perjantai 15. huhtikuuta 2016

PAISTAA SE AURINKO RISUKASAANKIN, VAI PAISTAAKO?

Idyllinen metsätie, joka johtaa mökillemme ja useammalle muullekin mökille, on tänä päivänä astetta vähemmän idyllinen, johtuen siitä, että suuret metsäkoneet ovat noutaneet viime vuoden keväällä kaadetut tukit tien reunamilta.

Se on tietysti hyvä asia, että puukasat ovat poissa, mutta tilalle tulleet syvät pyöränjäljet eivät maisemaa kaunista. Ja nuo jäljet ovat parissa sellaisessa paikassa, joissa pystyy sivuuttamaan vastaantulevan auton. Mökkitie  on niin kapea, ettei siinä pysty kaksi autoa kohtaamaan toisiaan kuin muutamissa kohdissa ja nyt on pari niistä  poissa pelistä.

 Minun kaltaiseni kuski saa sydän syrjällään pelätä että kohtaa vastaantulijoita ja joutuu sitten peruuttamaan pitkän matkan ennenkuin tulee sellainen kohta että kummatkin mahtuvat jatkamaan matkaa.


Vielä pahempi asia on se, että kaikki kaadettujen puiden oksat ja myöskin kaikki tukkipuuksi kelpaamattomat puiden rungot on jätetty metsään sikin sokin makaamaan.

Viime kesänä odottelimme toiveikkaana, että metsänomistaja rupeaisi niitä korjaamaan pois, mutta ainakaan tähän päivään mennessä mitään sen suuntaista ei ole tapahtunut.

Metsässä ei nyt voi kulkea ja marjastajat ja sienestäjät saavat poimia metsän antimia ihan jostain muualta. Näky ei ole mieltä ylentävä, kun harmaiksi kuivuneita puita ja risukasoja näkyy ihan joka puolella.


En tunne lakia, enkä tiedä onko metsän omistajalla velvollisuus siivota metsä puun kaadon jälkeen risuista, mutta toivon totisesti että niin on.

Metsä on harvennuksen jälkeen valoisa ja mökkitiekään ei enää ole niin varjoisa kuin ennen, mutta tien molemmilla puolilla oleva metsä on kaamean näköinen ja koska metsä rajoittuu mökkitontteihin, niin ei se ainakaan kaunista näkymää mökillä.

Mitäs tykkäät näkymästä?

14 kommenttia:

 1. Mikän ilmiö tuokin on, kun parin vuoden sisällä on maisemat autioituneet, paikoissa joissa ei ole vähän aikaan tullut käytyä. Hirveän näköistä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei kauhean kaunista maisemaa ole tällainen!

   Poista
 2. No, voi! Eipä tuo mieltä ylennä. Jonnekin kaiketi voit valittaa?
  Toivotan kuitenkin aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole maailman suurimpia murheita, mutta harmittaa kuitenkin.

   Sinulle myös aurinkoa ja suotuisia tuulia. Mökille?

   Poista
 3. En tykkää, enkä ymmärrä, höh toivottavasti tulevat siivoamaan! Kivaa viikkistä kuitenkin Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla että on turha toivo. No sitten voi ainakin toivoa että lahoaisivat nopeasti, ettei noita kuivia rankoja tarvii kautsella.
   Viikonloppua sinullekin Tiia!

   Poista
 4. Hei. Tuosta tiestä: Teillä on todennäköisesti tiehoitokunta, tai jokin tiestä vastaava. Tien kuntoon laittaminen kuuluu puufirmalle joka puut on sieltä ajanut. Näin meidän kotitielle ajettiin mursketta ja tie tasoitettiin siihen kuntoon, kun se oli ennen puunkorjuuta. Joten yhteys edellämainittuun.
  Puista: Metsän omistaja, olkoon se valtio, kunta tai yksityinen ei ole velvoitetta puiden raivaamiseen hakkuualueelta. Yleinen käytäntö tosin nykyisin on, että oksat, latvukset, jopa kannot kerätään metsästä pois. Tuossa teidän tapauksessa latvuksien raivaus voisi olla niin, että joku jolla on tarvetta esim. takka/sauna puista, raivaisi ne siitä pois. Tosin maanomistajan lupa kysyttävä. Täällä Keski-Suomessa latvukset kyllä raivataan pois aika hyvin. Sehän on hyvää hyötyliikuntaa. Olen oppinut kyllä senkin, että luonto kasvattaa ja peittää sen "sotkun" mitä me ihmiset luonnossa sotkemme, tosin rajat kaikella. Puu kyllä lahoaa ja kasvu jatkuu........

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pentti, tie sinänsä on ihan samassa kunnossa kuin aikaisemminkin, eli nämä jäljet eivät ole ajotiellä, vaan siinä tien vieressä, eli yhdellä sellaisella paikalla johon pystyi auton ajamaan jotta vastaantuleva pääsi ohi.
   OK metsänomistajalla ei siis ole velvoitetta siistiä metsää. Tähän täytynee sitten vaan tyytyä. Alue on niin suuri, että sitä ei kukaan varmaan innostu raivaamaan, varsinkin kun risukkoa on niin paljon noiden puun runkojen seassa.
   Toivotaan, että luonto tekee tehtävänsä ja joskus vielä saamme nauttia kauniista metsämaisemasta.

   Poista
  2. Lisää: Tiealueeksi lasketaan myös ns. kohtaamispaikka levennykset ja tien reunassa olevat ojat. Raskaalla autolla ajettaessa tienrunko saattaa pettää ja maamassat saattavat tukkia ojan. Ojaan ei myöskään saa jättää hakkuutähteitä, oksia, latvuksia ym. En nyt halua, että heittäytyisit vaikeaksi mökkiläiseski, mutta oikeuksista on syytä pitää kinni neuvotellen, jos tarvetta on.

   Poista
 5. No höh, onpa kurja juttu. PIenellä alueella ei niin tuo näky haittaa, mutta kuvista katsottuna näyttäisi, että on aika laaja alue kyseessä? Kaikkein harmillisin juttu on tietysti se, jos latvukset estävät marjastuksen ja sienestyksen. Toivottavasti teillä on lähellä muita mättäitä, missä kökkiä marjametsällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei kiva. Eihän tämä tietenkään ole mikään maata kaatava ongelma tai vahinko, mutta harmittava esteettinen haitta kuitenkin. Alue on melko suuri, eikä tässä metsässä tosiaankaan voi kulkea, mutta onneksi muutaman kilometrin säteeltä löytyy muita metsiä joissa voi marjastaa.

   Poista
 6. Juuri lopetellaan siipan kanssa rankaurakkaa juuri tuollaisesta metsästä.Ihan sormet syyhyäisi tuohon hommaan,jos ei olisi ihan väärässä suunnassa.Muutama vuosi menee ja sitten ette enää huomaakaan noita latvuksia.Toisaalta aina noita tulisi sinne metsäänkin jättää,koska lannoittavat metsää ja sitten ovat hyviä muhimispaikkoja erilaisille eliöille.Nyt nuo jätetyt puut alkavat kasvamaan ihan kohisten harvennuksen jälkeen,koska ei ole näköjään loppuhakkuu vielä.Kumma ,jos ei kellekään kelpaa urakka,kun on se vaan niin mukavaa hyötyliikuntaa :)

  VastaaPoista
 7. Totta, kurjan näköisiä nuo metsät ovat tuollaisten hakkuiden jäljiltä. Voi niitä aikoja, kun hevosella ajettiin puut, jotka oli kaadettu miesvoimin. No, äkkiä onneksi silmä tuohonkin tottuu. Taitaa, sitäpaitsi, olla nykyään suositeltavaakin, että latvat ja oksat jätettäisiin lannoitteeksi metsään. Mutta, jos kaipaatte polttopuuta, kysykää ihmeessä metsänomistajalta lupa kerätä rangat talteen. Se se on mitä mukavinta hyötyliikuntaa.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 8. Totta, kurjan näköisiä nuo metsät ovat tuollaisten hakkuiden jäljiltä. Voi niitä aikoja, kun hevosella ajettiin puut, jotka oli kaadettu miesvoimin. No, äkkiä onneksi silmä tuohonkin tottuu. Taitaa, sitäpaitsi, olla nykyään suositeltavaakin, että latvat ja oksat jätettäisiin lannoitteeksi metsään. Mutta, jos kaipaatte polttopuuta, kysykää ihmeessä metsänomistajalta lupa kerätä rangat talteen. Se se on mitä mukavinta hyötyliikuntaa.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista