sunnuntai 24. toukokuuta 2015

HELLUNTAI

Heleää helluntaita, vai miten sitä sanotaan!
Tänä viikonloppuna on vietetty helluntaita, vaikka ei sitä kyllä mistään ole huomannut, jollei ole sattunut vilkaisemaan allakkaa. Ennen vanhaan helluntai oli melkeinpä juhannuksen veroinen juhlapäivä, mutta silloin se saattoikin olla keskellä viikkoa ja se taas tiesi ylimääräistä vapaapäivää työstä.

En malttanut enää lykätä kesäkukkien ostamista, vaan tänään ajoimme puutarhamyymälään katsastamaan tarjontaa. Hiukan oli vielä pienet valikoimat meidän paikkakunnalla, mutta löysin kuitenkin niitä kukkia, joita olinkin aikonut ostaa.
Amppelipetuniat tai riippapetuniat ovat olleet suosikkejani jo useamman vuoden ajan. Ne kukkivat tosi runsaasti ja keskikesällä tapaan leikata niitä reilusti ja sen jälkeen ne kukkivat, jos mahdollista, vieläkin runsaammin.
Saunan edustan kukkalaatikon narsissit vein talvehtimaan kompostiin ja istutin laatikkoon petunioiden lisäksi orvokkeja, jotka vielä ovat kauniita. Kesän mittaanhan ne lakkaavat kukkimasta ja silloin otankin ne pois laatikosta ja niin saan lisää tilaa petunioille, jotka yleensä ovat siihen mennessä rehevöityneet kovasti ja tarvitsevat lisää tilaa.

Muratit ovat viime vuotisia ja ovat talvehtineet hienosti isommassa laatikossa avoterassilla. Nyt jaoin ne ja istutin seinälle kiinnitettyihin ruukkuihin. Viime kesänä samaiset muratit viihtyivät mainiosti terassin seinällä, joten samaa toivon tänäkin kesänä.

Villiviini kiipeää terassin seinää ja kattorakenteita pitkin, mutta näin aikaisin keväällä näkyvissä on vasta lehden alkuja, mutta lisää vihreyttä se tuo terassille kunhan päästään kesään ja lehdet kasvavat.

Punaisten petunioiden lisäksi ostin iki-ihania valkoisia. Ne ovat myös kiitollisia kukkijoita, kunhan muistaa nyppiä kuihtuneet kukat pois. Altakastelulaatikon olen todennut hyväksi kasvupaikaksi kesäkukkamullalla täytettynä. Annan myös lannoitetta silloin tällöin kesän mittaan.

Muutama kaunis kukka ja pöytäliina riittävät tekemään ulkoterassista kesähuoneen, jossa ruokaillaan mahdollisimman usein, eli melkein päivittäin. Terassillamme on myös katto, joten siellä voisi istua vaikka sateella, mutta harvemmin silloin tulee ulkona istuttua, sen verran kolealta ilma silloin tuntuu.
Tänään oli kuitenkin kaunis, tuuleton päivä, joten ruokailimme ulkona.Nyt ollaan jo sisätiloissa ja katsellaan TV:tä, jos sieltä jotain kivaa tulee.
Aina välillä tulee kuitenkin vilkaistua ulos ja ihailtua ihanaa keväistä luontoa.Tuliko hankittua se helluntaiheila, jos ei sellaista jo ennestään ollut? :)

23 kommenttia:

 1. No enpä ollut hoksannut koko helluntaita ennenkuin yritin mennä Lähi-Siwasta noutamaan Ellokselta tilaamiani mattoja, mutta siellä olikin ovet säpissä. Ihan säikähdin, että mikäs nyt, kun yleensä Siwa on aina auki. (Jopa niin auki että alkaa jo ihan myyjien pitkät työpäivät säälittää).

  Ja kun oli toi heilakin jo valmiina, niin enpä huomannut siitäkään :)

  Teillä on kyllä tosii kaunista. Ja kyllä kesäkukat on vaan niin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei sitä helluntaita tosiaankaan huomaa, paitsi siitä kun kaupat mainostivat "hyvää helluntaiksi" ruokamainoksissaan. Täällä olivat kaupat auki ihan niinkuin aina sunnuntaisin.

   Poista
 2. Ihana tunnelma kuvissa! Ensi viikolla käydään ostamassa meille kesäkukat... ja viikonloppuna juhlitaan, toivotaan vähintään yhtä kaunista ilmaa, kuin tänäänkin on ollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teille onkin tulossa suuret juhlat ja ihanat, voin kokemuksesta sanoa. Meillä ei kylläkään ollut tuuria sään kanssa, sateista ja tuulista oli.

   Poista
 3. Teillä on jo ihan kesä siellä! Itsekin tykkään petunioista ja orvokeista - tosin siitä nyppimisestä en niinkään. Ja joka kesä päätän, että ensi kesänä ei enää - mutta niin vain orvokit nököttävät nytkin parvekelaatikoissa ja etupihan amppeleissa. Ja jos vanhat merkit paikkansa pitävät, kantaa isäntä jonain lähipäivänä ne petuniatkin joukkoon;)
  Minun helluntaiheilani karkasi tänään töihin, mutta on jo nyt kotona. Muutaman sanan asiasta sanoin;)
  Ihanaa helluntaipyhän iltaa - täällä paistaa aurinko, vaikka ulkona hieman koleaa onkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No muuten näyttää aika kesäiseltä, mutta lämpötila on aika matalalla. Tykkään kyllä pelargoneista enemmän kuin petunioista, mutta jos tulee kylmä ja sateinen kesä, niin ne eivät mielestäni kestä samalla tavalla kuin petuniat.
   Onneksi se heila sentään löysi takaisin kotiin :)

   Poista
 4. On teillä vaan siellä kaunista ja ihanan kesäistä! :)
  Joka kevät vannon etten osta yhtään kesäkukkaa, mutta ei niitä ilmankaan oikein osaa olla ;)
  Aurinkoista pyhäiltaa täältä kaakonkulmalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yritän vähentää kesäkukkien määrää, mutta luulen, että se lisääntyy joka vuosi hiukan. Täytyyhän niitä olla.
   Kiitos, aurinkoista on täälläkin tänään ollut.

   Poista
 5. Miten olinkaan tyhmä murattieni kanssa viime kesänä kun en tajunnut,että nehän voisi kestää ensi kesään - niin komeana kasvoivat ja minä laitoin syksyllä ne kompostiin. Hyvä Anne. Teillä niin lämmintä ja kaunista - meillä niin kylmä - hrrr!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on talvet leudompia kuin mantereella. Eivät varmaan kovia pakkasia kestä talven yli, mutta viime talvi, ainakin täällä, oli leuto, joten säilyivät hyvin.
   Ei täällä nyt kovin lämmintä ole ja kun katsoin säätiedotusta, niin muualle Etelä-Suomeen luvattiin lämpimämpää kuin tänne.

   Poista
 6. Teillä vaan on niin täydellisen kaunista, että jos saisi valita, niin eihän ihminen muuta tarvitsisi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia! Ollaan kyllä onnellisia tästä mökistä ja kauniista luonnosta täällä Ahvenanmaalla, vaikka välillä kaipaakin "suomalaiseen ympäristöön".

   Poista
 7. Kesäkukat <3 <3
  Ihanan vihreää ja vehreää siellä jo! Taitaa tulla kesä.. tai taitaa se jo olla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkukat ovat kyllä ykkösasioita kesässä! Vähän lämpimämpää kun vielä olisi, niin sitten olisi kesä!

   Poista
 8. Upeasti siellä kukat kukkivat. Samaa komppaan edellisen kanssa. Miten en ole tajunnut, että muratti voisi säilyä seuraavaan vuoteen....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten jo vastasin Annelle, niin voi olla etteivät muratit kovia pakkasia kestä, mutta mikäänhän ei estä kokeilemasta. Minulla ne olivat isohkossa ruukussa ja ruukku oli terassilla, jossa on katto ja seinät kolmella puolella, mutta yksi sivu on avoin.

   Poista
 9. Ihanalle näyttää! Kaunista!
  Minulla on vielä kesäkukat laittamatta, mutta suunnitelmat alkaa olla valmiina:)

  VastaaPoista
 10. Ei ole minullakaan vielä kaikkia hankittuna, vaan ostan lisää pikkuhiljaa.

  VastaaPoista
 11. Kyllä se vaan niin on, että kesäkukat tuovat suven tullessaan!
  Ihania kukkia olet valinnut, pinkit ja valkoiset kukkaset on myös mun
  makuuni.
  Ihanaa toukokuun viimeistä viikkoa sulle Krisse <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta on Teija, että vasta sitten kun kesäkukat on istutettu, niin sitten tuntuu kesältä.

   Kiitos, täällä nautitaan keväästä ja kesän odotuksesta.

   Poista
 12. Somia kukkasia, minä oottelen kylppäriremontin loppusista. Saahan tavarat paikoilleen takaterassilta niin jopa sitten kukkaostoksille. Ja hellun kanssa tullee marraskuulla kolomekymmenvuotis- hääpäivä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, ihanaa saada kylppäri uudistettua. Laitathan sitten kuvia blogiin. Onnittelut etukäteen syksyllä tulevan hääpäivän johdosta. Pitkään olette yhdessä olleet.
   Minun ei myöskään tarvinnut stressata helluntaiheilan hankkimisen kanssa; me vietetään muutaman viikon päästä 42-vuotishääpäivää :)

   Poista
 13. Minulla muratti on aivan villiintynyt aidalla, sillä täällä sen kasvukausi on vuoden ympäri. Näyttävät niin somilta purkeissasi.
  Kunpa se kesä nyt oikein tulisi ja kesäkukkaintokin iskisi ihan kunnolla, vaikka oikein nätiltä näyttää pihasi jo nyt :)

  VastaaPoista