lauantai 28. kesäkuuta 2014

NELLY MOSER

Kärhö on kauneimmillaan juuri nyt. Kukat ovat suuria ja niitä on toistakymmentä. Kovin kauaa ne eivät kestä, joten nyt on syytä nauttia niiden kauneudesta.

Kärhömme on hankittu vuonna 2009 ja joka vuosi se kukkii runsaasti. Se on nimeltään Nelly Moser ja kuuluu loistokärhöihin. Viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa, lämpimässä, paksumultaisessa ,ravinteikkaassa kasvupaikassa. Meillä se on aurinkoisessa, mutta melkoisen tuulisessa paikassa, terassin seinää vasten.




Nuppujen määrästä päätellen luvassa on vielä aika monta kukkaa, joten toivottavasti kukinnasta saadaan vielä nauttia pitkään. 



Kukat näkyvät terassin ikkunan läpi myös ruokailupaikkaamme.  Kärhön kasvupaikan tuulisuudesta kertoo sekin, että aikoinaan seinämä jota pitkin kärhö kiipeää, rakennettiin antamaan tuolensuojaa erittäin tuuliselle terassille.  Nyt onkin tuulelta suojassa mukavaa ruokailla terassilla ja nauttia merinäkymästä. Terassin ikkunat on aikoinaan ostettu kierrätyskeskuksesta ja ovat tehneet tehtävänsä mainiosti.


Tänään on touhuttu pihalla ja rannassa. Rannassa on alkanut kasvaa kaislaa ja niitä ei haluttaisi lisää. Yritimme kitkeä niitä juurineen, mutta se osoittautui liian työlääksi tehtäväksi ja niinpä leikkasimme ne puutarhasaksilla poikki aivan maarajasta. Näin saimme ainakin hetkellisesti rantaviivan siistittyä. Vedessä niitä ei olekaan ollenkaan.  Mahtaisiko niiden leviämiseen riittää jos ne pari kertaa vuodessa niittää, vai tuleeko niitä siitä huolimatta aina lisää juurien kautta? Jos joku osaa tähän vastata, niin tänne saa kommentoida.
Nyt alkaa näyttää ulkona vähän siltä kuin olisi tulossa sade. Huomenna on täällä, kuten muuallakin Suomessa "Avoimet puutarhat" ja aikomuksenamme on käydä niissä neljässä kohteessa jotka täällä ahvenanmaalla ovat mukana tässä tapahtumassa. Toivoa sopii, ettei sade estä näitä käyntejä. Kiva olisi päästä käymään näissä kohteissa jos  mahdollisesti sieltä saisi vaikka ideoita omaan mökkipihaan. Pidetään peukkuja, että sade tulisi yöllä ja päivällä paistaisi.

12 kommenttia:

 1. Kaunis kärhö... Muista istuttaneeni tuollaisen joskus johonkin päin tätä omaakin pihaa, mutta paikasta en ole varma. Jos on hengissä, niin vielä se ei ainakaan kuki. Täytyypä pitää silmät auki :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että löydät kärhösi :) On kukkiessaan tosi kaunis, muuten aika vaatimattoman näköinen.

   Poista
 2. Kaunis kärhö ja hyvät kuvat siitä.

  VastaaPoista
 3. Kukkiipa kärhösi jo upeasti! Minulla kasvaa tuo sama lajike yhtä ikivanhaa omenapuuta vasten, mutta se on vasta nupulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtäkkiä huomasin että kukkia oli jo vaikka kuinka monta. Toivottavasti kukinta jatkuisi pitkään.

   Poista
 4. Upea kärhö, ihana tuo viimeinen kuva, jossa kukka kurkkaa ikkunan takaa sisälle :-)

  Noista kaisloista. Sitkeässä ovat, meillä ei ole niitto toistaiseksi riittänyt. Ollaan syksyisin myrkytetty
  niitä round upilla, se kyllä saa nuo pahuksen kasvit katoamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaislat olisivat pienenä määränä kauniitakin, eikä meillä niitä vielä paljoa ole, mutta joka vuosi niitä on hiukan enemmän kuin edellisenä vuonna.

   Poista
 5. Täällä ei kasva tänä kesänä mikään...käröt ei kuki pelakuut ei kuki vaan lehdet tainneet saada kylmää ...ovat ihan laikukkaat...tosi harmillista. No onneksi ensiviikoksi on luvattu kaunista..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takaiskuja on tullut täälläkin. Komeamaksaruoho on ottanut nokkiinsa jostakin ja roikottaa lehtiä surullisen näköisenä!

   Poista
 6. Upea kärhö,meillä ei kärhö viellä kuki:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä alkoi kukinta noin viikko sitten. Kaunis on kukkiessaan.

   Poista