tiistai 17. toukokuuta 2016

TOIMINTAA JA JAHKAILUA

Pilvistä tiistaita mökiltä!

Sadepäivien jälkeen luonto on vihreä kuin mikä ja ruoho oli kahden poissaoloviikkomme aikana kasvanut niin pitkäksi, että arvelin  sen leikkaamisen tuottavan vaikeuksia. Hyvin sain sen kuitenkin leikattua, kun jätin sen hiukan tavanomaista pidemmäksi.

Ensimmäiset kukat pihalla ovat aloittaneet kukintansa ja lehdet puissa kasvavat kovaa vauhtia.

Kasvihuoneprojektissa ei muuta ole vielä tapahtunut, kuin pohjan kaivaminen ja täyttäminen soralla, kuten kuvan taustalla näkyy. Lattian materiaali ja tekotapa ovat vielä mietinnässä.

Mikä olisi se paras lattiamateriaali kasvihuoneeseen?
Tai mikä olisi helpoin toteuttaa?
Mikä olisi edullisin, tai miten itse olet toteuttanut lattian kasvihuoneeseen?


Kasvihuonetta ei vielä ole, mutta kasvatettavaa istutin eilen. Ostin  kolme sinkkiämpäriä. Niihin porattiin nyt reiät pohjaan ja ihan pohjimmaiseksi laitoin soraa salaojitukseksi. Sitten täytin ämpärit puolilleen mullalla.
Sen jälkeen laitoin kolme itänyttä perunaa kuhunkin ämpäriin ja peitin perunat mullalla.

Kuhunkin ämpäriin istutin eri perunalajiketta:
Yhteen laitoin kokeeksi puikulaa, toiseen rosamundaa ja kolmanteen ihan jotain tavallista lajiketta, jonka nimeä en muista.

Ollenkaan varma en ole siitä tuleeko näistä mitään, mutta kokeillahan aina voi.

Tarkemmat ämpäriperunan kasvatusohjeet löydät esim. TÄÄLTÄ.

Valkovuokkojen kukinta jatkuu vielä. Nämä mökin takapihan kukkijat ovat suojautuneet sateelta, mutta kauniita ne ovat tässäkin asennossa.

Kasvihuone on vielä laatikoissa terassin pöydän alla.

Perunoista puheenollen, minulle jäi vielä noita siemenperunoita. Heitän ne kompostiin, jossa ne taitavat kasvaa paljon nopeammin kuin nuo jotka varta vasten olen istuttanut!


MUKAVAA PÄIVÄÄ SINULLE, JA UUSILLE LUKIJOILLE SANON TERVETULOA! TOIVOTTAVASTI VIIHDYTTE BLOGINI PARISSA.

17 kommenttia:

 1. Hei Kristiina, niitä Kubiss huulipunia voit hankkia lisää täältä ja kun halpoja ovat, niin ei tilauskaan tee isoa lovea lompakkoon vaikka tilaisi ueamman. Kivoja puutarhahommia sinulle. <3

  http://kubisslondon.fi/myyntipaikat/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta Tiia! Laitoin jo tilaukseen nettiin; saa nähdä toimittavatko Ahvenanmaalle. Ajattelin ottaa sen riskin että joudun luultavasti maksamaan alv:n kahteen kertaan, ensin lähettäjälle ja sitten vielä täällä kun noudan paketin. Tilauksen arvo oli niin pieni, ettei tuosta tule suurta vahinkoa.Nyt vaan odottamaan tuleeko perille, vai meneekö naapuriin:)

   Poista
  2. Harmi, että kun katsoin tuota linkkiä, jossa oli noita myyntipaikkoja, niin huomasin sieltä monta paikkakuntaa joissa kävimme viime viikolla. Olis ollut helpompaa hankkia tuote ihan "livenä". No seuraavan kerran kun menemme Lappiin, Kolariin, niin tiedän että sielläkin myydään näitä tuotteita!

   Poista
 2. Kyllä nyt luonto antaa parastaan, kun kaikki kasvaa ihan silmissä.

  Itselläkin haaveissa uusi kasvihuone, johon haaveilen tiililattiaa. Sitä en tiedä, onko se kuinka käytännöllinen. Vanhassa kasvarissa meillä oli lautalattia, jonka alla oli viiraa. Lattian sai nostettua ylös ja siivottua sitten roskat viiran päältä - ei tullut mitään ylimääräistä kasvualustaa. Ja lämminkin puulattia oli kävellä vaikka paljain jaloin.

  Aurinkoa sateiseen päivääsi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiililattia olisi kyllä kaunis ja varmaan käytännöllinenkin. Ei vaan nyt ole tiedossa ketään jolta saisi vanhoja tiiliä.
   Tuota lautalattiaa ollaan myös tuumattu, ja voi olla että puu tulee olemaankin valitsemamme materiaali.

   Poista
 3. Tuijalla varmaan oli hyvä lattiavinkki tuossa yläpuolella. Itse muistan nähneeni jossain sellasia ihan tavallisia betonisia pihalaattoja, joita on helppo siirrellä.

  Laitoin kanssa perunat ruukkuihin helatorstaina ja viime sunnuntaina ilokseni huomasin, että oli jo varret (tai siis lehdet) nousseet mullan pinnalle. Eli kyllä sieltä varmaan tänäkin vuonna satoa tulee. Viime vuonna laitoin potut vasta myöhemmin multaan ja kypsyivät just silloin, kun oltiin lähdössä lomareissuun. Ehdotin miehelle, että otetaan potturuukut mukaan, mutta ei lämmennyt ajatukselle :). Ihan hyvin ne ois mun mielestä peräkärryssä kulkeneet, kun matkaa on kumminkin vaan 600 kilsaa..
  Joka päivä täytyy vaan muista niitä kastella tai satoa ei tuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki vinkit ovat tervetulleita.
   Kumma ukko kun ei perunaviljelyksiä mukaan huolinut!
   Pitääpä mennäkin heti kastelemaan.

   Poista
 4. Kristiina: Meillä oli kasvihuoneessa 40x40 betoni/kivilaatta. Oli hyvä, koska päivällä varastoi lämmintä ja luovutti sitä yöllä. Toki laatta kokoja on monia ja minkä levyinen on käytävä johon se tulee. Laattojen päälle olin muurannut kasvualustan reunan. Sen olisi tosin voinut myös latoa tiilistä tai kevytsoraharkoista. Mahdollisuuksia on monia. Laattojen alla oli kangas/muovi, joka esti kasvuston laattojen saumoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betonilaatat ovat olleet yksi mahdollinen vaihtoehto. Huomenna mennään katsomaan työkaverin luokse, miten heillä on lattia toteutettu, jos saisi vähän vinkkiä sieltäkin.Nuo kasvatuslaatikot voisi tehdä lecaharkoista ja laittaa ne suoraan soran päälle (alle tietysti suodatinkangas), vaikka lattia muuten olisikin terassityylisesti puusta tehty.

   Poista
 5. Kaunis tuo koivu tuossa ensimmäisessä kuvassa. Tyttäelää oli kasvihuoneessaan ladottu lattia vanhoista tiilistä. Mielestäni oli kaunis ja varmasti myös helppohoitoinen..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koivu on istutettu silloin kun ensimmäinen lapsenlapsemme syntyi eli kohta viisitoista vuotta sitten. Sillä oli huono kasvupaikka monta vuotta ja siirsimme sen muutama vuosi sitten tähän nykyiseen paikkaan. Leikkaan sitä joka kesä, sillä en halua siitä suurta.
   Tiilattiasta sanoinkin jo tuolla aikaisemmin, että sellainen olisi kyllä ihana.

   Poista
 6. Mukavaa tiistai-illan jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marru! Kohta ruvetaan katsomaan jääkiekkoa.

   Poista
 7. Ihanan kesäiselle siellä jo näyttää! Kivat nuo perunaämpärit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpötila ei kuitenkaan ole kesäinen. Saa nähdä koska rupeaa perunan vartta näkymään.

   Poista
 8. Ihana pieni pottumaa, ämpärissä! Mainio idea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain lehdessä tällaisen ohje oli ja innostuin kokeilemaan.

   Poista