lauantai 29. lokakuuta 2016

VAIKUTTAAKO KELLOJEN SIIRTÄMINEN SINUN MIELIALAASI?
Elämme lokakuun viimeistä viikonloppua ja sehän tietää sitä, että kelloja siirrellään taas ns. normaaliaikaan, eli tunnilla taaksepäin yöllä klo 4.
Kellojen siirtämisen myötä illalla pimenee aikaisemmin, mutta aamut sen sijaan ovat valoisampia.

Monien mielestä koko kesäaika-talviaika-systeemi on turhaa ja niin ajattelen kyllä itsekin, vaikka en kellojen siirtämisestä mitenkään kärsikään. Voi olla, että muutaman päivän unirytmi on hiukan kateissa, mutta niinhän se on muutenkin tämän ikäisellä, joten suurempaa muutosta ei minun kohdallani näy.

Suomessa siirryttiin kesäaika/talviaika-käytäntöön v. 1981 ja siitä lähtien on puhuttu tuon käytännön puolesta tai vastaan. 

On kerrottu mm. lehmien lypsämisen vaikeutuneen, lapsien heräämisen hankaluuksista, tai vaihtoehtoisesti valoisina iltoina nukahtamisongelmista.

Niinhän se on, että toiset tykkäävät valoisista illoista, toiset nauttivat aikaisemmasta pimenemisestä kynttilän valossa.

Pitkälle valoisina jatkuvat illat keväällä ja kesällä ovat minunkin mieleeni, mutta syksyyn ja talveen mielestäni kuuluvat aikaisin pimenevät illat.

 Mikä ihana tunne kun saa olla kotona illan hämärtyessä, eikä tarvitse lähteä mihinkään. Jos vielä sade rummuttaa ikkunaan, niin voi sitä tunnelmaa!

Millaisin mielin sinä siirryt normaaliaikaan- tylsää, ihanaa, vai ei mitään väliä?

18 kommenttia:

 1. Tämä talviaikaan siirtyminen ei vaikuta, mutta kesäaikaan kylläkin...aamu-uninen kun olen..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin päin se varmaan enemmän vaikuttaakin. Ensi yönä saat nyt sitten ainakin nukkua tunnin kauemmin :)

   Poista
 2. Ei vaikuta oikeastaan ja olen aamun torkku ja illan virkku, eli tämä siirto käy minulle oikein hyvin! Mutta turhaahan tuo oikeastaan on koko siirto. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen taas päinvastainen tyyppi, muttei vaikuta mullekaan, kun ei kellon mukaan tarvitse ylös nousta.
   Kivaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 3. Ei vaikuta mitenkään mielialaan, mutta tuntuu tosi turhalta. Kellojen siirtämisessä on oma puuhansa. Toivottavasti vielä joskus päädytään luopumaan mokomasta hommasta.
  Hyvää viikonloppua! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloja taitaa olla joka huushollissa aika monta ja sitten vielä auton/autojen kellot siihen päälle.
   Hyvää viikonloppua Myrskyluodollekin!

   Poista
 4. Eipä tuo nykyisellään juurikaan vaikuta, lapsetkin kun ovat jo isoja, aikaisemmin lapset kyllä reagoivat asiaan, unirytmit sekosivat. Mutta turhaa tuo touhu minusta kyllä on!

  VastaaPoista
 5. Mun mielestä aivan kertakaikkisen turha juttu koko kellojen siirtely. En ole kuullut vielä yhtään järkevää perustelua sille, miksi se olisi enemmän hyödyksi kuin haitaksi.
  Tässä voitaisiin mun puolesta ottaa itänaapurista mallia ja vaan yksinkertaisesti päättää, että siirtely loppuu ja sillä selvä. Mutta sehän ei tietty käy, kun on ne direktiivit... ja tämä meidän Suomi sellainen kuuliainen mallioppilas.
  Murrr. En tykkää yhtään.

  Mutta iloista viikonloppua kumminkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään muista noita perusteluja kuulleeni, enkä oikeastaan tiedä ketään jonka mielestä tuo kellojen siirtely olisi jotenkin hyvä asia.
   Hienoa viikonloppua sullekin! Pitääpä käydä katsomassa blogissasi onko sitä raakasuklaan ohjetta siellä.

   Poista
 6. Kyllä se näin syksyllä harmittaa, kun päivä lyhenee illasta vielä lisää. Keväällä taasen ei meinaa jaksaa herätä. En tykkää kellon siirtelystä ollenkaan. Mukavaa viikonloppua, Krisse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisköhän tehdä joku kansalaisaloite siitä että lopettaisiin tämä kellojen siirtely?

   Kivaa viikonlopun jatkoa kelloista huolimatta sinullekin!

   Poista
 7. Sama täällä! Harmittaa jo muutenkin kun päivä lyhenee, ja nyt kun kelloja siirretään niin pimeä tulee kertaheitolla jo tuntia aiemmin, huoh. Turhaa touhua koko kellojen siirtely. Noh, onneksi huomenna saa nukkua tunnin pitempään ;)
  Leppoisia lokakuun loppupäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se teillä vielä työelämässä olevilla onkin lohdullista näin syksylä että saa nukkua tunnin kauemmin. Sääliksi käy yövuorolaisia, joiden pitää tehdä tunnin pidempi työvuoro!!!
   Sinulle myös mukavaa lokakuun loppua!

   Poista
 8. Minä en tykkää lainkaan näistä kellon vekslaamisista!
  Aamuvirkkuna heräsin tänä aamuna uutta aikaa jo
  viideltä, tästä tulee piiiiiitkä päivä. Mutta jo jotain positiivista
  täytyy sanoa, niin on mukava että muksujen ei tarvitse enää
  lähteä pimeään aikaan koulutielle, aamulla kasilta on jo
  mukavan valoisaa.

  Mukavaa pyhäpäivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, aikaisin on herätty. Mennäänköhän jo kahdeksalta nukkumaan tänään? Toi on kyllä kivaa ettei lasten tartte pimeässä kouluun lähteä. Helpottaa aamun tunteja koulussa, uskoisin.

   Kivaa sunnuntain viettoa sinne!

   Poista
 9. Kyllä meillä menee rytmit sekaisin ja voitaisiin olla kelloja vaihtamatta. Olen kuullut myös, että vanhainkodeissa menee vanhuksilla rytmit ihan sekaisin. Muistan hyvin, kun tytär heräsi aina viideltä ja kun kelloja siirrettiin, niin neljältä, ei tuntunut hauskalta se, joten ei kiitos kellojen siirtämisille. Kivaa päivää Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kovin kivalta varmaan tuntunut toi tyttären neljältä herääminen, varsinkin kun nuorena unta riittäisi aamulla pidempäänkin.

   Ihanaa sunnuntaita sinullekin!

   Poista