maanantai 22. elokuuta 2016

SAARI KAUPUNGISSA

Helsingin matkamme yksi pääkohteista oli SUOMENLINNA jossa en ollut aikaisemmin  käynyt, mutta J:lle paikka oli jo työn puolesta tuttu. Olipa kerran hiukan mietteissä sinne muuttaminenkin, kun hänelle olisi ollut työpaikka tarjolla siellä, mutta jäimme sitten kuitenkin tänne isommalle saarelle, Ahvenanmaalle.

Oliko päätös hyvä vai ei, vaikea tietää. Kiehtova asuinympäristö tämä Suomenlinna varmaan olisi ollut.

Ostimme lauttaliput kauppatorin lipunmyynnistä ja lautta olikin täpötäynnä matkustajia. Matka saarelle kesti viitisentoista minuuttia ja istuimme kannella auringosta ja maisemista nauttien.

Saarelle saavuttua väki hajaantui kuka minnekin suuntaan, joten tungosta ei siellä ollut missään.
Saarella vierailee vuosittain n. 900.000 matkailijaa. Vakituisia asukkaita saarella on 800.Suomenlinnan kirkko on rakennettu v. 1854 ortodoksiseksi varuskuntakirkoksi. Silloin siinä oli viisi tornia sipulikupoleineen. Kun siitä myöhemmin tehtiin luterilainen kirkko, poistettiin pääkupolin sipuli ja ulkonäköä muutettiin muutenkin.

Tornissa toimi tänäkin päivänä majakka joka palvelee sekä lento-että laivaliikennettä.

Kirkko on myös suosittu hääkirkko ja siellä järjestetään erilaisia tilaisuuksia ja konsertteja.


Suomenlinnan suosituimpia nähtävyyksiä on sukellusvene Vesikko, jonne pääsee tutustumaan kesäaikaan.


Kuninkaanportti rakennettiin linnoituksen edustusportiksi vuosina 1753-1754. Portti rakennettiin paikalle, jossa Ruotsin kuningas Adolf Fredrikiä kuljettanut alus ankkuroitiin hänen käydessään tutustumassa linnoituksen rakennustöihin v. 1752.


Suomenlinnan alueella on kuusi museota, joihin on erikseen sisäänpääsymaksu. 

- Suomenlinna-museo
- Ehrensvärd-museo
- Sotamuseo Maneesi
- Sukellusvene Vesikko
- Lelumuseo
- TullimuseoSaarelle järjestetään opastettuja kävelykierroksia. Käytettävissä on mobiilireittejä, jotka voi ladata itselleen jo ennen vierailua. Myös Suomenlinna-esitteen voi ladata netistä.

Jos nälkä tai jano yllättää, niin saarelta löytyy kahviloita, lounaspaikkoja sekä myös illallisravintoloita, joista osa palvelee myös talvella.

Piknik-paikkana Suomenlinna on mitä parhain ja ihan lauttalaiturin vieressä on suurehko valintamyymälä, josta voi ostaa syötävää ja juotavaa.

Huomioi kuitenkin että avotulen teko ja grillaaminen on kielletty tässä maailmanperintökohteessa.Suomenlinnassa asuvilla on viehättävät pihapiirit ja oma rauhansa, vaikka turistit kulkevat ihan vierestä. Yksityispihojen kuvien julkaiseminen on kuitenkin kiellettyä, joten niitä en tänne voinut laittaa.

Tiedä häntä, onko kotien ikkunoiden kuvaaminen sallittua. Houkutusta ei voinut vastustaa ainakaan tämä kuvassa näkyvä matkailija, joka kuvaa ikkunanäkymää kadun puolelta. Asetelmat talon ikkunoissa olivat kieltämättä houkuttelevat. Yhdessä ikkunassa oli eläinaiheinen asetelma ja toisessa purjelaiva-aihe. Jätin kuitenkin kuvaamatta.

Monta tuntia ja monta askelta myöhemmin söimme vielä jätskit lauttarannassa.

Palasimme hotellille levähtämään ennen illan kaupunkikierrosta. Tunnelmia kaupunkikierrokselta voit katsella TÄÄLTÄ

Oletko sinä käynyt Suomenlinnassa? Mitä pidit paikasta?

8 kommenttia:

 1. Suomenlinna on kyllä kaunis ja käymisen arvoinen paikka, mutta asumaan en sinne haluaisi. Ahdistaisi ajatus siitä, että olen siellä ikäänkuin "vankina". Mutta johtuu ihan siitä, että olen sisämaan ihminen ja meri on mielestäni pelottava, kun en ole meren läheisyyteen tottunut.
  Samalla voin kuvitella, että Suomenlinnan asukkaat puolestaan eivät osaisi kuvitella muuttavansa sieltä mihinkään muualle. Yhteisö on varmaan paitsi ainutlaatuinen, myös tiivis. Uskoisin ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä jos minua ahdistaisi siellä asuminen, koska lautat kulkevat tiuhaan tahtiin. Enemmän "vankina" olen täällä nykyisessä asuinpaikassani, josta laivat kulkevat vain pari kertaa päivässä mantereelle ja matka kestää viitisen tuntia. Ruotsiin pääsee parissa tunnissa, mutta sinne minulla ei ole samalla tavalla haluja matkustaa kuin manner-Suomeen. Saarella asumisen melkeinpä huonoin ja harmittavin puoli onkin se, ettei voi lähteä ex tempore ajelemaan autolla, vaan aina pitää huomioida laivojen aikataulut.

   Poista
 2. Suomenlinna on hieno paikka ja täytyy myöntää, että saarella on tullut nuorena humputeltuakin ja juotua jotain nestemäistä. Mahtavaa siellä rannalla köllötellessä oli ihmtellä laivojen lähtöä matkaan.

  Löysin meidän S-marketista muuten Ahvenanmaalaisia juustoja, ensin rapujen kanssa tarkoitetun juuston, joka oli mielettömän hyvää ja tänään Ahvenanmaalaisen kermajuuston. Olen ihan koukussa niihin, niissä on paljon täyteläisempi ja syvempi maku, kuin perusjuustoissa.

  Kivaa viikkoa Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäisenä päivänä mitä hienoin paikka humputteluun :)

   Ahvenanmaan juustot ovat hyviä, mutta suutun niihin aina kun niitä ei voi juustohöylällä siivuttaa, kun ovat niin kovia murenemaan.

   Oikein hienoa viikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Vierailu Suomenlinnaan on listalla ja monena kesänä olemme sitä suunnitelleet, mutta vielä se on tekemättä. Varmasti mielenkiintoinen paikka.
  Kivan kierroksen kuvineen olitte tehneet. Kiitos, kun jaoit sen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin on ollut meillä aikomuksena jo monena kesänä Helsingin ja Suomenlinnan vierailu ja nyt sen vihdoin saimme tehtyä.

   Pidän peukkua, että tekin saatte aikomuksenne toteutettua!

   Poista
 4. En tiennytkään, että Suomenlinnassa asuu noin paljon vakituisia asukkaita, 800 on melkoinen joukko! Olen käynyt tuolla saarella vuosia sitten, olisi kiva päästä sinne uudestaan.
  Kauniita kuvia olet napsinut, kiitos nojatuolimatkasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika suuri määrä se onkin. Aina oppii jotain uutta :)

   Poista