tiistai 30. joulukuuta 2014

TAAS SE MENI

Vuosi on taas vierahtänyt ja on ihan kohta loppu. Tein minäkin pienen koosteen menneestä vuodesta.
TAMMIKUUSSA lomailtiin Thaimaassa ja nautittiin auringosta, jännättiin täällä kotona sitä tuleeko talvea ollenkaan, herkuteltiin, ostettiin vuoden ensimmäiset neilikat ja tehtiin löytöjä kirpparilla.

HELMIKUUSSA matkattiin Tampereelle juhlimaan J:n eläkkeelle lähtöä, nautittiin hyvästä live-musiikista Paapan Kapakassa, yövyttiin Hotelli Victoriassa. Mökkirannassa ihasteltiin hienoa aurinkoista päivää ja rantaan ajautuneita jäälohkareita. Piristystä päivään saatiin appelsiineja popsimalla.

MAALISKUUSSA saatiin jo aloittaa pihatyöt mökillä. Lumesta ei tietoakaan, vaan nurmikko melkeinpä vihreänä. Risuja poltettiin rannassa ja keväiset narsissit istutettiin terassia kaunistamaan.

HUHTIKUUSSA aloitetiin yksi kesän monista remonttiprojekteista: parvi laitettiin uuteen uskoon. Maalia, kirjan sivuilla tapetointia ja uutta huonekalua hankittiin. Myös makuuhuoneemme mökillä sai pintaremontin. Vesi oli tyyni kuin peili. Yrtit oli kylvetty ja hiukan vihreää jo pilkistikin mullasta.

TOUKOKUUSSA teimme matkan Espanjan Alicanteen. Se olikin ihana matkakohde. Kotona luonto alkoi näyttää keväiseltä: valkovuokkoja, sini-ja keltavuokkoja, voikukkapeltoja. Ihana kesä oli edessä!

KESÄKUUSSA lapsenlapset tulivat kanssamme mökille ja päivät täyttyivät puuhailusta. Kesäkukat, jotka oli istutettu jo toukokuun puolella olivat jo aika reheviä. Remontit jatkuvat mökillä. Vierasmakuuhuoneen ehostus valmistui ja lipastokin sai uuden värin. Juhannus mökillä, kuten aina.

HEINÄKUUn puolesta välistä alkoi kesälomani. Koko kesä vietettiin mökillä. Nyt oli vuorossa saunan remontointi. Seinät ja katto valkaistiin saunavahalla ja lauteet käsiteltiin puolestaan mustiksi samalla vahalla. Huussikin sai tapettia seiniin makuuhuoneiden tapetoinnista jääneillä jämäpaloilla.
Metsämansikat mökin pihalla antoivat mahtavan suuren sadon ja kaupungissa käytiin katselemassa vierasvenesataman vilskettä ja kävelykadulla tottakai syötiin jätskit.

ELOKUUSSA tuli tytär lapsineen käymään muutamaksi päiväksi ja heidän kanssaan käytiin ihailemassa autokaunottaria kaupungissa järjestetyssä näyttelyssä. J sai mahtavan ahvensaaliin ja minä bongasin valkoisen maitohorsman.
Elokuun lopussa saimme vieraiksemme erään valokuvaajan ja reportterin ja heidän käynnistään varmaan kuulemmekin jatkossa lisää.

SYYSKUUSSA toteutettiin viimeinen tämän vuoden remonteista. Saunakamarin pinnat maalattiin valkoisiksi, ommeltiin uudet verhot ja hankittiin pari vanhaa omenalaatikkoa hyllyiksi. Pihlajanmarjoissa oli ennetyksellisen paljon marjoja. Aamukaste viipyili jo vähän pidempään terassin laseissa. Mökillä kuitenkiin oltiin vielä ihan kokopäiväisesti.

LOKAKUUSSA pääsimme jälleen käymään Lapissa. Nautimme ihanasta luonnosta. Lunta ei vielä ollut, mutta patikoimme joka päivä. Tapasimme myös Lapissa asuvan tyttären perheineen.

MARRASKUUSSA olimme taas kaupunkikodissa. Poikkesimme mökillä vaan katsomassa, että kaikki on kunnossa. Tein kaupunkikävelyjä ja nautin siitä kun ei aina tarvitse kulkea yhtä ja samaa tietä, niin kuin mökillä.

JOULUKUU meni nopeasti niin kuin se aina tahtoo mennä. Joulun olin töissä. Lunta on tullut vähän ja maa on nytkin valkoinen, mutta lämpötila plussan puolella saa sen varmaan sulamaan pian.

Tällainen oli vuosi 2014 meillä.
Mitähän ensi vuosi tuo tullessaan?


OIKEIN HYVÄÄ UUTTA VUOTTA KAIKILLE LUKIJOILLE JA KIITOS TÄSTÄ VUODESTA JA KOMMENTEISTANNE!

maanantai 29. joulukuuta 2014

JÄÄKUKKIA

Aamulla pakkaslukemat olivat jotain -13 ja pakkanen oli kuorruttanut maisemat aivan ihanan näköisiksi, jopa keskellä kaupunkia.
Ikkunassa oli valkoisia pikkuisia lumitähtiä, joita lähemmin tarkastellessa ei voinut olla ihailematta luonnon hienoja aikaansaannoksia.

Aurinko paistoi kirkkaasti, joskin aika matalalta. Nytkin  iltapäivällä se vielä paistaa, mutta puolikas kuu on jo myös näkyvilla.
Käytin pakkasaamun hyväksi ja sulatin pakastimen. Samalla tuli jääkaappikin siivottua, kun viimeisetkin jouluruoat on sieltä tyhjennetty, paitsi pieni pala kinkkua on vielä jäljellä. Pakasteet olivat ulkona parvekkeella sillä aikaa kun sulatin jäät pakastimessa.

Ihana arki on taas alkanut ja minulle se sopii, koska tykkään arjesta enemmän kuin pyhäpäivistä. Ja tällaisista arkipäivistä jolloin olen vapaalla tykkään ihan erityisesti!

Ihanaa pakkaspäivää kaikille ja ulkoilkaa jos  teillä vain se mahdollisuus on. Iltahämärissäkin tehty lenkki piristää mieltä kummasti.

sunnuntai 28. joulukuuta 2014

AURINKOA JA JÄÄPUIKKOJA

Eilen vapaapäivänä paistoi aurinko täydeltä terältä ja lähdimme etsimään kaunista kuvattavaa. Ajoimme Kungsöhön ja päädyimme rannalle josta otin tämän melkein kesäisen kuvan. Taivas oli ihanan kirkkaan sininen.

Metsän reunan puut olivat valkoisessa huurteessa ja kimalsivat kauniisti auringossa. Luntakin oli tullut vähän, niin että maa oli puhtaan valkoinen ja mikä parasta, tien pinnat eivät olleet liukkaat. Lämpötila kuvien ottoaikaan oli -9 astetta.

Pienet, vaatimattoman näköisetkin puut loistavat kuin timantit, kun aurinko kimaltelee niiden huurteisilla oksilla.

Aurinko sulatti kallion päällä olevaa lunta ja alas valuva vesi kuorrutti alapuolella kasvavan varvikon hienosti.


Luonnon kauniita yksityiskohtia: huurteinen männynoksa.


Eilen keräsin taas askelia ja olen joka päivä saavuttanut tavoitteeni eli kävellyt vähintään kymmenentuhatta askelta. Ja mikäs on kävellessä näin hienossa talvisäässä auringonpaisteessa.
Myöhemmin illalla tuli vielä lunta lisää, joten nyt voi kohta sanoa, että täälläkin on lunta.

lauantai 27. joulukuuta 2014

IHAN TAVALLINEN LAUANTAI

Hyvää joulun jälkeistä lauantaiaamua!

Joulu meni töiden merkeissä, mutta ehtihän sitä kotonakin silti joulua viettää. Nyt alkaa tuntua siltä, että riittää joulun tunnelmointi taas tältä kerralta.
Tänään vapaapäivä ja on aikaa katsella kotia vähän arkisemmaltakin kantilta. Nimittäin pyykkejä on pesty ja astioita eilisen jäljiltä nosteltu kaappiin, kunhan kone ne ensin pesi puhtaiksi.
Joulukukka-asetelmani, se ainoa, alkoi myös näyttää vähän repsahtaneelta. Hyasinttien varret olivat venähtäneet liian pitkiksi, eivätkä ne tukikepeistä huolimatta enää pysyneet pystyssä. Kukat olivat vielä ihan kauniit ja yksi nuppukin on vielä aukeamatta.

Koska tykkään kovasti hyasinttien tuoksusta, niin halusin nauttia siitä vielä jonkin aikaa. Katkaisin kukkavarret ja tökkäsin kukat maljakkoon. Siinä ne näyttävätkin taas tuoreilta ja vähän erilaisilta. Kukkanuppujen aukeamisesta ei ole takuita, kun vedessä lilluvat.

Päivästä näyttää tulevan aivan ihana; -7 astetta ja aurinkokin näyttää tulevan esiin. Ikkunassa on kauniita kuurankukkia ja maa on paikoitellen valkoinen. Tänään on suunnitelmissa kävelylenkki kameran kanssa ja toiveissa saada muutama kaunis luontokuva otettua. Muuten mitään ihmeempää ei olekaan päivälle suunniteltu. Huomenna tämän jakson viimeinen työpäivä ja sitten viikon vapaa. Tuon vapaan jälkeen alkaakin sitten se vihoviimeinen työjakso, neljä päivää!


Näiden kuvien myötä toivotan kaikille oikein kaunista lauantaita!

tiistai 23. joulukuuta 2014

JOULUMIELI
"Katso taivasta, tähtiä ja kuuta,
vieläkö joulu on jotain muuta.
Ystävän halaus ja aatos jalo,
 tuttua on myös kynttilän valo.
Joulun maun tuntee jo kieli,
Mutta tärkeintä on kuitenkin hyvä mieli."

Tämä kaunis värssy oli yhdessä saamassamme joulukortissa ja pidin siitä niin paljon, että halusin laittaa sen tännekin.

LÄMMINTÄ JOULUMIELTÄ KAIKILLE LUKIJOILLE!


AATONAATTO

23. joulukuuta

Eilen saatiin tännekin pikkuisen valkoista maahan. Mistään lumipeitteestä ei voida kuitenkaan puhua, niin vähän sitä on tullut.

Tämä viikko on minulla työviikko ja se tarkoittaa sitä, että tänään on iltavuoroon meno.
Jouluvalmistelut on suurimmalta osaltaan tehty. Oltiin vähän jo ajateltu, ettei perinteisiä jouluruokia tänä vuonna laitettaisikaan, mutta eilen kuitenkin tein lanttulaatikkoa, tänään töiden jälkeen valmistuu rosolli eli sallatti, niin kuin meidän murteella sanotaan. J jää paistamaan kinkkua kun minä lähden töihin. Töissä taitaakin olla jo jouluvalmistelut tehty sillä aikaa kun minä olen ollut vapaalla.

Joko teillä on joulu valmiina?

Mukavaa, eikä toivottavasti kovin stressaavaa aatonaattoa kaikille!

maanantai 22. joulukuuta 2014

JOULUN 2014 HITTILAHJA?

Tämän joulun hittilahja on saapunut tännekin. Mietittyäni aikani ja luettuani parista blogista kyseisen tuotteen käyttäjien kokemuksia aktiivisuusrannekkeesta, päätin minäkin tilata sellaisen itselleni.

Kahden päivän käyttökokemuksen perusteella en vielä pysty kovin paljoa käytöstä kertomaan, mutta ainakin olen molempina päivinä innostunut keräämään askelia suositellun määrän ja ylikin. Sekä tänään, että eilen tein kaksi kävelylenkkiä saavuttaakseni tavoitteenani olevan askelmäärän.
Laite näyttää askelten määrän, käytetyn ajan, kellonajan, sekä sen kuinka monta kaloria on kyseisen matkan kulkemiseen käytetty.
Laitteella pystyy myös seuraamaan nukkumiseen liittyviä juttuja ja varmaan vielä muutakin, mutta itse olen vasta päässyt pikkuisen alkuun tämän kojeen käytössä, joten neuvoja en osaa vielä antaa laitteen hienouksien käyttöön.
Minulle tärkeintä onkin tässä se, että  laite kannustaa minua liikkumaan ja kaikki muu sen päälle tuleva on sitten plussaa.

Kaiken muun lisäksi laite on mielestäni erittäin tyylikkään näköinen.
Odotan jännittyneenä sitä, että huomenna pääsen mittaamaan, miten monta askelta otan työvuoroni aikana.

IHANAA JOULUVIIKKOA KAIKILLE!

sunnuntai 21. joulukuuta 2014

JOULUKUKAT RIVISSÄ

Nyt on meillekin hankittu muutama joulukukka, nimittäin kolme kappaletta hyasinttejä ruokakaupasta. Maksoivat alle kaksi euroa kappale, joten kalliiksi tämä asetelma ei ainakaan tullut.

Minulla oli valmiina keväällä yrttien kasvatuksessa käyttämiäni peltilaatikoita ja hyasintit olivat just passelin kokoisia niihin. Otin vaan hyasintit ylös muoviruukuistaan ja istutin ne multineen päivineen peltilaatikkoihin.

Mullan päälle laitoin hiukan sammalta ja parvekkeelta otin muutaman muratinoksan sammalten päälle laitettavaksi.

Asetelma on valmis ja nyt vaan odotellaan nuppujen aukeamista. Minkähän värisiä kukkia näistä tulee?
Kellarissa olisi vielä toinen samanlainen sarja näitä purkkeja, niin että toisenkin asetelman voisi vielä tehdä. Ehkä jouluruusuista?

lauantai 20. joulukuuta 2014

MAALAHDEN LIMPPU
Eilen leivoin Maalahden limppua. Reseptin olen joskus saanut entiseltä työkaverilta, joka oli Pohjanmaalta kotoisin.
Limppu on helppo tehdä ja onnistuu aina. Taikinamäärä on iso, eikä ainakaan meidän huushollin yleiskone jaksanut sitä alustaa, joten käsivoimin mentiin. Halusin kuitenkin tehdä juuri tämän kokoisen taikinan, koska siitä tulee juuri sopivasti uunipellillinen ihanaa limppua, joka sopii erityisen hyvin juuri joulun aikaan.

Tässä resepti:

1,5 l  vettä
50 g hiivaa
3 dl siirappia
1/2 kg fariinisokeria
1 kkp sokeria
2 kkp maltaita
2 tl ruokasoodaa
4 rkl suolaa
1,5 kg ruisjauhoja
1 kg vehnäjauhoja

Sekoita kaikki ainekset ja alusta taikina. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina tasaisesti paperille.
Anna nousta pellillä 6 tuntia.
Paista 150 asteessa 3 tuntia.

Jos haluat, niin sivele valmiin limpun pintaan siirappia ja vettä.

Uunipellillisen jaan yleensä kuuteen tai kahdeksaan palaan, jotka laitan pakkaseen, josta on helppo ottaa kulloinkin syötävä määrä sulamaan.
Muuta ei leipä päälleen kaipaa kuin voita tai margariinia, mutta sopii erinomaisen hyvin esim. illanistujaisten suolapalaksi vaikka graavilohen kanssa.