maanantai 15. elokuuta 2016

TUPAKOITSIJAN ELÄMÄ VAIKEUTUU

Tupakoitsijoiden elämää tehdään entistä vaikeammaksi, kun uusi tupakkalaki tänään astuu voimaan.

"Vanhaan hyvään aikaan" sai poltella missä vaan, mutta nyt tuntuu ettei missään.
Muistan kun nuorena avioparina kutsuimme kavereita kylään, niin kaikki polttivat sisällä, vaikka meillä parveke olikin. Joku saattoi muodon vuoksi kysyä, että saako polttaa, mutta siihen aikaan sitä olisi pidetty epäkohteliaana hienosteluna jos olisi sisällä tupakoinnin kieltänyt.

Niinpä sitten sai kotia tuuletella päiväkausia noiden vierailujen jälkeen että sen kapakkamaisen tuoksun sai pois. Mekin siihen aikaan poltimme kumpikin, mutta aina parvekkeella.

Nykyään ei varmaan kenellekään tulisi mieleen polttaa jonkun toisen kotona, vaan ilman muuta tupakointi tapahtuu ulkosalla. Ulkoilmassa voi tupakan tuoksu joskus tuntua jopa hyvältä.

-Uudessa tupakkalaissa kielletään mm. savukkeista, kääretupakasta ja sähkötupakan nesteistä kaikki maut ja tuoksut, kuten vanilja ja mentoli (v:sta 2020).

-Taloyhtiö voi helpommin puuttua parvekkeella tupakointiin, kun se voi anoa kunnalta kieltoa parveketupakointiin.

Tämä kohta laissa olisi itsellenikin ollut mieluinen, jos olisimme vaihtaneet kotia. Olimme muutama viikko sitten nimittäin asuntoesittelyssä, jossa myytävänä oli kaksi vuotta vanhassa talossa mukava huoneisto ja hintakin olisi ollut meille sopiva.

Olimme etukäteen käyneet katselemassa talon pihapiiriä ja jo silloin huomioni kiinnitti myytävän asunnon parvekkeen alla ollut tuoli ja purkki, joka mitä ilmeisimmin oli tuhkakuppi.
Ajattelin jo silloin, että tuossa kun joku tupakoi, niin savut ja hajut menevät kyllä yläpuolella olevalle parvekkeelle.
Koska tässä talossa kaikissa asunnoissa on parveke, niin siellä lienee jo jonkinlainen parveketupakointikielto voimassa, koska joku tupakoi pihalla tässä paikassa. Talo on metsän reunassa, joten runsaasti muita sopivampia paikkoja olisi löytynyt tupakointiin.

Menimme sitten asuntoesittelyyn sisälle huoneistoon ja jo ovella haistoi että asunnossa on poltettu sisällä. Meidän ostohalut kariutuivat sitten siihen. Jos ostaa noin uuden asunnon, niin ei todellakaan halua että siellä haistaa heti tupakan.

-Tänään voimaan astuvassa laissa kielletään myös autossa tupakointi jos kyydissä on alle 15-vuotiaita.

Lain tarkoituksena on ehkäistä nuoria aloittamasta tupakkatuotteiden käyttöä, sekä kannustaa jo tupakoivia lopettamaan ko. tuotteiden käyttö.

Kokonaan toinen asia on sitten se, auttavatko tällaiset määräykset siinä. Kadehdittavaa ei tupakoitsijoiden elämä tänä päivänä ole.


Raikasta, sateista maanantaita kaikille!

24 kommenttia:

 1. Moikka ja maanantaiterkut sinne! :) Itsekin olen vuosien saatossa tuprutellut tupakan tai pari, enkä savuttelijoita tuomitse. Mutta tuota ihmettelen, että autossa tupakointi pitää erikseen laissa kieltää. Luulisi ettei tulis mieleenkään polttaa autossa, jos kyydissä on lapsia??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun nuoruudessani "kaikki" polttivat, mutta onneksi nykyisin ollaan valistuneempia. En käsitä minäkään että joku voi lasten seurassa autossa tupakoida, enkä muuten aikuistenkaan.

   Poista
 2. Olen huomannut, että tupakoivat tuttavatkaan (joita on muuten todella vähän) eivät pota edes autoissaan...eikä sisällä.
  Hyvä laki, mutta kyllä sitten tupakkapaikka pitäsi järjestää johonkin muualle, kuin toisten parvekkeen alle.
  Ja todellakin, kyllä sisällä tupakoidussa talossa sen heti haistaa, kun oven avaa.
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se nykyisin on että yhä harvemmat polttavat enkä minä tunne ketään joka sisällä polttaisi.

   Totta, että pitää toki tupakoiville joku paikka olla jossa saa polttaa. Aika hankalaksi polttaminen on nykyään tehty mielestäni. Itse en polta, mutta ymmärrän ettei talvipakkasella tai sateella ole mukava seistä ulkona värjöttelemässä. En oikein tiedä mikä tähän olisi hyvä ja kaikkia tyydyttävä ratkaisu.

   Poista
 3. Itse en ole tupakoinut koskaan, joten tupakansavu häiritsee kyllä helposti. Ukkokulta kyllä tupakoi, ja välillä se oikein ärsyttää. Mutta enhän minä voi häntä käskeä lopettamaan, itsestä se on lähdettävä.

  Lait on periaatteessa ihan ok, mutta esim. tuo autossa tupakoiminen ei ole mitenkään rangaistavaa eli vähän yhtä tyhjän kanssa. Itselleni ei tulisi todellakaan mieleen antaa kenenkään tupakoida sisällä tai autossa tai edes lasten välittömässä läheisyydessä.

  Kivaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorena poltin jonkin verran, nyt en enää vuosikymmeniin. Onneksi miehenikään ei polta. Lähipiirissä on muutamia tupakoivia, mutta he huomioivat aina muut ja menevät hiukan syrjemmälle savuttelemaan, joten heidän tupakointinsa ei muita häiritse, paitsi tietysti niin, että toivoisi heidänkin terveytensä vuoksi lopettavan.

   Poista
 4. Onneks ei enää polta! ONNEKS!!!

  VastaaPoista
 5. Itse en ole koskaan polttanut, mutta mies sitä vielä aktiivisesti harrastaa. Olen hänelle sanonut että pihalla voi käydä ja tulevalla parvekeella voi tupakoita, kunhan pitää välioven kiinni ja tuulettaa hiukan ennekö tulee sisälle. Hän tuppaa joskus polttamaan autossa kun kuljemme yhdessä, mikä kyllä on vähentynyt kun olen kertonut että se haisee aivan järkyttävälle ja tuntuu ikävälle.

  Rekkamies kun on, rekassa tulee poltettua ja olenkin jättäytynyt melko usein pois noilta reissuilta vaikka mahdollisuus olisi ollut mennä mukaan - muuten on kiva rekan kyydissä olla ja miehekkeen mukana olla töissä, mutta se ainainen 30minuutin tupakkatauko kesken ajon ei tee itsellekään hyvää passiivisena tupakoijana kun siinä täytyy olla.

  Kovasti koitan nyt tuon saada vaihtamaan sähkötupakkaan kun niihin rupeaa nikotiinivalmisteita saamaan, toivottavasti vaihtaa melko pian.

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
 6. Hyväksihän ei tuo passiivinen tupakoiminen ole eikä kovin mukavaa ole matkustaa autossa jossa toinen tupakoi. Kuulostaisi muuten kivalta tuo rekan kyydissä matkustaminen ja varmaan miehellesikin on kivampaa pitkät ajomatkat kun on kaveri mukana.

  VastaaPoista
 7. Itse en ole polttanut koskaan, joten tuo laki ei oikeastaan hetkauttanut yhtään... mutta sitä minäkin ihmettelen, että tarvitaanko oikeasti laki siihen, ettei saa polttaa autossa missä lapsia ..voi haloo!!! -kyllä tuollainen pitäis ymmärtää ilman lakiakin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsestään selvää se minustakin olisi, ettei autossa polteta jos on lapsia kyydissä, mutta kaikki eivät sitä tajua ja jos tajuavatkin, niin eivät välitä. Tuskin lakikaan saa heitä toisin käyttäytymään.

   Poista
 8. Kiinnostavaa. Enpä tiennyt, että kyseinen laki astuu voimaan tänään. Mutta kyllä ovat tosiaan tyyli ja asenteet muuttuneet ihan lyhyessä ajassa. Uskon, että säädöksillä on juuri osansa asenneilmapiirin muutoksessa, eli kun kerran ihmiselle haitallisesta asiasta on kyse, on ehkä ihan hyvä, että lainsäädännöllä asiaa tehdään hankalammaksi. Kävin hiljakkoin Japanissa ja kiinnitin huomiota, että Tokion kaduilla on pieniä maalattuja ruutuja jalkakäytävillä - alueita, joissa saa polttaa, eli kaupungilla kulkien ei enää siellä saa polttaa missä tahansa. Vain näissä spoteissa. Mielenkiintoista :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tupakoinnin rajoittaminen vain määrättyihin paikkoihin voi varmaan vähentää sitä, koska pitää aina "lähteä" johonkin voidakseen pistää tupakaksi. Tupakoitsijoiden kannalta ei varmaankaan ole kivaa kun tupakointi tehdään aina vain hankalammaksi. Kaikilla tällaisilla rajoittamisilla on kuitenkin onnistuttu kiitettävästi vähentämään tupakointia, mikä on hyvä asia.

   Poista
 9. Ei ole kyllä helppoa tupakoitsijoille enää. Voi miten ennen lentokoneessakin kaikki kessutti. Jos katsoo vanhoja leffoja, tupakka on se ilmeisin, mikä kuvaa hyvin ajankuvaa.

  En ole ikinä polttanut, joten kyllähän se röökin haju on omasta mielestäni ihan jo pienimmissäkin määrin aivan kamala.

  Kivaa tiistaita <3

  VastaaPoista
 10. Joo lentokoneessa ja ravintoloissakin toiset poltti vaikka toiset söi toisella puolella pöytää. On tavat siitä muuttuneet hyvään suuntaan.

  Mukavaa tiistaita sinullekin!

  VastaaPoista
 11. Itse lopetin vajaa kolme vuotta sitten ja koska se oli niin vaikeaa, olen kyllä tyytyväinen että lakia tiukennetaan.Mitä vaikeammaksi se tehdään, sen epämiellyttävämpää on olla tupakoitsija.Näin ainakin itse koin.Ja hyvä että leprtin, olen ollut paljon terveempi:) Muistan kyllä ajat kun lentokoneessakin sai tuprutella ja ekassa työpaikassakin poltettiin sisällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei-tupakoitsijat toipuvat flunssastakin nopeammin kuin tupakoivat. Yhdessä työpaikassani oli kellarissa tupakointihuone, jossa ilma oli aina savusta sakea; ei siihen aikaan ollut ilmastointeja.

   Poista
 12. Minusta hyviä tiukennuksia. Minulla ei sinällään ole tupakoitsijoita vastaan ja itsekin aikanaan polttanut, mutta kyllä se haju on epämielyttävä. Rahaa ja terveys siihen menee, joten kaikkien parhaaksi tuo lopulta on. Mukavaa elokuista viikkoa sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalliiksihan tuo polttaminen tulee ja terveydellä leikkimistä se on.

   Kiitos samoin teille!

   Poista
 13. Kaikenlaista "koiruutta" on elämän aikana tullut tehtyä, mutta tupakka on jäänyt väliin. Kotona ei muut ole polttaneet kuin vieraat silloin kauan sitten. Muistan hyvin, kun joku tupakoiva tuli vierailulle/ kylään, niin me lapset vietiin vieraalle heti tuhkakuppi ja savustaminen sisällä alkoi. Ajat siitä on muuttuneet, tässä tapauksessa terveellisempään suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu tänä päivänä ihan uskomattomalta tuo että vuosia sitten vieras rupesi sauhuttelemaan kyläpaikassa, vaikka isäntäväestä ei kukaan olisi polttanut. Onneksi tämä taitaa olla jo joka puolella taakse jäänyttä.

   Poista
 14. Meillä poletaan, ulkona, vaikka on oma talo ei tulis mieleenkään tuprutella sisällä. Alakerran naapuri polttaa sisällä, se haisee rappukäytävässä ja haluaisin valittaa siitä kovasti isännöitsijöille sillä sehän kulkeutuu kaikkien asuntojen ilmastointiin ja tuhoaa hitaastikoko rapun..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni voit hyvin kertoa isännöitsijälle tuosta rappukäytävään leviävästä tupakan hajusta. Ehkä joku muukin on kärsinyt tuosta ja voisitte yhdessä tehdä ilmoituksen ko. asiasta.

   Poista