkin. Muutamat parit vuodet olen joulukortin lähettänyt lasten kummeille ja mummoille ja isomummoille, muut ovat jääneet ikävällä kyllä ilman.

  Oikein mukavaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on lähettäminen pysynyt aika vakiona viimeiset vuodet, mutta nyt tulin siihen tulokseen että pisän kerrasta poikki.
   Samoin sinulle sinne Raumalle!

   Poista
 9. Olen kans lopettanut joitakin vuosia sitten korttien lähetyksen postitse ja siirtynyt lähettämään sähköisiä, itse tehtyjä kortteja. Se on mielstäni kiva vaihtoehto ja tärkeintä on muistaa ystäviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi sähköiset itsetehdyt kortit kuulostaa hienoilta. Ongelmana on vaan se, etten tiedä onko läheskään kaikilla niillä joille kortteja lähetän sähköpostiosoitetta.

   Poista
 10. Minulle joulukorttien lähettämisessä on pitkään ollut tärkeää pienen vuotuisen tervehdyksen lisäksi se, että samalla tulee tuettua jotakin hyväntekeväisyyskohdetta: SPR, Unicef, Plan. Sen jälkeen, kun olen alkanut valokuvata enemmän, olen teettänyt kortit jostain omista maisema- tai matkakuvista ja liittänyt niihin jonkin tahon kirjeensulkijatarran. (Ennenhän niitäkin sai ostaa suoraan postista, mutta ei enää aikoihin, kun ei ole juuri kunnon postitoimistojakaan.) Näillä mennään ainakin toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko aikuisikäni olen minäkin kortteja lähettänyt ja tykännyt sekä lähettämisestä että saamisesta. Mutta nyt tuntuu, että on aika lopettaa. Joskus olen minäkin omista valokuvistani tehnyt kortteja. Täällä on vielä ihana posti, sellainen, josta saa ostaa kaikenlaista muutakin kuin postimerkkejä.

   Poista
 11. Englantilaisella ystävälläni on mukava tapa kirjoittaa kauniille kirjepaperille joulukirje, jossa kertoo jotain sen vuoden tapahtumista. Kirjepaperiin on kopioitu myös kuvia perheestä, kissasta, pihan ruusupuskasta tms. Kirje on kopio, mutta siinä on lopussa meidän perheelle osoitettu lyhyt henkilökohtainen jouluntoivotus käsinkirjoitettuna. Muistan, että mummoni usein kirjoitti jonkin lyhyen tervehdyksen ystävilleen joulukorttiinkin. Kortit ja kirjeet on tietenkin vanhanaikainen tapa, kun facessa on seurattu koko vuosi ihmisten jokapäiväisiä tapahtumia ja tekemisiä. Nykyaikahan vaatii jokaisen tekemisistä tiedon 'hetimullenyt' tyyliin. Surullisinta on jos ihmiset näpläävät joulunaikaankin kännykkää vaikka läheisiä on ympärillä. Olisi ihana haastaa ihmiset vaikka soittamaan jollekin joka ehkä viettää joulua yksin, hoitaen sairasta puolisoa tms. Pienikin inhimillinen ele tässä sähköisessä maailmassa voi tuoda iloa ja lohtua vanhemmille ihmisille, jotka ei tablettia ja älykännykkää käytä. Hyvää ja inhimillistä joulua korteilla tai ilman! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hieno idea tuo joulukirje ja sellaisen itsekin mielellään vastaanottaisi. Joskus olen jopa miettinytsellaisen tekemistä, mutta se on kuitenkin sitten kaatunut siihen, etten ole jaksanut ryhtyä niin suuritöiseen urakkaan. En ollut tosin älynnyt, että kirjeen voisi tosiaan toteuttaa tuolla tavalla kopiona ja liittää mukaan sitten jonkin henkilökohtaisemman omin käsin kirjoitetun lauseen tai asian.
   Oikein ihanaa joulun odotusta sinulle!

   Poista
 12. Joulukortteja on ihana saada ja tehdä ja tarkoitan siis sellaisia, joissa on sydän ja ajatus mukana. Pakkopullista en välitä. Herkullisista lämpimäisistä kyllä. ;) Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän, kortissa ja kortissa on eroja. Omalla kohdallani minulle tuli korttien lähettämisestä lähinnä just sitä pakkopullaa ja silloin mielestäni oli hyvä päätös olla lähettämättä ollenkaan.
   Ps. Minäkin tykkään herkullisista lämpimäisistä, valitettavasti!

   Poista