sunnuntai 28. helmikuuta 2016

ERIKOISIA NIMIÄ

KAUNISTA KALEVALANPÄIVÄÄ!

Kalevala teoksena ei ole ollut minulle mitenkään merkittävä ja sen tekstikin on minulle aika vierasta ja vaikeaselkoista. Mutta teoksessa esiintyvät nimet ovat kiinnostavia, vaikka nekin hiukan outoja mielestäni.

Mutta mitä tekemistä tällä vanhalla valokuvalla on Kalevalan kanssa? Kuva on isovanhempieni kihlakuva 1920-luvulta.


Kuvassa oleva nuori nainen on isoäitini, nimeltään VIENA LEMMITTY.


Kun tutkin hänen sukuselvityksestään hänen sisaruksiensa nimiä, niin huomasin sellaisen asian, että heistä monella oli ensimmäisenä tai toisena nimenä Kalevala-tyyppinen nimi.

On WELLAMO, JOUKO LEMMINKÄINEN, KYLLIKKI ja AHTI.
NIILO ja SULHO, jotka nimet sisarusparvesta myöskin löytyy, eivät liene Kalevalasta, vaikka vähän samaa tyyliä mielestäni edustavatkin.

Mistäköhän nuo isoäitini vanhemmat Frans ja Elin keksivät antaa lapsilleen tällaiset nimet? Asuivat maaseudulla pienessä torpassa ja lapsia syntyi melkein joka vuosi, joten on vaikea uskoa että heillä olisi ollut aikaa lukea Kalevalaa arjen kiireessä.

Traagista oli  se, että isä Frans kuoli kun nuorin yhdeksästä lapsesta oli vain muutaman kuukauden ikäinen ja äiti Elin kuoli kun nuorin lapsi oli 6-vuotias. Sen jälkeen lapsista tuli huutolaislapsia, jotka sijoitettiin eri taloihin ja joutuivat työllään korvaamaan sen että saivat paikan jossa asua.


Ehkä entisaikaan ei sentään kaikki ollut paremmin, vaikka sellaistakin aina silloin tällöin kuuluu sanottavan.

8 kommenttia:

 1. Ei kaikkea vanhaa edes muistot kultaa, eikä kehystä kultakehyksin. Vanhoissa nimissä on kyllä tosi kauniita nimiä. Olen tuota sukututkimusta tehdessäni sen huomannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kultaa. Hautausmaalla on myös mukava katsella vanhoja nimiä. Sukututkimusta on varmaankin mielenkiintoista tehdä. Tuntuu vaan sen verran työläältä ja vaikealtakin, etten tiedä osaisinko sitä tehdä.

   Poista
 2. Ihania nimiä..:) Isäni suurperheessä oli vain kolme poikaa...josta isäni lisäksi on nurempi veli vielä elossa...isani toinen nimi on Abraham ja sedän toinen nimi on Samuel....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin vanhanaikaiset nimet usein ovat. Saa nähdä törmääkö joskus vielä pikku poikaan, jonka nimi on vaikka Jouko Lemminkäinen :)

   Poista
 3. Jouko Lemminkäinen :) Kuinka kiva nimi. Muutenkin nuo nimet ovat kyllä valloittavia. Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskaan aikaisemmin en ole törmännyt tuohon nimeen.
   Samoin sinulle, mukavaa viikkoa!

   Poista
 4. Hienoja ja ylväitäkin nimiä suomalaisittain. Viena Lemmitty jotenkin niin ihastuttava ja Frans ja Elin jo tutumpia. Mumminkin toinen nimi on Aino. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, ylväitä, se kuvaa hyvin noita nimiä.

   Poista