lauantai 13. joulukuuta 2014

LUCIA


Tänään on vietetty LUCIAN-päivää. Se onkin perinteinen joulun alla vietettävä päivä erityisesti ruotsinkielisillä seuduilla. Ainakaan minun lapsuudessani ei sitä  vietetty suomenkielisten keskuudessa. Nykyistä käytäntöä en tiedä. Täällä Ahvenanmaalla sitä tietysti vietetään ja niinpä mekin menimme kotikatumme varrelle seuraamaan Lucia-kulkueen matkaa. Kulkueessa oli Lucia-neidon lisäksi paljon muitakin. Oli palveluskoiria, pari ponia, vapaapalokuntalaisia, päiväkotilapsia ja suuri joukko muita lapsia.
Kadun varrelle oli kerääntynyt ihmisiä seuraamaan tuon kulkueen menoa.  Sääkin suosi, sillä aamupäivän vesi-ja räntäsade oli tauonnut. Lucia-neidolla ei kuitenkaan ollut kruunussaan aitoja kynttilöitä, sillä tuuli olisi ne kohta sammuttanut.

Kaunis perinne tämä on, mutta tällaiselle joka ei siihen ole lapsuudestaan asti kasvanut, ei sillä ole erityistä merkitystä. Siihen ei ole jotenkin oikein päässyt sisälle.

Aika liikuttavaa kuitenkin on nähdä, kun pikkutytötkin kulkevat Lucia-kruunut päässään ja ovat, tottakai innoissaan ja tärkeän oloisia.

Tänään minulla oli kyllä työpäivä, mutta työpaikalleni tullut Ahvenanmaan Lucia jäi minulta näkemättä, kun olin jo lopettanut työt tältä päivältä ennen Lucian saapumista.
Ylimmäisessä kuvassa näkyykin viime vuonna työpaikallani vieraillut Lucia.


4 kommenttia:

 1. Hieno perinne, mutta tosiaan itsellekin vieras :)
  Alimmaisessa kuvassa on mielestäni ihana tunnelma... oikein mukavaa loppuiltaa.

  VastaaPoista
 2. Kaunis perinne. Ihana, että perinteistä pidetään kiinni. Mukavaa joulunodottelua.

  VastaaPoista
 3. Kaunis tuo Lucia-perinne. Sitä juhlitaan täällä mantereella suomenruotsalaisten keskuudessa
  aivan kuten siellä Ahvenanmaalla.
  Ajatella nyt on jo kolmas adventti, kyllä aika rientää! Kymmenen päivän päästä pukki kolkuttelee
  jo ovella ja lasten odotus palkitaan.
  Leppoisaa pyhäpäivää <3

  VastaaPoista
 4. Niin tänä vuonnahan Lucia-neito tulee juuri sieltä teiltä ja kuulemma kiirettä piisaa :) Perinne on mielestäni saanut hyvin huomiota myös suomenkielisten keskuudessa.

  VastaaPoista