torstai 27. marraskuuta 2014

JOULUMIETTEITÄ

Näin joulun ajan lähestyessä rupeaa miettimään tätä kaikkea jouluun ja sen valmisteluihin liittyvää.
Silloin tuleekin se joulustressi. Postiluukusta tipahtelee lelukuvastoja toisensa jälkeen ja TV ja lehdet tyrkyttävät sitä ja tätä tarpeellista ja tarpeetontakin, mikä ehdottomasti täksi jouluksi olisi hankittava.
Kaikki perinteiset jouluruoat olisi ehdittävä tekemään, itse tietysti alusta alkaen ja koko koti siivottava lattiasta kattoon.
Joulukortit, mieluiten itse valmistetut, pitää saada ajoissa lähtemään.
Ja kuusi, se oikea luonnon kuusi kaikkine koristeineen. Ja mikä onkaan tämän vuoden väri koristeille?
Sukulaisten haudoillakin pitää ehtiä käymään, mieluiten jouluaattona, jolloin kaikki muutkin siellä käyvät.

Näihin kaikkiin "täytyy"-asioihin olen itsekin syyllistynyt useimpina jouluina ja myönnän tekeväni niin vieläkin.

Ensinnäkin, ne lahjat.
Koska joulupukki ei ehdi ihan kaikkia lahjoja valmistaa, pitää meidän auttaa häntä. Mutta riittäisikö vähän vähempi? Mitä ostaa lapselle, jolla jo on leluja pilvin pimein ja vaatteita ei ainakaan teineille enää osaa ostaa juuri sellaisia että olisivat mieluisia.
Olemme ratkaisseet asian niin että kyselemme vanhemmilta mitä lapset ovat toivoneet ja tässä kohtaa tulevatkin ne lelukatalogit tarpeeseen, että nähdään mikä vekotin kätkeytyy noiden itselle mystisten nimien taakse. Sitten on hiukan helpompi mennä kauppaan kun tietää edes minkä näköistä lelua ollaan ostamassa.
Usein toivottuja lahjoja ovat olleet koululaisille jonkin lehden tilaus määräajaksi. Vaatelahjakortti on myös hyväksi havaittu lahja.
Aikuisille perheenjäsenille on meillä ollut tapana antaa jotain myös. Mietin, häviäisikö joulun tunnelmasta paljon, jos vain lapset saisivat lahjoja?

Jouluruokien kohdalla olisi ainakin meidän perheessä tehdä pientä karsintaa. Laatikot tehdään joka vuosi, tosin kaupan valmiista soseesta, mutta joulun jälkeen osan saa aina heittää roskiin, koska jouluruokia ei kuitenkaan kukaan halua syödä paria päivää kauempaa. Kinkun koko pienenee meillä vuosi vuodelta, mutta tilalle tulee muuta herkkua. Hiukan jotain uutta taitaa olla joka joulu, mutta silloin tietysti pitäisi jättää pois jokin niistä perinteisistä herkuista.
Makeaa joulusyömistä ei meillä kauhean paljoa harrasteta. Joulutortut ja piparit sekä jokin kakku riittävät joulukahville.

Siivouksen kohdalla meillä taidetaan lipsua eniten näistä jouluvalmisteluista. Riittää kun koti on suhteellisen pölytön ja tavarat paikoillaan. Tavaroista puheen ollen tuottaa vähän vaikeuksia löytää kaikki normaalisti käytössä olevat kodin sisustuskoristeet joulun jälkeen, kun ne on joulukoristeiden esille oton yhteydessä tungettu mikä mihinkin kaapin nurkkaan. Tosin pyrkimyksenäni on, että laittaisin nämä tavarat samaan laatikkoon, josta olen ottanut esille joulujutut, mutta tämä ei ihan aina onnistu. 

Joulukortteja meiltä lähtee vuosittain noin kolmisenkymmentä. Joskus olen tehnyt kortteja itse, mutta yleensä ostan valmiita kortteja. Tietysti on kivampi saada sellainen kortti, jonka joku on ajatuksella tehnyt ja vieläpä kirjoittanut kivan, hiukan tavanomaisesta poikkeavan joulutoivotuksenkin mukaan. Olisiko joulukirje jotain? Se kävisi pienestä lahjastakin.

No joulukuusen hankintaa meillä ei tarvitse sen enempää pohtia, kun hankimme viime vuonna ikikuusen ja se otetaan esille tänäkin vuonna. En tiedä mikä on tämän vuoden trendiväri koristelussa, mutta laitetaan kuuseen sen värisiä palloja kuin itsestä koristeluhetkellä hyvältä tuntuu.

Omaistemme haudoilla kävisimme mekin, tosin aikaisin jouluaattoaamuna, kuten teimme aina Turussa asuessamme. Nyt on matka sinne niin pitkä, että saamme muistella heitä vain mielessämme, emmekä voi sytyttää kynttilää haudalle.

Jokainen meistä tekee joulustaan oman näköisensä ja hyvä niin. Yleispätevää ohjetta joulun viettoon on mahdoton antaa. Tärkeintä on varmaan se että kaikilla olisi hyvä ja rauhallinen mieli, oli se sitten saavutettu joulua pikku hiljaa valmistellen, tai arjen kiireen keskellä touhuten.

Viikonloppuna onkin sitten jo ensimmäinen adventti.

Yritetään rauhoittua, kyllä se joulu sieltä tulee tänäkin vuonna.

10 kommenttia:

 1. Kyllä se joulu tulee vähemmälläkin "hössötyksellä" :)) Oikein ihanaa viikonloppua ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Hahaaa!! No nyt mulle tuli tuosta joulustressi! =D No ei vaiskaan mutta on se jotenkin niin paljon helpompaa täällä ulkomailla kun ei tarvitse olla "koko kattausta" vaan joulufiilis tulee niin paljon vähemmällä
  - ei aikuisille joululahjoja, lapsillekkin lähetän vasta joulun jälkeen koska tänne pukki ehtii vasta loppiaiseksi ja sitten hyytyi porot jne (oikea syy se että eniten postivarkauksia tehdään just joulupostissa täällä)
  - eipä oikeastaan jouluruokia (meillä joulupöydässä yleensä cavaa ja mereneläviä espanjalaisittain), ei sillä kyllä niitä suomikaupoista saisi mutta nyt kun se on vähän hankalampaa, niistä on päässyt eroon vähän kuin vahingossa
  - joulua koristelen niin paljon kuin jaksan, mies ei välitä joulusta laisinkaan joten mitä nyt omaksi iloksi
  - ostelen niitä joulukukkia mitä nyt sattuu saamaan, perinteiset suomijoulukukat mm. hyasintit kun kuuluvat täällä pääsiäiseen
  oikeastaan minun joulu tulee punaisella värillä, muutamalla koristeella ja kukalla, kynttilöillä ja yhdessä syömisellä ja eri toten suurin traditio on mennä isoon cityyn katsomaan valtaisia jouluvalorakennelmia ja jouluseimiä
  jouluhan tulee täällä tosiaan vasta loppiaisena jolloin itämaan tietäjät tuovat lahjat ja silloin on valtaisia kulkueita, ne on kans kivoja
  ja yksi iso joulumielen tuoja ovat nämä teidän suomiblogit, mistä muualla näkisin havuja ja lunta jne, ihanaa!!
  Mutta tosiaan niin kuin itsekkin mietiskelit, kyllä se joulu (ehkä) tulee vähemmälläkin...tosin nyt olen viettänyt niin monta joulua pois että en voisi taata jos takaisin muuttaisin etten ryhtyisi hössöttäjäksi.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä nyt kuitenkaan stressiä ota tästä :)
   Joka maassa on ne omat joulun perinteet ja ruoat ja uskon, ettei siellä teidän lämpimässä ilmastossa kaikki joulun raskaat herkut maistuisikaan samalla tavalla kuin täällä kylmemmässä.
   Noita hienoja jouluvalorakennelmia olen itsekin päässyt ihailemaan kun yhtenä vuonna oltiin Madeiralla joulun edellä. Tosi vaikuttavia valoja!
   Onneksi on netti että pääsee helposti "vierailemaan" vaikka toiselle puolelle maapalloa tai ihailemaan lunta ja pohjolan joulutunnelmaa, niin kuin sinä teet.
   Uskon että muuttuisit äkkiä hössöttäjäksi mitä jouluun tulee jos tänne takaisin muuttaisit!

   Oikein kivaa alkavaa joulukuuta toivotan sinulle!

   Poista
 3. Kauniita nuo mustat tähtivalot! Musta on tänä vuonna joulun trendiväri nro 1,
  tykkään siitä kovasti!
  Enemmän on vähemmän joulunakin. Minulle riittää muutama sievä joulukoriste ja kuusi.
  Myös meidän joulupöytään valitaan aiempaa vähemmän sorttimentteja. Nautimme vain
  niitä herkkuja, joista todella pidämme.

  Mukavaa joulunodotusta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostettiin nuo mustat tähdet viime jouluksi ja olen kyllä itsekin tykännyt niistä. Poikkeavat mukavasti yleisistä jouluna käytetyistä väreistä.
   Viisasta on kyllä, jos pystyy hiukan vähentämään sorttien määrää, niin ruokailussa kuin koristeluiden määrässäkin.

   Samoin sinulle Teija, oikein mukavaa pian alkavaa joulukuuta!

   Poista
 4. Rauhoittuminen on joulun suuri sanoma, joten hyvä jos sen muistaa pitää mielssä. Jännä oli lukea, miten sinä priorisoit asioita. Itselläni on muutama asia juuri päinvastoin: haluan esimerkiksi, että jouluna on erityisen putipuhdasta. Sen sijaan muissa asioissa olen valmis lipsumaan periaatteista, jotta stressiä ei tule vaan joulua voidaan viettää rennoissa merkeissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, rauhoittuahan jouluna pitääkin ja kyllä se mielestäni aika hyvin onnistuukin sitten aattoiltana, kun on syömiset syöty ja lahjat avattu.
   En minäkään ihan mahdotonta stressiä joulusta ota ja varsinkaan tänä vuonna, kun olen aaton ja molemmat joulunpyhät töissä, joten pakostakin pitää jostain vähän tinkiä.
   Tosta siivouksesta taisi kirjoituksessani saada sen käsityksen, että meillä vaan pyyhitään pölyt eikä muuten ollenkaan siivota jouluksi, mutta ei se ihan niin heppoisesti mene. Tarkoitin, ettei ole välttämätöntä pestä ikkunoita juuri jouluksi eikä muutenkaan mitään suursiivousta tarvita vuoden pimeimpään aikaan. Imurointi ja lattioiden moppaus ja kylpyhuoneen ja wc:n pesu kuuluvat tietysti asiaan itsestään selvästi sekä keittiössä tavallista hiukan perusteellisempi paikkojen puhdistus. Meillä kun on kahden aikuisen huusholli, eikä edes lemmikkejä, niin paikat eivät ihan niin nopsasti likastukaan kuin silloin kun lapset olivat pieniä ja oli koira ja kaksi kissaa :)

   Mukavaa joulun odotusta sinulle ja perheellesi!

   Poista
 5. ♥Joulu tulee, vaikkei hössöttäisikään :) Oikein mukavaa Adventtia sinulle ystäväin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Mukavaa sunnuntaipäivää sinullekin!

   Poista