lauantai 16. elokuuta 2014

VESI

Helteiset kesäpäivät ovat saaneet meidät juomaan tavallista enemmän ja hyvä niin. Terveystietäjät sanovat, että tavallinen vesi on kaikkein suositeltavin juoma janojuomana. Parisen litraa päivässä on sopiva määrä, mutta veden tarve riippuu tietysti suuresti siitä kuinka paljon hikoilee, mm. kuntoilu, raskas fyysinen työ ja  helteinen sää aiheuttavat veden saannin tarpeen lisääntymistä.

Liikaa ei kuitenkaan ole hyvä vettäkään juoda eli tosi runsas juominen saattaa johtaa kivennäisaineiden tasapainon häiriintymiseen, mikä puolestaan voi aiheuttaa mm. sekavuutta ja ärtyisyyttä ja pahimmillaan jopa tajuttomuutta ja hengenvaaran.


Harva meistä kuitenkaan vettä liikaa juo, päinvastoin usein tulee juotua liian vähän. Sanotaan, että jos tulee janon tunne, niin silloin jo itse asiassa kärsii jonkinlaisesta nestehukasta. Olen itsekin hiukan huono veden juoja, kun en juurikaan ole janoinen. Hiilihapotettua vettä meillä kuitenkin menee parikin pulloa päivässä.


Jostain lehdestä luin muutamia väittämiä veden juonnin hyödyistä. En tiedä, miten tutkittuja ne ovat, mutta ei niiden kokeilemisesta ainakaan mitään haittaa voi olla. Tässä nämä:
  • Juo 2 lasia vettä aamulla herättyäsi (tämä aktivoi elimistöä)
  • Juo 1 lasi vettä 1/2 tuntia ennen ateriaa (tehostaa aineenvaihduntaa)
  • Juo 1 lasi vettä ennen suihkua (laskee verenpainetta)
  • Juo 1 lasi vettä ennen nukkumaan menoa (ehkäisee aivo-ja sydäninfarktia)Niin tai näin, niin elintärkeää tuo puhdas vesi meille on. Eikä olekaan mikään itsestäänselvyys että vesi on puhdasta ja juomakelpoista suoraan hanasta otettuna. Matkoillahan olemme tottuneet siihen, että emme juo hanavettä.
Olen myös pannut merkille, että usein maahanmuuttajataustaiset ihmiset, jotka asuvat Suomessa, ostavat suuria määriä pullotettua vettä täällä Suomessakin. He ovat varmaan tottuneet siihen, että juomavesi ostetaan kaupasta.

Onneksi voimme nauttia puhtaasta vedestä huoletta, ainakin vielä!

HYVÄÄ VIIKONLOPPUA!

ps. Eilen blogissani oli vieraillut kokonaista 920 kävijää! Sinä olit varmaan yksi heistä, joten siitä kiitos sinulle.

KRISSE

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti