lauantai 12. joulukuuta 2015

OMA TAHTO

Minulla oli asiaa apteekkiin ja koska olin epävarma sen lauantai-aukiolosta, menin nettiin asian tarkistaakseni.

Asia selvisikin, mutta apteekin sivuilta sai kaikenlaista muutakin tietoa.
Huomioni kiinnittyi kuitenkin ennen kaikkea HOITOTAHTO-otsikkoon.

Itse olen kirjoittanut hoitotahtoni jo vuonna 2007.
Tämä hoitotahto on kirjoitettu paperille ja varustettu allekirjoituksellani kahden todistajan läsnäollessa.

Mutta paperin säilytyspaikka ei ole ehkä ollut niitä parhaita, koska se on eräässä mapissa kotini hyllyssä.
Kuka muistaisi, että minulla tuollainen hoitotahtopaperi on ja mistä se löytyisi, jos olisi kiire päättää elvytyksestäni.
Toki olen lähiomaisille asiasta maininnut, mutta kuitenkin.

Nyt apteekin sivulta löysin linkin KANTA-sivustolle. Sieltä saa monenlaista tietoa terveyden-ja sairaanhoitoon liittyvissä asioissa.
Kirjauduin sivuille pankkitunnuksillani.

Minua kiinnosti lähinna tuo hoitotahto-osio ja klikkasinkin itseni sinne.
Siellä kerrottiin, ettei ko. toiminto vielä ole käytössä kaikkialla, ja kehoitettiin vielä viemään tiedot omalle terveysasemalle/sairaalaan, jotta niiden perillemeno varmistuu.

Hoitotahdon saa kirjoittaa vaikka ihan omin sanoin, mutta koska minulla oli jo olemassa tuo aikaisempi netistä tulostamani paperiversio, niin naputtelin saman tekstin tähän sähköiseen versioon.

Hoitotahdossani ilmaisen, miten haluan että minua hoidetaan, jos olen vammautunut tai sairastunut vaikeasti ja parantumattomasti.

Olen työssäni kohdannut tilanteita, joissa sairastunut ei itse pysty tahtoaan ilmaisemaan ja omaisilla on ollut eriävät mielipiteet siitä, miten pitäisi toimia.
Silloin on tullut mieleen, että olisipa nyt hoitotahto käytettävissä, että osattaisiin toimia sairastuneen oman tahdon mukaisesti.

Olen monen kanssa jutellut tästä mielestäni tärkeästä hoitotahto-asiasta ja melkein yhtä moni on ollut sitä mieltä, että hyvä olisi tuollainen tahdonilmaus tehdä, mutta aina se vaan on jäänyt.

Nyt se ainakin on helposti toteutettavissa netissä.

Vaikka et kiinnostuisi hoitotahdon ilmaisemisesta, niin noilla KANTA-sivuilla kannattaa pistäytyä katsomassa mitä tietoa itsestään voi sitä kautta saada. Palvelua saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tästä vähän synkästä aiheesta huolimatta,

OIKEIN IHANAA VIIKONLOPPUA KAIKILLE!


14 kommenttia:

 1. Hei Krisse. Samat on minullakin ajatukset olleet, mutta tämä on asia, että se vain jää ja jää vaikka kysymyksessä on tosi tärkeä asia ja ihan varmasti jokaisen meidän kohdalle joskus tuleva. Pitääpä käydä tuolla "Kannassa". Terv. Pena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Harkinnan arvoinen asia on tuo hoitotahdon kirjoittaminen ja sitähän voi sitten muuttaa jos ajatukset ja tahto muuttuu ajan myötä.
   Käypä tosiaan katsomassa mitä sieltä löytyy.

   Poista
 2. Itse en ole asiaa vielä ajatellut, voisi olla kyllä hyvä miettiä tuotakin...
  - Oikein mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän näitä asioita nuorempana niinkään tule ajatelleeksi, mutta iän myötä ja kun vielä työura on tullut tehtyä hoitoalalla, niin kaikenlaista on nähnyt.

   Mukavaa viikonlopun jatkoa sinullekin!

   Poista
 3. Kiitos vinkistä, Krisse!

  Olen muutamaankin kertaan miettinyt asiaa. Tässä iässä aihe ei minusta tunnu synkältä ollenkaan, ennemminkin itsenäiseltä, vapaalta ja toiveikkaalta. Vaan kukin näkee asiat omalla tavallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo synkkyyden ajatus tuli varmaan minulle siitä, kun nyt melkein kaikki suunnittelevat joulua ja sehän on enimmäkseen iloinen asia ja sitten minä hoitotahtoa tänne kirjoittelen. Mutta toisaalta suuret juhlapyhät saavat ihmisen miettimään syvällisestikin menneitä aikoja ja sitä, että mitä vielä on tulevaisuudelta odotettavissa. Totta tosiaan, itsenäisyyttähän se on että voi etukäteen päättää itseä koskevasta asiasta, ja toiveikkuutta myöskin, että voi toivoa, ettei elämää pitkitetä kaiken uhallakin, vaikka mikä olisi.

   Poista
 4. Tärkeä aihe. Omalle isälleni (vuosi sitten) muodostettiin hoitotahto ilman omaisilta kysymistä. Se loukkasi, varsinkin kun olen itse alalla ja tiedän että siinä käveltiin omaisten yli. Tilanne oli sellainen, että niin vain piti tehdä mutta silti. Kannattaa todellakin varmistaa että hoitotahto löytyy potilastietojärjestelmästä, mielellään kertomus-lehdeltä heti kun tietokanta avataan. Muussa tapauksessa se hukkuu johonkin. Omalla työpaikallani (dementia hoiva-ala) hoitotahto muodostetaan hoitoneuvottelussa, kun asukas on muuttanut pitkäaikaispaikalle kotiin. Se helpottaa sekä omaisten että hoitajien hoidon loppuvaihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tärkeää, että näitä asioita tuodaan esille.Oudolta kuulostaa isäsi kohdalla se, että jos nyt ymmärrän oikein mitä tarkoitat, niin hoitohenkilökunta teki isällesi hoitotahto-sopimuksen. Minä ainakin ymmärrän hoitotahdon tarkoitukseksi juuri sen, ettei kukaan muu, ei hoitohenkilökunta sen paremmin kuin omaisetkaan saa päättää sairastuneen tai vakavasti loukkaantuneen hoitotahdon sisällöstä, vaan kyseessä on asianomaisen oma tahto siitä, miten hän itseään haluaa kohdeltavan, jos hän ei pysty sitä ilmaisemaan sitten kun se on ajankohtaista. Vaikeita asioita ja tilanteita nämä ovat, on sitten tuo hoitotahto kirjoitettu tai ei.

   Poista
 5. Kiitos Krisse! Niin tärkeä asia. Mieheni äiti on aika huonossa kunnossa ja hänellä on hoitotahto. Itselläni ei ole, mutta pyörittelin tosiaan tänään asiaa mielessäni, kun se nyt tuli läheisen kautta esille.
  Hyvä aihe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu hyvältä kuulla, että omaisesi on aikanaan tehnyt hoitotahto-sopimuksen. Silloin asiat tulevat edes hiukan yksinkertaisemmiksi ja selkeämmiksi hoitaa, kun ei tarvitse jahkailla siitä, että miten sairastunut omainen haluaisi missäkin tapauksessa toimittavan.

   Poista
 6. Tärkeä aihe! Netin kautta suoraan järjestelmään tehtynä toimii varmasti paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ja pienellä vaivalla voi ainakin hiukan ohjata mahdollista tulevaa hoitoaan mieleiseensä suuntaan.

   Poista
 7. ♥mun on pitänyt käydä noilla sivuilla....nyt menenkin, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä tuntui löytyvän kaikenlaista tietoa, joten kannattaa käydä.

   Poista