sunnuntai 29. toukokuuta 2016

KUN KAUPUNKILAINEN ALKAA VILJELLÄ

Oli ihan pakko vielä ostaa vähän täydennystä yrttivalikoimaan. Kaksi rosmariinia päätyi ostoksiin. Niille pitää vielä saada suurempi kasvatusastia. Minulla on kotona parvekkeella käyttämättömänä parvekelaatikko ja luulen että se olisi sopiva näille.

Hiukan olen muitakin taimia muutellut toiseen paikkaan. Salaatti ja aiemmin ostamani yrtithän olivat kaikki samassa isossa ruukussa, mutta mielestäni se näytti ahtaalta tilalta noin monelle eri kasville, varsinkin jos ne tuosta innostuvat kovasti kasvamaan.

Istutin salaatin yksinään isoon kukkaruukkuun ja tuntuu, kuin se jo olisi innostunut uudesta kasvupaikastaan!

Rannasta hain muutamia kiviä chilikorin juurelle, niin peittävät ruman valkoisen muovisen alusastian.

Tämän päivän hankintoihin kuuluu myös tämä minttu, jonka olen kuullut olevan kova leviämään. Nyt se saa rauhassa täyttää pikku ämpärin johon sen sijoitin.

Perunan varret kasvavat ja nyt on jo puikulaankin tullut vihreää vartta.

Mietin perunoiden lannoittamista. Ostin nimittäin lannoitetta, jota voi käyttää tomaatille, kurkulle ja muillekin vihanneksille, mutta miten on perunan laita? Voiko sille antaa samaa lannoitetta kuin noille muille? Ne muuthan kasvavat maan pinnalla, mutta perunat mullan alla. Tässä näette miten paljon ikänsä kaupungissa asunut tietää maanviljelyksestä.

Siis miten lannoitan noita perunoita, kerro jos tiedät!

Ruukut olivat 50% alessa ja ostin yhden harmaan betoniruukun, koska olin suunnitellut istuttavani heinäkasvia isoon ruukkuun kasvihuoneen vierelle. Tuo viiruhelpi oli minulla aikaisemmin kukkapenkissä, mutta koska se levisi kovasti, tukahduttaen muut kasvit, kaivoin sen ylös viime vuonna, vai oliko jo edellisenä, ja heitin metsän reunaan. Varmaan niin ei olisi pitänyt tehdä, koska siellä niitä heinän varsia nyt oli muutamia. Olenko tehnyt pahan teon Suomen luonnolle kun heitin puutarhakasvit metsäkasvien joukkoon?

Kaivoin ylös nuo sitkeät otukset ja istutin ne ostamaani ruukkuun. Toivottavasti rupeavat kasvamaan. Leviämään ne eivät ainakaan pääse.

Persilja ja basilika ovat nyt parvekelaatikossa, jossa on vesisäiliö, joten kuivumisen vaaraa ei ole. J on luvannut tehdä hyllykön kasveille ja siihen hyllyyn tulee tämäkin laatikko sitten kunhan hylly valmistuu.

Myös vesipiste on nyt ihan kasvihuoneen nurkalla, kiitos J:n, eli letkun kautta tulee vesi kaivosta ja hanan aukaisemalla saa kasteluvettä ilman kantamista. Toki sadevesi taitaa olla parasta kasteluvettä ja tynnyrit sitä varten meillä on, mutta se ei aina riitä kaikelle kastettavalle.

Viime kuvista on hiukan lisääntynyt tavara kasvihuoneessa, nimittäin tuo kaappi, jonne saa piilotettua kaikenlaista vähemmän kaunista, mutta tarpeellista. Kaappi on meillä ollut parvella, mutta sain siinä olleet vaatteet laitettua toiseen paikkaan ja niin saatiin tänne tarpeellista säilytystilaa.

Matto on meillä ennestään ollut muovimatto ja lattialla oleva valkoinen lyhty tulee tuomaan valoa pimentyvinä loppukesän iltoina, samoin kuin katossa roikkuva valkoinen pallo, joka on aurinkokennolamppu.

Nyt vaan hyvää hoitoa ja huolenpitoa kaikille kasveille. Ehkäpä niistä vielä syötävääkin saadaan.

Mutta se perunoiden lannoitus???

16 kommenttia:

 1. Ihana väriloisto! Me laitoimme minin kanssa viljelylaatikkoon porkkanoita ja jotain kukkia...saas nähdä miten käy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viljelylaatikot ovat myös täällä suunnitelmissa, mutta vasta ensi vuonna. Oman maan porkkanat olisivatkin makoisia!

   Poista
 2. Typpipitoinen lannoite ei käy perunoille...kasvattaa vain naattia. Perunalle on kuulema ihan oma lannoite..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää katsella myymälöissä juuri tähän tarkoitukseen tehtyä lannoitetta. Facebookin puolella sellaisen jo näinkin.

   Poista
 3. Ihanat maisemat sun kasvihuoneesta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niitä kiva katsella (ja kyllä on katseltukin jo kohta kolmekymmentä vuotta).

   Poista
 4. En muista että olisin milloinkaan nähnyt kasvihuonetta noin ihanalla paikalla kun sinulla on. Siellä onkin kiva kasvattaa kaikkea, kahvitella ja ihailla maisemia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitsimme paikan juuri sitä silmällä pitäen, että maisema olisi kiva katsella ja että on aurinkoinen paikka.

   Poista
 5. Kylläpä on upea paikka :) omat perunat ois kyllä kivat - minä kun en tykkää potusta ollenkaan, mutta mieli muuttuu aina kesäisin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin on täällä, sillä kovin usein meillä ei perunoita syödä, mutta kesällä mikään ei ole parempaa kuin uudet perunat voin kanssa.

   Poista
 6. Ruukkupuutarhurointi on ihan parasta :). Ja komea kasvihuone!!

  VastaaPoista
 7. Upeat puitteet kasvihuoneella ja kivoja juttuja olet laittanut kasvamaan!

  VastaaPoista