keskiviikko 16. marraskuuta 2016

HUIPPUVÄLINE MUISTIINPANOJEN TEKOON

Huippuväline muistiinpanojen tekoon.


Onko sellaista vielä keksittykään? Ja jos on, niin se varmaan on myös kallis ja monimutkainen käyttää.

Eipä ollut mielestäni kallis, kun ajattelee mihin kaikkeen sitä voi käyttää ja käyttö on helppoa ja useimmille tuttuakin.

Mistä mahdankaan nyt puhua? No, almanakasta tietenkin.
Saan joka vuosi ammattiliitolta kalenterin ja olen ollut siihen aina tyytyväinen. Mutta tämän vuoden kalenteri ei ollutkaan enää mieleinen. Kannet olivat kovat ja eivät muutenkaan miellyttävän tuntuiset. Harmi,  että kun allakan ilmaiseksi saa ja se periaatteessa on ihan hyvä, niin se vaan ei miellytä silmää, eikä tunnu hyvältä kädessä.

Pakko oli mennä kirjakauppaan uutta almanakkaa valitsemaan. Valinnanvaraa oli aika paljon. On suuria ja pieniä, suomen-ja ruotsinkielisiä, yksinkertaisia ja kaikenlaista erikoisuutta sisältäviä kalentereita.

Minulla oli haussa pienehkö, pehmeäkantinen kalenteri, jonka tietysti pitää olla kauniskin. Päädyin vanhan roosan väriseen, nahkakantiseen, kädessä mukavan pehmeältä tuntuvaan. Kannessa on kohokuvioinen kuva ja teksti. Sisällä kalenterissa on joka aukeamalla yksi viikko ja tarpeeksi tilaa muistiinpanoille. Myös nimipäivät on kirjoitettu molemmilla kotimaisilla kielillä. Tavanomaiset kartta, välimatkataulukko ja osoite/puhelinnumeromuistio ovat myös mukana. Muutama sivu satunnaisia muita ylöskirjoitettavia asioita varten löytyy myös.

Tämä tulee kulkemaan laukussani seuraavan vuoden ajan.Toisenkin kalenterin hankin. Se on mallia pöytäkalenteri ja sitä tarvitsen työpöydälläni. Siinä on viikko/aukeama ja siihen on hyvä kirjoittaa tärkeät muistettavat ja esim. bloggaamisessa yhtäkkiä mieleen tulevat ideat, koska se on aina tietokoneeni vieressä.En tiedä miten moni vielä nykyään käyttää almanakkaa, kun puhelimeen saa talletettua vaikka mitä ja se on kuitenkin meillä useimmilla aina mukana.

Itselleni, joka en ole kovinkaan teknisesti lahjakas ihminen, on helpompaa ja nopeampaa kirjoittaa kynällä paperille eli almanakkaan muistettava asia, kuin puhelimeen.

Ja jos pitää tarkistaa jokin aikaisempina vuosina tapahtunut juttu, niin sitä varten olen säilyttänyt kaikki vanhat allakkani ainakin parinkymmenen vuoden ajalta.

Puhelimessa asioita ei voikaan niin kauan säilyttää, kun niillä on taipumus hajota jo muutaman käyttövuoden jälkeen.


Kumpaa sinä suosit muistiinpanovälineenä, puhelinta vai almanakkaa?

24 kommenttia:

 1. Perinteinen almanakka toimii minulla parhaiten ja säilyttelen kanssa niitä, juu ihan sama meininki kuin sinulla :-) Töissä käytössä olevat viikkomuistiot ovat siistissä rivissä työhuoneeni kaapissa josta voin nopealla laskutoimituksella tarkastaa työvuosien määrän (22-vuotta viime tsekkauksella), kätevää :-) Mukavaa pikkulauantaita sinulle Krisse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niistä on hyvä tarkastaa jotain mitä ei muuten oikein muista.

   Samoin sinulle, mukavaa pikkulauantaita (vai olisko se nykyään pikkuperjantai?)

   Poista
 2. Allakkaa minäkin käytän. Töissä sähköistä kalenteria ja siitä synkronoin kännykkään työasiat, mutta muutoin kaikki vuosittain vaihtuvassa allakassa.
  Minulla tuo allakka vaihtuu yleensä syksyllä - vähän kuin lukukausikalenteri :) Kesän jälkeen on kiva aloittaa uusi puhdas kalenteri ja kerätä sinne taas muistot ja säilöä ne sitten laatikkoon myöhempiä aikoja varten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana tunne tuo, kun saa aloittaa uuden allakan, oli se sitten syksyllä tai tammikuussa.
   Ehdottomasti pitää säästää. Eivät ne paljon tilaa vie ja pitävät kuitenkin paljon tietoa sisällään.

   Poista
 3. Ehdottomasti perinteinen kalenterikirja toimii täällä kaikkein parhaiten! Tuunailen sitä tarroilla sun muilla hauskemmaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi tuunaileminen tekeekin siitä vielä kivamman. Mulla oli aikoinaan Teinikalenteri ja siihen piirrettiin/kirjoitettiin joka sivu ihan täpötäyteen. Se oli sen ajan trendi!

   Poista
 4. Perinteinen almanakka keittiön seinällä :) On kyllä ruudut välistä täynnä semmoista suttua, että..! :) Sä löysit kauniin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on toi yksi laukussa aina mukana, toinen työpöydällä ja kolmas keittiön seinällä. Teillä kun on isompi perhe kuin meillä nykyisin, tulee tietysti kirjoituksiakin tuplasti enemmän, eikä kaikki aina tahdo mahtua siististi ruutujen sisään :)

   Kauniita olivat mielestäni molemmat ostamani kalenterit.

   Poista
 5. Ööööö. Mun kalenterina toimii keltaiset PostIt-laput :D. Kirjoitan niille muistiin kaiken oleellisen. Ja siirrän aina pinon päällimmäisen lapun pinon alimmaiseksi, kun kyseinen homma on hoidettu. Mutta siinä vaiheessa en vielä heitä sitä pois, vaan vasta sitten, kun käyn koko lappupinon joskus läpi. Vähän sama kuin lompakkoon kertyvien kuittien kanssa. Niin kauan kuin lompakko menee kiinni, saavat olla siellä, mutta sitten kun enää ei, heitän kaikki yksi kerrallan roskiin, koska harvemmin on mitään, mitä pitäisi oikeasti säästää. Paitsi jotain takuukuitteja.

  Joka vuosi hypistelen jotain kauniita kalentereita ja välillä ostankin, mutta nyt en tee sitä enää, koska tiedän, etten kumminkaan käytä, vaan palaan aina niihin hitsin keltaisiin lappuihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Post It-lappuja käytän minäkin silloin tällöin. Kuittien kanssa olen erittäinkin säntillinen. Joka päivä kirjaan pankista saatuun tilimuistioon kaikki kortilla tehdyt ostokset ja niin tiedän sentilleen kuinka paljon (=vähän) tilillä on rahaa, joten kuitteja ei kerry lompakkoon.
   Kalenterit ovat kyllä hypistelyn arvoisia ja käytän kyllä aina ostamani.Sinä teet viisaasti kun et osta kalentereita, koska tiedät ettet niitä kuitenkaan käytä.

   Ps. Sain kamerani ihan sekaisin, mutta onneksi mun mies on HIUKAN teknillisempi kuin minä, joten ei hätää!

   Poista
 6. Ite lopetin kalenterin läytön kännykässä, kun älypuhelimet tuöi. Nämä ei kestä ainavuotrakaan ja tyhjentyy itsekseen niin pyydän aina äitiltä tollasen kivan kalenterin joululahjaksi. Harmikseni muumikalenterissa ei tänä vuonna oo sitä pyöryläosaa joten siihen on hankala kirjoittaa yhellä kädellä muistiinpanoja ym. Joten äiti sanoi tuunaavansa minulle ite kalenterin jossa on kuvia kissastamme

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aniharvoin kirjoitan jotain muistiin puhelimeen, juuri em. syystä. Pyöryläosa? Tarkoitatko sitä kierrelehtiöissä olevaa "sivujen pidikettä"?
   Ihana äiti kun tuunaa lapselleen kivan kalenterin <3

   Poista
 7. Minulla on jo ostettuna ensi vuodelle uusi kalenteri, jota kuljetan käsilaukussa mukana kaikkialle. Siihen kirjaan oikeastaan kaiken tärkeän ja oleellisen, kuten työvuorot ja ne VAPAAPÄIVÄT =D no joo, muitakin muistettavia asioita toki löytyy ;)
  Toinen kalenteri on keittiön seinällä. Maisemakalenteri, johon miehen kanssa kirjoitetaan mm. ne minun työvuorot ja vapaat, hänen palaverit ym. tärkeät menot ja sitten ne yhteisvastuulliset menot liittyen mm. anoppiin, koiriin, veneeseen, autoon yms.
  En ole vieläkään oppinut käyttämään kännykän kalenteria muistiinpanojen tekemiseen, eivätkä nuo mokomat edes kestä kauaa käytössä, joten ei niiden varaan voi tärkeitä asioita jättää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työvuorot olivat ennen minullakin, vuorotyöläinen kun olin, tärkeässä osassa siinä mitä almanakkaan kirjoitin.
   Samoin tehdään meillä, että tuollaiset "yhteiset" muistettavat merkataan keittiön kalenteriin.

   Poista
 8. Olen perinteisen kalenterin ystävä! Se on ollut hyvä ystävä jo vuosikymmenet. Blogiasiat kirjoitan ruutuvihkoon. Ostin useamman keltaisen vihon blogia varten. Näin tiedän että keltaisissa vihoissa on blogiasiat.
  Mukavaa torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinteisen kalenterin ystäviä tuntuu täällä olevan!
   Mulla on myös iso, paksu vihko blogiasioita varten, mutta tuo sinun systeemisi, jossa käytät useampia vihkoja, taitaisi ollakin kätevämpi. Isosta vihosta kun tiettyjen asioiden löytäminen voi olla työlästä.

   Ihanaa torstaita sinnekin. Siellä päin taitaa olla sateista, mutta täällä on poutaa. Toivottavasti kaunis sää tulee sinnekin päin.

   Poista
 9. Siis kunnon allakka se olla pitää! Yksi syy juuri tuo, että voi säilyttää vahat kalenterit...ja minähän säilytän, kuten kaiken muunkin....hamsteri mikä hamsteri..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Minäkin säilytän vanhat allakat, vaikka muuten olenkin kova heittämään kaikkea pois.

   Poista
 10. Elän ensimmäistä (ehkä viimeistä) vuotta ilman paperikalenteria. Tempauduin viime syksynä mukaan ajatukseen että saatavilla on kännykkää ja googlea ja muuta ja kyseessä on vain tottumiskysymys. Olen tottunut - joo, mutta ihan hölmön hankalaa välillä. Muistiinpanojen tekeminen on hidasta ja monimutkaista ja samoin selaaminen. Vilkaisemalla ei voi tehdä mitään.
  olen ehkä vanhanaikainen mutta kalenteri se olla pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama tuntemus minullakin on tuosta puhelimen käyttämisestä almanakan sijasta.
   Pidetään me kiinni paperikalentereistamme!

   Poista
 11. Perinteinen almanakka on paras. Ei tule elämästä mitään ilman kunnon kalenteria, jossa on tilaa muistiinpanoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä olen. Tulisipa vaan äkkiä joulukuun puoliväli, niin että saisi ottaa tuon uuden uutukaisen kalenterin käyttöön.

   Poista
 12. Kalenterilla mennään täällä...en "osaa" käyttää puhelinta muistiinpanoihin.

  VastaaPoista