tiistai 22. marraskuuta 2016

EPÄTAVALLINEN JOULUKORTTI
Postiluukusta tipahti taiteltu, vihreäpohjainen paperiarkki. Luulin sitä tavalliseksi mainokseksi, kunnes luin tekstin "Samhällsinformation/Julpapper" ja muistin, että tällainen samanlainen oli tullut viime vuonnakin.

Kyseessä olikin ympäristöystävälliseen kuluttamiseen ohjaava joulutervehdys. Vaikka en varsinainen "vihreä" olekaan, niin kierrätys, lajittelu ja tavaroiden uusiokäyttö ovat lähellä sydäntäni ja siksi tällainen "joulukortti" on mielestäni mitä mainioin.

Siinä annettiin vihjeitä erilaisesta joululahjasta:

*Etkö osaa ajatella antavasi kirpputorilta ostettua lahjaa?
 - Voisiko silloin olla  mahdollista antaa edes lahjakortti kirp-
   putorille?

*Oletko ompelutaitoinen?
 - Anna lahjaksi kortti, jossa lupaudut ompelemaan jotain 
   lahjan saajalle.

*Ruokalahja
 - Kotona tehty hillo kauniissa purkissa tai laatikko, jossa 
   juustoa ja itse tehtyä näkkileipää tai jouluinen kakku 
   hänelle, joka ei itse leivo tai voisit kutsua lahjan saajan 
   illalliselle kotiisi. 
   


TJärkevän kuluttamisen kaaviokuva oli koottu joulukuusen muotoon. Siinä alimmilla, eli leveimmillä oksilla oli se kuluttamisen muoto joka olisi ympäristöystävällisin ja ylimpänä taas se, jota pitäisi suosia mahdollisimman vähän.


Osta uutta

Osta käytettyä

T e e  i t s e

Vaihda muiden kanssa

Kunnosta tavaroita

Huolla sinulla jo olevaa

** KÄYTÄ SITÄ MITÄ SINULLA JO ON**
Vuonna 2007 kerättiin pelkästään Ahvenanmaalla tämän esitteen mukaan yli 1,5 tonnia joulupaperia (!!!), jota ei voi laittaa tavalliseen paperi-tai kartonkikeräykseen, vaan se pitää laittaa sekajätteeseen.
Suositeltavampaa olisikin kääriä ainakin osa lahjoista esim. sanomalehtipaperiin tai ruskeaan voimapaperiin.

Myös pakettien ympärille tulevien nauhojen suhteen voisimme olla säästäväisempiä. Muistan kun aikoinaan hiukan naureskelimme isoäitini tavalle kerätä talteen pakettien koristenarut tulevaa käyttöä varten. Hän ei ehkä tehnyt sitä ympäristön säästymisen takia, mutta tänä päivänä, kun luonnosta huolehtiminen on entistäkin tärkeämpää, pitäisimme tuota tapaa ehkä hiukan vähemmän huvittavana.
Vinkkinä oli vielä pari lapsille mieleistä juttua, jotka nekin voi valmistaa itse.

TAIKATAIKINA:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl suolaa
1-1,5 dl vettä
1 rkl ruokaöljyä

Sekoita jauhot ja suola, lisää vesi ja alusta taikinaa kunnes siitä tulee joustavaa. Halutessasi voit värjätä taikinan karamellivärillä. Käytä tavallisen, kaupasta ostettavan muovailuvahan sijasta.


SUPERSAIPPUAKUPLAT:
5 dl vettä
1 dl astianpesuainetta
3 cl glyserolia

Sekoita kaikki ainekset ja puhalla! Glyseroli tekee kuplista kestävämpiä ja suurempia.

Tuohon vihreään, valkopallolliseen arkkiin käärin muuten tänä vuonna yhden pikkujoulupaketin!


Tuleeko sinulle mieleen hyviä ja ympäristöystävällisiä joulun viettoon liittyviä vinkkejä? Kuulisin mielelläni niistä, joten kommentoi!

6 kommenttia:

 1. Arvostan! Ja ihan järjettömältä määrältä kuulostaa 1500 kiloa lahjapaperia pelkästään Ahvenanmaalla. Kääk.

  Voipi olla, että täältä lähtee tänä vuonna jouluviemisiksi havupalloja ;). Tai itsetehtyä raakasuklaata itsetehdyissä rasioissa.

  Viime juhanuksena tein tuliaisiksi gluteenitonta siemenleipää (ei näkkileipää, jota sitäkin teen usein, vaan ihan sellasta vuokaleipää), jonka käärin ruskeaan voipaperiin ja sidoin siihen lempparini juuttinarun päälle. Olivat tosi tykättyjä. Ja varmasti toimisivat joulunakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä ihan uskomattomalta lahjapaperimäärältä, varsinkin kun täällä on sentään vaan alle 30.000 asukasta!

   Havupallot ja raakasuklaa olisivatkin ihan huippulahjoja ja tuo leipä myös.
   Itse tehdyt tuliaiset ovat ihan parasta!

   Poista
 2. Hui kauhistus, oikeasti mikä määrä lahjapaperia. Mutta kyllähän sitä meidänkin perheelta tulee jouluisin Ikeakassillinen. Hieno idea tuo. <3 Mukavaa päivää Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirvittävältä määrältähän tuo tuntuu. Niin, roskikset pursuaa lahjapapereista joulun jälkeen täälläkin tuolla taloyhtiön roskakatoksessa. Tein sen päätöksen, ette osta tänä vuonna yhtään uutta joulupaperia, vaan käytän ne vanhat loput mitä meiltä löytyy, samoin koristenauhat, joita minulla on isäni jäämistöistä jäljellä.

   Poista
 3. Voi kauhistus tuota paperin määrää! Kivoja, vanhanaikaisia paketteja saa kyllä sanomalehdestä ja voimapaperista ja paketteja voi koristella kierrätysmateriaaleilla kunhan vain antaa mielikuvituksen lentää. Itse olen laiska paketoija ja mielelläni käytän lahjakasseja, joita voi käyttää aina uudelleen ja uudelleen. Nauhojen kerääminen talteen on minusta hyvä idea, kunhan vain viitsii sen tehdä. Pula- ja sota-ajan elänyt äitini tekee edelleen niin.
  Tänä vuonna ajattelimme lahjoittaa kortteihin käytetyn summan hyväntekeväisyyteen ja vain tekstiviestein ja puheluin toivottaa kaikille hyvää joulua. Vaikka korteista pidän, aiheutuu niistäkin melkoinen hiilijalanjälki, kun kaikki tekijät laskee yhteen.
  Lahjoina suosin kulutettavaa ja syötävää sekä lahjakortteja. Myrskyluodonlimppua leivon usein ja paketoin, kuten Annukka edellä kertoi. Itse kehittämiä hilloja tai glögiä olen myös pakannut lahjoiksi kierrätyspurkkeihin ja -pulloihin.
  Ihanan tunnelmallista pimeää päivää Ahvenanmaalle!
  T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaiset vanhanaikaisen tyyliset paketit ovat mielestäni jopa kivampia kuin kiiltävään värikkääseen paperiin pakatut. Nuo lahjakassit ovat käteviä ja ne tuleekin aina säästettyä uutta käyttöä varten.
   Tuota joulukorttiasiaa olen myös miettinyt, mutta toistaiseksi olen kuitenkin joka joulu lähettänyt ne perinteiset kortit.

   Me tykätään hämäristä päivistä, vai mitä Maija!

   Poista