torstai 15. syyskuuta 2016

VAARATILANTEITAViime päivinä on täällä ilmestyvistä paikallislehdistä saatu lukea vaaratilanteista, joita on aiheutunut kun hälytysajossa ollut ambulanssi on kohdannut vastaantulevan ajoneuvon.

No siinä kohtaamisessa ei varsinaisesti mitään ihmeempää vaaraa olisi ollut, mutta kun tuo vastaantuleva auto on ajanut samalla kaistalla kuin päinvastaiseen suuntaan matkalla ollut ambulanssi, niin törmäyksen välttäminen on ollut hiuskarvan varassa.

Arvaatkin varmaan jo, että kyseessä on ollut tilanne, jossa jommankumman auton kuljettaja on puhunut tai tekstaillut kännykkään. Eikä tuo kuljettaja ollut ambulanssin ratin takana.

Voi vaan kuvitella sitä kauhun tunnetta mitä viimeksi uutisoidussa kohtaamistilanteessa hälytysajoneuvon kuljettaja on kokenut, kun hän kohtasi omalla kaistallaan vastaantulijan. Puhelinta siellä räplättiin ja kolarilta vältyttiin viime hetkellä.

 Ja tämä tapahtui korkealla sillalla, jossa minkäänlaista väistämismahdollisuutta ei ole, jollei halua puskea sillan kaiteiden läpi ja pudota parikymmentä metriä upotakseen mereen.

Onko mahdotonta, että jos ajon aikana on ihan pakko vastata soittoon tai tekstiviestiin, niin ajettaisi auto tien syrjään ja hoidettaisi puhuminen kaikessa rauhassa siellä ja näin tehtäisiin liikkuminen  kaikille turvallisemmaksi?


Voitaisko yhdessä tehdä sellainen päätös, ettei autoa, tai muuta kulkuneuvoa ajaessa tehdä muuta kuin keskitytään ajoon?12 kommenttia:

 1. Hyvä kannanotto!
  Minua on myös kaksi kertaa tullut kännykkää räpläävä ajaja vastaan omalla kaistallani. Ekalla kerralla jouduin ajamaan pientareen puolelle. Toisella kertaa vastaantuleva ajaja ehti tehdä väistöliikkeen ja hyvä niin, sillä olin kallioleikkauksen kohdalla.
  Olen hämmästellyt kovasti, kun asiasta ei paljonkaan puhuta. Tuntuvat sakot kännykkää räplääville! Ovat todella vaarallisia liikenteessä, niinkuin sinukin esimerkkisi kertoivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarpeellinen mielestäni. Onneksi ehdit väistää pientareelle ja toisella kertaa vastaantulija väisti! Tällaisia tilanteita ei vaan saisi tulla vastaan.

   Poista
 2. Kyllä, vaaratilanteet ovat lisäntyneet. Ratin takana häärätään kaikenlaista. Välillä jopa kuljettaja vilkuilee tielle... Juu, kyllä joskus on tullu vastattuu puheluun, mutta et nyt sentään lähetä tekstiviestejä tai lue iltalehteä yms. ajamisenaikana.
  Tuttuni sai viime viikolla 100 euron sakon kännykkään puhumisesta ajonaikana. Jes, tätä valvontaa vaan lisää ja asennemuutosta!
  Hyvää syksyn alkua sinne Ahvenanmaalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni olisi parasta pitää kännykkä laukun pohjalla ajon aikana ja laukku mielellään vielä vaikka takapenkillä, niin ettei sitä edes yritä saada käsiinsä ajaessa.

   Kiitos, kaunista alkusyksyä täällä on vietetty. Oikein hyviä säitä sinnekin!

   Poista
 3. Onneksi ei käynyt mitenkään pahemmin.
  Muistan, kun joskus nuorena, tytär ihan vauva, ajoimme anoppilaan päin ja yhtäkkiä loivassa kaarteessa huomattiin, että paketti-auto tulee meidän kaistalla vastaa....oli piemeää ja nähtiin ensin vain valot. Aika lähellä oli, kun vetäisi onneksi omalle kaistallee. Mekin selvittiin säikähdyksellä, mutta kaunan aikaa tuntui, kuin mutkassa vastaantulija olisi ollut meidän kaistalla. Pelotti todella kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onni oli mukana tällä kertaa. Olisikin kohtalon ivaa, jos ihminen olisi matkalla ambulanssissa apua saamaan , mutta sitten ambulanssi ajaisi kolarin ja ei ehkä koskaan saapuisi sairaalaan.
   Kammottava tilanne varmaan teillä ja se tilanne palaa mieleen kauan aikaa kun näkyy vastaantulevan valot.

   Poista
 4. No huh huh! Kyllä on vastuutonta. Nykyisin aikuiset räpläävät kännykkää auton ratissa ja lapset räpläävät Pokemon Go -pelissä kännykkäänsä nenä ruudussa kävellen keskellä tietä. Ei hyvä yhdistelmä…

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole hyvä yhdistelmä tuo mainitsemasi. Aika usein kun edessä joku ajaa hitaasti, tai "poukkoilevasti", niin hetken päästä näkeekin, että tyyppi puhuu kännykkään.

   Poista
 5. Tärkeästä asiasta kirjoitit! Tuleekohan monikaan aikuinen ajatelleeksi millaisen esikuvan he itse tuleville kuskeille antavat? Tätä menoa moiset vaaratilanteet tulevat vain lisääntymään :(
  Pakko vielä mainita, että ihmettelen kovasti varsinkin nuorehkojen naisten tapaa istua pää alaspäin kännykkää näpytellen samalla kun ratsastavat tuolla liikenteen "seassa" !?! Tosin vain kävelyvauhtia, mutta hevonen on arvaamaton ja pelästyessään saattaa tehdä todella äkkinäisiä liikkeitä ja jopa heittää ratsastajan selästään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on mielestäni huomionarvoinen asia, eikä siitä koskaan muistuteta liikaa.
   Tuo on kyllä totta, että hevonen saattaa säikähtää ohi ajavaa autoa, vaikka ajettaisi ihan normaalilla tavallakin ja jos silloin on ratsastajan huomio kännykässä, niin mitä vaan voi sattua.

   Poista
 6. Tämä on niin pelottavaa. Itselläni on nollatoleranssi ajon aikana kännykän kanssa räpläämiselle. Jos ajat, et koske kännykkään, on tiukka kantani. Muuten voi asettaa muita ihmisiä vaaraan omalla käytöksellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On pelottava yhdistelmä. Kännykkä tarpeeksi kauas kuskista, niin ettei tule kiusausta "ihan vaan pikaisesti vilkaista" kuka soittaa.

   Poista