lauantai 21. kesäkuuta 2014

JUHANNUSSALKO - MIDSOMMARSTÅNG

Eilen juhannusaattona oli sen verran lämmintä tuulensuojassa, että voitiin syödä ulkona. Tänään oli kuitenkin niin koleata ja tuulista, ettei ulkona syömistä edes ajateltu. Muutenkaan ei kovin paljon ulkonaolo houkutellut ja iltapäivällä pakattiinkin kimpsut ja kampsut autoon ja lähdettiin ajelulle. 

Matkan varrella nähtiin muutamia juhannussalkoja. Melkein joka kylässä, tai ainakin vähän isommissa, on oma juhannussalko. Koristelut vaihtelevat jonkin verran, mutta kauniita ne kuitenkin ovat kaikki. Kylän väki on pitkin kevättä valmistellut värikkäät kruunut. Joka vuodeksi pitää tehdä uudet, koska salko pidetään pystyssä koko vuoden ja koristeet , jos eivät kokonaan irtoa, niin ainakin haalistuvat tai rikkoontuvat tuulessa ja tuiskussa.

Tässä kuvaamassani salossa on erityisen hienot purjelaivat  ja ahvenanmaan lippu ylhäällä. Tuoreet lehdet kiinnitetään talkoovoimin juhannusaaton aamuna, samoin kaikki muut koristeet. Iltapäivällä, tai illalla salko nostetaan pystyyn monen miehen voimin.

Kauniita ovat myös salossa säännöllisin välimatkoin olevat kukkakranssit.

Itse en ole koskaan ollut mukana tällaista salkoa koristamassa, mutta voin kuvitella sen suuren työmäärän joka tällaisen hienon taideteoksen aikaan saamiseen tarvitaan.

Näin saa juhannussalko seistä kylän keskeisellä paikalla seuraavan vuoden juhannukseen asti. Nyt juhannuspäivänä ei muita ollut salon lähettyvillä, mutta eilen salkoa pystytettäessä on siellä ollut paljon kyläläisiä. Musiikkia ja piirileikkejä on varmaankin myös ollut ohjelmassa ja makkaran paistoa ym. tarjoilua.

Hieno perinne tämä saaristolaisille tuttu tapa, jota me muutkin saamme ihailla.

Vielä suuri kiitos teille, jotka ilahdutatte minua jättämällä kommenttinne postauksiini. Se tuntuu tosi mukavalta!!!!

5 kommenttia:

 1. Aivan upeita juhannussalkoja! Ihana, kun vielä tänä päivänä löytyy talkooväkeä salkoja koristamaan. Olen itse ollut pikkutyttönä Brändössä juhannussalkoa koristamassa, muistan
  kuinka keräsimme niityltä kukkia ja teimme niistä kukkaseppeleitä, jotka sitten ripustettiin
  midsommarstångiin. Oi niitä aikoja!

  VastaaPoista
 2. Hieno perinne, talkoohenkeä löytyy onneksi vielä!

  VastaaPoista
 3. Onpas upea juhannussalko. Näyttää hienolta ja mm. tämä salko perinne on jotain niin suloista ♥

  VastaaPoista
 4. Hieno perinne, talkoohenkeä löytyy onneksi vielä!

  VastaaPoista
 5. Hieno perinne, talkoohenkeä löytyy onneksi vielä!

  VastaaPoista