keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

SIIRTONURMI, HORTONOMI VAI MINÄ ITSE?
HUHTIKUUSSA:


Jäät ovat lähteneet ja verkossa on jo ollut muutama ahven. Nurmikko kaipaa rapsutusta ja siihen talven aikana tulleille kuopille pitäisi tehdä jotain. Ikkunat kaipaavat pesua ja matot tuuletusta. Saunarakennustakin pitäisi maalata.

Mielessä pyörii tuhat ja yksi tehtävää ja suunnitelmaa kesän varalle. Haluaisi tehdä kaiken yhtä aikaa ja sitten iskee pakokauhu, eikä osaa päättää mistä aloittaisi. Tiedän toki että olisi järkevää tehdä ensin se, mikä ei tunnu niin houkuttelevalta, mutta minä kuulun niihin jotka tekevät ensin ne mieluisimmat hommat ja sitten pitkin hampain muut pakolliset.

Nytkin mietin kesäkukkia, luonnonkivistä tehtyjä mutkittelevia polkuja mökkipihalle, rannalle ajautuneen soran tasoittamista, puiden karsimista ja vaikka mitä.

Mutta:

 Miten voin selvitä tuosta kaikesta työstä? Eihän minulla ole kaivinkonetta soran siirtoon, siirtonurmea nurmikon kuoppien tilalle, isoa kuorma-autolastillista ihania nupukiviä, jotka joku ammattitaitoinen kivimies naputtelisi tukevasti paikoilleen. 
Vielä puuttuu multakuorma, jonka auto kippaisi suoraan pihalle oikeaan paikkaan ja arboristi, joka kaataisi kaikki liian suuret puut pihalta ilman että ne kaatuvat rakennusten tai istutusten tai sähkölankojen päälle. Eikä minulla ole edes varaa palkata siivousfirmaa tekemään puhdasta jälkeä mökin sisällä eikä hortonomia joka laittaisi pihan istutukset kauniiseen järjestykseen.

Kuulostaa ehkä pikkuisen katkeralta, mutta tällaiset ajatukset valtaavat pääni aina noita puutarha-ohjelmia katsoessani. Miksi kaiken pitää olla aina niin valtavaa?

Vaikka toisaalta,kuka sitten viitsisi katsoa ohjelmaa, jossa lapiota yritetään saada kovaan savimaahan, josta joka toisella lapion iskulla kuuluu iloinen kilahdus lapion osuessa kiveen, eikä hommasta tule koskaan valmista?


NIIN TAI NÄIN, HYVÄÄ KESKIVIIKKOA!


(Ehkä tänään ostan pari orvokkia piristämään omaa mieltä ja sitä istuinryhmää, jonka eilen kaivoin varastosta, pesin ja asettelin saunan ikkunan alle. Hyvä minä!)
10 kommenttia:

 1. Ihana mökki teillä ja ihanalla paikalla!♥
  Samanlaisia ajatuksia minussakin herää puutarhaohjelmia katsellessa. Kaikki muutokset on niissä niin upeita ja täydellisiä. Ohjelmissa se on selvyys ja niitä on kiva katsella. Mutta oikeassa elämässä tarvitseeko kaiken olla niin täydellistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva!
   Ei tarvitse olla niin täydellistä, mutta jotenkin se vaan on niin suhteetonta tuo monien koneiden käyttö ja esim. se, että pitää erikseen rakentaa tie että saadaan joku isompi härpäke möyrimään tontille.

   Poista
 2. Mullakin siintää mielessä hyötypuutarha, jonne astelen just sitä kaunista luonnonkivipolkua pitkin ja käyn poimimassa perunat ja napsimassa tuoreet yrtit keittiöön, jossa sit kokkailen herkullisia ja terveellisiä luomuruokia. Hehhee :D
  Ainut vaan, että mun yrttien kasvattelu odottaa edelleen, että valan ne betoniruukut, jossa aion niitä yrttejä kasvatella, ja se homma taas on alottamista vaille valmis...

  Siispä päätin viime viikonloppuna unohtaa nää haaveet hetkeksi ja sen sijaan perkasin sata metriä risukkoista pensasaitaa, kaivoin savista ojaa ja kääntelin muualta puutarhasta lisää savimaata, että sais kasvit happea hengittää. Tuli hyvä mieli, kun tuli tehtyä, ja maisema siistiytyi niin paljon, että jäi into tehdä lisää, mutten vielä oikein keksi, mitä, kun on vielä niin kylmä. Yhden orvokin ostin pihaa piristämään ja sillä oli kyllä käänteentekevä vaikutus.

  Nurmikko on meilläkin monttuinen, mutta jahka alaa ruoho kasvaa, ei ne montut sieltä niin erotu. Eikä niitä enää kesällä tuu kateltuakaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, että haluat sanoa että "suutari pysyköön lestissään". Haaveilla saa ja noita ohjelmiakin katsella, mutta parempi se on tällaisen tavallisen ihmisen ottaa se lapio kauniiseen käteen ja iskeä se kiveen taas kerran.
   Hyvä mielihän noista vaatimattomistakin puutarhahommista tulee, vaikka jälki ei aina olekaan priimaa.

   ps. ostin minäkin kolme orvokkia tänään. Siellä ne nököttävät saunan seinustalla.
   Viisainta on kyllä katsella niitä monttuja kesälläkin, muuten voi joku paikka nyrjähtää.
   Mukavia keväthommia sinulle!

   Poista
 3. Meidän puutarhassa tarvitsee lähinnä haravoida ja ajaa nurmikko, muuten kaikki kasvit, kukat ym.vaivattomasti plömpsähtelee sieltä itsekseen. Viherpeukaloa minussa ei ole piiruakaan. Tiedän tuon ahdistuksen oli mikä tahansa asia, jos hommaa on liikaa, niin iskee kauhu mistä aloittaa. Mutta kun aloittaa jostain, niin monesti se pallo lähtee siitä vyöryämään.

  Tuo teidän maisema on kyllä henkeäsalpaavan kaunis, saisipa omista ikkunoista katsella noin ihanaa näkymää. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmikon suhteen täällä samat hommat ja silloin tällöin heitän kalkkia. Minussa oli ennen aika paljonkin viherpeukaloa, mutta nyt tämä blogi ja kaikki siihen liittyvä vie enemmän aikaa ja mielenkiintoa, joten puutarhahommat kärsii siitä.
   Tuo on totta, että ei pitäisi ajatella työkohteiden paljoutta, vaan aloittaa YHDESTÄ ja siitä se sitten lähtee.

   Maisemassa ei ole valittamista ja onneksi sitä ei voi eikä tarvitse itse muokata :)

   Poista
 4. Upeat maisemat teillä <3

  Tekisi kyllä mieli ostaa jo orvokkeja, meillä oli aamusta -6c niin en tiä viittiikö ihan vielä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Täällä oli myös ollut parin miinusasteen lämpötila yöllä, mutta sen ne sentään kestävät.

   Poista
 5. Onpa jotenkin vain niiiiin lohduttavaa lukea, että toisillakin on samoja ongelmia :-o Katsoo sinne tai tänne, kotona tai mökillä, on tehtäviä töitä joka puolella. Kai se siitä kevään edetessä selkenee ja jostain on tullut aloitettua.
  Iloista kevätmieltä Sinulle, Kristiina :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se tahtoo olla Maija ja kun huomaa mitä kaikkea pitäisi tehdä, niin se tuntuu liian suurelta urakalta ja sitten ei tahdo aloittaa mitään. Tänään tuntuu kuitenkin jo paremmalta kun sain suurimman osan pihasta haravoitua ja rannasta kerättyä suuren osan sinne ajautuneista kaisloista ym. roinasta yhteen kasaan, jonka varmaan pääsemme lähipäivinä polttamaan.

   Samoin sinulle, hyvää kevättä ja kevätpuuhia!

   Poista