perjantai 13. marraskuuta 2015

HYVÄÄ KAHVIA

Kahvi on suurimmalle osalle meistä suomalaisista jokapäiväinen nautintoaine ja silloin tietysti haluaisi sen olevan mahdollisimman maukasta.

Plussaa olisi myös se, jos kahvin valmistaminen olisi suhteellisen yksinkertaista ja kahvi olisi sopivan kuumaa.

Laite, jolla kahvin valmistamme ei myöskään saisi maksaa mahdottomia.

Ja nyt tarkoitan ihan tavallisen kahvin valmistamiseen käytettävää laitetta. Ihan eri asia on sitten kahvikoneet, jotka valmistavat mitä erilaisempia kahveja.

Meillä on ollut käytössä Moccamaster, jonka valmistamaan kahviin olemme olleet melko tyytyväisiä.
Nyt kuitenkin kyläillessämme viimeksi tyttären perheen luona, näin aivan uudenlaisen keittimen, perkolaattorin.

Tai enhän minä silloin sen nimeä tiennyt, vaan jälkeenpäin olen sen selvittänyt.

Jotenkin tuo perkolaattori vaikutti kauhean vanhanaikaiselta ja vähän hankalaltakin käyttää, mutta maukasta kahvia se valmisti.
Käytön hankaluus johtui enimmältään siitä, että lasinen nuppi kannessa lähti aina irti kun kannen avasi.

Kului muutama viikko tuosta vierailusta ja kävimme mökkipaikkakuntamme kierrätyskeskuksessa.
Siellä oli ihan samanlainen laite kuin tyttärellämme ja kuulimme että laitetta on siellä kokeiltu ja se toimii.

No me otimme sen kotiin ja putsasimme huolellisesti.
Mittasimme kahvin ja veden keittimeen ja käynnistimme sen.
Pulputusta alkoi kuulua ihan niin kuin pitääkin, mutta kun keittimen valo syttyi sen merkiksi, että kahvi on valmista, oli pannussa vain kuumaa vettä ja kuivaa kahvijauhoa.
Kokeilimme uudestaan, mutta sama oli lopputulos.

Nyt oli kuitenkin kipinä tuollaisen laitteen hankkimiseen kasvanut niin suureksi, että siltä istumalta tuli lähtö paikalliseen liikkeeseen.

Sieltä ostettiinkin keitin ja hetihän sitä piti kokeilla.

Laite toimii niin, että ensin kannuun laitetaan sopiva määrä kylmää vettä.
Sitten laitetaan osat paikoilleen kannun sisään ja mitataan oikea määrä kahvijauhetta suodattimeen. Suodatinpaperia ei tarvita.
Sen jälkeen suodattimen reiällinen kansi paikoilleen ja kannun kansi kiinni.

Painetaan käynnistysnappia ja kone hoitaa kahvin valmistuksen.Lasinen nuppi on kiinni tukevasti ja ohjeessa kehoitetaan nostamaan kantta suoraan ylöspäin avattaessa, eikä sivuttain, minkä meinaa automaattisesti tehdä, kansi kun on kiinni aika tiukassa.

Lasin läpi näkyy, kuinka kahvi pulputtelee pannun sisässä putkessa.

Kun kahvi on valmista, syttyy merkkivalo.

Jos vertaa tässä laitteessa valmistettua kahvia tavalliseen suodatinkeittimen kahviin, niin tämä on tosiaan kuumaa, eikä haaleaa.
Tällä laitteella kahvin valmistaminen kestää ehkä hiukan kauemmin.
Luettuani netissä muiden kokemuksia tästä keittimestä, oli sen puhdistaminen joidenkin mielestä vaivalloista,mutta itse en ole sitä mieltä. Kaikki osat, paitsi kannu, voidaan pestä jopa tiskikoneessa, mutta useimmiten riittää pesaisu astianpesuaineella.

Ainoa asia, joka meillä on vielä hakusessa on oikean kahvilaadun löytäminen. Olemme käyttäneet tavallista suodatinkahvia ja laittaneet sitä hiukan enemmän kuin mitä laitoimme Moccamasteriin, joku käyttää pannujauhatuskahvia.

Ostimme tänään kokeiltavaksi kahvia joka on nimenomaan tällaiseen laitteeseen tarkoitettu,mutta suurempaa eroa sillä ja suodatinkahvin maulla ei mielestämme ollut. Pitää vielä kokeilla laittaa sitä hiukan tavallista määrää enemmän ja katsoa mitä se vaikuttaa kahvin makuun.

Käytettyämme tätä laitetta nyt muutaman päivän olemme tyytyväisiä ja kahvi on todella kuumaa, joten jos sen haluaa ottaa mukaansa vaikkapa eväsretkelle, niin se on tosiaan kuumaa vielä sittenkin, kun sitä jonkun tunnin päästä ruvetaan juomaan.

Ainoa miinuspuoli ainakin tässä mallissa mikä meillä on, on se, että laite katkaisee kuumana pitämisen kun 40 minuuttia on kulunut valmistamisesta. Meillä kun aamukahvit saatetaan juoda vähän eri aikoina, olisi kiva jos kahvi pysyisi pikkuisen kauemmin kuumana keittimessä, enkä nyt tarkoita tuntikausia kuitenkaan. Liian pitkä kuumana pitäminenhän tekee kahvista tosi pahaa tököttiä.

No silloin on kai otettava se termospullo käyttöön.

Onko sinulla antaa vihjeitä siitä, mikä kahvi olisi parasta kyseiseen keittimeen?
Mutta nyt on perjantai ja viikonloppu alkamassa. Minulla on illalla kivaa tiedossa, kun tavataan naisporukalla hyvän ruoan ja seurustelun merkeissä ja viettääpä yksi meistä synttäreitäänkin.

OIKEIN KIVAA PERJANTAITA KAIKILLE!

11 kommenttia:

 1. Aijaijai hyökkäsin tänne heti, kahviasiaa, ihanaa <3 Kahvin täytyy olla todella kuumaa ja aina ällistelen paikkoja, joissa tarjotaan kylmää maitoa kuuman kahvin kanssa, tulee kamalan makuista. Hieno kannu ja tuo katkaisijahomma ärsyttää täälläkin.

  Kivaa viikonloppua Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä oletkin oikea kahvikissa! Meilläkin on kapselikahvinkeitin, mutta aamukahviksi pitää mielestäni saada "tavallista" kahvia, eikä ainakaan mitään makeahkoja kahveja. Tunnustaudun kyllä sellaiseksi kahvinjuojaksi joka lorauttaa juuri tuota kylmää maitoa kahviinsa :)
   Tänään ehdin herätä ja kaataa kahvia itselleni enne tuota napsausta, joka katkaisee lämmön keittimestä.
   Sinulle myös kaikkea mukavaa tähän päivään!

   Poista
 2. Meilläkin on Moccamaster - ja sitten Philiipsin nopea keitin, jossa on tippalukko - ihan ehdoton meidän taloudessa;)
  Kahviaddiktina välillä tahtoisin fiilistelläkin ja isäntä osti joskus minulle sellaisen monitoimikeittimen, millä valmistuu espressot, lattet ja capuzzinot. Käyttämättä jäi - en jaksanut sen kanssa pelailla ja sitä pesurumbaa. Keitin on nyt maalla Sauvossa.
  Tuota perkolaattoria olen monesti jo ollut ostamassa mutta vielä jarrutellut - pelkään, että jää käyttämättä, jos on hankala puhdistaa. Mutta silti - hyvää kahvia varten voi hieman laiska ladykin joustaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kapselikeitin, mutta ostettiin ehkä väärän merkkinen, kun tähän on saatavissa vain muutamia sellaisia, joihin kuuluu maitokin. Toistaiseksi sillä keitellään silloin tällöin päiväkahvit.
   Aamuksi pitää saada kunnollista, tavallista kahvia ja siihen tämä perkolaattori on mielestäni mainio, paitsi tuo lämpimänä pitämisen lyhyehkö aika. Puhdistamisessa en näe mitään hankaluutta.

   Poista
 3. Kyllä kaffin ystäville on kaikkea kivaa tarjolla. Ja onhan se valmistaminen osa sitä nautinnon kokonaisuutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenlaista laitetta on tosiaan tää nykyä saatavilla. Se kun tuntee sen tuoksun jo ennen kuin kahvi on ihan valmista, aah...

   Poista
 4. Itse olen sellaista isompaa perkolaattoria vuokrannut juhliin. Sellaisen kanssa, ei tarvitse kahviasiaa murehtia, vaan saa kerralla kahvia isommallekin porukalle. Ja kahvi säilyy paremman makuisena pidempään kuin tavallisessa keittimessä. :)
  Mukavaa viikonloppua sinulle Kristiina! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain olen itsekin sellaiseen törmännyt ja hyvää kahvia se valmisti.
   Samoin sinulle, mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 5. Meillä on tuollainen perkolaattori ollut jo ainakin 10 vuotta. Välillä sillä keitellään ja varsinkin kun tavallinen keitin meni rikki,oli perkolaattori kullan arvoinen! On se jotenkin hankalampi käyttää, mutta hyvää kahvia ja todella kuumaa se tekee. Anopilla on sellainen ja hän sen meillekin joskus joululahjaksi osti.Meillä käytetään siinä tavallista suodatinkahvia ja anoppi keittää aina pannujauhatuksesta, oli keitin mikä hyvänsä. En osaa sanoa, mikä kahvi olisi parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, meilläkin lähti se lasikupu irti ja ostimme siihen uusia. Niitä myydään ainakin kahden nupin pakkauksissa.

   Poista
  2. Tyytyväisiä perkolaattorin käyttäjiä ollaan täällä parin viikon kokeilun jälkeen. Hyvä tietää, että noita lasikupuja saa ostaa irrallisina.

   Poista