sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

AVOIMET PUUTARHAT - ÖPPNA TRÄDGÅRDAR

Aamupäivällä näytti siltä, ettei suunnitelmastamme käydä katsomassa ainakin yhtä "Avoimet puutarhat"- tapahtumaan osallistuvaa puutarhaa tule mitään, kun sadetta tuli taivaan täydeltä. Iltapäivällä sää kuitenkin poutaantui ja aurinkokin pilkisti välillä pilvien raosta ja niinpä ajoimme Lemlandiin, BRITT-MARI ja CLAS ROSENBLADIN ihanaa puutarhaa katsomaan.
Paikalla oli jo monia muitakin ja huomasin että siellä täällä näpättiin valokuvia, joten minäkin uskaltauduin ihan avoimesti kuvaamaan kaunista puutarhaa. Puutarha on japanilaistyylinen ja maasto erittäin vaihtelevaa.

Puutarhaan sisään tullessa ensimmäiseksi huomion kiinnittävät mahtavat punaista graniittia olevat kalliot, jotka on otettu luontevasti osaksi puutarhaa. Tässä sammakko pitää sadetta rauhallisessa nurkassa.

Osa käytävistä on päällystetty kivetyksellä, mutta osa on hiekkapäällysteisiä. Nurmikkoa ei paljon ole, vaan erilaisia maanpeittokasveja on paljon, samoin varjossa viihtyviä, kuten kuunliljoja, joita oli varmaan kymmeniä eri lajeja. Rehevää, vihreää, kaunista näki minne vaan katseensa käänsi.  Puutarhassa onkin aika paljon varjoisia paikkoja, koska pensaita ja pieniä puita on paljon. Kasvit oli osattu valita kuitenkin niin, että kaikki näyttivät viihtyvän hienosti kasvupaikoissaan.

Puutarha oli rinteessä joka viettää mereen. Kulkiessa istutusten keskellä kulkevia polkuja pitkin oli aina jotain mielenkiintoista katseltavaa ja puutarha olikin jaettu "huoneisiin", niin kuin puutarhaoppaissa neuvotaan, eli ettei kaikkea näe heti yhdellä silmäyksellä, vaan aina avautuu uusia, jänniä näkymiä kun kiertelee ympäriinsä.

Erilaisia havukasveja oli siellä täällä, niinkuin japanilaishenkeen sopiikin. Sora ja erilaiset isommat kivet muodostavat hienon taustan vihreälle pikku puulle.


Tämän bambumajan suojissa on varmaan ihana vilvoitella kuumana kesäpäivänä. Takana näkyy pilkahdus merestä.

Lummelampikin pihalta löytyi. Vielä  eivät lumpeet kuitenkaan kukkineet.

Yksi viehättävimpiä istuskelupaikkoja oli tämä keinu. Takana punainen kallio, ja alustana saman sävyinen kivipäällyste. Karua, mutta ehkä juuri siksi niin kaunista!

Pieni silta johti puron yli ja ihana veden solina kuului rauhoittavana taustalla.

Grillauspaikka oli rakennettu tontin parhaalle näköalapaikalle, kalliolle, ihan rantaan. Taustalla näkyy Maarianhaminan kaupunkia.

Viehättäviä yksityiskohtia oli joka puolella. Tämän tapaisen rakennelman haluaisin omalle mökille toivottamaan tulijat tervetulleiksi! (pikku vihje J:lle ;)

Tätä perennapenkkiä reunusti kiva risuaita, joka hiukan näkyy taka-alalla.

Pieniä patsaita näkyi siellä täällä. Tässä kaksi mustaa kissaa havuistutusten keskellä.

Kukkivia kasveja ei ollut paljoa. Tässä herttainen Posliinirikko, jos oikein tunnistan. Se onkin kasvanut melkoisen suureksi, ainakin kun vertaan sitä omalla pihallani kituvaan yksilöön.

Hienoja mietiskelypaikkoja oli useita. Koko puutarha oli ympäröity verkkoaidalla, luultavasti jotta pystytään estämään kauriiden vierailut.

Tässä myös ihana vesiaihe.Tämä alue oli vielä keskeneräinen, mutta jo nyt näytti hienolta. Mustan aidan kanssa sävy sävyyn tuleva kasvihuone/huvimaja oli vielä ihan tyhjä.


Pois lähtiessä näimme vielä kokoelman hienosti ruostuneita esineitä.

Kaunis oli tämä puutarha; kyllä kannatti tulla käymään. Tämän lisäksi oli tapahtumapäivänä vielä kolme puutarhaa avoimina kävijöille, mutta niissä emme kuitenkaan nyt käyneet. Tapahtumahan järjestetään joka vuosi, joten ehkä ensi vuonna poikkeamme johonkin toiseen puutarhaan.

15 kommenttia:

 1. Ihan täydellisen näköistä :-)

  VastaaPoista
 2. Oi miten ihania yksityiskohtia!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kivoja yksityiskohtia oli joka ryhmässä.

   Poista
 3. Avoin puutarhapäivä on kyllä hyvä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ideana se on kyllä mitä parhain. Ja kun ihmisiä tulee aika paljonkin, niin tällainen varovainenkin tirkistelijä uskaltautuu joukkoon ihailemaan kauniita pihoja.

   Poista
 4. Laaja ja hyvin hoidettu puutarha. Todellakin katsomisen arvoinen. Sateen jälkeinen raikkaus näkyi positiivisella tavalla

  VastaaPoista
 5. Henkeäsalpaavan kaunista, huoh!
  Kuin pieni satumaa, niin runsas ja yllätyksiä täynnä.

  VastaaPoista
 6. Vastaukset
  1. Kyllä oli näkemisen arvoinen! Aivan mahtava.

   Poista
 7. Uuh, miten nättiä ja monipuolista! Nähty todella paljon vaivaa! Ihan tulee tässä huono omatunto mökkeillessä, kun piha on siellä kotona oman onnensa nojassa..

  Mukavaa viikkoa sinne Maarianhaminaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että pariskunnan kaikki vapaa-aika menee puutarhan laitossa. Kiitos ja samoin mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 8. ♥Onpa todella kaunis puutarha! Mukavaa heinäkuuta!

  VastaaPoista