torstai 5. toukokuuta 2016

ENTISAJAN TUNNELMAA KYLÄKAUPASSA

Olen jo muutaman kerran kertonut blogissani siitä, kuinka olemme olleet tuuraajina Vaattojärven Kyläkaupassa. Nyt olemme täällä jälleen ja ajattelin kertoa hieman yhden päivän ohjelmasta.

Kauppa avaa ovensa arkisin klo 12 ja on auki klo 18:aan. Tuo kahdeltatoista avaaminen tuntui minusta hiukan oudolta ensin, mutta kun kauppias pääasiassa hoitaa kaikki juoksevat asiat ja tavaran hankinnat yksin, on hyvä, että tällaiset asiat voi hoitaa aamupäivällä ennen kaupan aukeamista.

Meidän aamumme alkoi leipien noutamisella lähikylästä, jonne paikallinen leipomo toimittaa ne määrättyyn paikkaan.

Aamupäivällä tuli myös säiliöauto täyttämään kaupan bensiinisäiliöt.

Tänään toimitti myös tukkukauppa tavaraa ja heiltä tuli puhelinsoitto, jotta tiesimme mennä vastaanottamaan tilatut tavarat.

Koska ennen kaupan avaamista on yhtä ja toista järjestettävää, menimme kaupalle hyvissä ajoin ennen avaamista.

Posti napattiin postilaatikosta ennen sisään menoa.
Työasut päälle ja valoja sytyttämään tiskeille. Kunpa kukaan ei tulisi etuajassa, että saadaan laittaa kaikki tiskit valmiiksi ennen asiakkaiden tuloa.

Pienen kylän lähikaupan tavaravalikoima on ihan laidasta laitaan. Oman kylän asukkaiden tuotteita on myynnissä ja muutama kylän naisista vuorottelee tuoreen leivän leipomisesta kaupalle. He toimivat kirppisperiaatteella ja maksavat pientä vuokraa kaupalle hyllytilasta.

Koska apteekki on kaukana kolmenkymmenen kilometrin päässä, on lähikaupassa pieni lääkevarasto, josta saa ostaa tavallisimpia käsikauppalääkkeitä.

Flunssa-ja allergialääkkeitä tarvittiin tänään.

Kannettuani kylmävarastosta siellä yön yli olleet tuotteet myymälän puolelle, oli vuorossa maitotiskin päivämäärien läpikäyminen. Muutaman tuotteen viimeinen myyntipäivä lähestyi ja niihin laitettiin alennuksen antava hintalappu.

Aikaisemmin aamupäivällä noutamamme leivät olivat ilman hintalappuja, joten niiden kimppuun seuraavaksi.

Nyt avattiin myymälän ovet ja koska oli erittäin lämmin päivä, jätettiin molemmat ulko-ovet sepposen selälleen.

Kahvinkeitinkin oli ladattava, että kahvihuoneen puolella olisi kahvi valmiina, jos joku asiakkaista haluaisi juoda kupposen. Sen talo tarjoaa kaikille halukkaille.

Ensimmäisenä sisään myymälään asteli rieskojen leipoja ja hän laitteli leipomuksensa esille leipähyllyyn. Tänään hän ei ehtinyt kahvitella, mutta muutaman sanan vaihtoi kanssamme, niin kuin moni muukin asiakkaista, jotka tunnistimme jos ei nimeltä, niin ulkonäöltä viime kertaisen kauppiastuurauksemme ajalta. Ja heistä lähes jokainen tuntui tietävän kenen äiti ja isä me olimme.

Nyt oli jo aika yrittää saada hyllyille aamulla tukusta tulleita tavaroita. Siinä ei muuta vaikeutta olekaan, kuin se jos ei tahdo löytää tuotteen hintaa. Joskus hyllyssä ei ole samaa tuotetta ennestään ja silloin on hinta etsittävä kuormakirjasta, jos siinä on hinnat kirjoitettuna. Hinta kyllä löytyy pienen etsimisen ja laskemisen jälkeen ja sitten vaan tavarat hyllyyn oikeille paikoilleen.

Asiakkaita tulee rauhalliseen tahtiin. Nyt ei ole sesonkiaika. Hiihtokeskukset ovat lopetelleet kautensa, eikä kesälomalaisia tietenkään vielä ole, joten paljon hiljaisempaa on kuin kesällä, jolloin olimme täällä pari päivää.

Nyt ehdimme ottaa kahvia ja voileipää. Syön omani toimistossa enkä kahvihuoneessa. Ehdin jopa hiukan hahmotella tämän postauksen sisältöä kahvin lomassa.

Kevään tulo näkyy hyllyillä. Tarjolla on vihannesten ja kukkien siemeniä ja muita puutarhatarvikkeita.


Mielessä käväisee oma tuleva kasvihuone, jonka pystyttämiseen käymme käsiksi kunhan palaamme kotiin. Ostaisikohan jo jotain siemeniä? Maltan kuitenkin mieleni ja päätän tehdä noita hankintoja vasta sitten kun kasvihuone on pystyssä. Tänä kesänä ehkä on tyytyminen vain kesäkukkiin, koska siemenistä kasvattaminen lienee myöhäistä nyt.

Luulitko, ettei tällaisia vanhanajan luutia enää löydy mistään? Väärin luulit, täältä löytyy. Onpa aikaa siitä, kun olen jonkun nähnyt tuollaista käyttävän.

Mutta nyt pitää tarkistaa maitohyllyn tilanne ja jätskikaappiinkin olisi syytä hakea täydennystä.

Huomaan myös että jonkun jaloissa on tullut hiekkakokkareita lattialle ja harjaan suurimmat hiekat pois.

Aikaisemmin eräs nainen oli kaupassa sukkasillaan, villasukat jalassa, ja ihmettelin miten hän on autosta kävellyt sisälle. Mieheni, joka toimii "kassaneitinä", kertoi, että nainen jätti saappaansa tuulikaappiin, ettei kurastaisi lattioita. Tällaistakin voi kyläkaupassa tapahtua!

Villasukista puheenollen - niitäkin täältä löytyy, jokaiseen jalkaan ja tyyliin sopivia. Aina vaan ihmettelen sitä, että kauniita, hyvistä langoista tehtyjä sukkia myydään niin halvalla, että tuntuu kuin työpalkkaa ei jäisi tekijälle ollenkaan.

Nyt muistin, että helatorstaina on kauppa kiinni, joten pitääkin laittaa lappu oveen muistutukseksi siitä.

Hiljaisempi hetki kaupalla. Mieheni saa siitä syyn kokeilla onneaan pokeri-pelikoneella. Hän väittää, että joka kerta kun hän meinaa pelata, niin silloin tulee asiakkaita. Toivotaan, että tämä taktiikkaa toimii!

Kassan vieressä on kirjahylly, josta asiakkaat voivat ottaa haluamansa kirjan ja halutessaan tuoda jonkin omansa tilalle.

Kahvihuoneesta kuuluu juttelua. Mieheni siellä on kahvilla lähitalossa asuvan miehen kanssa. Uskon että tällainen kauppa on mukava tapaamispaikka kylän asukkaille ja on varmaan kiva istahtaa hetkiseksi vaihtaman kuulumisia tuttujen kanssa ostosten lomassa.

Samaan aikaan näen tutun hahmon. Sisään on tullut lapsenlapsiemme entinen "hoitotäti", joka tervehtii aina yhtä iloisesti. Nytkin tuli halaamaan, vaikka emme kovin montaa kertaa olekaan tavanneet, lapsethan ovat jo vuosia käyneet koulua.

Kassakoneen nauha on loppumassa. Mietimme, jos se riittäisi vielä tämän päivän ja sen voisi vaihtaa vasta suljettuamme kaupan. J vaihtaa sen kuitenkin heti ja onneksi sai tehdä sen rauhassa ja onnistuikin ensi yrittämällä.

Nyt tarvitaan lisää perunoita laariin. Täällä on myynnissä tällä hetkellä tavallisia pyöreitä perunoita ja myös puikula-perunoita. Täydennystä haetaan kylmähuoneesta ja niin saa asiakas kaksi pussia puikuloita mukaansa, kunhan ne on ensin punnittu. Punnitseminen kuuluu minun hommiini. Täällä ei ole sellaisia hienouksia kuin vaakoja, joista tarrahintalappu putkahtaa esiin ja asiakas liimaa sen itse pussin päälle, vaan myyjä punnitsee ja hinnoittelee tavaran.


Lisää kyläkaupasta voit lukea täältä.


Äitienpäivä lähestyy ja sitä varten kävimme hankkimassa muutaman kukkasen myyntiä varten. Puolet niistä myytiinkin jo tänään. Myös asiaankuuluvia kortteja on saatavilla.

Hiukan pelkäsin, etteivät kukat menisi kaupaksi ollenkaan, emmekä uskaltaneet hankkia niitä kovin montaa. Tällaisessa pikkukaupassa olisi, ainakin minun mielestäni, kiva kokeilla kaikkea erilaista, mutta koska asiakaskunta on pieni, niin koskaan ei voi olla varma millaisen vastaanoton saa.

Tämä kyläkauppa täytti nykyisten omistajien pitämänä juuri yksi vuotta ja he järjestivät syntymäpäiväjuhlan, joka sai suuren suosion. Tarjolla oli hernesoppaa ja kaupan eteen oli ajettu grillivaunu, jonka tuotteet menivät niin hyvin kaupaksi, että loppuivat kesken. Nyt olen kuullut useamman asiakkaan kertovan kuinka tyytyväisiä he ovat kun tällaista toimintaa järjestetään.
Kaupan ikkunassa on kyläläisten käytössä ilmoitustaulu ja nytkin siinä mainostetaan mm. äitienpäiväkirppistä.

Nyt kello lähestyy kuutta ja on aika ruveta sulkemaan kauppaa. Tiskaamista, siivoamista, tavaroiden laittamista kylmävarastoon, valojen sammuttamista, roskien ulos viemistä, kassan tyhjentämistä ja ovien sulkemista.

Tällainen oli päivä Vaattojärven Kyläkaupassa tänään. Huomenna on vapaapäivä ja mennään lapsenlasten kanssa jonnekin ulos syömään. Tytär miehineen (siis varsinaiset kauppiaat) on nauttimassa ansaitsemastaan vapaasta Italiassa. Meillä on vielä kolme kauppiaspäivää ennen kuin lähdemme kotia kohti.

Jos joku ihmettelee missä tällainen kauppa sijaitsee, niin se löytyy Lapista, Kolarin kunnan Vaattojärveltä, osoitteesta Vaattojärventie 114. Kauppa on auki  arkipäivinä ( paitsi tiistaisin) klo 12-18 sekä lauantaisin klo 11-15.

Jos haluat kokea hiukan entisajan kauppatunnelmaa, niin täällä kannattaa poiketa.

15 kommenttia:

 1. Oikein kunnon vanhanajan sekatavarakauppa..:)

  VastaaPoista
 2. Ihana kauppa! Tuli hyvä mieli kun luin että tällainen kauppa on olemassa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä vielä on, vaikka isot kaupat saavatkin monen pienen kaupan lopettamaan toiminsa.

   Poista
 3. Niin mahtava kirja/villasukkameininki. Tästä kyläkaupasta ja postauksesta tulee hyvälle tuulelle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla kun niin moni sanoo saaneensa hyvän mielen kyläkauppapostauksesta.

   Poista
 4. Mielenkiintoista menoa. Mahtavaa päivää!

  -Isla
  http://islakahdenkesken.blogspot.fi/2016/03/you-are-perfect.html
  (uusi blogi, tervetuloa kurkkaamaan!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa päivää sinullekin Isla Sofia. Pitääpä käydä katsomassa blogiasi.

   Poista
 5. Ihana postaus! Oikein mukavia päiviä sinne pohjoiseen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marru. Päivät menevät vauhdilla.

   Poista
 6. Kiva postaus, oli kiva lukea. Ihana kauppa.

  VastaaPoista
 7. Oijoi, näyttää ja kuulostaa aivan ihanalta kaupalta! Harmi vain, että on aika kaukana. Jos joskus pääsen toteuttamaan Lappi-matkailusuunnitelmani, pidän tämän varmasti mielessä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkaahan tänne ainakin etelästä on melkoisesti. Toivottavasti Lapin-matkasi toteutuisi ja voisit tuolla kaupassakin käväistä.

   Poista
 8. Vähän "myöhässä" kommentoin, mutta olipa ihana katsaus pikkukaupan päivään! Varmasti kiva hoidella tuota silloin tällöin!
  Ooh, hyllyssäkin kivoja kirjoja. Camilla Läckbergiä ja Peter Hoegin Lumen taju!

  VastaaPoista