sunnuntai 23. helmikuuta 2014

SMAKBYN a´ la Michael Björklund

Halusimme näyttää vieraillemme kauniin ravintolan täällä Ahvenanmaalla ja niinpä suuntasimme Sundin kuntaan, Kastelholman linnan naapuriin, jossa jo jonkin aikaa on toiminut ravintola nimeltään SMAKBYN (klikkaa). Tällä kertaa tarkoituksena ei ollut ruokailla, vaan vain nauttia kupillisesta kahvia kauniissa ympäristössä.

Ravintolan parkkipaikka oli tyhjä ja aavistelimme jo, että eivät ole vielä avanneet. Ja ovessa olikin nähtävissä että paikka aukeaisi vasta puolen tunnin päästä. Henkilökunta toivotti meidät kuitenkin tervetulleiksi eivätkä panneet ollenkaan pahakseen, vaikka tulimme jo ennen aukaisuaikaa. Saimme valita paikat viihtyisästä ravintolasalista ja istahdimme mukavan näköiseen sohvaryhmään. Sanoimme tulevamme vain kahville. Smakbyn omistaja ja isäntä Michael Björklund toivotti meidät tervetulleeksi ja vaihtoi muutaman sanan kanssamme, kuten hänellä on ollut tapana tehdä aikaisemmillakin käynneillä. Tuntuu mukavalta kun asiakas tällä tavalla huomioidaan. Hän kysyi haluaisimmeko vaikka suklaata kahvin kanssa ja mehän halusimme.

Odottaessamme kahviamme saimme nauttia kauniista näkymistä ympärillämme. Asiakkaat näkevät myöskin suoraan keittiöön ja voivat halutessaan seurata kokkien työskentelyä.

Joka puolella näkyy kauniita yksityiskohtia, sekä sisällä, että ulkona.


Kahvit tarjoiltiin kivoissa mukeissa.

Ja yllätyksemme oli suuri, kun suklakonvehtien lisäksi kokki oli valmistanut meille herkulliset Creme Bruleet. Kaikki maistui ihanalta ja tuntui, että tämä käynti oli päivän kohokohta.

Kahvit ja suklaat nautittuamme kiertelimme ravintolasalin vieressä olevaa pikku myymälää ja ihastelimme tarjolla olevia paikallisten tuottajien ja käsityöläisten valmistamia tuotteita.

Ehtipä Micke vielä kuvaankin vieraidemme kanssa.

Michael Björklund on valittu Vuoden Kokiksi sekä Suomessa, että Ruotsissa. Suomalaisille hän on tuttu TV:stä; kokkaili aikoinaan STRÖMSÖ-ohjelmassa. 

Smakbyssä on myös oma tislaamo, jossa valmistetaan mm. paikallisista omenoista omenaviinaa ja muita ahvenanmaalaisia viinoja sekä liköörejä.

Laskeuduimme portaita pitkin paikan kellariin jossa juomat kypsyvät tammitynnyreissä. Siellä järjestetään myös maistajaisia joissa istutaan mahtavilla, pitkillä puupenkeillä kynttilänvalossa. Koska kellarissa oli viileää, oli osanottajille varattu filttejä ettei vilu pääse yllättämään. Lattioilla oli räsymatot, seinustalla vanhoja ovia somisteena ja olipa sinne tuotu vanhat kiesitkin tunnelmaa tuomaan. Voin kuvitella kuinka hienolta kaikki näyttää kynttilöiden palaessa.


Myymälästä voi ostaa keramiikkaa, lasitavaraa, paikallisten tuottajien ruokavalmisteita, keittokirjoja ja jonkin verran korujakin oli esillä.


Smakbyhyn on suunnitteilla mm. hotelli, joka palvelisi matkailijoita, joita tällä alueella on paljon kun lähellä ovat Kastelholman linna, Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo sekä hieno golfkenttä.

Mielestäni Ahvenanmaalla vierailevan kannattaa ehdottomasti tutustua tähän hienoon kokonaisuuteen. Linnan ympäristössä järjestetään kesällä monenlaisia koko perheen tapahtumia.

Minun pitää vielä painottaa tässä kohtaa, että tämä postaus EI ole mikään maksettu mainosjuttu, vaan tein sen ihan siitä syystä, että toivon, että tämä mahtava paikka saisi kävijöitä niin, että nuoren yrittäjän suuri satsaus olisi kannattava ja rohkaisee muitakin samantapaisiin juttuihin!

Me lähdimme paikasta tosi tyytyväisinä ja laskun saatuamme huomasimme, että Creme Bruleet oli meille tarjottu, mutta ei laskutettu!

Leppoisaa sunnuntai-iltapäivää ja iltaa! 

11 kommenttia:

 1. Näyttää siistiltä ja kauniilta paikalta, jossa varmasti saa hyvää ruokaa.
  Täytyy muistaa, jos ja kun Ahvenanmaalla käydään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kuuluu vierailupaikkoihin täällä Ahvenanmaalla!

   Poista
 2. Kaunis paikka ja ihana kokki! :))

  VastaaPoista
 3. Ooo, tuo on sen ihanan ex-Strömsö-kokin paikka :) Voi miten viihtyisää ja tyylikästä, sen lisäksi että kaikki tarjottava on varmastikin suussa sulavaa. Toivottavasti pääsisin joskus itekin käymään! :)

  VastaaPoista
 4. Toivotaan, että pääset. Itse olen "hulluna" tuohon paikkaan ja hyvään palveluun!

  VastaaPoista
 5. ♥ vau, varmasti mahtava paikka!

  VastaaPoista
 6. Oi oi mitä herkkuja! Kyllä Micce osaa! Björklundilla on ravintola Turussakin, Niska, josta saa maan tai pitäisikö sanoa maailman parhaat pizzat!
  Kiitos tästä ihanasta ravintolavinkistä, sinne täytyy päästä visiitille, ehdottomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hyvät on ruoat. Täällä on myös Pub Niska, Maarianhaminan merikorttelissa. Pizzat (Peltileivät) ovat kyllä tosi maukkaita.

   Poista
 7. Oi kun näyttää hyvältä. Tuolla olisikin kiva piipahtaa :)

  VastaaPoista