torstai 7. elokuuta 2014

JO HELPOTTI

Jo helpottaa oloa, kun viime viikot jatkunut tukala helle ainakin tänään tuntuu viilenneen. Näin pitkää hellejaksoa ei usein Suomessa ole koettu. Radiotoimittajan sanoman mukaan pisin yhtäjaksoinen hellejakso Suomessa on koettu vuonna 1973 ja silloin se kesti kolmekymmentäkahdeksan päivää. En osaa sanoa tarkkaa lukua hellepäivien määrästä tällä kertaa, mutta pitkälle yli kolmenkymmenen ainakin on päästy.

Onneksi oma kesälomani on osunut juuri tälle kuumalle jaksolle. Työpaikassani oli lämpötila nimittäin sietämättömissä lukemissa jo ennen helteitä. Voin vain kuvitella miten rankkaa on töissä ollut nyt työkavereillani, jotka pitivät vuosilomansa alkukesästä ja palasivat töihin juuri, kun helteet alkoivat. Eikä ole tainnut olla kovin hyvät oltavat vanhuksillakaan kuumassa.

Näille laitteille on ollut kysyntää ja kaupoista ne ovatkin olleet loppuunmyytyjä. Meillä oli ennestään tällainen pöytätuuletin ja nyt sitä on käytetty ahkerasti. Parina iltana ja yönä on laitettu ilmalämpöpumppukin jäähdytysasentoon, helpotusta tukalaan oloon tuomaan. Onneksi mökillä on nämä laitteet. Kaupunkikodissa ei niitä ole ja siellä vastikään viettämämme yksi ainoa yö oli tuskaisaa piehtarointia kuumassa, vaikka kaikki ikkunat ja parvekkeen ovi olivat auki.

Nestetasapainostahan on tärkeää huolehtia helteellä ja mainio hellepäivän juoma on  paikallisista, ahvenanmaalaisista omenoista täällä tehty omenatuoremehu, johon laitoin sekaan muutaman mansikan amppelimansikastamme ja päälle paljon jäitä.  Tätä tuoremehua myydään täällä kolmen litran hanapakkauksissa, samanlaisissa kuin Alkossa myydään viiniä. Iso hanapakkaus on kätevä käyttää ja jos tuntuu että se on liian iso, niin mehua voi ostaa myös pikkupulloissa.

Tässäpä tulivatkin tämän päivän kootut valitukset :)
Pieni sadekuurokin osui kohdallemme kun kävimme kaupungissa viemässä meillä pari päivää olleet ystävät satamaan. 

Vaikka tässä olenkin valitellut kuumia lämpötiloja, niin harvoin lomalle sattuu näin suotuisat säät ja harvoin käy myöskään niin, että ulkoruokailu muuttuu sisäruokailuksi liian kuumuuden takia. Sekin ihme on nyt muutaman kerran koettu.

OIKEIN MUKAVAA TORSTAIPÄIVÄN JATKOA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti